1jagienka 13.04.04, 21:04 kochani, poratujcie! może to nie wątek na ten temat, ale inne też nie pasowały poradźcie, ile daje się średnio chrześnicy (w moim wypadku) na komunię??? dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorjot Re: komunia, ile?? 15.04.04, 07:56 Mój synek w ubiegłym roku miał komunię i od chrzestnych dostał po 1 tysiąc zł. Uważam, że to było bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: komunia, ile?? 15.04.04, 11:26 Przeczytałam w ostatnim Twoim stylu, ze nietaktem jest dawać pieniądze. To żadna pamiątka z tak waznego dnia. Prazent dziecko zapamięta. Mnie osobiście krepuje dawanie pieniedzy dla dzieci nawet od dziadków. Mysle że wariactwo finansowe osiągneło szczyt. Mnie się marzy powrót do rowerów i zegarków. Nie bynajmniej ze względów finansowych. Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: komunia, ile?? 15.04.04, 15:09 Rany julek, 1000zł, to prawie cała moja nauczycielska pensja!!! Również zastanawiam się nad czymś trwałym, np. mini-wieża, aparat fot. czy coś takiego, ten wydatek nie puści mnie z torbami) dziękuję za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja.b Re: komunia, ile?? 15.04.04, 15:22 Byłam w ostatnich latach na trzech komuniach - w tym jedna chrześnicy męża Jestem raczej przeciwna grubym kopertom dla dzieci - dlatego za każdym razem dawaliśmy w prezencie aparat fotograficzny(i koniecznie ze dwa filmyKażde z obdarowanych dzieci było bardzo bardzo zadowolone - a filmy wypstrykane momentalnie - pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: komunia, ile?? 15.04.04, 21:48 właśnie przeglądałam w internecie aparacy, ale cena cyfrowych jest obezwładniająca, a zwykłe są faktycznie w przystępnej cenie. Rozważam jeszcze komplet: np.kolczyki i pierścionek (firma apart ma ładniutkie), z grawerem w pierścionku, zastanawiam się tylko, czy nie ma jakiegoś przesądu jak z nożykami, itp?? Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 Re: komunia, ile?? 18.04.04, 17:32 Katolicy niewieza w przesady,tz niepowinni bynajmniej. Ja w tym roku ide na komunie jako "zwykły"gość(mojej kuzynki córka) co prawda tez jestem przeciw pieniężnym prezentom, co innego jak dziecko samo powie ze zbiera na coś i woli pieniążki. Ja daje w prezencie skrzxyneczke z napisem pamiątka pierwszej komuni w ktorej jak sugeruje producent można przechowywać pamiatki typu rekawiczki rożaniec czy zdjecia i uważam ze to prezent o jakim mało kto pomyśli bo zucaja sie na cyfrówki czy tez discmeny itp zeczy. W koperte mam zamiar włożyć 50zl i choć moja mama stwierdziła ze to mało to i tak tyle dam, niekazdego stać na takie wydatki. A prezent typu kolczyki łańcuszek czy pierścionek jeszcze z grawerem daty przyjecia komuni jak najbardziej pochwalam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś