Dodaj do ulubionych

co rozsmiesza niemowlaka

25.11.03, 14:07
zaczynam nowy watek. chcialabym sie podzielic z wami tym doswiadczeniem.
Ciekawi mnie czy wszystkie niemowlaki smieja sie z tego samego. Oczywiscie
rozpoczne i napisze z czego smieje sie moja Dominika, ktora ma 6,5 m-ca.Pisze
tylko o rzeczach z ktorych smieje sie na caly glos,tak do rozpukusmile
-Kiedy zaklada sie jej pieluszke na glowe i po chwili oczekiwania zrywa z
wrzaskiem. Wtedy mala czeka w napieciu i po chwili sie juz chichra.
-Kiedy lezy na brzuchu i nagle ktos sie do niej z na przeciwka przybliza.
-Kiedy robimy jej samolocik.
-kiedy sie ja caluje po brzuszku.
Obserwuj wątek
    • e_madziq Re: co rozsmiesza niemowlaka 25.11.03, 14:33
      Mój synek w piątek skonczy 7 m-c.
      Do przysłowiowego rozpuku potrafi go rozśmieszyć "idzie rak nieborak",ale
      przede wszystkim wszelkie odmiany "a kuku!" Wyskakuję zza fotela, spod
      łóżeczka, zza zasłony, chowam się za poduszkę, przykrywam twarz pieluszką itp.
      Bardzo często zdarza się, że Mały jednego dnia jest strasznie ubawiony jakąś
      zabawą a drugiego dnia zero zainteresowania. Wczoraj zachodzil się ze śmiechu
      gdy tata go trzymał w górze a ja "polowałam" na jego stópki, a czy dzisiaj
      będzie podobnie - zobaczymy.
      Acha, strasznie się też śmieje, gdy kładziemy go do łóżeczka (Maly po chwili
      już siedzi lub stoi)i tata do niego krzyczy "ty chuliganie!" ale to trzeba
      zobaczyć....!smile))))
      Pozdrawiam - Magda
      • e_madziq Re: co rozsmiesza niemowlaka 25.11.03, 14:49
    • fionna Re: co rozsmiesza niemowlaka 25.11.03, 15:17
      Pierwszy raz Bruno rozesmial sie glosno (mial chyba 3 miesiace), kiedy kichnal,
      a mama zrobila apsik, apsik byl numerem 1 przez dlugi czas, potem rozne odglosy
      (chrzakanie), calowanie w szyjke, brzuszek, oczywiscie a kuku (szczegolnie
      wersja z pieluszka)
      pozdr
    • anaisia Re: co rozsmiesza niemowlaka 25.11.03, 18:51
      Mój synek (4 mies) śmieje się w głos gdy potrząsam głową i włosami i wyśpiewuję
      mu różne "przyśpiewki ludowe". Uwielbia też samolocik. Kiedyś śmiał się tak
      bardzo, ze aż się popłakał, bidula.
      • sylwik7 Re: co rozsmiesza niemowlaka 25.11.03, 22:32
        Moja córka wkrótce kończy 8 m-cy. Kilka m-cy temu gdy staraliśmy się ją
        rozśmieszyć tak na głos ignorowała nasze wysiłki. I wybuchem śmiechu - takim
        jak u nakręcanej lalki obdarzyła suczkę moich rodziców. Przez następny m-c
        zaśmiewała się na jej widok szczególnie kiedy Zula skakała i szczekała. A teraz
        śmieje się gdy całuje się ją w brzuszek, cmoka w kark i szyjkę, chowa się jej i
        nagle pokazuje, często też wybucha śmiechem wtedy gdy ja sie śmieję z czegoś
        bardzo chętnie mi wtóruje.
    • mamadwojga Re: co rozsmiesza niemowlaka 26.11.03, 08:33
      Pięciomiesięczny Maksiu śmieje się z "apsików", potrząsania włosami i
      podskakiwania, śpiewów i przyśpiewek- byle głos modulować. Ostatnio ubawił się
      też kiedy czytałam wieczorem książeczkę córeczce (kładę ich oboje wieczorem do
      jednego łóżeczka i czytam)-książeczka była o zwierzątkach. Maksiu śmiał się w
      głos kiedy udawałam głosy zwierzątek. Nieoceniona jest też starsza siostra,
      która ma dużo siły by się "wygłupiać" i skakać przed bratem. Maksiu bardzo
      lubi te występy i nagradza je głośnym śmiechem.
      • lidqa Re: co rozsmiesza niemowlaka 26.11.03, 12:19
        moj synek ma 5 misiecy ale jest wczesniakiem wiec rozwoj jak na 3. w glos
        smieje sie z piosenki o jeżyku kiedy mu ruszam nozkam w rytm. A usmiecha sie do
        kazdego
        • zarra Re: co rozsmiesza niemowlaka 26.11.03, 13:41
          Gabrysia ma 8-cy i chichra się jak strasza siostra robi jej różne wygłupy
          (miny,podskoki i cuda z nią wyczynia poprostu)),
          jak ją przewijam tez są wygłupy, obcalowywania brzuszka, stópeczek i wtedy
          tez się smieje.
          Pozatym smieje się jak sie ją podrzuca, robi "a-kuku", "idzie rak"-szczególnie
          na początku.
          Jak miała 4 miesiące smiała się jak jej siostrzyczki (rodzona i cioteczna)
          robiły wygłupy, turlanki na podłodze z okrzykami radości i wybuchami śmiechu-
          wtedy Gabi miała pierwszy dłuższy ubaw.
    • iwaka_ Re: co rozsmiesza niemowlaka 26.11.03, 15:47
      Droga Froggie,

Bravo za wątek, pogodny, sama sie uśmiecham gdy czytam!!!

Mój trzymiesięczny syn jeszcze nie śmieje sie w głos, ale teraz wiem co może mu
      pomóc. Za to pieknie mruży oczy gdy całuje mu stópki i "obgryzam" piąstki.
      Iwaka
    • mamaani3 Re: co rozsmiesza niemowlaka 26.11.03, 16:02
      Ojej, jak czytam to już nie mogę się doczekać kiedy moja obecnie 2 - mies.
      Aniusia będzie się tak chichrać. Na razie "tylko" uśmiecha się całą gębą. To
      musi być cudowny widok taki śmiejący się w głos szkrab. Zazdroszczę i czekam z
      niecirpliwością
      pozdrawiam
      Lidka
      • gretka1 Re: co rozsmiesza niemowlaka 26.11.03, 23:49
        Heja, moja panna na wydaniu (4 miesiące), robi zalotne minki, a chichra się w
        głos nie za często jeszcze. Pierwszy raz śmiała się i piszczała z radości kiedy
        mój tata robił do niej miny. Głośno się podśmiewuje podczas poruszania jej
        ciałkiem, ale generalnie nie robię tego za często, bo ZAWSZE dostaje po takim
        napadzie radości - napadu czkawki. Widać powietrza się nałyka bidulka. Też tak
        macie? Czy to normalne?
        Pozdrawiam, Gretka
    • andzia001 Re: co rozsmiesza niemowlaka 27.11.03, 08:01
      Mój maluszek (7,5 miesiąca), śmieje się niesamowicie przy robieniu "a kuku" z
      pieluszką (ta pieluszka ma jak widzę największe wzięcie), no i przy całowaniu w
      stópki, brzuszek.
      Zanosi się też od śmiechu jak jego tatuś bierze maskotkę-pieska i naśladując
      szczekanie stoi naprzeciw Marcinka i podlatuje z tym pieskiem do niego.
      W momencie gdy jest już najbliżej mały aż się trzęsie cały w oczekiwaniu w
      które miejsce piesek go "ugryzie".
      Jak robię różne ciekawe miny i wydaję przy tym niezemskie odgłosy malec słucha
      jak zaczarowany no i śmieje się przy najbardziej wariackich.
      Aha, i jeszcze jak sobie siedzi w wanience i bawi się zabawkami wystarczy aby
      ktoś powidział nagle "golasek", wtedy mój brzdączek śmieje się aż do łez.

pozdrawiam wszystkie mamusie i ich malutkie śmieszki
      Anka
    • manki3 MAMA HIPOPOTAMICA!!!!:)))) 27.11.03, 10:03
      Cześć !!!! Mój Michał po raz pierwszy zaśmiał sioę świadomie w głos bardzo
      wcześnie bo około 2 i pół miechów!!! Sama byłam zdziwiona ale tak się stało -
      zrobił to na mój widok kiedy włożyłam jego smoczka drugą stroną między zęby i
      zaczęłam ruszać głowąsmile)) Nie śmiał się długo ale uznałam to jako pierwszy
      głośny śmiech . Potem śmiał się rzadziej - dopiero zaczęło się tak naprawdę od
      4 miesiąca: Sytuacja nr 1: mama w wannie (podobna wielkością to hipopotama)
      zaczyna się pluskać, wydawać dziwne dźwięki i klaskać na co Młody zareagował
      takim śmiechem że mało co by się nie zaniósł (notabene a kto by się nie
      śmiał???)Tego nie zapomnę do końca życia !!!! A potwm Młody to zaczął się
      śmiać np przy podrzucaniu, całowaniu w karczek i brzuszek (ma łaskotki!!!) jak
      mama zapiszczy i moduluje głos i w ogóle - W KAŻDYM RAZIE JEST TO MIÓD DLA
      MOJEGO MATCZYNEGO SERDUCHA I ŻYCZĘ KAŻDEJ MATCE JAK NAJWIĘCEJ TAKICH CHWIL
      POZDROWIENIA
    • netka21 Re: co rozsmiesza niemowlaka 29.11.03, 21:36
      Uważam, że nikt tak nie rozśmieszy maluszka jak tata. Mój 5,5 miesieczny synek
      chichocze jak oszalały od co najmniej 2-3 miesięcy kiedy tata naśladuje
      czkawkę, apsik lub po prostu sam się śmieje patrząc małemu w oczy. Samolocik w
      naszym przypadku przed lusterkiem i z dodatkowymi odgłosami. Potrafi śmiać się
      przez 15 minut gdy tata wraca z pracy, my "chodzimy" na rączkach za Nim krok w
      krok a tata niespodziewanie odwraca się w stronę maluszka wydając dziwne
      dźwięki. Super zabawa!!! Mały śledzi każdy Jego ruch i czeka co znów wymyśli.
      Oczywiście całowanie brzuszka, stópek i udek z mlaskaniem i słowami "mmmmmm,
      ale pyszne udka" wink)))
    • maugerka Re: co rozsmiesza niemowlaka 01.12.03, 13:12
      Generalnie jaśka rozśmiesza wszystko. Wystarczy zrobić jakąś śmieszną minę i
      ubaw gotowy. Potrząsanie głową ze słowami "kuku" "taktaktak" "nienienie";
      zabawa w "a kuku"; naśladowanie jego minek, ostatnio nawet śmiał się
      oglądając "Kasię i Tomka" - zabawnie to wyglądało. Jasio to mały śmieszek, więc
      naprawdę śmieje się ze wszystkiego, co tylko uzna w tej małej główce za zabawne.
      • dondon Re: co rozsmiesza niemowlaka 01.12.03, 17:26
        Anielka zasmiewa sie ze starszego brata
        • cheerio Re: co rozsmiesza niemowlaka 01.12.03, 20:32
          moj szkrabik (5 mcy) zasmiewa sie przy:
          - powtarzaniu bardzo szybko i z rozna intonacja "mniam mniam mniam mniam"
          (wymiennie z "tup tup tup tup"
          - calowaniu w brzuszek i szyje z boku
          - podnoszeniu nad glowe i opuszczaniu (na rekach oczywiscie)
          - nasladowaniu odglosu kopyt konskich
          - jak lezy na pleckach trzeba sie odchylic do tylu a potem nad nia pochylic
          robiac glupie miny i wydajac dziwne dzwieki albo mowiac a kuku (prawdziwe a
          kuku z pieluszka jeszcze jej nie bierze - boi sie)
          - a czasem rozbawi ja nie wiadomo co ...

pozdrawiam
          cheerio
          • jaagni Re: co rozsmiesza niemowlaka 02.01.04, 08:52
            właśnie... nie wiadomo co. Mój Jasiek ostanio zachodził się ze śmiechu siedzac
            u mnie na kolanach i mnąc gazetę. Śmiał się też bardzo kiedy leżał na wersalce,
            a tata bębnił palcami w oparcie wersalki. Aha, no i jeszcze straszną radość
            sprawiło mu bębnienie rękami w konewkę. Także nigdy nie wiadomo co i kiedy go
            rozśmieszysmile
            aga (Jasiek 5 mies.)
    • wlekliczka Re: co rozsmiesza niemowlaka 23.12.03, 18:16
      Kaj wybucha śmiechem kiedy:

- kot potyka się, wchodząc do pokoju
      - czeszę włosy
      - mąż się wkurza, haha, rzeczywiście śmieszne
    • lewwr Re: co rozsmiesza niemowlaka 01.01.04, 20:31
      Kupiliśmy naszemu 2, 5 miesięcznemu synowi ALEKSANDROWI muzyczny przyrząd
      gimnastyczny reklamoiwany w TV, niestety nie chce pod nim lezeć, ale za to
      chętnie przed nim siedzi w bujanym foteliku samochodowym. Uwielbia kopać w
      klawisza ( wówczas zmienia się melodia), grzechotki. Naprawdę polecamy. Można
      nawet coś w domu zrobić, bo mały potrafi siedzieć i się smiać nawet przez 40
      miut. Niestety wszystko zależy od humoru. RENA
      • ulala72 Re: co rozsmiesza niemowlaka 01.01.04, 21:26
        A moja Zocha (7,5+) zaśmiewa się najgłośniej, gdy (uwaga!) uderza się o siebie
        dwie poduszki. Ogólnie bawią ją tematy kąpielowo-pościelowe. Śmieszy ją zmiana
        pościeli (wywijanie powłoczkami, mocowanie się z kołdrą), strzepywanie
        ręczników itd. Śmieje się też, gdy naciskam zwijarkę kabla w odkurzaczu. Ale
        najczęściej ma okazję śmiać się, gdy jej starszy brat pokazowo rozrykuje się
        (ale tylko ze złości, histerycznie czyli), co niestety wywołuje u niego
        straszną furię, co z kolei ją bardziej jeszcze rozśmiesza, co z kolei jego
        bardziej... itd. W sumie dosyć męczące na dłuższą metę.
        Pozdro
    • catalinka Re: co rozsmiesza niemowlaka 01.01.04, 22:10
      Moja córcia ma 10 miesięcy i śmieje się z różnych rzeczy. Najczęściej jest to
      całowanie po brzuszku, robienie a kuku itd. Pierwszy raz zaśmiała się w głos
      na tylnym siedzeniu samochodu wujka, kiedy ja chciałam nakarmić ją piersią na
      tym że siedzeniu na parkingu przed supermarketem. Oczywiście taką pozycję
      miała gdzieś i zjadła po 2 godzinach w domu na łóżku. Od tej pory jest z niej
      wielka śmieszka. Miała wtedy około 5 miesięcy. Pozdrawiam
      Kasia
    • agadd02 Re: co rozsmiesza niemowlaka 03.01.04, 08:04
      mój synek (8 m-cy) najgłośniej rechocze z naprawdę dziwnych rzeczy, np. jak
      tata otwiera łóżko żeby wyciągnąć pościel, żeby pościelić łóżko, gdy coś
      spadnie i narobi hałasu, po prostu zawsze wtedy gdy sie tego w ogóle nie
      spodziewamy, ostatnio też śmieł się i piszczał podczas kapieli w wannie, gdy
      tata szybko wynurzał z wody zabawki gumowe i chlapał wokoło
      chyba będzie z niego straszny łobuz :o)

pozdrawiam
      Daga i Sebastian
    • fizula Re: co rozsmiesza niemowlaka 03.01.04, 14:06
      7-miesięczny Danielek śmieje się w głos gdy:
      -dmucha się w niego z bliska, aż powstaje odgłos "prukania"
      -jego siostra wybucha do niego śmiechem
      -udajemy, że go podrzucamy, a potem przytulamy
      -siostrzyczka podskakuje koło niego
      -udaje mu się nieoczekiwanie coś zrobić, np. złapać naszego psa za futro
      -"ćwiczy" z tatą podskoki