sierlena 06.01.10, 21:29 Chwalcie się)) Moja córeczka jest mistrzem w raczkowaniu od 6msc teraz staje przy meblach i chodzi trzymając się....bardzo często jednak na palcach-co mnie martwi((( gaworzy, mówi nie, be, mama, umie pokazać na zwierzątku gdzie ma oko i nos. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaka7_ka Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 15.01.10, 19:49 To gratuluje. Moja córka za kilka dni skończy 10 m-cy i jeszcze nie raczkuje tylko się czołga. Mówi mama, baba, czasem tata. Od jakiegoś czasu robi "kosi kosi łapki", pokazuję ile na kłopotów, robi "papa" i przybija "piątkę" a ostatnio zauważył mąż, że puszcza mu oczko Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 15.01.10, 20:10 Moja córa, raczkuje i gania przy meblach już trzeci miesiąc. Ostatnio intensywnie ćwiczy przysiady przy meblach. Brawo, papa i wyciąganie ręki jak chce, żeby ją zanieść w określonym kierunku. Ostatnio przywitała tatę, po jego całodziennej nieobecności głośnym 'tatatatatatatatata' i mam wrażenie, że wiedziała co mówi na wszystko inne póki co mówi 'tat' i nie wiem, czy nie ma to przypadkiem związku z tym, że rozmawiając z nią często kończę zdanie mówiąc 'Tak?'. No i oczywiście potrafi się upomnieć o to co akurat ja jem stając obok, patrząc wymownie i mówiąc 'am'. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 18.01.10, 23:37 Nasza Ola podobnie, mówi mama, baba, nienienienienie.. I ostatnio zaczęła dada, wydaje nam się, że to jej 'tata' Pokazuje kosi kosi, papa, pokazuje na miśkach i na nas, gdzie mamy oczko, a dziś rano pokazała 'gdzie Oleńka ma ząbka' Raczkować za bardzo nie chce, czołga się za to na pupie, albo idzie rękami do przodu ciągnąc nogi i pupę za sobą Przy łóżku stoi i próbuje się przesuwać dalej i wręcz uwielbia tuptać po całym pokoju, kiedy ja trzymam ją za ręce ) Ale chwalipięty z nas Odpowiedz Link Zgłoś
ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 18.01.10, 23:41 A najlepsze (bo zapomniałam) jest jej tańczenie, tzn. narazie podrygiwanie w rytm muzyki. Jak tylko usłyszy coś w telewizji czy radiu, rusza głową w górę i w dół i cała się buja! Nawet ostatnio jak tarłam marchewkę na tarce to podrygiwała w rytm tarcia Mała Agentka! Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 21.01.10, 21:29 Moja tak tańczy stojąc przy czymś. Robi takie rytmiczne przysiady. Śmiesznie to wygląda, bo najpierw sama sobie włącza melodyjkę w pozytywce a potem się gibie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 18.01.10, 23:48 Nasza Ola mówi 'mama', 'baba', 'nienienienienieee..' ) Ostatnio zaczęła mówić 'dada', wydaje nam się, że jest to jej przymierzanie się do 'tata'. Poza tym pokazuje 'kosi kosi łapki', 'papa', przybija piątkę, pokazuje gdzie misio (lub mama) ma oczko, a dziś rano pokazała nam (zupełnie przez przypadek zresztą) 'gdzie Oleńka ma ząbka'! Aaa! I robi też prosiaczka, czyli marszczy nosek, wciągając i wypuszczając szybko powietrze! Wygląda przekomicznie wtedy! Raczkować za bardzo nie chce.. Cały pokój przejdzie na pupie, albo na rękach ciągnąc pupę i nogi za sobą Przy łóżku stoi i próbuje się przesuwać. I uwielbia chodzić trzymając się mnie za ręce! Yhh.. ale się pochwaliłam! Aha! A najlepsze (bo zapomniałam) jest jej tańczenie, tzn. narazie podrygiwanie w rytm muzyki. Jak tylko usłyszy coś w telewizji czy radiu, rusza głową w górę i w dół i cała się buja! Nawet ostatnio jak tarłam marchewkę na tarce to podrygiwała w rytm tarcia Mała Agentka! Odpowiedz Link Zgłoś
ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 19.01.10, 12:09 Ehh..i wyszło na to, że kilka razy wysłałam to samo Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 19.01.10, 13:32 Moja córcia, co prawda ma skończone 10 m-cy, ale od kilku chodzi samodzielnie i coraz lepeij jej idzie, oczywiscie raczkuje, jeżeli to można nazwać raczkowaniem tj chodzi na kolanach a plecki ma w pionie i wolne ręce,tzn klęczy na obu kolankach i idzie. Oprócz tego robi pa,pa, kosi-kosi, tu tu kokoszeczka/sroczka, daje cześć, daje buziaka z cmoknięciem, pokazuje gdzie ma oko, ucho i nos, pokazuje jak duża, nie bawi się zabawkami, ale uwielbia książeczki z serii obrazki dla maluchów polecam super sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 19.01.10, 20:37 Arturek ma juz 2 latka ale w tym wieku potrafil juz sam chodzic(zacząl jak mial 9 mies.)raczkowal baaardzo sprawnie.sam jadal wszystko procz zupy.dosc duzo mowil:tata,kadia(na klaudie),mama,ał(na pieska),aga,agatka,pa,auto,baba i da(czyt.daj),od 6-go mies. sam robił kosi-kosi,a od7-go pa,pa. mial 5 zabków i wazyl 10 kilo. zaczal raczkowac majac 6 mies. spisane z pamietnika. pozdrawiam maluszki Odpowiedz Link Zgłoś
kaka7_ka Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 20.01.10, 18:08 już się martwiłam a tu dzień po skończeniu 10 m-cy w końcu zaczęła raczkować Odpowiedz Link Zgłoś