Dodaj do ulubionych

padne z głodu

26.06.09, 22:08
Witajcie,
Piszę bo już nie wiem co mam robić. Mam 4 miesięcznego malucha, karmię go
piersią. Jem a może lepsze będzie sformułowanie że nie jem, pierś z kurczaka
na obiad, na kolacje suchy chleb z wędliną lub z dżemem jabłkowym własnej
roboty, czasami przegryzę jakieś jabłko lub marchewkę. I tak od 2 tygodni, a
mimo to mój maluch jest wysypany i ma śluz w kupce. Poza tym jest pogodny,
bawi się śmieje nic mu nie dolega, nie gorączkuje, je chętnie i dosyć dużo.
Nie wiem co mam jeszcze wyeliminować żeby mu przeszło. Doradzcie proszę bo ja
już dostaję na łep....
Obserwuj wątek
    • joshima Re: padne z głodu 26.06.09, 22:13
      madzia_madziac napisała:

> Jem a może lepsze będzie sformułowanie że nie jem, pierś z kurczaka
      > na obiad
      I nikt Ci nie powiedział, że kurczak może uczulać?

> na kolacje suchy chleb z wędliną
      Jeśli wędlina z tych nie najdroższych to zawiera w składzie (najprawdopodobniej)
      mnóstwo kazeiny pochodzącej z krowiego mleka.

> mimo to mój maluch jest wysypany i ma śluz w kupce.
      Jedno z drugim może nie mieć nic wspólnego (zależy w dodatku jaki śluz) Wysypka
      może być od kosmetyków, a śluz może nic nie znaczyć.
    • semi-dolce Re: padne z głodu 26.06.09, 22:17
      Biorąc pod uwagę pogodę ostatnio to ja obstawiałabym, że mały nie ma wysypki a
      potówki. A śluz w kupie dziecka piersiowego to norma.
      • madzia_madziac Re: padne z głodu 26.06.09, 22:25
        Mieszkam nad morzem u nas jest max 15 stopni i zimny wiatr. skóra w miejscu
        wysypki jest chropowata są maleńkie krostki i zaczerwieniony jest plac na
        skórze. Pod kolanami i w miejscach zgięć skóry są jakby ranki. Nowych kosmetyków
        mu nie stosowałam, niestety ciągle te same balneum hermal do mycia i parafina do
        smarowania. Więc nawet jeżeli śluz w kupce to norma to i tak coś jest nie taksad
        • semi-dolce Re: padne z głodu 26.06.09, 22:28
          A nie przegrzewasz? A nie poci się bo jest duszno?

A nie zmieniłaś proszku do prania?
          • madzia_madziac Re: padne z głodu 26.06.09, 22:36
            proszek do prania ma od urodzenia ten sam, i nie daje go dużo do prania. Hmmm a
            potówki mogą się pojawiać na brzuszku? Jak miał 2 tygodnie miał potówki i one
            wyglądały zupełnie inaczej, ale może faktycznie powinnam się dokładniej
            przyjrzeć czy nie jest mu za ciepło. Będę częściej kontrolować mu karczek i
            plecki. Pediatra mówiła, że to alergia ale ja już nie mam pojęcia na co może być
            uczulony skoro nic prawie nie jem.
            • semi-dolce Re: padne z głodu 26.06.09, 22:41
              Ja robię tak, że jak się pojawia jakieś krostki ale nie robi się ich więcej i
              więcej to nic zupełnie z tym nie robię. Jak nie znikają po kilku dniach to
              zaczynam przemywać zazwyczaj rivanolem, żeby odkazic i lekko zasuszyć. I
              zazwyczaj znika, więc może też spróbuj. Znaczy alergia od rivanolu nie zniknie,
              ale inne sprawy tak, natomiast z alergią bywa tez tak, że po jednej takiej
              uczuleniowej reakcji organizm się przyzwyczaja i mija.

A uczulać może dokładnie każdy składnik pokarmowy. Każdy płyn, kosmetyk,
              proszek. Bywa też tak, że uczula dopiero po dłuższym okresie stosowania. Może
              odstaw kosmetyki zupełnie na początek i zobacz co się stanie.
        • rupiowa Re: padne z głodu 26.06.09, 22:39
          to moze odstawic balneum i parafine na kilka dni ewentualnie zamienic to na cos
          innego? Ja na azs mlodego uzywam wylacznie Emolium krem specjalny wlasnie na
          takie dolegliwosci. Kurczak nie jest wcale taki super, lepiej jesc go na zmiane
          z indykiem na korzysc tego drugiego, ja jadam tez wieprzowine w ograniczonej
          ilosci. Tak jak pisze ktos powyzej - jaka wedlina? Ja omijam lukiem wszelka
          wolowine pod kazda postacia wiec moze tu jest pies pogrzebany. No i tak naprawde
          cos co mi powiedzial moj lekarz - nie sztuka jest odstawic wszystko i zyc
          powietrzem, tylko po co to robic. Mozna jesc tylko z glowa - czytac etykiety,
          myslec co moze byc w skladzie takiej wedliny, raczej unikac gotowych produktow.
          Szkoda sie tak meczyc z dieta.
        • dordulka Re: padne z głodu 26.06.09, 22:51
          Moze zrezygnuj z parafiny? Pokrywa skore szczelna powloka, nei pozwalajac jej "oddychac". Sam emolient do kapieli wystarczy, jak konieczne zastosuj cos lekkeigo na skore (nie oliwke i nei parafine).
    • zagolska Re: padne z głodu 26.06.09, 22:34
      z diety jaka podajesz nie moze miec dziecko wysypki od jedzenia. kurczak ze
      uczula to nie wiedzialamsmile, ja bylam na podobnej diecie ale dodatkow jadlam,
      pieczone jabluszka, banany, ziemniaki ryz i buraczki na trawienie dla maluszka.
      sluz to norma nie przejmuj sie.
      co do wysypki natomiast to malenstwo moze miec uczulenie na swiat wink, tzn moze
      go cokolwiek uczulic: proszek, plyn do plukania, kurz, siersc zwierzat, wilgoc
      lub grzyb (przepraszam nie sugeruje ze masz grzyba w domu) roztocza z dywanow,
      twoje perfumy jesli uzywasz, moze byc poprostu z tych wrazliwych ( ja mam malego
      wrazliwca w domu).albo ma poczatki egzemy, ale to juz lekarz musi stwierdzic.
      • madzia_madziac Re: padne z głodu 26.06.09, 23:04
        wędlinka robiona przez moją mamę, schabik pieczony. Wiem, że te kupne mają w
        sobie różne dziwne rzeczy. Odstawię na razie parafinę, później zmienię proszek
        do prania może coś to da smile pediatra mi nic nie mówiła że to może być od
        kosmetyków albo od proszku, ja sama też na to nie wpadłam. Kochane jesteście,
        wróciła mi chęć na walczenie z tym, bo może jednak nie padnę z głodu smile będę
        większą uwagę przywiązywać do tego z czym ma kontakt jego skóra a nie co sobie i
        jemu wkładam do pyszczka smile
        • carolinecat dermatolog się kłania 27.06.09, 09:26
          słuchaj, a w zagięciach to to przypadkiem nie są odparzenia? u nas było tak, że
          zbiegły się dwie sprawy - odparzenia w pachwinach, zagięciach rączek i nóżek i
          fałdkach, a do tego suche chropowate placki na brzuszku, szczytach ramion i
          pleckach, które okazały się z czasem uczuleniem na proszek.
          u nas też było "podejrzenie skazy", ale jak dermatolog to usłyszała to się tylko
          roześmiała. na odparzenia pomogła robiona papka, ale przerabialiśmy również
          tanno hermal - ma podobny skład i wspaniale się sprawdza. emolienty i parafina z
          reguły pogarszają sprawę, bo skóra nie oddycha i się zwyczajnie zaparza. krem
          stosowaliśmy tylko MIEJSCOWO na uczulenie proszkowe.
          na Twoim miejscu poszłabym z tym do dermatologa, pediatrzy wszędzie doszukują
          się skazy. i tak jak napisały dziewczyny zmiany skórne mogą nie mieć nic
          wspólnego ze śluzem. moja robiła śluzowate kupy cały czas, dopóki była na samej
          piersi, taki jej urok.
    • rulsanka Re: padne z głodu 27.06.09, 19:56
      Jeżeli śluz jest w kolorze kupy i ciągnie się razem z nią to ok. Jeżeli są
      osobne pasma przezroczystego śluzu to nie ok.
      Co do proszku, to my używaliśmy loveli od urodzenia, a synek uczulił się na nią
      jak skończył 3 miesiące. Więc może jednak proszek.
      Jeżeli pomimo ograniczenia diety nie widać poprawy w kupach ani na skórze
      dziecka, to może nie warto się męczyć. Spróbuj wrócić do normalnej diety, a jak
      się nie pogorszy to znaczy, że możesz jeść normalnie. Mój synek miał nasilenie
      azs po szczepionkach, być może u was również występuje taka korelacja.
      Marchewka też może uczulać - mój synek był na nią uczulony jako na jedyny
      produkt spożywczy. Ponieważ więc wszystko może uczulać to katowanie się nie ma
      sensu. Matka musi mieć siłę, żeby opiekować się niemowlakiem.
      • carinica011 Re: padne z głodu 27.06.09, 20:31
        a ja dorzucę jeszcze jabłka - pół roku temu ( ba! prawie rok!) rosły sobie na
        drzewach a ty pod koniec czerwca jesz jakby zerwane wczoraj - może to chemia
        konserwująca jabłka? ja bym się raczej na owoce sezonowe przerzuciła (no i nie
        mam na myśli truskawek smile)
    • ania_kr Re: padne z głodu 27.06.09, 20:31
      Może zawcześnie jeszcze na efekty, u nas po zastosowaniu diety krostki zaczęły
      znikać dopiero po jakiś 2 tyg. zanim buźka zrobiła się gładka to nawet do mca
      trwało. W moim wypadku chodziło o zbyt duże ilości nabiału w mojej diecie.
      • ojasia Re: padne z głodu 29.06.09, 13:34
        a w czym pierzesz swoje ubrania? Może to od Twoich ubrań ma krostki?
        Karola też kiedyś miała wysypkę na twarzy i od tamtego czasu nasze
        ubrania też piorę w proszku dzieciowym (u nas pomogło), może to też
        być wina Twojego żelu pod prysznic/mydła, balsamu do ciała itd.
        • madzia_madziac Re: padne z głodu 29.06.09, 15:44
          Synek ma te krostki na brzuszku twarz ma czysciutka. Od wczoraj nosi ubranka
          wyprane w Jelp dla alergików, więc za wcześnie żeby coś powiedzieć. Śluz w kupie
          na szczęście jest koloru kupy, więc chyba przestanę się nim przejmować. Zaczęłam
          wprowadzać nowe rzeczy do swojego jadłospisu i jak nie będzie gorzej to znaczy
          że mu nie przeszkają. Dzięki wszystim za pomoc smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka