ireland1 10.06.09, 18:39 Czy dajecie swoim niemowlakom tą witaminę,bo słyszałam,że teraz się podobno daje,ale lekarz mi nic nie mówił. Jakiś nowy będ na wit K teraz czy co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
banaszka82 Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 18:43 Dawałam do końca 3 mies.Ten wątek był niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
banaszka82 Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 18:46 Spoko ale wiem,że niektóre mamy nie dają.Zdaje się,że to piersiowe muszą dostawać. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 20:37 ireland1 napisała: > Czy dajecie swoim niemowlakom tą witaminę,bo słyszałam,że teraz się > podobno daje,ale lekarz mi nic nie mówił. Jakiś nowy będ na wit K > teraz czy co? Dajecie. Jeszcze kilka tygodni (do końca 3 mca). Profilaktycznie na poprawę krzepliwości krwi (zmniejsza ryzyko wystąpienia krwotoku śródczaszkowego chyba). Potem, o ile się nie mylę, dziecko już samo produkuje odpowiednią dawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
apple_isle Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 20:52 My też piersiowi, nie dajemy-młody dostał odpowiednią dawkę tuż po porodzie. Zdania lekarzy na temat zasadności podawania są podzielone. Bywa też tak, że dzieci mają problemy brzuszkowe po wit K bo jest bardzo oleista wtedy wiem, że sporo mam odstawia. Odpowiedz Link Zgłoś
annix-1 Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 20:50 Nie dawałam i nie daję. Starszemu też nie. Pediatra nic mi nie mówiła. Kazała tylko Vigantol i cebion multi. Damianek 18.09.03 Michałek 19.02.09 Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 21:19 Daję do jutra, bo Młody w piątek skończy 3 miesiące i odstawiamy. Jest piersiowy - dzieciom na mleku modyfikowanych wit K nie tzreba podawać, bo jest w tymże mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka8311 Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 22:02 ja też podawałam małej. Dzieci piersiowe powinny witaminę K dostawać codziennie do3 miesiąca, a oprócz tego dostała również dawkę tej witaminy w szpitalu , tuż po urodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kartoffeln_salat Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 21:59 Pediatra kazała dawać jak karmiłam TYLKO piersią. Przy mleku sztucznym nie dawać, bo jest zawarte już w mleku - przynajmniej NAN ją ma. A nie wolno przedawkować. Odpowiedz Link Zgłoś
kaneloni Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 22:47 ja karmię piersią i też podaję - jeszcze do końca czerwca - wtedy miną 3-mce Odpowiedz Link Zgłoś
vanmovinia Re: Witamina K dajecie? 10.06.09, 23:44 odstawilam po 3 doach, dziecko cierpialo okrutnie z bolu brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
emi28 Re: Witamina K dajecie? 11.06.09, 19:15 próbowałam, ale tak bardzo ulewała, że odstawiłam po kilku dniach. Żyje i ma się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Witamina K dajecie? 12.06.09, 08:48 Dałam ze 3 razy. Dzieć piersiowy więc niby powinnam dawać... Odpowiedz Link Zgłoś
paclan Re: Witamina K dajecie? 12.06.09, 23:11 Nie wszyscy lekarze są uczciwi. Ja dla pewności podaję jeszcze A, C, B12 i Żelazo. Ostatnio też 2KC i Aspirynę z rana, zaraz ale te ostatnie to dla mnie. Nieważne. Witaminy są zdrowe i trezba je dawać. Niech moc (witamin) będzie z tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 09:53 paclan napisał: > Nie wszyscy lekarze są uczciwi. Ja dla pewności podaję jeszcze A, C, > B12 i Żelazo. Ostatnio też 2KC i Aspirynę z rana, zaraz ale te > ostatnie to dla mnie. Nieważne. Witaminy są zdrowe i trezba je > dawać. Niech moc (witamin) będzie z tobą. O matko!!! Piszesz jak hipochondryczka. Nie wiesz, że wszystko w nadmiarze szkodzi. A już leki tym bardziej. Witaminy syntetyczne mogą narobić wiele szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 10:30 pacynka27 napisała: > paclan napisał: > > > Nie wszyscy lekarze są uczciwi. Ja dla pewności podaję jeszcze A, C, > > B12 i Żelazo. Ostatnio też 2KC i Aspirynę z rana, zaraz ale te > > ostatnie to dla mnie. Nieważne. Witaminy są zdrowe i trezba je > > dawać. Niech moc (witamin) będzie z tobą. > > O matko!!! Piszesz jak hipochondryczka. > Nie wiesz, że wszystko w nadmiarze szkodzi. A już leki tym bardziej. Witaminy > syntetyczne mogą narobić wiele szkody. A Ty nie widzisz, że to zwykły troll. Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: Witamina K dajecie? 12.06.09, 23:36 Dawałam do końca 3-go miesiąca przez miesiąc. Wcześniej nikt mnie nie uświadomił, że trzeba dawać. Młodemu nic się nie stało, jest prosty:] Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 07:01 agazagie napisała: Młodemu nic się nie stało, jest prosty:] witamina K nie jest na to żeby dziecko było proste czy nie ( pomyliłaś z witaminą D Witaminę K podaje się na poprawę krzepliwości krwi. Ja podawałam ale nieregularnie przez około 2 miesiące. po skończeniu przez synka 1 miesiaca ( przy wyjściu ze szpitala nikt nie wspomniał o konieczności podawania, a ja pieczątkę z zalecaną dawką zauważyłam w książeczce zdrowia dziecka dopiero po miesiącu ) Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 01:40 NIE. I załuje ze katowałam maluszka 2-3 tyg. CIerpiał okrutnie. Myślałam ze to kolka, a to ta pieprzona wit K. Po odstawieniu jak ręką odjął. To jakas bzdura zeby wypchac komus kieszenie (produkuje ją tylko 1 firma). Nigdy nie słyszałam zeby z dzieckiem cos sie dzialo z powodu niedoboru wit K. Ktoś zna taki przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 10:33 aniasa1 napisała: >produkuje ją tylko 1 firma Wierutne bzdury. Mam w domu witaminę K dwóch różnych firm. > Nigdy nie słyszałam > zeby z dzieckiem cos sie dzialo z powodu niedoboru wit K. Ktoś zna taki przypadek? Po prostu statystyki pokazały, że dzieci, którym podawano witaminę K rzadziej zapadały na krwotoki. Dla jednych to wystarczający powód by podawać dla innych nie. Przymusu nie ma. Podobnie jak z witaminą D. Nie każde dziecko, któremu się jej nie podaje się pokrzywi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 21:30 Joshima, ok. Ale czy Ty spotakałas sie z krwotokiem u dzieciaczka. Pytałąm o to prawie wszytskie mamy i zadna sie z tym nie spotkała. Na jakiej grupie osob sa te badania? jak czesto sie to zdarza? O to mi chodzi, bo dla mnie to nie jest zbyt popularne schorzenie. Gdybym miala eliminowac i zapobiegac wszystkim, nawet tym najmniej prawdopodobnym chorobom to pewnie od rana do nocy musialaby pakowac w malucha jakies leki, robic zestawy ćwiczen i zapomniec o normalnym życiu. Pytam z ciekawosci. Znasz te statystyki? Co do firm produkijacych to informacja z apteki a nie wyssana z palca. Fakt nie sprawdziłam tego. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 12:21 aniasa1 napisała: "O to mi chodzi, bo dla mnie to nie jest zbyt popularne schorzenie." Popularne to może nie, ale za to jakie groźne. Skoro nie szkodzi podawać witaminę K to ja wolę podawać. "Co do firm produkijacych to informacja z apteki a nie wyssana z palca. Fakt nie sprawdziłam tego. " To co? Mam zeskanować opakowania Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 22:19 NIe, nie trzeba. Juz sprawdziłam. Ty masz racje. Ale i tak nie załuję ze nie podawałam. U nas wywoływało to mega kolki. Ale zgadzam sie ze jesli dziecku nie szkodzi to wrto podawac. Naszemu szkodziło. Ot, to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 10:27 Miałam wbitą pieczęć z nakazem podawania w książeczce młodej z klinki i jako przęjeta mama, podawałam. Potem przejmowałam się już mniej i przestałam po skończeniu jednego opakowania, czyli dawałam przez miesiąc. Zdania, opinie podzielone na temat zasadności podawania tej witaminy. Młode kolkowe było, lecz wpływu żadnych witamin nie stwierdziłam-sprawdzalam. Żadnych tzn. K i D, bo tylko to dostawała wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
leoncja_uk Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 11:15 Ja odstawiłam po dwóch opakowaniach. I kolki przeszły Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 12:55 ja dałam dwa razy, po czym mała ulewała a właściwie wychlustała z siebie wszystko co miała w brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
m.polkawnecie Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 21:46 nie dawałam. Powód, niecałe dwa lata wcześniej nie byla zalecana. A tu nagle z tym wyskakuja a cena że szok. Odpowiedz Link Zgłoś
melixsa Re: Witamina K dajecie? 13.06.09, 22:50 Że kiedyś coś nie było, a teraz jest, to żaden powód. Żyjemy w cywilizacji postępu. Ja daję, gdyż pediatra przekonała mnie, że zalecają ją, gdyż do szpitali z roku na rok zaczęło trafiać coraz więcej dzieci z krwotokami do mózgu. Przyczyny-nieodpowiednie zabawy z dzieckiem, hardcorowe jazdy wózkiem itp. A że to cholernie groźne i organizm maluch do 3 miesiąca nie może się sam obronić, więc wit. K podajemy. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 12:21 m.polkawnecie napisała: > nie dawałam. Powód, niecałe dwa lata wcześniej nie byla zalecana. A > tu nagle z tym wyskakuja a cena że szok. Kilkanaście złotych to taki szok? Odpowiedz Link Zgłoś
lee_a Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 12:36 > m.polkawnecie napisała: > > > nie dawałam. Powód, niecałe dwa lata wcześniej nie byla zalecana. A > > tu nagle z tym wyskakuja a cena że szok. > > Kilkanaście złotych to taki szok? > Dokładnie to ponad 30 za opakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 12:49 lee_a napisała: > > m.polkawnecie napisała: > > > > > nie dawałam. Powód, niecałe dwa lata wcześniej nie byla zalecana. A > > > tu nagle z tym wyskakuja a cena że szok. > > > > Kilkanaście złotych to taki szok? > > > Dokładnie to ponad 30 za opakowanie. To zależy w jakiej postaci i jakiego producenta. Można zapłacić kilkanaście PLN za opakowanie starczające na 2 m-ce. Tylko najpierw trzeba przestać wierzyć w to, że produkuje je tylko jeden producent. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 22:22 No to moze dlatego w aptekach proponują ta droższą , a o tej tańszej nigdy nie słyszeli....... Hm. Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 22:51 aniasa1 napisała: > No to moze dlatego w aptekach proponują ta droższą , a o tej tańszej nigdy nie > słyszeli....... Hm. Ciekawe. Ta droższa to kapsułki twist-off, faktycznie łatwiejsze w aplikacji w przypadku kilkutygodniowego dziecka. Te tańsze są w kropelkach i trzeba aplikowac kroplomierzem. Coś za coś Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 22:55 Ale i chyba na te w kropelkach właśnie dzieciaki mają kolki i problemy brzuszkowe. Vita K raczej nie ma olejków tak jak Vita D. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 23:03 malgosiek2 napisała: > Ale i chyba na te w kropelkach właśnie dzieciaki mają kolki i > problemy brzuszkowe. A tego to nie wiem. > Vita K raczej nie ma olejków tak jak Vita D. Oj wydaje mi się, że ta w twist-off to właśnie taka "olejkowa" jest, ale głowy sobie uciąć nie dam. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Witamina K dajecie? 14.06.09, 23:03 Nie podawałam żadnemu z trójki. Wszystkie piersiowe. Witaminę D3 podałam kilka razy każdemu z dzieci, wylałam większość buteleczki po dwójce dzieciaków, bo jednej wspólnie nie zużyły. Nie podawałam i nie podaję żadnych sztucznych witamin. Odpowiedz Link Zgłoś