e-sawa 24.02.09, 00:00 Witam,jestem mamą czteromiesięcznego Kubusia. Proszę o informację na temat ząkowania. Mojemu dziecku wyzynają się dolne jedynki,bardzo cierpi i ma ataki straszliwego płaczu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
semi-dolce Re: ząbkowanie 24.02.09, 00:03 Ale jakie informacje cię interesują? Podaj przeciwbólowo ibuprofen lub paracetamol w czopkach lub syropie. Na uspokojenie viburcol lub melisa do picia. Może uda ci sie trafić z gryzakiem, który mu podpasuje. I czekaj. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia5000 Re: ząbkowanie 24.02.09, 09:18 ja smaruje dentinox gel u nas pomaga kosztuje ok 20-30 zl Odpowiedz Link Zgłoś
aniaontop Re: ząbkowanie 24.02.09, 09:28 Witam - mój Kubuś też ma 4 miesiace i kawałek i zaczął to samo. Ja mam inne pytanie - jak sobie radzić po nie przespanej nocy? Dentinoxem smaruję ale na krótko to pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
lumedi Re: ząbkowanie 24.02.09, 09:38 jestem mamą 6, 5 miesięcznej Anieli, która też ząbkuje z tym ze niedawno wyrżnął sie jej ząbek (tzn. pokazało sie troszkę od dziąsełka). Smaruj maścią dentinox , jeśli bedziesz widziała ,że dzieciątko bolą dziąsełka , na dzień i na noć moga pomoc czopki Viburcol homeopatyczne, które nie wchodza w interakcję z innymi srodkami jesli bedziesz musiała np. podac paracetamol w czopkach albo nurofen (czopki lub syropek). powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ola11mar Re: ząbkowanie 24.02.09, 10:04 Nas na razie ten problem nie dotyczy, ale córka mojej koleżanki bardzo cierpiała z powodu ząbków. Może to głupie, ale podawali jej do ciućkania cienkiego kabanosa. Podobno przynosił jej ulgę. Można spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
e-sawa Re: ząbkowanie 24.02.09, 22:13 Cześć.Wielkie dzięki za porady,będę musiała wypróbować tą żel dentinox.Ja teraz smaruję dziąsęłko maścią Bobodent,ale nie wiem jeszcze czy ona mu pomaga.Martwię się tylko tymi atakami płaczu ,w trakcie zabawy zaczyna krzyczeć w niebogłosy jakby czegoś się wystraszył,aż się zanosi( nie wiem ,czy to normalne przy pierwszych ząbkach,znajomi mówią,że zazwyczaj dolne jedynki wychodzą bez większego bólu).Czopek Viburkol podałam w sobotę,bo juz nie było rady,krzyczał ponad godzinę,takie mocne ataki bólu ma mniej więcej co drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: ząbkowanie 24.02.09, 22:30 a jesteś absolutnie pewna, że to tylko ząbkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
e-sawa Re: ząbkowanie 24.02.09, 22:36 Witam, Tak mi się wydaje,że to od ząbków.Chodzę regularnie do pediatry na szczepienia.Kolki wykluczone,bo to już przerabiałam i podaję Sab simplex i jest to trochę inne zachowanie niż przy kolkach.Pediatra mówiła,że ząbki będą do 20 lutego,bo się mocno pchają,a takie zachowanie ma od dwóch tygodni ,nie wiem może znowu pójdę do lekarza żeby go obejrzała Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_il Re: ząbkowanie/paracetamol,nurofen 25.02.09, 15:01 Witam! Jak długo mozna podawać na noc dziecku paracetamol lub nurofen przy ząbkowaniu? Mojej córeczce na górze i na dole idą dwójki(kły?) i bardzo marudzi,najgorzej jest w nocy nie spi,budzi sie kilka razy,jęczy przez sen. Jak podam jej paracetamol to przesypia ładnie noc,ale zastanawiam sie jak długo moge jej podawac te leki? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_il Re: ząbkowanie/paracetamol,nurofen 25.02.09, 15:03 Dodam,że smaruję dziasełka Dentinoxem,jest ok,ale nie pomoże jej ta sama maść na cala noc.W ciagu dnia nie jest najgorzej.Jedyne co,to ,to,że w ciagu dnia przez zabki mniej je.Ma mniejszy apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
dorinn2 Re: ząbkowanie/paracetamol,nurofen 25.02.09, 15:37 my rowniez jestesmy na etapie zabkowania. Syn jutro konczy 7 miesiecy, na razie przebila sie dolna jedynka.Poza zelami znieczulajacymi polecam ukoroic dziecku duzy kawalek jablka. Jest to forma gryzaka moj moze tak ciamkac naprawde dlugo i widac, ze przynosi mu to ulge pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś