Dodaj do ulubionych

Główka w jedną stronę

20.11.03, 15:47
Witam! Moja córcia (7 tygodni) prawie przez cały czas śpi i trzyma główkę w
jedną stronę tzn. w lewo. Wszelkie sposoby odwrócenia jej głowy nie skutkują.
Mała wyraźnie protestuje (delikatnie pisząc - płacze). Oprócz tego
zauważyłam, że czasami układa się w rogalik, lubi też odchylać głowę do tyłu.
Czy są to jakieś niepokojące objawy? Kasia
Obserwuj wątek
    • anna223 Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 16:04
      Bardzo wiele maluchów tak robi. postaraj się układać dzidziusia symetrycznie
      kiedy tylko możesz, nie zważając na jego piski. Może samo przejdzie a jak nie
      to pediatra powinien skierować cię do neurologa a ten może na
      rehabilitacje.Jakkolwiek to nic strasznego, trochę ćwiczeń z fachową osobą i
      dzidziuś wraca do symetriismile
    • plomyk Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 16:04
      Kasiu,
      koniecznie skonsultuj to z lekarzem, poniewaz moj synek tez tak mial i
      stwierdzono asymetrie. Teraz jest po rehabilitacji i absolutnie symetrycznysmile
      pozdrawiam,
      Ania
    • osmag Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 16:58
      Jestem rehabilitantka i jak najbardziej polecam wizyte u lekarza z prosba o
      skierowanie na rehabilitacje. Moze to byc asymetria ulozeniowa,ale rowniez
      krecz, ktory nie leczony konczy sie operacja.
    • anjaaa Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 17:23
      HejsmileMoj maluch tez tak mial,lekarz kazal zglosic sie do neurologa ale ten nic
      złego nie stwierdzil a Synusiowi samo to minęłosmile
      • lili111 Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 18:58
        Mój synek też tak miał. Dostałam skierowanie na rehabilitacje, ale nim się
        zarejstrowałam trafiłam do innego pediatry, który po każdym jedzenie kazał
        układać synka na innym boku, a pod plecki podkładać poduszke, tak żeby się sam
        nie odwrócił na plecki. Już po tygodniu pojawiły się pierwsze efekty i Patryk
        zaczął powoli obracać główkę w obie strony.
    • gosiadu Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 21:27
      Witaj
      Moja coreczka też tak miała i podkładałam jej w ciągu dnia zwiniętą w rulonik
      flanelową pieluszkę pod uszko tak aby główka lezała prosto. Po jakimś czasie
      zaczęła odwracać główkę w obie strony. Wiem że nie wolno tego zaniedbać.
      Pozdrawiam
      • texus Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 22:14
        Mnie zaniepokoiło u mojej córki, że w pewnym okresie (miała jakieś 3 miesiące)
        patrzyła tylko w prawo kiedy była noszona na rękach. Wszelki próby odwrócenia
        jej główki kończyły się płaczem i robiła wrażenie jakby sprawiało jej to ból.
        Doszłam do wniosku, że jest to od ciągłego noszenia jej na leym ramieniu.
        Uprzedziłam wszystkich domowników aby biorąc ją na ręce trzymali ją tyłem do
        siebie co umożliwi jej patrzenie w obie strony. No i zgadłam...pomogło i już po
        3 dniach z odwracaniem głowy problemów nie było. Jednak do dziś pamiętam aby
        nosić ją albo zupełnie przed sobą (kiedy jest twarzą do mnie) albo pleckami do
        siebie. Problem więcej się nie pojawił.

pozdrawiam
        • mamasita Re: Główka w jedną stronę 21.11.03, 11:56
          Zwroc sie do NDT BOBATH polnej rozy 6 ursynow warszawa tel maja w informacji
          albo funadacja przy szpitalu na żęlaznej pokaza ci kilka cwiczen i udziela
          pomocnych informacji co do rozwoju dziecka. My mamy zdrowego synka bez
          problemow ale chodzimy co jakies 4 miesiace i dla zabawy bawilismy sie z nim
          tak jak nam powiedziano i chodzi majac 10 miesiecy i stawal majac 7. Bardzo
          lubie zdrowe podejscie rhabilitantow tam i ich wysokie umiejetnosci oraz
          kulture
    • monika264 Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 22:14
      kasiasz9 napisała:

> Witam! Moja córcia (7 tygodni) prawie przez cały czas śpi i trzyma główkę w
      > jedną stronę tzn. w lewo. Wszelkie sposoby odwrócenia jej głowy nie skutkują.
      > Mała wyraźnie protestuje (delikatnie pisząc - płacze). Oprócz tego
      > zauważyłam, że czasami układa się w rogalik, lubi też odchylać głowę do tyłu.
      > Czy są to jakieś niepokojące objawy? Kasia
    • monika264 Re: Główka w jedną stronę 20.11.03, 22:21
      Przepraszam, to poprzednie to byl falstart smile
      Moja coreczka tez to ma, juz coraz mniej, choc ma juz 5,5 m-ca. Sprobuj
      podkladac jej pod szyjke woreczek (plocienny) wypelniony lnem w ziarenkach.
      Slyszalam ze to bardzo skuteczny "domowy" sposob naszych babc, poniewaz len ma
      jakies wlasciwosci dobroczynne. Ja niestety dowiedzialam sie o nim za pozno, i
      teraz Ada ma splaszczona glowke z jednej strony. Mam nadzieje, ze jeszcze sie
      wyrowna. Niestety moja corcia zle znosi cwiczenia zalecane przez
      rehabilitantke. Zanosi sie placzem, dlatego przerwalam je 2 tyg. temu i od tego
      czasu Adusia jest zupelnie innym dzieckiem - weselszym i mniej nerwowym. Bede
      probowala cwiczen zalecanych przez inny osrodek rehabilitacyjny, mamy termin na
      grudzien.
      Powodzenia, Monika
      • 010262witek Re: Główka w jedną stronę 26.11.03, 13:02
        Czesc Kasiu!
        Moja corcia ma tez 7 tygodni i podobny problem jest juz mam nadzieje za
        nami.Lekarz zalecil nam spanie na innej stronie tak aby glowka zwrocona byla w
        innym kierunku...pomoglo i mam nadzieje, ze tak zostanie...Zyczymy powodzenia i
        zdrowka smile Hania i Vicusia
    • kasiasz9 Re: Główka w jedną stronę 26.11.03, 15:31
      Cześć Haniu!
      Chciałam zapytać o to, co robiłaś aby Twoja córeczka spała z główką zwróconą w
      drugą stronę. Czy kładłaś ją na boku i podkładałąś pod plecy poduszkę? Kasia
      • 010262witek Re: Główka w jedną stronę 26.11.03, 22:33
        Tak Kasiu,kladlam na boku i pod plecki a raczej za nie kladlam maly
        jasiek.Mieszkam w Niemczech i tutaj mozna dostac z gabki takie waleczki, ale
        mysle, ze z poduszka tez dacie sobie rade...ja dalam i mala jak narazie patrzy
        w obie strony!!!!Zycze Tobie tego samego , napewno sie uda.Ja mam inny problem
        poniewaz Victoria bardzo zle zasypia , nawet jak jest najedzona i ma sucha
        pieluszke marudzi i po 10 min drzemce przebudza sie nagle.Spi mam wrazenie
        bbbb. niespokojnie, ale jak juz zasnie to na 4 godz. Czy masz moze jakis
        sposob???Pozdrawiam serdecznie.Hania
        • kasiasz9 Re: Główka w jedną stronę 03.12.03, 16:36
          Cześć Haniu, mam podobny problem do tego który Ty opisałaś. Mój maluszek prawie
          wogóle nie śpi. Jak zaśnie to na 10-20 minut. Dłużej śpi na spacerze i po nim
          bo wtedy, wydaje mi się, łapie taki głębszy sen - wtedy potrafi przespać nawet
          5 godzin. Też śpi bardzo niespokojnie, tzn. macha łapkami i to ją chyba wybudza
          i kręci głową lewa - prawa. To chyba trzeba przeczekać. Kasia
          • 010262witek Re: Główka w jedną stronę 03.12.03, 19:22
            Dziekuje Kasiu bardzo za liscik, mam nadzieje,ze nasze maluchy szybko urosna i
            problemy ze spaniem beda juz za nami....Caly czas mysle o tych 3 miesiacach
            chociaz slyszalam juz cos o pol roku, ze dzieci maja kolki i problemy z
            zasypianiem...A jak tam glowka Twojego dzidziusia ? Czy juz kieruje sie w inna
            strone?Trzymam kciuki i pozdrawiam zyczac cierpliwosci matczynej smile
            PS: Z jakiego jestes miasta? Hanka
            • kasia-j Re: Główka w jedną stronę 03.12.03, 20:14
              Warto też zmieniać ułożenie w łóżeczku przed snem. Dzidziuś zazwyczaj chce
              patrzeć na pokój, a nie ścianę. My musieliśmy mieć podniesiony materac ze
              względu na ulewanie, dlatego przestawialiśmy co jakiś czas łóżeczko, a nie
              dzidziusia smile.
              A jednak polecam wizytę u lekarza - im później, tym trudniej wykonuje się
              ewnetualne ćwiczenia sad (podobno, bo nas to nie dotknęło).
              Trzymam kciuki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka