efi_2 14.08.09, 16:53 Zastanawiam sie,co to moze byc.Od jakiegos czasu skora mojego synka wokol ust przybiera kolor taki sinoniebieski.I to na pewno nie z powodu zimna a same wargi sa normalne.Bede wdzieczna za uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zoofka Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 14.08.09, 17:00 zaobserwowowałam to samo u mojej córki, ale nie mam pojęcia czym to jest spowodowane Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 14.08.09, 17:41 ale ma tak caly czas? czy zasem znika? Tu mowia,z e niebieskawe wokol warg oznaczac moze ze dziecku chce sie odbic (niedobor powietrza czy costam, nie pamietam) U mojego synka sie sprawdza- po jedzeniu ma czesto niebieskie nad gorna warga, jak mu sie odbije, to przechodzi. Ewentualnie, literatura po angieslsku z google www.bubhub.com.au/community/forums/archive/index.php/t-23274.html To oczywiscie jesli dziecko nie ma innych problemow zdrowotnych - z dotlenieniem/oddychaniem/ sercem etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ilsa32 Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 14.08.09, 17:48 Mój tak miał gdy przechodził zapalenie płuc zaraz po urodzeniu. Niedostateczna saturacja,za mało tlenu. Nie oznacza to że dziecko jest niedotlenione cały czas. Taką informację dostałam w szpitalu. Z tym że mój miał to ciągle no i był chory. Zaznaczam że tak było w naszym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 14.08.09, 18:12 u nas jest to raz na jakiś czas. Najczęściej rano Zosia nie ma żadnych problemów zdrowotnych. Muszę z tym odbijaniem sprawdzić sprawę. A kiedy nie przejdzie - pójdę do lekarza. Szczerze mówiąc nie niepokoiło mnie to zbytnio aż do teraz Odpowiedz Link Zgłoś
efi_2 Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 14.08.09, 18:52 Ten kolor wystepuje bardzo czesto w ciagu dnia o roznych porach ale nie non stop.Prawie po kazdym posilku jest odbicie.Tez mnie to zastanawia i chyba pojde do pediatry, zobaczymy co powie.W internecie wyczytalam, ze takie sinienie moze swiadczyc nawet o wadzie serca ale moze nie ma sie co martwic na zapas. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-nik Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 14.08.09, 19:14 nie wiem, jaka masz książeczkę zdrowia swojego dziecka, ale ja w książeczce mojego znalazłam taką informację sinica - sine zabarwienie skóry spowodowane odtlenową hemoglobiną w naczyniach krwionośnych skóry. Sinica obwodowa - dotyczy kończyn; sinica centralna - obejmuje wargi i błony śluzowe. Przczyny: wady wrodzone serca, nieprawidlowości układu oddechowego. U noworodków często widziany jest delikatny szary cien wokół ust i nosa w czasie ochłodzenia, związany ze skurczem położonych powierzchownie naczyń krwionośnych. Wymaga wyjaśnienia, jeżeli zasinienie nasila się w czasie wysiłku, np. podczas ssania Może pomoże Ci chociaż trochę ta informacja Moje dziecko czaaasami miało takie zasinienie, ale zdarzyło się to naprawdę mało razy Ale powiedziałam lekarzowi tak dla uspokojenia N szczęście nic sie poważnego nie działo Nie pamietam teraz tylko, w jakich sytuacjach pojawial sie siny cien Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 15.08.09, 06:20 Tak się dzieje jak dzieć ma dziury w sercu. LEkarz da wam skierowanie do kardiologa. Obejrzycie sobie co tam jest.. Po jakimś czasie te dziurki się zrastają ale trzeba obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
myszykiszkaa Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 15.08.09, 06:21 tak zgadzam się z leneczkaz, to mogą być sprawy kadiologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
agau06 Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 15.08.09, 09:20 myszykiszkaa napisała: > tak zgadzam się z leneczkaz, to mogą być sprawy kadiologiczne potwierdzam,nie chce straszyc ale niestety moje dziecko tez tak mialo w wieku 1 miesiaca i okazalo sie ze jest zapalenie miesnia serca. Trzeba znalezc dobrego kardiologa/najlepiej prywatnie ,nie czekac ze skierowaniem od pediatry ,bo dlugie sa terminy/ z dobrym sprzetem,aby wyjasnil sprawe.Miejmy nadzieje ze to nic powaznego ,zycze duzo zdrowia dla maluszka . Odpowiedz Link Zgłoś
luxure Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 16.08.09, 20:04 Nie czytała odpowiedzi wyżej. Poproś pediatrę o skierowanie do kardiologa dziecięcego. Być może to nic poważnego i świadczy o chwilowym niedotlenieniu, np po wysiłku. Tak dla świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 16.08.09, 20:53 Z tego co ja słyszałam to mogą byc to problemy z sercem- nie lekceważ. Kardiolog i zapewne echo serca obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
manzanillo Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 16.08.09, 22:56 Spokojnie, najczęściej to nie świadczy o żadnych chorobach.Takie zasinienie pojawia się często u niemowląt szczgólnie koło 3-4 miesiąca. Piszę na podstawie własnych doświadczeń oraz konsultacji z dwoma pediatrami - pierwszy (młody) powiedział, ze teraz to nie jest uznawane za objaw chorobowy, po prostu taka "uroda", drugi (stary) wysłał mnie do kardiologa i na badanie krwi w celu wykluczenia anemii.Byłam - serce zdrowe, anemii brak. Zasinienie przeszło samo po jakimś czasie. Dla świętego spokoju na badania można jednak pójść, ale bez paniki Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 17.08.09, 09:15 Dokładnie u nas tak było jak synek miał 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 17.08.09, 14:47 To mogą byc problemy z sercem, nie lekceważ tego. Odpowiedz Link Zgłoś
efi_2 Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 17.08.09, 14:48 Dzieki za wszystkie komentarze.Bylam u pediatry,ktory osluchal serduszko i stwierdzil, ze raczej wszystko jest ok ale dla dokladnego badania dal skierowanie do kardiologa.Oczywiscie nie wyjasnil mi, dlaczego ta skora przybiera taki kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
kaneloni Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 18.08.09, 00:18 mi położna powiedziała jak zobaczyła małą, że widać, że poród był ciężki - u kardiologa byliśmy i wszystko ok. Więc z tym niedotlenieniem to się zgadza w naszym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
kasikaka Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 18.08.09, 07:28 U nas też takie zasinienie pojawiło się jak młoda miała 2 miesiące. "Cudowne ciotki" wystraszyły mnie, że to nic innego tylko chore serce. U kardiologa byliśmy,jest ok. Kardiolog za to powiedział, że przyczyny zasinienia są przeróżne od chorób serca, po niedotlenienie, ba mówił, że są takie dzieci, które na początku mają wokół ust cieniutką skórkę i to co widzą rodzice to nie zasinienie tylko żyłki. Także uważam , że każde zasinienie warto sprawdzić, ale nie ma co się od razu martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 18.08.09, 07:54 Kardiolog za to powiedział, że przyczyny zasinienia są > przeróżne od chorób serca, po niedotlenienie, ba mówił, że są takie dzieci, > które na początku mają wokół ust cieniutką skórkę i to co widzą rodzice to nie > zasinienie tylko żyłki. Lekarze nigdy nie przestaną mnie zadziwiać O_o Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 18.08.09, 21:54 takie zasinienie nazywa sie trójkątem siniczym. zwykle nie oznacza nic groźnego, ale bywa, że jest to objawem kłopotów z sercem i ukł. krążenia. czasem nie słychać złych tonów serca w osłuchu, także koniecznie polecam wizytę u kardiologa, który zrobi dziecku echo serca. badanie nieinwazyjne, bez obciązenia a wiele mówi moja córka miała trójkąt siniczy w wieku m/w 2 miesięcy, poleciałąm do pediatry, a ten od razu wysłał mnie do kardiologa. echo wyszło w porządku, czyli serce ok, bez wady. a trójkąt przestał się pojawiać w okolicach 6 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
efi_2 Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 20.08.09, 21:02 Bylismy u kardiologa i cale szczescie wszystko w porzadku.Maly i jego serduszko maja sie dobrze a to sinienie jest pewnym oznakiem sinicy obwodowej ale w tym przypadku nie jest to zjawisko chorobowe, nie leczy sie tego, nawet nie mamy zalecenia do kontroli.Najwazniejsze,ze jezyk i wargi so rozowiotkie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: "sinoniebieski"kolor wokol ust 21.08.09, 10:48 No to super, że wszystko gra. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś