Dodaj do ulubionych

do fionny!

25.11.03, 23:49
Witaj! Wlasnie czytalam Twoj post dotyczacy zotka...Moja cocia za pare dni
skonczy 7m. Wciaz mam klopot ze sloiczkami. Czy zechcialabys napisac mi, jak
gotujesz zupki. Znam co prawda ksiazeczke 'babycook', ale moze masz ciekawsze
metody - zachwycily mnie te Twoje kluseczki! smile))
POzdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • g_kasia Co ja sie z Wami mam.... 26.11.03, 07:56
      Prosze po raz kolejny... nie twórzcie watków, które sa jak ody - Do Zuzi (np).
      Jezeli chcecie cos takiego napisac, dopisujcie to do watku, w którym ta osoba
      wypowiedziela sie. ZUnikniemy w ten sposób prywaty na forum. Obiecuje Wam i
      sobie (chyba nawet bardziej sobie), ze zaczne kasowac takie watki, o czym juz
      pisalam kilkakrotnie...
      Jeszcze raz bardzo prosze o zwrócenie uwagi na to, co napisalam a unikniemy
      nieporozumien.
      Pozdrawiam Kasia
      • jamila Re: Co ja sie z Wami mam.... 26.11.03, 22:04
        Droga Kasiu!
        Slowo daje, mam chyba do Ciebie pecha. Bardzo dlugo nie bylo mnie na forum,
        wracam, pisze taki post po raz pierwszy (!)- idac sladem wielu
        postow 'adresowanych do...' (zobacz na innych forach edziecko!!!)a tu sie
        okazuje, ze znowu cos nie tak!..Powiem Ci,ze zrobilam to dlatego, ze wiele razy
        dopisujac si e pod watkiem kogos z pytaniem nie dostawalam ZADNEJ odpowiedzi,
        bo ten ktos juz wiecej tam nie zagladal. Sama tak czesto robie: Dopisze sie, a
        potem nie ma juz czasu, zeby wracac do jakiegos watku. Pamietaj, ze wiele z nas
        ma naprawde pare minut na forum, bo akurat dziecko drzemie (moja corcia jescze
        nie raczyla zasnac...)
        Przykro mi, ze znow obrywam za cos, co zrobilam nie tylko nieswiadomie, ale i
        po raz pierwszy.
    • fionna Re: do fionny! 26.11.03, 16:03
      Mam nadzieje, ze Kasia nas nie wyrzuci smile)
      Zupki gotuje juz z miesem, ale jezeli ma to byc pierwsza zupka to chyba lepiej
      bez.
      Po pierwsze - moja mama ma dzialke na wsi, z daleka od drog itd, sama wszystko
      tam uprawia, wiec nie mialam problemu z warzywami. A moja babcia hoduhe
      kroliczki dla prawnuczka, wiec nie mam problemu z produktami.
      Powinno sie gotowac osobno miesko (na poczatku tez tak robilam), bo wywar
      uczula, ale Bruno nie mial zadnych sensacji, wiec wrzucam wszystko do jednego
      gara.
      Podstwa to miesko z kroliczka, do tego marchewka, seler, pietruszka (korzen i
      natka), por, ziemniaczek, ryz lub kaszka jaglana.
      A teraz rozne warianty tej zupki:
      -pomidorowa - pod koniec (gdy wszystko jest dosc miekkie) dodaje sok pomidorowy
      (z wlasnych pomidorow) i zagotowuje
      -ogorkowa - pod koniec dodaje obranego ze skorki i utartego na tarce ogorka
      kiszonego - ta zupka ma calkiem "ludzki" smak
      - z buraczkiem - burak sie dosc dlugo gotuje i w gotowaniu traci kolor, czasami
      daje startego, ale wtedy zupa ma brzydki kolor, albo jak mam duzo czasu gotuje
      osobno buraczka w lupince i dodaje pod koniec gotowania.
      - "rosolek" - z lanymi kluskami
      Wybieram lyzka tzw. szumowiny, pod koniec daje tez natke z pietruszki
      (wczesniej wyciagam liscie pora i selera), dodaje lyzke oliwy z oliwek extra
      vergine i zoltko ugotowane na twardo.
      Albo robie lane kluseczki (rozcieram zoltko z kleikiem kukurydzianym - mozna
      dodactroche wody, zeby konsystencja byla lejaca).
      Potem wszystko miksuje. Wychodzi mi porcja na 2 dni (2 duze sloiczki), jak
      wyjdzie wiecej to wlewam do sloiczkow i zamrazam.
      Musisz poprobowac roznych kombinacji smakow. Moj synek woli rzeczy kwaskowate -
      z pomidorami czy ogorkiem.
      Aha - gotuje na Zywcu lub Dobrawie.
      pozdr
      • jamila Re: do fionny! 26.11.03, 22:06
        Dzieki wielkie, Fionna. Przepisy sa pyszne! Nastepnym razem poprosze o mailika
        na priv...
        POzdrawiam Cie serdecznie smile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka