Dodaj do ulubionych

Prośba o opinię - nocne karmienie

03.08.09, 10:01
Witajcie,
2 tyg. temu mój synek (prawie 10 miesięcy, 11,5 kilo wagi wink) został odstawiony od piersi. Mimo tego, że je bardzo dużo w ciągu dnia budzi się dwa razy w nocy (24 i 4 nad ranem) i nie daje za wygraną dopóki nie dostanie mleka z niekapka (2 x 180 ml). Obawiam się, że te nocne pobudki mają charakter nawykowy. Synek tylko raz dał się oszukać wodą, od kilu dni wierci się, rzuca po łóżku i płacze dopóki nie dostanie mieszanki... (Dodatkowo od północy chce spać tylko z nami... ale to już inna kwestia sad)
Mam wrażenie, że podobnie jak wcześniej od smoczka i piersi będę musiała odstawić go od nocnego niekapka gwałtownie bez półśrodków...

Poniżej przedstawiam schemat jego posiłków. Może gdzieś robię błąd i mały rzeczywiscie jest niedojedzony...

08.00 mleko 180 ml z łyżką kleiku lub kaszki
10.00 biszkopcik, chrupki lub bułeczka
12.00 obiadek duży słoiczek (190 g)
15.00 owoce (150 g) z jogurtem
18.00 kaszka z mlekiem na gęsto 200 ml
19.30 mleko 180 ml z łyżką kleiku lub kaszki

Trochę martwi mnie ta ilość mleka modyfikowanego. Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • panna_turkus doprecyzuję 03.08.09, 10:12
      o 24 dostaje 180 ml i o 4 również (stąd "2 x 180 ml")
      • marghot Re: doprecyzuję 03.08.09, 10:24
        napisałaś,że martwi Cię ilość melka modyfikowanego
        nie rozumiem - martwi cie jego duża czy mała ilość? a może lepiej
        było zostawić malca na piersi?
        • panna_turkus odp 03.08.09, 12:57
          a decyzja o odstawieniu zapadła. nie ma od niej odwrotu. od wielu tygodni
          zwłaszcza nocą karmiłam z poczucia obowiązku w wielkiej frustracji, co źle
          wpływało na moje relacje z synkiem i ogólne samopoczucie. według schematu
          żywienia niemowląt 10 miesięczniak powinien wypijać 3 x po 220 ml (mleko z
          kaszą). mój nie jest w stanie wypić więcej niż 180. biorąc pod uwagę że w nocy
          dopija jeszcze 360 wychodzi zamiast 660 ml aż 900.
    • leneczkaz Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 10:26
      Moj mały (9,5 m-ca) zjada na raz 250 ml mleczka od 2 m-cy. Może 180ml to dla
      niego za mało?

• panna_turkus Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 13:13
        to co zmuszać go do zjedzenia więcej wieczorem? na ostatni posiłek robię
        codziennie 200 ml, a on i tak wypija 180...
        • krztyna Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 14:04
          Mnie się wydaje, ze w tym wieku płynne pokarmy "przelatują" przez
          dziecko. Jeśli ma dwa zęby na dole i dwa na górze, to powienien
          gryźć. Spokojnie możesz mu dawać zatem kanapki.
          Jeżeli nie chcesz, to zamiast mleka "potraszonego" kaszką, spróbuj
          je bardziej zagęścić, niech syn zje łyżeczką kolację zamiast
          wypijać, umyjesz mu zęby i spać. Łatwiej Tobie też będzie odmówić
          nocnego jedzenia, jeżeli będziesz wiedziała, że nie jest głodny.
          -----------
          Platek, Skorpek i Hans Helmut
          • panna_turkus Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 14:35
            mądrze piszesz. tylko jakby te kanapki miały wyglądać?
            maluch ledwo skubie kawałek bułki... nie przepada za nią.
            • krztyna Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 22:43
              Kroiłam bułę w poprzek, smarowałam masłem i kroiłam na kawałki "na
              raz". Młody brał pojedynczo i pakował do buzi. Obok na talerzyku
              pokrojona w kosteczki wędlina i np. ogórek zielony. Podawałam
              widelcem pomiędzy pieczywem. Bardzo szybko syn chciał sam spróbować
              więc moja rola ograniczyła się do siedzenia z nim i towarzyszenia.

Poza wszystkim przygotuj się na kilka nocy buntu. Dzieci czasem nie
              rezygnują łatwo ze swoich przyzwyczajeń, choć mój starszy egzemplarz
              był pod tym względem bardzo wyrozumiały. Zobaczymy, co nam szykuje
              młodszy smile

-----------
              Platek, Skorpek i Hans Helmut
    • tusie-czek Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 13:12
      Z tego co ja wyczytalam to w tym wieku (do 12 miesiecy) dziecko powinno jesc
      minimum 500 ml mleka dziennie. U mnie w tym wieku mala jadla sniadanko 200 ml
      mleka i kolo 16 dawalam jej lekka kaszke na mleku (150-180 ml) i kolacja 210 ml
      mleka z kaszka ale gestsza. Od kiedy ma 6 miesiecy nie budzi sie na jedzenie. Na
      deserki o 16 przeszlysmy niedawno. Teraz mamy prawie rok. Moze zlikwiduj jej
      biszkopcik? Moja tez jadla miedzy sniadaniem a obiadkiem kiedys jogurt i w koncu
      sie zdecydowalam i jogurt poszedl jako deserek po obiadku. Zaczela lepiej jesc
      sniadanka (konczyc butleke). A moze daj jej gestsza kaszke na noc? Albo sloiczek
      na noc? U mnie (Francja) sa takie sloiczki ze sa warzywa z mlekiem (nie ma
      miesa) i to pediatrzy polecaja na noc. Wlasnie w tym wieku zeby odchodzic od
      mleka. Ja czasem jej daje ale ona wciaz woli kaszke wiec raz na kilka dni dostaje.
      • panna_turkus Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 14:23
        spróbuję dawać mu większe śniadanie i zamienić miejscami wieczorną kaszkę z mlekiem. ta przegryzka o 10.00 nie zawsze jest (o tej godzinie najczęściej jesteśmy na spacerze i maluch lubi wtedy coś skubnąć np. kawałek banana, dwie chrupki itp. nie jest to jakiś wielki posiłek). może rzeczywiście z niej zrezygnuję.

nie bardzo wiem jak zachowywać się w nocy czy nad ranem, gdy domaga się mleka... próby tulenia, uspokajania na rękach kończą się odpychaniem, wiciem, wierzganiem i płaczem. mały uspokaja się wyłącznie po przeniesieniu do naszego łóżka czasem nawet zasypia, a po kilku minutach znów wyje i ostatecznie zasypia dopiero po podaniu niekapka z mlekiem.
        chyba czeka nas niezła walka.
        nie chodzi tylko o to, że muszę wstawać i przygotowywać mu to mleko. boję się, że przez to nocne jedzenie szkrab nabawi się próchnicy. sad
        • tusie-czek Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 14:32
          W tym wieku dziec nie powinien juz jesc. Niektorzy mowia zeby oszukiwac woda:
          jak robisz nocne karmienie to nie dajesz pelej porcji mleka i stopniowo
          zmiejszasz az jest sama woda. Nie wiem czy to dziala. Ja pamietam ze kolo 4
          miesiaca chcialam wyeliminowac jeden posilek nocny to mi polozna mowila ze tylko
          tlumaczeniem ze pora spac i nie ma jedzonka. To u nas troszke zadzialalo. Jak
          probowalam z woda (woda z mlekiem) dwa razy to mala nie chciala pic ale u mnie
          problem praktycznie nie istnial. Ja chcialam szybciej skonczyc nocne karmienia
          bo pracuje wiec byla nie do zycia. Czytalam jeszcze ze sa dzieci ktore budza sie
          o okreslonej porze w nocy (pozostalosc po jedzonku nocnym) i metoda jest
          wybudzic je 40 min przed czasem. Ale tak zeby latwo zasnelo czyli zeby bylo
          prawie obudzone i to podobno zmienia przyzwyczejnia. A jak nie to pewnie trzeba
          zacisnac zeby....Zapytaj pediatry moze albo poloznej swojej o jaks inna metode.
          • camel_3d Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 14:40
            u mnei zadzialalo to z woda...
            trwalo kolo tygodnia. i wyeliminowalem posilek o 11 i o 3 w nocy.
            teraz dostaje o 5 - 5.30. Ale to dla mojej wygody bo potem spi do 9 smile)) a ja
            wstaje o 8 i mam godzine na wlasne zycie big_grinF
        • vvipp Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 15:45
          >>ta przegryzka o 10.00 nie zawsze jest (o tej godzinie najczęściej jesteśmy na
          spacerze i maluch lubi wtedy coś skubnąć np. kawałek banana, dwie chrupki itp.
          nie jest to jakiś wielki posiłek). może rzeczywiście z niej zrezygnuję>>

absolutnie nie rezygnuj, przecież to jedyne co mu dajesz do gryzienia wśród tych
          papek. Na kolację daj mu grubsza kaszkę z mlekiem czy kluseczki lane. A żółtko
          dostaje? Im starsze dziecko tym trudniej odzwyczaić od budzenia w nocy na jedzenie.
    • camel_3d Re: Prośba o opinię - nocne karmienie 03.08.09, 14:32
      > 19.30 mleko 180 ml z łyżką kleiku lub kaszki

n o ja tu daje (ok 19.30-40) 180 mleka z 5-6 lyzeczkami platkow ryzowych lub
      mieszanki zbozowej.
      ale i tak o 5-5.30 budzi sie na mleko.

• panna_turkus pierwsza noc 04.08.09, 10:28
      dzisiejszej nocy maluch budził się kilka razy (pierwszy raz o północy a potem co
      godzinę sad) konsekwentnie powtarzałam "jest noc. teraz śpimy. mleczko będzie
      rano". dwa razy podałam mu wodę do picia. obyło się bez większych protestów.
      było trochę marudzenia i popłakiwania (i tradycyjnie ostatnio - chęć spania w
      naszym łóżku od jakiejś 1 w nocy). wczoraj synek zjadł 200 ml mleka
      zagęszczonego kleikiem i 220 ml kaszki zbożowej na gęsto przed snem. rano 210 ml
      mleka z kaszką ryżową. musiałam robić przerwy w jedzeniu ale dzięki temu udało
      się i zjadł więcej. spróbuję za kilka dni trochę bardziej urozmaicić mu menu -
      zwłaszcza śniadanka i posiłek tuż przed snem (mały ładnie gryzie więc myślę, że
      pomysł z kanapkami się sprawdzi).

wasze komentarze i rady okazały się bardzo pomocne, dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka