aaa2006 04.08.09, 11:29 jak złapać mocz rocznej dziewczynce? nie chce siedziec na nocniku? jest chora i ma gorączkę? marudzi. Porrradzcie prosze baardzo ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: jak złapać mocz? 04.08.09, 11:36 A w woreczek naklejany do łapania moczu się nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: jak złapać mocz? 04.08.09, 11:39 mam 11 mies. córkę. ja łapię jej mocz tak: naszykować sobie pod ręką pojemnik na mocz (jak na posiew też łapiesz to jałowy), najlepiej obudzić ją troszkę wczesniej rano, szybko do łazienki, umyć pupę i okolice cewki dokładnie mydłem, osuszyć ręcznikiem papierowym i czatować z kubkiem aż siknie (wygodniej jest we dwie osoby- jedna trzyma dziecko, druga poluje na siki). Moja stoi od niedawna, więc zwykle trzymałam ją plecami do siebie, tak, że "siedziała" na moim przedramieniu, ale pupa była w powietrzu (moja ręka pod kolanami). Jak dziecko stoi to można wstawić je do wanny. Jeśli łapiesz mocz w dzień, spróbuj wyczuć moment kiedy zrobiła siku i poczekać godzinkę, może dwie (zależy co ile mała sika) i wtedy umyć dziecko i próbować łapać siki. U nas pomagało puszczenie chłodnej wody na nogi- sikała po kilku chwilach, możesz też nalac wody do wanny i wstawic do niej córkę. Powodzenia, bo łapanie moczu w ten sposób moze być niezwykle upierdliwe. Woreczków nie klej, bo cuda na kiju powychodzą w tym moczu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rudam23 Re: jak złapać mocz? 04.08.09, 13:19 Potwierdzam problemy z łapaniem moczu w woreczki. My przy 2-mies. córkach też łapaliśmy "w powietrzu" jak autorka poprzedniego postu. Puszczaliśmy do tego wodę-żeby slyszała szum,to podobno pomaga.Czasem sikały od razu,czasem po długiej chwili,a normą było,że sikały w trakcie przygotowan-przy zdejmowaniu pieluchy lub podmywaniu,jak jeszcze nei było gotowego pojemnika) Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: jak złapać mocz? 04.08.09, 13:28 poza tym okazuje się, że woreczki nie są dobrą sprawą jeśli chodzi o badanie na posiew. My przechodziliśmy po porodzie zakażenie układu moczowego i teraz mamy kategoryczny zakaz łapania moczu w woreczki, i nakaz łapania w jałowe kubeczki z apteki. A badać musimy się często. Na górze masz bardzo dobrze opisana procedurę łapania może ja dodam jeszcze że warto przetrzeć przed badaniem cewkę moczową słabym roztworem rywanolu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: jak złapać mocz? 04.08.09, 13:34 tylko, ze rivanol musi być "świeży" (czyli dopiero co otwarty) podobno, bo jak postoi to lęgną się bakterie (nie wiem na ile to prawda- tak słyszałam). Mozna też odkażać Octeniseptem. Odpowiedz Link Zgłoś