gosia_z171 16.03.09, 18:36 co może oznaczać gdy 8 miesięczne niemowle jeszcze samo niesiada ? czy jest to inwidualne od dziecka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: siadanie 16.03.09, 18:43 Moja córka lada chwila skończy 11 m-cy. Posadzona siedzi stabilnie od dawna, samodzielnie siada od ok. 2 tygodni. Nie martw się. Nie wszystkie dzieci zdobywają poszczególne umiejętności w książkowym tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: siadanie 16.03.09, 18:48 a co samo robi? w kwestii ruchowej pytam, moja samodzielnie usiadła jak miała 8 miesięcy i 2 dni teraz ma 8,5 i zaczęła raczkować, wcześniej przewracała się z brzuszka na plecy i odwrotnie, wokół własnej osi też, pełzała do tyłu, leżąc na brzuchu podpierała się na przedramionach, bez podparcia też potrafiła, sadzana nie była więc nie wiem czy siedziała posadzona stawiana nie jest do teraz choć sama właśnie poczynia próby podciągania za szczebelki, łóżko, i za co zdoła złapać. Ja się nie martwiłam, że nie siada bo sporo potrafiła i ciągle coś nowego ćwiczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
0grzybka1 Re: siadanie 16.03.09, 19:22 Oznacza to, że się prawidłowo rozwija Chodziłam na rehabilitację najpierw ze starszym synem(3,5l), i niedawno z młodszym (10 m-cy) i nasza rehabilitantka powiedziała, ze najlepiej by było, jeżeli dziecko usiądzie w 9 miesiącu zycia. Czyli nie masz się co martwić. To zależy też od tego jak duże jest dziecko. Może jet jej\jemu poprostu ciężko? Odpowiedz Link Zgłoś