15.12.03, 21:48
Moja córeczka ma 2,5 miesiąca. Od 2 tygodni nosi rozwórkę Koszli (wcześniej
frejkę). Niepokoi mnie to, że mała skręca ciało w jedną (prawą) stronę.
Dodam, że gorsze (IID) ma lewe biodro. Czym spowodowane jest takie układanie
ciała? Czy mogę ze zgłoszeniem problemu lekarzowi czekać do następnej wizyty?
(za 2 tygodnie)
Obserwuj wątek
    • osmag Re: bioderka 16.12.03, 18:57
      Skrecanie swiadczy o asymetrii ulozenia, ale w rozworce powinna lezec prosto.
      Mysle ,ze powinnas skonsultowac to jak najszybciej bo malenstwo utrwala sobie
      nieprawidlowy wzorzec lezenia. Moze ma nierowno podciagniete szeleczki?
      • magdaw30 Re: bioderka 17.12.03, 22:13
        a powiedz mi - wiesz może, jak powinna być założona ta rozwórka? Bo nasz
        ortopeda założył paski na krzyż na pleckach i znowu na krzyż na brzuszku. Czy
        takie skrzyżownie jest stosowaną praktyką?
        • bady4 Re: bioderka 18.12.03, 10:00
          Wg naszej poprzedniej "Pani Doktor" rozwórka powinna być skrzyżowana tylko na
          pleckach dziecka. Dr Okłot też tak zakłada.
    • osmag Re: bioderka 18.12.03, 15:52
      To jeszcze zależy od długości pasków, ale faktycznie na ogół ortopedzi
      krzyżują na pleckach
    • mijuli1 Re: bioderka 18.12.03, 16:59
      Jeśli do tego szelki zapięte są na pierwszą dziurkę, to może to jest powodem
      przekrzywiania się. Spróbuj zapiąć nie krzyżując z przodu, albo poluzuj trochę -
      przesuń o 1 dziurkę. Ja pod tym względem nie byłam posłuszna zaleceniom
      ortopedy, bo miałam wrażenie, że szelki są zbyt krótkie i dziecko całe się
      pokrzywi. Zapinałam o dziurkę luźniej i bioderka są wyleczone.

Osmag, a co Ty na to? (wyjaśniam: wiem, że się na tym znasz...)

Justyna
    • szym001 Re: bioderka 18.12.03, 20:40
      Witam
      Filip na 1,5 tygodnia i lekarz robiący USG w szpitalu stwierdził "drobne komplikacje" bioderek. Pod zdjęciem i w karcie dziecka wpisał kilka symboli opisujących skalę problemu. Czy możecie mi podać jakiś adres gdzie mogę sobie poczytać na ten temat
      • mijuli1 Re: bioderka 19.12.03, 08:01
        Czy to jest dysplazja czy inne "komplikacje"? Nie powiedział o co chodzi? Jeśli
        dysplazja, to wrzuć to hasło w wyszukiwarkę (np. www.gogle.pl albo
        www.szukacz.pl). A co to za symbole?
    • anakon Re: bioderka 19.12.03, 23:12
      Z cala pewnoscia rozworka nie powinna kompletnie unieruchamiac dziecka i jesli
      jest skrzyzowana z tylu i z przodu to jest niezgodne z jej
      przeznaczeniem...patrz-konstrukcja szelek, a przy tym dziecko sie dusi, bo
      szelki na mocno zacisnietych paskach po prostu oplataja szyje...jesli do tego
      wsadzili Ci dziecko w rozworke w Wwie na Szaserow to czym predzej lec to gdzies
      jeszcze skonsultowac, na widok rozworki u naszej Oli zalozonej na Szaserow dr
      Oklot zawyl z rozpaczy, ze mozna tak krzywdzic dziecko!!!!!!!a do tego rozworka
      okazala sie zupelnie niepotrzebna, wiec radze uwazac na nadgorliwych ortopedow.
      • pisiomek Re: bioderka 20.12.03, 00:12
        Oczywiscie, ze nie moze unieruchamiac bo bioderka maja sie wymodelowac... My tez
        krzyzowalismy tylko z tylu (dr Oklot tak pokazal), z przodu przez najwyzsze
        dziorki przeplatalam sznureczek i wiazalam tak, zeby szeleczki byly na szerokosc
        ramion i nie spadaly z ramionek. Po skrzyzowaniu ich z przodu i z tylku
        dzieciatko faktycznie moze sie poddusic.
        Pozdrawiam
        Paulina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka