baby_4 19.02.09, 10:40 Czy mozna podac cos na kolke 1 miesiecznemu dziecku bez konsultacji z lekarzem? czy moze wystarczy zadzwonić. Jak u was było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzior077 Re: kolki 19.02.09, 10:51 Od pierwszego miesiąca właściwie można stosować wszystko: od herbatek koperkowych po środki na wzdęcia, jest ich całe mnóstwo: infacol, esputicon, bobotic, debridat (ale to już chyba na receptę), mnie pomagał tylko niemiecki Sab Simplex. Teraz mam drugiego malucha- kolek brak, ale męczą nas zaparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: kolki 19.02.09, 11:23 sab simplex i chusta do noszenia. ale w Polsce sa tez inne odpowiedniki. Odpowiedz Link Zgłoś
misiupka1 Re: kolki 19.02.09, 13:28 ja probowalam wszystkiego - infacol, espumisan w kropelkach, herbatki, grape water, homeopatyczne, tego Sab Simplex niestety nie moge tu dostac, mama wyslala mi Dobridat, ale kurcze paczka nie doszla... czasem skutkowalo noszenie brzuszkiem na dol, ciepla kapiel - ale tylko na chwile i suszarka. A w ogole wydaje mi sie ze to nie kolki tylko nietolerancja nabialu... wlasnie jestem na diecie i zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
evian5 Re: kolki 19.02.09, 14:25 no wlasnie, skad mam wiedziec czy to kolki czy nietolerancja mleka? tez zaczelam diete bezmleczna od paru dni ale ciagle 'udaje mi sie' czyms zgrzeszyc, a to kawalkiem czekolady a to eklerka z kremem. moj synek generalnie jest ok, ale czasami ma takie wieczory placzliwe. pospi 5-10 min i budzi sie z placzem i tylko noszenie na rekach po domu pomaga. kupy zielonkawe mial od zawsze i wodniste bardzo. choc kilka dni bylo takich jak zaczelam diete bezmleczna, ze byly jasno zolte i jakby gesciejsze. no i przestal robic kupy w nocy. postaram sie przestrzegac diety rygorystycznie i zobacze czy cos sie zmieni czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna833 Re: kolki 19.02.09, 14:34 U nas tez na początku było ciężko i kolki własnie wieczorej są najsilniejsze. Ale na szczeście niemieckie kropelki pomogły a na dodatek z grubsza odstawiłam nabiał. Ale tez bez przesady, wcinam ciasteczka ( biszkopty , peti-bery) bardzo mało serków topoinych i zupełnie odstawiłam źółty ser i mleko. Pozdrawiam musicie walczyc metoda prób i błędów dacie rade Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin30 Re: kolki 20.02.09, 10:41 Sab Simplex dostaniesz na ebay. Polecam od Super Sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kama_mama_olka Re: kolki 19.02.09, 17:05 Sab SimplexPlus koperkowa Hippa,czopki na niepokoje niemowlat Viburcol(rewelacja!). Poza tym brzuszek do brzuszka ,w pozycji leżącej,ciepło Twojego brzucha plus przytulenie pomaga przetrwać atak i oddać gazy Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: kolki 19.02.09, 15:22 karmie piersia, jem wszystko, kolek brak wyleczylismy proszkiem troistym, ktory ma te zalete, ze dziala natychmaist - na efekty espumisanu , koperku, it p trzeba troche poczekac. troche proszku na czubek smoczka albo ze 2 szczypty od razu do buzi, i dziecie milklo... tyle szczescia za 5 zlotych... Odpowiedz Link Zgłoś
owocowa2 Re: kolki 19.02.09, 16:50 U mnie Infacol nie działał. Na forum karmienie piersią położna radziła żeby zaparzyć rumianek razem z koperkiem w jednej szklance i podawać kilka razy dziennie po łyżeczne od herbaty. Tak też robie i pomogło a bąki jakie idą że ho ho.... Odpowiedz Link Zgłoś
supermania Re: kolki 20.02.09, 08:42 A u mnie pomogły masaże brzuszka przed każdym karmieniem. Moja mała miała okropnie wielki i wzdęty brzuszek. Lekarz kazał mi masować uciskowo brzuszek dookoła pępka w prawą stronę przed karmieniem po 3 min. Robiłam tak prze dwa tygodnie i zawsze po masażu mała robiłą kupkę bez problemu ( Karmię piersią ). Teraz już brzuszek jest miękki i tylko sporadycznie masujemy Odpowiedz Link Zgłoś