korridda 19.07.09, 18:46 Hej, Moj synek w zasadzie od urodzenia unosi głowę i wygina się do tyłu jak się wkurzy. To chyba niezbyt dobrze, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwisul Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 19:21 moja też od urodzenia podnosiła główkę i wszyscy mówili że jest po prostu silna teraz ma prawie 9 miesięcy i jest wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
madeira.online Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 20:20 no wlasnie moja corcia ma 2 tyg i od urodzenia tez podnosi glowke i sie do tylu wygina jak lezy w lozeczku to tez 3 razy sie obrocila na brzuszek sama i jak ja biore tak do gory to stawia nogi na prosto i stoi ale ja ja trzymam . Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 08:33 madeira.online napisała: > jak ja biore tak do gory to stawia nogi na prosto i > stoi ale ja ja trzymam . To jest akurat normalny noworodkowy odruch. Jak ją trochę pochylisz do przodu to zacznie się "chód automatyczny". Potem jej to minie i w wieku 3 m-cy będzie uginać nogi przy próbie postawienia jej. Odpowiedz Link Zgłoś
malwisul Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 19:23 ach zapomniałam dodac że wyginała się również do tyłu jak np.jeśc nie chciała (teraz też tak czasami robi, ale żadna z tych rzeczy nigdy mnie specjalnie nie martwiła Odpowiedz Link Zgłoś
abkasia Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 19:30 moj synek tez podnosil glowke od 2 tyg i tez sie tak odginal do tylu. bylismy na kontroli u neurologa. nie zauwazyla zadnych nieprawidlowosci. teraz maly ma 4 mies i nie odgina sie juz wcale, a glowe trzyma wspaniale i lubi lezec na brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 19:55 u nas tez tak bylo... teraz ma 8 miesiecy i nie ma zadnych dolegliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
ololla Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 19:59 u mnie też tak było z córą Wszystko było ok Dziś mała ma 10 miesięcy i chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 20:17 Mój 4 miesięczny synek też od początku podnosił główkę, co mnie cieszyło. Po paru tygodniach wyjaśniło się - mały ma wzmożone napięcie mięśniowe (wyszło przy okazji wizyty rehabilitantki, której przyczyną był kręcz szyi - mały lubił spać z główką na prawą stronę, co mnie zaniepokoiło. Jesteśmy już po wizycie u neurologa. Dobrze, jakbyś pokazała synka neurologowi dziecięcemu, albo doświadczonemu rehabilitantowi. Lepiej na zimne dmuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 08:37 bubcia75 napisała: > przyczyną był kręcz szyi - mały lubił spać z główką na prawą stronę, Moja córka też w pewnym momencie miała taką preferencję. Zadbałam, żeby za dnia miała więcej atrakcji z drugiej strony. Kiedy się z nią bawiłam siadałam po tej mniej lubianej stronie i przeszło. Czyżbym sama domowymi sposobami ten kręcz wyleczyła? A może to jakaś bujda dla wycyganienia pieniędzy? Bo jakoś nasze matki sobie radziły i nie jesteśmy kalekami. Odpowiedz Link Zgłoś
pacynka27 Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 18:50 oshima napisała: > bubcia75 napisała: > > > przyczyną był kręcz szyi - mały lubił spać z główką na prawą stronę, > > Moja córka też w pewnym momencie miała taką preferencję. Zadbałam, żeby za dnia > miała więcej atrakcji z drugiej strony. Kiedy się z nią bawiłam siadałam po tej > mniej lubianej stronie i przeszło. Czyżbym sama domowymi sposobami ten kręcz > wyleczyła? A może to jakaś bujda dla wycyganienia pieniędzy? Bo jakoś nasze > matki sobie radziły i nie jesteśmy kalekami. Moja miała tak samo. Też zapewniałam atrakcje z nielubianej strony i młoda szybko zrobiła się dwustronna Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 21:00 Moja podnosiła głowę od pierwszych dni. Lekarze, którzy ją widzieli (łącznie z neurologiem i fizjoterapeutą) stwierdzili, że jest silna i tyle. Jak się wkurzala to też wyginała się mocno do tyłu i też było to normalne. Teraz ma 10 miesięcy, sama siada, od kilku dni wstaje na nogi przy meblach. Nie była rehabilitowana. Odpowiedz Link Zgłoś
jayin Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 21:33 Moja też od urodzenia tak robiła. Wszystko było OK. Po prostu silny maluch i mięśnie trenuje Jak moja córka miała jakieś 6 miesięcy - zaczęła kombinować ze stawaniem na nogi i ...podskakiwaniem. Teraz ma niecałe 9 miesięcy i zdrowo rośnie, próbując już chodzić. Ale zawsze warto sprawdzić przy okazji wizyty u pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: od urodzenia podnosi głowę 19.07.09, 21:41 Masz silne dziecko i tyle. Jak mieszkasz w PL to Ci lekarz zdiagnozuje wzmożone napicie mięśniowe, jak u mojego dziecka, bo od urodzenia trzymało główkę i w 6 tyg życia czołgało się na brzuchu. Dostaliśmy nawet skierowanie na rehabilitację - sprawdziło się jako rozpałka do kominka. Dzieci w wieku 8 i 3 lata mają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 00:20 Mój synuś tak samo. W pionie trzymał główkę od urodzenia a jak leżał na brzuszku trzymał wysoko i bardzi długo główkę. Wszystko robił bardzo wcześnie, bo jest porostu silny bardzo i już. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 08:31 Zaraz się zacznie wysyłanie na rehabilitację. Nie daj się zwariować. Moja też tak miała dzięki Bogu mija jej czwarty miesiąc i rozwija się prawidłowo bez tych nowomodnych gimnastyk. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 20:47 To, ze trzyma glowke to jeszcze nic i nie ma sie czym martwivc. Moj mlody tez glowe podnosil, ial zwiekszone napiecie miesniowe, ale objawow bylo wiecej. Tak byl spiety (nawet w czasie snu), ze rece trzeba bylo mu prawie lamac, tak mocno mial je przykurczone, nogi za to wyciagal jak struny, potrafil nawet lezec na plecach z uniesiona do gory mocno wyprostowana prawa noga. Przezabawnie to wygladalo Poltora tygodnia po porodzie zaczelam go masowac i z dnia na dzien widoczna byla poprawa, potem az za bardzo sie rozluznil, ale tu juz winne sa geny. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: od urodzenia podnosi głowę 20.07.09, 21:03 moj starszy podnosil i okazalo sie ze mial WZM ktore wymagalo rehabilitacji Odpowiedz Link Zgłoś
desse_o Re: od urodzenia podnosi głowę 21.07.09, 09:16 mój miał tak samo. Teraz jako 5,5 miesięczny mężczyzna jest w pełni zdrowy i próbuje za wszelką cenę usiąść Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: od urodzenia podnosi głowę 21.07.09, 16:05 No tak, teraz jest odzew matek, których dzieci miały te same objawy co mój syn, ale one nic z tym nie zrobiły i są z siebie zadowolone. No i dobrze. Ja jednak uważam, że lepiej nic nie zaniedbać. Moja mama też olała pewne rzeczy jak ja byłam mała, kazała mi tylko prosto siedzieć i teraz mam okropną skoliozę. Wychowanie dziecka to ogromna odpowiedzialność i mam prośbę do autorki wątku - idź, skonsultuj wszystko z lekarzem, to Twoje dziecko i ponosisz za nie odpowiedzialność. To że jakiejś Kasi czy Ani dziecku nic nie jest, to akurat przypadek (zresztą może się okazać po latach, że jednak warto było poćwiczyć troszkę....) Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: od urodzenia podnosi głowę 21.07.09, 22:45 Poieram. Lepiej wybrać się do neurologa. Mój synek był 4 razy badany rzez neurologa. Z powodu główki, potem w wieku 3 miesięcy, kiedy podciągał się o wszystko do siadania i ciągle uparcie siedział i miesiąc óźniej, kiedy podciągał się na nogi i potem w 5 miesiącu życia, kiedy sam wstawał i jeszcze skakał. Szajba moja kochana)) Odpowiedz Link Zgłoś
bubcia75 Re: od urodzenia podnosi głowę 21.07.09, 23:06 Korrido, tu jeszcze istotne jest jedno zagadnienie - czy Twój syn dobrze trzyma główkę jak go ciągniesz za ręce. U mnie był właśnie ten problem, że synek od początku leżąc na brzuchu silnie odginał się do tyłu (ku wielkiej radości wszystkich, że taki z niego siłacz), a w wieku 3 miesięcy, jak podciągałam go za rączki z pleców, to głowa wisiała mu z tyłu jak flak, wogóle jej nie podnosił. To właśnie zaniepokoiło rehabilitantkę i dała nam zestaw ćwiczeń. Teraz mały ma już 4 miesiące i troszkę już trzyma głowę jak go podciągam do przodu, ale jeszcze nie idealnie. Nie napisałaś, w jakim wieku masz dziecko. Jeżeli ma 3 mies. i trzyma dobrze głowę, to raczej OK, ale na wszelki wypadek, jak będziesz z nim na szczepieniu to zapytaj pediatrę o swoje wątpliwości. I nie przejmuj się komentarzami olewających matek. Lepiej dmuchać na zimne i pytać mądrzejszych - to lekarz jest od diagnozy a nie szanowne forumowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
ancha1212 Re: od urodzenia podnosi głowę 13.02.14, 18:40 bubcia75 a pamietasz moze jakie to byly cwiczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
arya82 Re: od urodzenia podnosi głowę 14.02.14, 09:24 Moj synek takze od urodzenia podnosil, przekladal z boku na bok jak lezal na brzuszku. Rozwija sie super normalnie i wrecz jest do przodu ze wszystkim. Wyginanie to normalna reakcja noworodka i niemowlaka, z poczatku reaguje na bodzce calym cialem bo inaczej nie potrafi. Wiem, ze w Polsce jest mega popularne dagnozowanie wzmozonego/oslabionego napiecia miesniowego i rechabilitacje co trzeciego dziecka, ale z tym naprawde trzeba uwazac, bo wiele z tych diagnoz to nadgorliwosci (?) Odpowiedz Link Zgłoś