gret_a 03.02.09, 23:36 moje pytanie dotyczy sposobu odzwyczajenia ssania palca - syn ( 7 m-cy )ssie kciuka tylko podczas zasypiania, potem podczas spania już go w buzi nie ma, ale ja i tak chciałbym oduczyć go tego nawyku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mruwa9 Re: ssanie palca 03.02.09, 23:42 karmisz piersia czy butla? W tym pierwszym przypadku sugerowalabym zastapienie kciuka wlasna piersia, w drugim przypadku- rowniez pozostanie z dzieckiem do zasniecia, trzymajac za raczki, przytulajac, odwracajac uwage od kciuka. To takie mile dla rodzica, gdy dziecko zasypia samo, ale skutki utrwalonego nawyku ssania kciuka moga byc przykre, rowniez z finansowego punktu widzenia (leczenie ortodontyczne). Polecam uwadze ten watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=907&w=90693529&a=90782923 Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: ssanie palca 04.02.09, 00:49 Czy ssie palca od początku czy dopiero zaczął?Bo moja ma skończone 7miesięcy i robi to od tygodnia na zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
gret_a Re: ssanie palca 04.02.09, 19:49 właśnie nie od początku tylko od kilku tygodni, ssie tylko podczas zasypiania, w dzień na zęby też czasem wkłada, ale wtedy całą rączkę. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: ssanie palca 04.02.09, 12:19 Syn koleżanki ssał dwa środkowe palce.Skóra na paluszkach była masakryczna.Za radą pani doktor koleżanka zaszyła małemu rękawki w piżamce.Niestety nic to nie dało (mały albo płakał całą noc albo niewiadomo jak rozbierał piżamkę).W końcu pani doktor zdecydowła:nauczyć ssania smoka.Mały miał wtedy ok 17m.Dwa tygodnie trwała nauka ssania smoka w końcu mały załapał.Po miesiącu czy dwóch koleżanka miała oduczyć małego ssania smoka.Ma nadzieję że nie wróci już do paluszków.Jaki rezultat-nie wiem bo nie widziałam się z nią. Aaa,słyszałam o jeszcze jednym sposobie.Mianowicie owinąć ssany palec plastrem.Ponoć wtedy dziecko nie chce go ssać. Odpowiedz Link Zgłoś
mikusia84 Re: ssanie palca 04.02.09, 14:28 Córka dwa latka zaczeła od 4 miesiąca nie reagowałam zostało jej do dziś i pewnie jeszcze dlugo nie moge sobie wybaczyć ze pozwoliłam jej na ssanie już ma krzywe ząbki palec tragiczny , synek 7 miesięcy tez zaczynał jak każde dzidzi chyba w koncu zaśsie nie pozwoliłam wyciągałam kciuka za każdym razem jak widziałam krzywda mu się żadna nie działa i smoczek aż w końcu się odzwyczaił i tyle nie dopuścic wyciągać raczke z buzi i dawać smoczka, to był mój bład za pierwszym razem i teraz bym w zyciu do tego nie dopuściła. Odpowiedz Link Zgłoś