Dodaj do ulubionych

Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:)

06.01.10, 21:29

Chwalcie sięsmile))

Moja córeczka jest mistrzem w raczkowaniu od 6msc teraz staje przy meblach i
chodzi trzymając się....bardzo często jednak na palcach-co mnie martwisad(((

gaworzy, mówi nie, be, mama,
umie pokazać na zwierzątku gdzie ma oko i nos.
Obserwuj wątek
    • kaka7_ka Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 15.01.10, 19:49
      To gratuluje. Moja córka za kilka dni skończy 10 m-cy i jeszcze nie raczkuje
      tylko się czołga. Mówi mama, baba, czasem tata. Od jakiegoś czasu robi "kosi
      kosi łapki", pokazuję ile na kłopotów, robi "papa" i przybija "piątkę" a
      ostatnio zauważył mąż, że puszcza mu oczko smile
      • joshima Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 15.01.10, 20:10
        Moja córa, raczkuje i gania przy meblach już trzeci miesiąc. Ostatnio
        intensywnie ćwiczy przysiady przy meblach. Brawo, papa i wyciąganie ręki jak
        chce, żeby ją zanieść w określonym kierunku.

Ostatnio przywitała tatę, po jego całodziennej nieobecności głośnym
        'tatatatatatatatata' i mam wrażenie, że wiedziała co mówi smile na wszystko inne
        póki co mówi 'tat' i nie wiem, czy nie ma to przypadkiem związku z tym, że
        rozmawiając z nią często kończę zdanie mówiąc 'Tak?'. No i oczywiście potrafi
        się upomnieć o to co akurat ja jem stając obok, patrząc wymownie i mówiąc 'am'.

• ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 18.01.10, 23:37
      Nasza Ola podobnie, mówi mama, baba, nienienienienie.. wink I ostatnio zaczęła dada, wydaje nam się, że to jej 'tata' wink
      Pokazuje kosi kosi, papa, pokazuje na miśkach i na nas, gdzie mamy oczko, a dziś rano pokazała 'gdzie Oleńka ma ząbka' big_grin
      Raczkować za bardzo nie chce, czołga się za to na pupie, albo idzie rękami do przodu ciągnąc nogi i pupę za sobą wink Przy łóżku stoi i próbuje się przesuwać dalej i wręcz uwielbia tuptać po całym pokoju, kiedy ja trzymam ją za ręce smile)
      Ale chwalipięty z nas wink
      • ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 18.01.10, 23:41
        A najlepsze (bo zapomniałam) jest jej tańczenie, tzn. narazie podrygiwanie w
        rytm muzyki. Jak tylko usłyszy coś w telewizji czy radiu, rusza głową w górę i w
        dół i cała się buja! smile Nawet ostatnio jak tarłam marchewkę na tarce to
        podrygiwała w rytm tarcia wink Mała Agentka!
        • joshima Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 21.01.10, 21:29
          Moja tak tańczy stojąc przy czymś. Robi takie rytmiczne przysiady. Śmiesznie to
          wygląda, bo najpierw sama sobie włącza melodyjkę w pozytywce a potem się gibie.
    • ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 18.01.10, 23:48
      Nasza Ola mówi 'mama', 'baba', 'nienienienienieee..' smile) Ostatnio zaczęła mówić 'dada', wydaje nam się, że jest to jej przymierzanie się do 'tata'.
      Poza tym pokazuje 'kosi kosi łapki', 'papa', przybija piątkę, pokazuje gdzie misio (lub mama) ma oczko, a dziś rano pokazała nam (zupełnie przez przypadek zresztą) 'gdzie Oleńka ma ząbka'! Aaa! I robi też prosiaczka, czyli marszczy nosek, wciągając i wypuszczając szybko powietrze! smile Wygląda przekomicznie wtedy! big_grin
      Raczkować za bardzo nie chce.. indifferent Cały pokój przejdzie na pupie, albo na rękach ciągnąc pupę i nogi za sobą smile Przy łóżku stoi i próbuje się przesuwać. I uwielbia chodzić trzymając się mnie za ręce!
      Yhh.. ale się pochwaliłam! big_grin
      Aha! A najlepsze (bo zapomniałam) jest jej tańczenie, tzn. narazie podrygiwanie w rytm muzyki. Jak tylko usłyszy coś w telewizji czy radiu, rusza głową w górę i w dół i cała się buja! smile Nawet ostatnio jak tarłam marchewkę na tarce to podrygiwała w rytm tarcia big_grin Mała Agentka!
      • ania.ola.fran Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 19.01.10, 12:09
        Ehh..i wyszło na to, że kilka razy wysłałam to samo uncertain
        • ivaz Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 19.01.10, 13:32
          Moja córcia, co prawda ma skończone 10 m-cy, ale od kilku chodzi
          samodzielnie i coraz lepeij jej idzie, oczywiscie raczkuje, jeżeli
          to można nazwać raczkowaniem tj chodzi na kolanach a plecki ma w
          pionie i wolne ręce,tzn klęczy na obu kolankach i idzie. Oprócz tego
          robi pa,pa, kosi-kosi, tu tu kokoszeczka/sroczka, daje cześć, daje
          buziaka z cmoknięciem, pokazuje gdzie ma oko, ucho i nos, pokazuje
          jak duża, nie bawi się zabawkami, ale uwielbia książeczki z serii
          obrazki dla maluchów polecam super sprawa
    • agata688 Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 19.01.10, 20:37
      Arturek ma juz 2 latka ale w tym wieku potrafil juz sam chodzic(zacząl jak mial 9 mies.)raczkowal baaardzo sprawnie.sam jadal wszystko procz zupy.dosc duzo mowil:tata,kadia(na klaudie),mama,ał(na pieska),aga,agatka,pa,auto,baba i da(czyt.daj),od 6-go mies. sam robił kosi-kosi,a od7-go pa,pa.
      mial 5 zabków i wazyl 10 kilo.
      zaczal raczkowac majac 6 mies.
      spisane z pamietnika.
      pozdrawiam maluszki
      • kaka7_ka Re: Co potrwafią wasze 9,5 msc dzieci:) 20.01.10, 18:08
        już się martwiłam a tu dzień po skończeniu 10 m-cy w końcu zaczęła raczkować smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka