Dodaj do ulubionych

komunia, ile??

13.04.04, 21:04
kochani, poratujcie!
może to nie wątek na ten temat, ale inne też nie pasowałysad
poradźcie, ile daje się średnio chrześnicy (w moim wypadku) na komunię???
dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • dorjot Re: komunia, ile?? 15.04.04, 07:56
      Mój synek w ubiegłym roku miał komunię i od chrzestnych dostał po 1 tysiąc zł.
      Uważam, że to było bardzo dużo.
    • przeciwcialo Re: komunia, ile?? 15.04.04, 11:26
      Przeczytałam w ostatnim Twoim stylu, ze nietaktem jest dawać pieniądze. To
      żadna pamiątka z tak waznego dnia. Prazent dziecko zapamięta. Mnie osobiście
      krepuje dawanie pieniedzy dla dzieci nawet od dziadków. Mysle że wariactwo
      finansowe osiągneło szczyt. Mnie się marzy powrót do rowerów i zegarków. Nie
      bynajmniej ze względów finansowych.
      • 1jagienka Re: komunia, ile?? 15.04.04, 15:09
        Rany julek, 1000zł, to prawie cała moja nauczycielska pensja!!!
        Również zastanawiam się nad czymś trwałym, np. mini-wieża, aparat fot. czy coś
        takiego, ten wydatek nie puści mnie z torbamismile)
        dziękuję za podpowiedź
    • patrycja.b Re: komunia, ile?? 15.04.04, 15:22
      Byłam w ostatnich latach na trzech komuniach - w tym jedna chrześnicy męża
      Jestem raczej przeciwna grubym kopertom dla dzieci - dlatego za każdym razem
      dawaliśmy w prezencie aparat fotograficzny(i koniecznie ze dwa filmysmileKażde z
      obdarowanych dzieci było bardzo bardzo zadowolone - a filmy wypstrykane
      momentalnie - pozdrawiam cieplutko
      • 1jagienka Re: komunia, ile?? 15.04.04, 21:48
        właśnie przeglądałam w internecie aparacy, ale cena cyfrowych jest
        obezwładniająca, a zwykłe są faktycznie w przystępnej cenie. Rozważam jeszcze
        komplet: np.kolczyki i pierścionek (firma apart ma ładniutkie), z grawerem w
        pierścionku, zastanawiam się tylko, czy nie ma jakiegoś przesądu jak z
        nożykami, itp??
        • saba76 Re: komunia, ile?? 18.04.04, 17:32
          Katolicy niewieza w przesady,tz niepowinni bynajmniej.
          Ja w tym roku ide na komunie jako "zwykły"gość(mojej kuzynki córka)
          co prawda tez jestem przeciw pieniężnym prezentom, co innego jak dziecko samo
          powie ze zbiera na coś i woli pieniążki. Ja daje w prezencie skrzxyneczke z
          napisem pamiątka pierwszej komuni w ktorej jak sugeruje producent można
          przechowywać pamiatki typu rekawiczki rożaniec czy zdjecia i uważam ze to
          prezent o jakim mało kto pomyśli bo zucaja sie na cyfrówki czy tez discmeny itp
          zeczy. W koperte mam zamiar włożyć 50zl i choć moja mama stwierdziła ze to mało
          to i tak tyle dam, niekazdego stać na takie wydatki.
          A prezent typu kolczyki łańcuszek czy pierścionek jeszcze z grawerem daty
          przyjecia komuni jak najbardziej pochwalam i polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka