Dodaj do ulubionych

Późne zasypianie

18.03.09, 16:57
Mam problem, moja dzidzia 2 m nie chce zasnąć przed 0.00. Starszą córeczke
kąpałam około 20.00 potem był cycuś i zasypiala ladnie kolo 20.00 a ta gździ
się do polnocy, nie płacze, ale po kąpieli nie zasypia przy piersi i ani myśli
zasnąć. Nieraz jestem padnięta i chcialabym sie wcześniej położyć a tu się nie
da , bo ta chce si e bawić do 0.00. Co robić macie pomysły?
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: Późne zasypianie 18.03.09, 17:02
      nie kłaść spać w dzień (zrobić 1 drzemkę mniej), przed kąpielą intensywnie zabawiać, po kąpieli, układać do snu i NIE BAWIĆ SIĘ. Ma rozróżnic pory układania do snu i zabawy.
    • camel_3d Re: Późne zasypianie 18.03.09, 17:04
      >bo ta chce si e bawić do 0.00. Co robić macie pomysły?

tak, przestan sie bawic z nia.
      mala do lozka, wylacz swiatlo, przytul ja...itd... byle bys juz jes nie
      wyjmowala z lozka..czasme trwa to kilka dni, ale potem maly organizm zalapie, ze
      to juz noc..
    • eli81 Re: Późne zasypianie 18.03.09, 19:58
      u mnie przez pierwsze kilka tygodni było to samo, potem z dnia na dzień sam
      zaczął odpływać koło 21-22, a od chyba początku 4 miesiąca zasypia po kąpieli
      już o 19.30 smile Też sam się przestawił, więc może i Twoje dziecię samo się ułoży smile
    • doda8201 Re: Późne zasypianie 18.03.09, 20:09
      u nas skończyły się problemy z wieczornym zasypianiem odkąd nie daje Młodemu
      spac po 16... o 19 mamy kąpiel, jedzonko i z reguły zasypia przy jedzeniu (czyli
      ok 19.30)
    • semi-dolce Re: Późne zasypianie 18.03.09, 21:29
      Mój syn też tak miał. Przestawił się sam, ja nic nie robiłam tylko sie
      dostosowałam do niego, i teraz o 21 juz twardo śpi. Ma 5 miesięcy.
      • majapo Re: Późne zasypianie 19.03.09, 14:34
        Dzięki dziewczyny, też mam nadzieję, że się sama przestawi a jak coś to
        faktycznie nie dam jej spać po 17.00, żeby sie pobawiła do 20.00 i zobaczymy.
        Tylko jest jeden plus późnego zasypiania, że śpi od 0.00 do 6.00 nieraz 7.00
        rano podoi cycusia i dalej do 10.00 nieraz dłużej , i praktycznie śpi cały
        dzień, może faktycznie bedzie spala dalej ładnie tylko jej porę zabawy musze
        przestawić.
        • skierka27 Re: Późne zasypianie 19.03.09, 15:12
          U nas też tak było na tym tapie i nic nie pomagało.Ani ograniczanie wrażeń,ani dżemek itp.Ok 4 miesiąca sama zaczęła zasypiać ok 20.Ja radze spróbować zredukować dżemki,ale jak nie pomoże to przeczekaćsmilePozdrawiam.
    • smerfetka8801 Re: Późne zasypianie 19.03.09, 14:45
      najlepiej zadbać o jak najbardziej aktywne popołudnie trochę to ciężkie gdy
      maluch ma 2 miesiące ale z czasem uda wam się malucha wymęczyć tak by padł około
      20 21 smile a jak skończy 3 miesiące to może jakiś popołudniowy basen???
      a na teraz to może dłuższa kąpiel-woda jednak "wyciąga" siły
    • lacitadelle Re: Późne zasypianie 19.03.09, 15:05
      zależy od przypadku, mój syn też późno zasypia (najwcześniej 22, najpóźniej po
      północy) i nie da się na to nic poradzić, tzn. próbowaliśmy nie dawać spać w
      dzień, dbać o intensywne popołudnie, nie zabawiać po kąpieli. Jedyne, co udało
      się osiągnąć, to drzemka półgodzinna, a potem pobudka z uśmiechem i nową energią
      do zabawy smile
      Ostatnio znów ma okres, że o 22 już śpi i mamy nadzieję, że już tak zostanie, a
      może nawet kiedyś jeszcze bardziej się poprawi.
      Niewątpliwą zaletą tego stanu jest to, że później wstaje. Przynajmniej nie
      musimy narzekać, że budzi nas o piątej nad ranem gotowy do rozpoczęcia nowego
      dnia smile
    • cachemire Re: Późne zasypianie 19.03.09, 15:38
      Moja tez tak miala. Od trzech tygodni starmy sie ja wyciszyc przed
      snem. Najpierw jest kapiel, pozniej butla przy slabym swietle,
      pozniej ja ponosimy troche i o 20.30 kladziemy do lozeczka. Przed
      snem wlaczam jej karuzele, niestety, musze dac smoka i zostac troche
      przy niej. Zasypia bez problemu a wczesniej trzeba bylo sluchac
      marudzenia do polnocy.
    • mikams75 Re: Późne zasypianie 19.03.09, 16:12
      moja tez pozno chodzila spac ale ja nawet tak wolalam bo jak spala np. 7 godz.
      to to bylo akurat w nocy. Jak jej sie godziny snu wydluzyly to zaczelam ja
      przestawiac. Bylo lato i codziennie o 9 wieczorem zaslanialam okna zeby bylo
      ciemno i cicho, zabawki pochowane, rozmowa szeptem albo wcale. Buntowala sie na
      poczatku ale w koncu zalapala kiedy jest dzien a kiedy noc. Warunek - nie moze
      sie wysypiac poznym popoludniem.
      • majapo Re: Późne zasypianie 15.04.09, 08:55
        Faktycznie teraz zasypia normalnie, trzeba bylo odczekac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka