olina77 03.12.04, 20:58 Właśnie wróciłam z usg. Przezierność wyszła 4,8mm!!! Błagam napszcie coś pocieszającego, że ktoś tak miał i było wszystko dobrze! --- truskawka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewucha28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 03.12.04, 21:17 Ej,ej bez paniki,poczytaj to i bez czarnowidztwa www.junona.pl/diag_pren.html Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 03.12.04, 23:07 Przede wszystkim - co mówił lekarz? Po drugie - czy jest to wiarygodny lekarz, który potrafi ocenić ten parametr? zdarza sie, ze lekarze wykonujący usg, chcą robić tę przezierność ( niestety - kaska ) albo nie chcą odsyłać pacjentki do konkurencji, a nie mają doświadczenia. Dlatego ja wybrałam takiego, który robi to od lat i ufam mu w 100%. Na Twoim miejscu, skonsultowałabym ten wynik. Bądź dobrej myśli, Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nonu Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 07:30 Ja właśnie wczoraj miałam też robione to badanie i lekarz powiedział, że jest mnóstwo lekarzy, którzy nie potrafią dobrze ocenić tego parametru. Test z krwi jest najważniejszy, a najlepiej idź do lekarza, który, wiesz, że na pewno zna się na tym. Mówił też, że nie wszystkie chore dzieci mają pogrubiony fałd i odwrotnie, nie wszystkie pogrubione fałdy są znamienne tylko dla chorych dzieci. Wiem, że to nie będzie łatwe, ale postaraj się nie denerwować. A, ostatnio na forum ogólnym też dziewczyna miała podobną sytuację, po czym poszła bodajże do dr. Dudarewicza i się okazało, że ten poprzedni się po prostu pomylił. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 08:34 Sorry, wieczorem nie byłam w stanie nic więcej napisać. Wygląda to tak: Byłam u ordynatora ginekologii w naszym szpitalu. W naszym regionie jest znanym i przez wszystkich chwalonym ginekologiem-położniekiem. Miesiąc czekałam na wizytę. Wysłał mnie na dalsze badania, do super extra specjalisty pod tym kątem (w Trójmieście, bo tu właśnie mieszkamy). Widziałam zdjęcia prawidłowej i nieprawidłowej przezierności. Nie ma pomyłki, że źle zmierzył...niestety. To, że jest dużo większa ponad normę to fakt. Pytanie - co dalej? Czy to się może wchłonąć, zmienić itp. Czytałam kiedyś na jakimś wątku, że dziewczyny tak miały i potem wracało do normy, ale teraz nie mogę tego znaleźć. 60% że coś genetycznie jest nie tak. To była straszna noc... --- truskawka Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 09:06 Olinko,zrób dalsze badania,najpierw trzeba potwierdzic diagnoze,a i ta nie zawsze jest wyrocznia najgorszego,trzymam kciuki,zobaszysz wszystko bedzie dobrze,nie wpadaj w panike,potrzebujesz spokoju,wiem,ze łatwo sie tak mowi,ale uwierz najlepsi specjaliści popełniają błędy,bo sa tylko ludzmi,a my nie do końca otkrylismy tajemnice zycia i wszystko jeszcze może sie zmienić.Nawet jeśli widziałaś zmiany i porównywałaś zdjęcia to nie wiadomo czy nie zaszła pomyłka w pomiarze i to odchylenie od normy jest takie czy moze nieznacznie większe.Trzymaj sie cieplutko,ściskam Ciebie i Twoją Truskaweczke. Odpowiedz Link Zgłoś
olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 12:27 Umówiliśmy się na dalsze badania genetyczne, ale dopiero na czwartek. Nie wiem jak będziemy funkcjonować do tego czsu. Teraz postanowiliśmy pojechać do przyjaciół na wieś. W domu dostajemy świra... --- truskawka Odpowiedz Link Zgłoś
lolo09 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 18:44 pamietaj ze to tylko prawdopodobienstwo wady. mi wyszlo 1,5 czyli ok a i tak zalecil mi test PAAPa. Moze puki jestes w tym wieku ciazy to oddaj krew na ten test, a pewnikiem cie uspokoi. Jet naprawde wiele nieprawidlowosci chromosomalnych ktoer nie musza oznaczac uposledzenia psycho-ruchowego. trzymam kciuki. bedzie dobrz. a wyjazd to chyba fajny pomysl. odprezysz sie, w koncu dla twojego maluszka to wazne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 04.12.04, 20:34 Oto cytat wypowiedzi dziewczyn z forum ciaza i poród,nie ma co sie martwić na zapas • Re: przezierność karku bardzo duża - napiszcie co koza1968 04.12.2004 16:00 + odpowiedz Tak, to się zdarza. Badanie przezierności karku nie daje 100% pewności, ani w jedną, ani w druga stronę. Z tego co wiem, to czułośc tego badania wynosi 60 - 70%, a więc pomyłki, nie wynikające wcale z doświadczenia lekarza zdarzają się dość często. Uspokoi Cię tylko amniopunkcja, bo test PAPPA to dodatkowych tylko ok. 15%. Pozdrawiam, kózka • Re: przezierność karku bardzo duża - napiszcie co 18buzka 04.12.2004 13:43 + odpowiedz hej ku pocieszeniu, znam osobe ktorej przeziernosc wyszla tak samo duza i test paapa zle. zdecydowala sie na amiopunkcje, ktora wykazala brak wad plodu ( robil prof.preis). Tydzien temu urodzila zrowego chlopca. uszy do gory pozd buzka Odpowiedz Link Zgłoś
olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 05.12.04, 17:51 Dziękuję za słowa otuchy. Właśnie wróciliśmy i odpoczeliśmy psychicznie. Nabraliśmy trochę dystansu. We wtorek idziemy do drugiego lekarza. Napiszę co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
evelina28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 05.12.04, 18:47 Olinko od chwili kiedy przeczytałam Twój post ciągle o Tobie myślę. Miejmy nadzieję ,że wszystko będzie dobrze. Odezwij się we wtorek od razu po wizycie u lekarza. Myślami jestem z Tobą. Odpowiedz Link Zgłoś
olina77 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 12:07 Dziewczynki kochane śpieszę z podzieleniem się nowiną: byliśmy wczoraj na tym super extra usg i wszystko jest w normie! Przezierność NT=1,8mm!!! Kość nosowa NB=7,2mm (to mi nic nie mówi, nie wiem jakie są normy, ale powiedział że tak jest dobrze). Serce, rozstawienie oczu, czaszka, wszystkie kości, żołądek, nerki, jelita, przepływ krwi, łożysko, ilość płynu owodniowego - wszystko prawidłowe i w normie! Jakiekolwiek markery wad genetycznych - ujemne!!! Nigdy nic piękniejszego nie usłyszeliśmy!!! Paweł siedział koło niego i widział dobrze (z boku dziwnie się ogląda i nie wszystko jest wyrażne) i widział twarz, paluszki i ... jajka! Lekarz potwierdził, że wszystko wskazuje na chłopca, ale 100% jest dopiero jak się urodzi. Także moje przeczucia sprawdziły się! Będzie Bartek! Dziewczynki wszystkim wam dziękuję za słowa otuchy, wsparcie w tych trudnych dla nas dniach. Było nam łatwiej dzięki wam. Jeszcze raz dziękuję... P.S. Lekarz powiedział, że tamten wynik to przekłamanie sprzętu. Głupie przekłamanie, a my przeżyliśmy 4 dni horroru!!! Pozdrawiam was i gorąco całuję z uśmiechem od ucha do ucha )))))) !!!!!! --- Bartuś Odpowiedz Link Zgłoś
monika_oli Re: Cudownie, wspaniale:) 08.12.04, 12:40 Z tego wszystkiego nie napisałam tego co chciałam Ci przekazać. Naprawdę bardzo, bardzo się cieszę że wszystko ok. Wiesz, jak te kilka dni temu przeczytałam o Twoich przeżyciach, to się trochę podłamałam i zdecydowaliśmy z mężem, że robimy tylko badania podstawowe, tym bardziej że nie jesteśmy w tzw grupie ryzyka. Jeśli ma być dobrze to będzie, jeśli nie, to chyba nie chcę wiedzieć wcześniej. Gorące pozdrowienia dla Ciebie, Męża i Syneczka Monika z rodzinka. Odpowiedz Link Zgłoś
evelina28 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 12:42 Bardzo, bardzo sie cieszę razem z Tobą i Twoim mężem. To naprawdę wspaniała wiadomość. Współczuję Ci tych okropnych 4 dni , przez które musiałaś przejść, no ale to już na szczęście za Tobą .Ach, te straszne pomyłki!!!! A więc teraz już tylko ciesz się ciążą , dbaj o Bartusia i o nic się nie martw.Myślę ,że wszystkie czekałysmy na tę radosną nowinę. Całuski i cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie i zdrowiutkiego Maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anulek69 Re: PRZEZIERNOŚĆ 4,8mm!!! 08.12.04, 13:28 Droga Olinko. Cieszę się razem z Tobą. Po przeczytaniu Twojego listu popłakałam się z radości. To cudowna wiadomość. Ściskam mocno Ciebie i Twoje Maleństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lolo09 SUPER WIEŚCI 08.12.04, 22:36 )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) TAK SIE CIESZE zatem dbaj teraz o bartusia i o siebie oczywiscie!!!!!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agablues CUDOWNIE!!!! 08.12.04, 15:39 Cudownie, cudownie, cudownie!!! Spiewać się chce z radości!! Aga D Odpowiedz Link Zgłoś
lesia28 bardzo sie ciesze!!! 08.12.04, 16:46 Z calego serca sie ciesze ,ze wszystko juz ok ! Zycze teraz duzo spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: bardzo sie ciesze!!! 08.12.04, 17:31 Olinko-A NIE MÓWIŁAM))))))))))))))))Poryczałam sie jak to przeczytałam,trzymam za Was kciuki i tak sie ciesze ,ze jest juz dobrze.Wiedziałam ze bedzie dobrze,bardzo ,bardzo sie ciesze,ściskam Ciebie ,Bartusia i pozdrawiam mężusia.UFFF kamień z serca. Odpowiedz Link Zgłoś
martucha1 cudowna wiadomość!!! 09.12.04, 08:50 Nie chcę nawet myśleć o tym, co przeżywałaś przez te cztery dni Bardzo, bardzo się cieszę, że wszystko w porządku. Pogłaszcz ode mnie przez brzuszek Bartusia )) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
olina77 Re: cudowna wiadomość!!! 09.12.04, 09:12 Kobiety! Teraz to ja się rozryczałam czytając jak bardzo wy się cieszycie! Myślę , że jestem dobrym przykładem dla wszystkich przerażonych wynikami - to nie zawsze oznacza, że jest źle i już! Strasznie się cieszę, że mamy takich ktosiów w całej Polsce, króre są z nami w dobrych i złych chwilach, pocieszają i trzymają kciuki. Jest mąż i rodzina, ale takie same brzuchatki, które też drżą o swoje maleństwo przy każdym zakłuciu itp. - to zupełnie co innego. Nikt inny nas nie rozumie tak jak my siebie nawzajem. Super, że mamy siebie! Kocham was dziewczyny!!! )))))) Odpowiedz Link Zgłoś