miriam_b 09.12.04, 22:52 JUż raz zaczęłam wątek mam pięciolatków...ale jakoś niewiele was było!!!!!! czy wtedy był niż demograficzny???odezwijcie się mamy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacperka211 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 10.12.04, 21:20 Mam "na stanie" jednego pięciolatka. Ten Zaduszkowy chłopak (ur.2 XI 1999 r.) jest niezłym łobuziakiem! Uwielbia malować, czytać, rozmawiać i skakać! Od niedawna ćwiczy aikido, bo gdzieś tę energię musi wyładować. Nie lubi przedszkola, jest nieśmiały w stosunku do ludzi, których nie zna. Mój Skorpionik to straszny uparciuch (lepszy niż mama i tata razem wzięci)! Pozdrawiam wszystkie mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 11.12.04, 21:41 ojć moja to też uparciuch nieziemski!!!ale "raczek"więc bardzo wrazliwa chociaż odważnaaż za bardzo lubi obcych Odpowiedz Link Zgłoś
ganeta27 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 12.12.04, 01:48 ja też jestem mamą 5 - latka właśnie robimy przygotowania do kolejnych urodzin - bo nasz rozrabiak jest z 16 grudnia. Też chciałam zapisać swojego na jakieś zajęcia aby mógł rozładować energię ale jakoś nam nie wyszło tak więc swoją energię rozładowuje ucząc 9 miesięcznego braciszka wspinaczki na meble - o zgrozo. Pozdrawiam wszystkie mamy 5 latków. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka.mala1 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 24.01.05, 18:00 witam ! Jestem mamą 5-latka. Małego muszę zapisać na jakieś kółko, ale nie mam na razie pomysłu. Teściowa podsuwa taniec ale ja nie jestem za moze ktos mi pomoże?? Dziecko jest bardzo ruchliwe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abkmycha Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.01.05, 21:41 Cześć! Mam energicznego i rozgadanego 5 latka,Kubusia(19.05.1999),właśc iwie to prawie 6 latek.Czasem również miewam kłopoty z nadmiarem energii i sposobem jej rozładowania.Próbowałam zajęć muzycznych,bo sportowe niezbyt go na razie nie interesują,ale jest trochę wstydliwy(przez pierwsze 5 minut)iwszędzie chce żebym mu towarzyszyła.Nie mam niestety bliskiego kolegi w okolicy ,do towarzystwa dla kubusia,to chyba byłby najlepszy pomysł na wstyd. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamazuzinki Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 28.01.05, 18:37 Moja juz 6-cio latek Odpowiedz Link Zgłoś
alusia2405 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 07.02.05, 10:53 Witajcie ))) Mój też już 6-cio latek. Kamil urodził się 13 stycznia 1999 r. Czy Wasze dzieci chodzą do przedszkola? Kamil chodzi i bardzo lubi. Umie już czytać - a to dzięki starszemu braciszkowi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaal Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 07.02.05, 12:41 cześć! Mój - też już sześcioletni Patryk, miał sie urodzić 13.01. ale poczekal jeden dzień i urodził sie 14.01.1999. Nie sądzisz,że koziorożce sa b.b.b. uparte? Odpowiedz Link Zgłoś
alusia2405 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 07.02.05, 20:55 Oj są i to bardzo. I do tego zadziorne. Miło poznać chłopca urodzonego niemalże tego samego dnia co Kamil. A Kamil urodził się ok. tygodnia przed terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 08.02.05, 00:17 Hejka! Ja też mam synka z 1999 roku, dokładnie z 7 maja. Jest niesamowiecie energiczny, od zawsze. W przedszkolu jest zapisany na wszystkie zajęcia, aby miał sie gdzie wyszaleć - basen, narty, kółko taneczne, dla uspokojenia - plastyczne. Pochwale sie - jest bardzo zdolny . Od 3 roku życia czyta samodzielnie (w tej chwili jego ulubiona książka do poduszki to Akademia Pana Kleksa) i liczy - biegle dodaje i odejmuje w pamięci - nie do 10, zna zasadę więc liczy już na tysiące , a teraz z tatą uczy się dzielenia. Michał jest wysokim chłopcem - ma 122 cm, z wyglądu anioł, dusza diabełka . No i ma ukochaną siostrę Amelke (20m-cy), której daje się wykorzystywać bez mrugnięcia okiem Kocham dwa moje Skarby. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
jemma Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 10.02.05, 22:11 Moja Marysia\7.06\kochana Mysia to też wulkan energii,taniec to teraz jej największa miłość,szczególnie balet.Co wieczór prawie mamy w domu balet na żywo w jej wykonaniu,za każdym razem inny repertuar.Pozatym ma dobre serduszko i kocha wszystkie zwierzęta,nawet ślimaki i mrówki,rozmawia z nimi.Chodzi do przedszkola i się świetnie dogaduje z dziećmi,to też mała-wielka gaduła,która na każdy temat ma coś do powiedzenia i wszystko ją interesuje.Kocham mojego Słodziaka i nie wyobrażam sobie życia bez Niej.Pozdrawiam Mamy 5,no prawie 6- latów. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 13.02.05, 07:52 Jestem pracująca mamą 5-letniej Mai. Urodziła się 24 grudnia, choc planowo mialo byc 5 stycznia 2000. Mimo, że grudniowa jest dużą dziewczynka, obecnie ma jakies 113 cm wzrostu. Jest wesoła i baardzo lubi towarzystwo innych dzieci. Lubi tańczyc i rysowac. Niestety nie udało nam sie zapisac jej na jakies zajecia pozaprzedszkolne, bo po pierwsze jest codzień w przedszkolu do 17,a po drugie ofert zajęc w sobotę jest naprawde niewiele. Może któraś z mam słyszła o tańcu dla dzieci w soboty - mieszkamy w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
elela Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 17.02.05, 19:04 witam, ja jestem mamą 5-cio letniej Kasi ur. 1 lipca 1999. reniu wiem, ze są fajne kursy tańca, zajęcia plastyczne i inne na Tarchominie a Championie. Nie znam dokładnych terminów , ale jest strona internetowa i tam mozna wszytsko sprawdzić. Nie jestem pewna, ale chyba www.studioanimacji.pl Pozdrawiam, Ela Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 19.02.05, 21:30 Wielkie dzieki Elu! Mieszkamy na drugim koncu Wawy, ale jakos damy rade) Moja pieciolatka niestety znow chora...dlatego odzywam sie dopiero dzis. Pozdrowionka, Renia Odpowiedz Link Zgłoś
betisch Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 18.02.05, 23:59 Witam wszystkie mamusie. Mój synuś urodził się 31.03.1999 - mąż bardzo żałował że nie 1. kwietnia ale lekarz stwierdził że porodu już nic nie zatrzyma Jest najpiękniejszy i najmądrzejszy - dokładnie tak jak Wasze dzieci. Od pół roku ma braciszka( znowu chłopak !!). Tomcio chodzi do przedszkola , uwielbia oglądać bajki - niestety te które mnie się nie podobają , komputer obsługuje lepiej ode mnie ( jak on to robi , przecież nie umie czytać) i jest zafascynowany transformerami , spidremenem i innymi takimi których nazw nawet nie umiem wypowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie Beata Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 19.02.05, 19:05 Witajcie! ja tez mam na stanie 5-cio,a wlasciwie juz prawie 6-tke Ma na imie Zuzia i jest bardzo ruchliwa.Uczy sie karate,a niedawno chodzila tez na basen i taniec.Teraz nauke tanca disco ma tylko w przedszkolu.Obecnie ma jakas faze na krzyki i na milosc.Zazdosna jest o swojego brata,a nawet o psa. Odpowiedz Link Zgłoś
kecaj40 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 20.02.05, 22:01 Agtaka z sierpnia 1999 , braciszek 8 m-cy .Nie jest zazdrosna.Kocha braciszka i chętnie się nim zajmuje.Uwielbia przedszkole -jest na etapie miłości przedszkolnej- co dzięń to inny chłopak haha.Czyta sama-chętnie-ten rok chodzi z grupa zerówkową.Od września prawdziwa jej zerówka ale równiez w przedszolu.A Wy dziewczyny dajecie dzieciaki do szkoły do zerówki czy zostawiacie w przedszkolu.Agata uczęszccza na taniec - w przedszkolu.Chetnie śpiewa, układa puzzle, gra w gry planszowe no i komputerow\e. Odpowiedz Link Zgłoś
alusia2405 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 20.02.05, 23:50 Witaj kecaj40. Mój Kamil też chodzi z grupą zerówkową do przedszkola. A od września zerówka też w przedszkolu. W pobliskiej szkole nie ma już zerówki. Kamil też lubi układac puzzle, gra z bratem w różne gry planszowe, a z czytaniem nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
evita33 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 23.02.05, 14:33 hej - no to fajnie.Teraz chciałabym zapisac moja młoda na jakieś dodatkowe zajęcia co by jej czas zapełnic.Ale zbytnio nie mam pomysłu bo jednak wszędzie trzeba dojechać a ja jestm uziemiona bo mam 7 miesięczne dziecko.Chciałabym gdzieś blisko domu.Haha i narazie zostaje mi tylko chórek w kościele.Ale czy ja wiem ??????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_b Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.02.05, 21:18 mam ten sam problem z moją urwisicąale raczej zostawie ja w przedszkolnej zerówce a niech dziecko ma jeszze troszkę radochyi zabawy...do szkoły to się jeszcze nachodzi jak dobrze pójdzie kilkanaście lat Odpowiedz Link Zgłoś
anax2 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 25.02.05, 18:27 witam.Mój Szymonek ma już 6 lat.skończył je 15 stycznia.Od września idzie do zerówki i jest tym strasznie przejęty.Na dzień dzisiejszy chodzi do przedszkola. ma swój pokój w którym się bawi.Ostatnim jego chobbi jest słuchanie muzyki.dostał radio od prababci i jest przeszczęśliwy.nie ma rodzeństwa.jemu to pasuje ale mi nie.niestety narazie plany się zmieniły i nie planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.02.05, 12:01 a moja Maja urodzila sie 26 marca 99 i teraz jest dzielna Strasza Siostra, bo jej brat Maciek pojawil sie 14 lutego 2005 Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.02.05, 19:45 a moja Maja urodziła się w grudniu 99 i będzie mam nadzieje również dzielną Starszą Siostrą, bo jej brat Piotruś (prawie pewne...)urodzi się w czerwcu 2005. Pozdrowienia,Renia Odpowiedz Link Zgłoś
beti262 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.02.05, 22:06 witam!Moja Nikolka urodzila sie 27 lipca 99roku.Ma tez starsza o 2 lata siostre Ewelinke.Obie maja razem pokoj i w miare dobrze sie rozumieja.Nikola jest straszna gadula,ze czasami az uszy bola hi,hi.pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
evita33 no udało się 06.03.05, 23:03 Agatę zapisałam na schlkę dziecięcą do kościoła.BYła raptem na 2 próbach ale za to już 2 razy śpiewała na mszy dziecięcej.Super.Do tej pory tak średnio chciało jej sie chodzić do KOścioła a teraz w sobotę ( próba) w niedziele msza od samego rana nie moze się doczekać.Narazie może byc.Zobaczymy ile ten zapał potrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ask77 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 30.03.05, 13:38 Jestem mamą Michała (26.03.99).Mój 6 latek od ponad 3 lat dzielnie chodzi do przedszkola. Od września -jak wszystkie dzieci z 99- czeka go zerówka-kiedy to dziecko tak wyrosło?? Straszna z niego gaduła- buzia zamyka mu sie tylko wtedy gdy czytamy książki i gdy śpi- chociaż nawet wtedy nie zawszeZainteresowania typowo chłopięce- roboty, spidermeny inne potwory, miecze i walki z tatą, które najczęściej kończą się płaczem . Na razie jest jedynakiem i, sądząc po reakcji na 1,5 rocznego kuzyna, dobrze mu z tym. Pozdrawiam poświątecznie ))) Odpowiedz Link Zgłoś
joannaoa Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 21.04.05, 12:41 a mój Michaś jest z 27 marca '99, też gaduła, uwielbia przedszkole Odpowiedz Link Zgłoś
marzenkak1 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 13.04.05, 23:57 moja Dominika ma 5,5 roku. Chodzi juz trzeci rok do przedszkola. Drogie Mamy, czy Wasze dzieci tez sa tak niesmiale i boja sie zostawic mame na 5 minut? Srednio 2 tygodnie na kwartal przechodzimy horror z przedszkolem; placze, widac, ze sie boi, wymiotuje ze strachu, chce zeby odbierac ja wczesniej. Pytalam sie pan w przedszkolu i jest wszystko w porzadku, dzieci ja lubia, chetnie bierze udzial w roznych zabawach, wyglada na to, ze jest ok. Drugi problem, to fakt, ze nie chce nigdzie zostac beze mnie, nawet z tata. Gdy czasami musi zostac u Babci jest placz i dramat; podobnie jest gdy jakies dziecko urzadza urodziny to tylko ja jedna mama siedze ze swoim dzieckiem, reszta przyprowadza dzieci i wychodzi. Ja zrobilam to raz i po 20 minutach wracalam biegiem do rozhisteryzowanego dziecka. Teraz siedze caly czas o ona przybiega co 10 minut aby przeslac mi buziaka lub tylko zobaczyc czy nigdzie przypadkiem nie poszlam. Przyznam, ze martwi mnie to bardzo ale i denerwuje bo nie ma w niej nic samodzielnosci, checi do poznawania czegos innego. Kiedys bylam z nia u psycholaoga ale wyszlo ze dziecko jest ok, tylko mama cos nie tak. Szczerze powiem, choc to moja corka, ale nie znam drugiego takiego cycola i beksy. Moze ktoras Mama ma podobne doswiadczenia i bedzie chciala podzielic sie nimi ze mna? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
evita33 Rolki dla 6 latki 14.04.05, 14:32 czy Wasze dzieciaki maja rolki. ??? Zastanawiam się czy da radę jeździć - bo na rowerze zbytnio jej sie nie chce i mnie denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ask77 Re: Rolki dla 6 latki 21.04.05, 22:11 moj synek tylko hulajnoga.Nijak go zachęcić do roweru Odpowiedz Link Zgłoś
ask77 Re: Rolki dla 6 latki 23.06.05, 10:57 I proszę - minęły dwa miesiące a Michał śmiga na rowerze na dwóch kółkach aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
joma2 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 03.05.05, 22:30 Jestem mamą prawie 6-letniego Grzesia i mam podobne problemy jak z Dominiką. Grześ dwa razy zaczynał chodzić do przedszkola,nawet od 9-13-tej był problem ciągłe dopytywanie się czy punktualnie przyjdę.Raz zdarzyło się że przyszłam 10 minut po pierwszej to nie zapomniał mi do dzisiaj.Wtym roku chodzi do tzw MDK i jest niewiele lepiej.Siedzieliśmy z nim pierwszy cały miesiąc a dalej chodzi niechętnie.Grześ z nikim oprócz mamy i taty nie zostanie.Ma też tylko dwójkę rówieśnikow z którymi się bawi.Za to uwielbia pieski i wszystkie robaczki i owady.Dobrze liczy,składa litery ale nie lubi.Ulubione zajęcie bionicle i komputer gry Królik Bystrzak trzy poziomy.Sam nie je,bo gdyby mu nie dać do buzi to by nie zjadł nic, marnie się ubiera sam. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanna Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 15.04.05, 16:51 Witajcie. Ja też mam Dominiczkę z 1999 r. Urodziła się w listopadzie. Chodzi do przedszkola,jest bardzo pogodna, uwielbia rysowanie i wszelkiego typu zajęcia manualne. We wrześniu idzie do zerówki {jak ten czas leci} Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
matella Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.04.05, 11:08 Witam, jestem z Poznania mam Maje urodona troche za wcześnie 12-07-1999. Maja to anioł z wyglądu z zachowania nie zawsze. Pięknie pływa od 2 roku zycia chodzi na basen, który uwielbia, jeżdzi na nartach na razie dość ostrożnie ale robi postępy. W tym roku zaczeliśmy nauke jazdy na rolkach, jest chętna nie poddaje się ale temat nie jest łatwy, zaczyna również jeżdzic na 2 kołach na rowerze. Chcemu bardzo żeby uczyła sie tańca, baletu albo brała udział w ćwiczeniach ruchowych, jeśli macie fajny kontakt w Poznaniu będę wdzięczna. Jest tylko jedna rzecz, która u Maji nas troche niepokoi, mianowicie nie ma absolutnie ochoty do nauki liter, cyfr itd. Zna je ale wciąż jej sie bardzo mylą. Nie chce robić niczego na siłe ani przedwcześnie ale jeśli znacie metody albo sztuczki jak zachęcic dziecko do nauki czytania, liczenia itd będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.04.05, 11:14 Ja tez mam Maję (24/12/1999)- tez jezdzi na nartach, z basenem gorzej - bo jest alergiczna i dostaje wysypki od basenowej wody... Jesli chodzi o liczenie - to moje dziecko chce liczyc wszystko łacznie z liścmi na drzewie i trawa na łące - co czasem jest dosc meczace. Z tego co wiem to dzieci idące do zerówki musza znac literki i liczyc do 10. Napewno warto liczyc na spacerze, w sklepie, itd. i zachecac dziecko ...DO wrzesnia jeszcze jest troche czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
eleanna Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.04.05, 17:52 Z tego co wiem to > dzieci idące do zerówki musza znac literki i liczyc do 10. Nie,nie muszą. To w zerówce bęsą się tego uczyć. Moja córka liczy chętnie ale literki też jej się jeszcze mylą. Nie martwię się tym ma jeszcze czas na naukę. Moja Mała ładnie rysuje,lubi rozwiązywać zadania typu łączenie punktów, szukanie różnic w obrazkach, ścieżek w labiryntach, dorysowywanie brakujących elementów. Takie ćwiczenia uczą spostrzegawczości i wyrabiają precyzję uczą też logicznego myślenia. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.04.05, 20:32 Chyba faktycznie cos pomyliłam - raczej to jest program zerówki! Moja corcia jest w starszakach,ale Panie wprowdzaja juz nauke liczenia i znajomosci literek poprzez zabawe. U nas z liczeniem ok, z literkami troche gorzej... Moim zdaniem jesli chodzi o liczenie to proponuje jakies gry z kostką np. Grzybobranie (Posuwasz sie o liczbe wyrzuconych oczek i zbierasz grzybki) - na poczatku rodzice wyrzucaja i licza na glos pola, dzieci bawi zbieranie grzybków. Poza tym moze "Piotruś" (karty są ponumerowane ale z obrazkami - zbieramy pary) Dzieci bawia sie obrazkami a uczenie liczenia jest podświadome... Nauke literek zaczelismy od gry w MEMO (zbieranie par kart z takimi samymi obrazkami - na kazdym jest tez literka na która zaczyna sie obrazek) Wydaje mi sie ze wazne jest, aby dziecko zauwazyło przydatnosc np. liczenia w codziennym życiu - trzeba wiec liczyc przy kazdej mozliwej okazji na glos... Odpowiedz Link Zgłoś
jennie24 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.04.05, 01:21 Moja Ola 25.03.1999 Ola mowi ze glupio ze nie umie czytac, bo tyle fajnych rzeczy mozna sie z ksiazek sie dowiedziec. Literki zna wszystkie, juz od dawna. Ostatnio sama z siebie zaczela je laczyc w wyrazy i naprawde niezle jej to idzie. moze czasem jaks samogloske zje, bo pisze ze sluchu ale nie moge sie nadziwic, bo naprawde sama z siebie zaczela. mamy magnesiki na lodowce od danonkow i tu tez jej dobrze idzie. Chyba dam jej scrabble, do ukladania wyrazow. Od roku mamy kartoniki z literkami i obrazkami, dostala od babci, ma tez gre w ktorej sie laczy sylaby w wyrazy. Cyferki tez zna, umie dodawac i odejmowac, a nawet mnozyc. Oczywiscie w malym zakresie, do 20, ale rozumie zasady. I rozumie ulamki. wie ze 1/3 to trzeba podzielic na 3 i wziac jedna czesc. Mysle, ze dobrze jej idzie, bo ma kuzyna o 2 lata starszego, pierwszoklasiste. Ola go podpatruje i wszystko szybko lapie. Czytam jej duzo ksiazek. Sama czyta tytuly bajek, ale drukowane literki. Uwielbia wszelkie robotki. No i komputer, paint, word to dla niej zabawa. Byla malutka jak sama sobie drukowala malowanki, a tylko podpatrzyla i wykorzystywala moment zeby sobie pieski drukowac. Najbardziej na swiecie uwielbia sie bawic maskotkami i dziwi sie jak inne dziewczynki wybieraja barbie. Sama ma kilka, ale uzywa ich podczas wizyty kolezanek. Ale nie lubi sprzatac, nic a nic. odkurzac owszem, ale zabawek nie ulozy, mowi ze nie potrafi. I nie moze sie doczekac zerowki. Ale jak cos jej nie wychodzi, wie ze pani ja w szkole najlepiej nauczy. Odpowiedz Link Zgłoś
annax1 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.04.05, 20:56 Witam jestem amą 2 chłopaków. Starszy urodził się 8 kwietnia 1999r..Ma na imię Tomek. Pozdrawiam wszystkich. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
jennie24 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.04.05, 23:41 A mlodszy o ile mlodszy? pozdrawiam LICZNIK Odpowiedz Link Zgłoś
annax1 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 26.06.05, 20:41 młodszy jest młodszy o 4 lata pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mmsol Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 28.04.05, 10:46 Witam wszystkie mamy ! moje słoneczko - Agnieszka urodziła się 09.10.1999 w Reptach koło Tarnowskich Gór. Jest bardzo energiczna - można powiedzieć nazbyt energiczna... Mały uparciuch z niej i wszystko wie lepiej. W tej chwili do pszedszkola nie chodzi ze względów zdrowotnych , ale do zerówki pójdzie. Lubi jeździć na rowerze i hulajnodze, tej zimi zaliczyłyśmy kilka razy lodowisko. Kocha wszystkie zwierzątka .Uwielbia słodycze. Brakuje jej towarzystwa rówieśników, ale tak się składa że nasi znajomi nie mają jeszcze dzieci lub mają bardzo malutkie , a w rodzinie dużo starsze... pozdrawiam ! mmsol Odpowiedz Link Zgłoś
abatka32 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 25.10.05, 17:11 Cześć Mam córeczkę Hanię (maj 1999). Śliczna i bardzo mądra dziewczynka, tylko hiper wrażliwa. A to bardzo przeszkadza w życiu. Hania chodzi teraz do zerówki do przedszkola. Uczą się pisać literkę "o", mają zeszyty, które przynoszą na weekend i ćwiczą pisanie literek. Pozdrawiam rówieśników Hani! Beata Odpowiedz Link Zgłoś
ninka71 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 29.10.05, 23:53 mam córeczkę też maj tez99 i tez wrażliwus jakich mało Ciekawe czy to przypadłość "byczych" dziewczynek? a na dodatek jak poszła do "0" to zaliczyłyśmy ; przeziębienie, anginę zapalenie krtani , a dzięki Bogu , listopad dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska85 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 06.05.05, 18:22 Moja Julka urodziła się w Sieradzu 20.12.1999 rok. Jest bardzo energicznym dzieckiem i bardzo rozpieszczonym- jest jedynaczką i jedyną wnusią w rodzinie. Od września idzie do zerówki i bardziej się boje od niej. Pozdrawiam wszystkie dzieciaki z rocznika 99 Odpowiedz Link Zgłoś
machacha Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 10.05.05, 15:49 Moja Julia urodzila sie 10.07.1999r. Jest z natury niesmiala. Od 16.12.2003r. jest siostrzyczka Oliwiera. Fajnie sie razem bawia i przepadaja za soba. Julia okazala sie wielka opiekunka dla swego braciszka... Martwie sie zerowka - jak to wszystko bedzie. Ona nigdy nie chodzila do przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
dotesia Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 08.05.05, 15:56 Czesc, sa dwa watki 1999, czy nie daloby sie ich jakos polaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 08.05.05, 21:36 No własnie?????????????Tam się już wpisałam...(((( Odpowiedz Link Zgłoś
asia9931 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 11.05.05, 15:33 Moja Adunia właśnie dziś 11.05. ma 6-te urodziny i czekamy na gości, tort z świeczkami już stoi na stole. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
agakuma Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 20.05.05, 11:26 Wita Was Agnieszka mama 6-letnego Kuby i 4-letniego Macieja. Kuba jest aktywnym chłopcem, kocha basen /prawie pływa/, od ostatniego sezonu pokochał także narty, w ciepłym sezonie mógłby nie schodzić z rowera. Chodzi do przedszkola od niespełna 3-go roku życia. Jest bardzo wrażliwy i płaczliwy. Zawsze zwracałam uwagę, by nie robił nikomu krzywdy i myślał o tym, jak czuje się ktoś inny, ale jego serduszko jest miększe niż myśłałam.... Dziewczyny, jak to dobrze usłyszeć, że Wasze Maluchy też jeszcze nie przykładają się do czytania, może to jeszcze nie czas. Kuba właśnie taki jest. Podjemowane próby nauki czytania nie dały rezultatów, spowodowały tylko niepotrzebny stres. Czekam na jego gotowość. Wiecie, często mówi: Mamusiu tak cię kocham. Wymiękam wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqqq33 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 25.06.05, 19:41 Mój 6-latek jest ze stycznia. Jest super facetem, chociaż też trochę za bardzo płaczliwy. Dzisiaj powiedział,że zawsze będę Mu potrzebna. Nie lubi się bawić, liczy wyśmienicie, a w ubiegłą sobotę zaczął czytać prosty tekst chociaż nigdy Go tego nie uczyłam. Myślę,że duży wpływ miał na to fakt,że chodzi w przedszkolu do grupy "mieszanej" tj. razem z dziećmi zerówkowymi. Kocham Go bardzo mocno! Inka Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 03.07.05, 21:33 h3ej moze rozruszamy jakos watek ? moj Piotrus 6 lat skonczyl 27 kwiettnia, nie wiem czy jest wysoki, raczej nie, na bilansie mial 124 cm i 23 kg w zeszlym roku zaczal przygode z basenem i w kwietniu zdal na karte plywacka, bardzo ladnie juz plywa, jezdzi na nartach, rower opanowany w wieku 4 lat, obecnie mysle nad zmiana roweru (ma 20 calowy), ale z tym poczekam do przyszlego roku, wtedy mlodszy przerzuci sie na jego a on dostanie nowke rolki dostal na urodziny, nawet szybko zalapal, ale szczerze mowiac za cieplo jest na rolki, teraz w chlodniejsze dni, wyciagne je z szafy, bo juz cos wspomnial ze chce i zaczniemy razem jezdzic chodzil w roku szkolnym na karate i judo - sam chcial i sam pilnowal terminow treningow, w przyszlym roku troche spasujemy, bo idzie wczesniej do szkoly i nie wiem jak uda sie mu polaczyc obowiazki ucznia z zajeciami dodatkowymi, czyta w miare, tzn nie jest to plynne czytanie, ale nie robi bledow, , liczy tez dobrze, a dzielenie i mnozenie rozpoczal z jakims programem edukacyjnym, ale go do tego zdiechecam jakie teapy przechodza Wasze dzieci ? bo ja musze powiedziec ze z 5 latka zrobil mi sie szalenie samodzielny 6 latek, a jeszcze tak niedawno bez mamusi nic nie potrafil zrobic, a teraz wczerwcu byl na 6 dniowej zielonej szkole i bylo swietnie czy sa jakies zachowania ktore Wam sie nie podoabaja u Waszych 6 latkow ? podobno istnieje cos takiego jak bunt 6 latka i nie wiem czy ja juz aktualnie jestem za nim czy moze jeszcze przed nim odezwijcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: zeby 03.07.05, 22:54 zapomnialam sie zapytac o zeby wypadaja juz mleczaki ? mojemu dopiero rusza sie jedynka dolna, (juz drugi miesiac sie rusza,ale chyba juz niedlugo wypadnie ) no i roznie zostka, jeszcze nie na tyle aby ja zalakowac, ni ma na wierzchu jeszcze calej korony zeba a jak u Was ? czty wasze pociechy potrafia czytac ? - zapomnialam sie zapytac w poprzednim poscie, i jak sobie radza ? Odpowiedz Link Zgłoś
renia73 Re: zeby 04.07.05, 10:47 Maja ma dwie stałe jedynki na dole (ma dokladnie 5 i pół lat) Odpowiedz Link Zgłoś
ask77 Re: zeby 04.07.05, 14:08 a mój syn ma dwie dolne jedynki stałe- jeszcze nie całkiem wyrosnięte i dolne szóstki- jedna juz zalakowana, druga musi podrosnąć. a co do czytania to od kilku miesięcy składa literki w wyrazy.Całkiem dobrze radzi sobie z dodawaniem i odejmowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dotesia Re: zeby 06.07.05, 12:22 Mój synek ma jeszcze same mleczaki i nic sie nie rusza, pewnie niedlugo zaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: zeby 06.07.05, 14:50 dotesia, spokojnie ma czas , zobaczysz jak zaczna mu wypadac to od razu "kasownik" sie z niego zrobi pelna buzia ja pamietam, ze wypadla mi gorna jedynka na przedstwieniu w pierwszej klasie z okazji dnia matki, czyli mialam skonczone 8 lat, wiec nie spodziewam sie super szybko u moich chlopcow a bylyscie juz na bilansie szesciolatka ???? jak Wam wypadl ? Odpowiedz Link Zgłoś
dotesia Re: zeby 06.07.05, 15:37 Mój jest pazdziernikowy, takze dopiero wtedy pójdziemy na bilans. Tak porównawczo z grupa przedszkolna to jest sredniego wzrostu i chudziutki. Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: zeby 06.07.05, 20:39 dotesia my chyba mamy dzieci z tych samych rocznikow '99 i 02' - czy dobrze doczytalam ? Odpowiedz Link Zgłoś
lolak11 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 06.07.05, 10:20 Mój synek urodził się 27.09.99r.Jest bardzo żywym dzieckiem nie usiedzi nawet na minutkę chyba że przed komputerem to tak.Literki zna,prostsze wyrazy składa, liczy tzn. dodaje i odejmuje nawet do 100 i zacząL ostatnio mnożyć do 20.Ząbki już mu 2 wypadły-dolne jedyneczki.A tak naprawdę to kochane dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanna Zęby 06.07.05, 19:44 Moja córcia też ma jeszcze same mleczaki. Urodziła się w listopadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dotesia Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 07.07.05, 11:39 Czy wasze dzieciaczki mówia 100% prawidlowo? Mój ciagle sepleni. Najlepiej wychodzi mu "sz", ale tylko gdy sie stara, z "cz" i "rz" jest jeszcze trudniej. Chodzil w przedszkolu na logopedie, ale na razie rezultaty sa niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 07.07.05, 20:49 dotesia moj mowi bardzo wyraznie , juz dlugo, ale bardzo dlugo nie mowil r, dopiero zaczal jak mial dokladnie 5,5 roku, potem sie tym rrr delektowal i wstawial wszedzie wmiejsce litery l, np are fajnie bylo jak dlugo chodzisz do logopedy ? moja kuzynka z racji rozszczepu podniebienia chodzi do logopedy odkad zaczela mowic i mozna bylo z nia wspolpracowac, ale szczerze mowiac te pierwsze 2-3 lata byly stracone na niefajnych lekarzach, dopiero teraz znalezla przypadkiem innego i w przeciagu 2 miesiecy zaczela slicznie mowic sz cz dz f w , nie sugeruje zmiany lekarza, ale moze podpytaj sie innych rodzicow czy sa zadowoleni i widza postepy u swoich dzieci z tym do ktorego chodzisz? moze on/ona nie ma podjscia do dziecka i jakos slabo go motywuje..? a czy Ty jestes obecna przy tych zajeciach ? Odpowiedz Link Zgłoś
dotesia Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 14.07.05, 11:49 Na razie jest to logopeda w przedszkolu (na zajeciach mnie nie ma), zajecia raz na tydzien lub nawet rzadziej trwaja okolo 15 minut, takze jest to malo. On umie powiedziec dobrze, ale musi sie starac i o tym pamietac, jak cos szybko opowiada to zaczyna seplenic. Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 20.07.05, 22:24 Teraz sie zacznie-wydatki do zerowkiNajgorsze w tym wszystkim jest to ze moj maly urwis nie chce do szkoly!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dotesia Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 27.07.05, 15:49 U nas chyba nie bedzie zbyt duzych wydatków, bo zerówka w przedszkolu i nie przewiduje zadnych specjalnych zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
iffona Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 04.08.05, 11:17 podreczniki i wyprawka czyli bloki kredki fabry to bedzie wydatek okolo 100 zl Odpowiedz Link Zgłoś
margo.p Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 13.10.05, 18:01 Witam, jestem mamą 6 letniego Antosia, chodzi do zerówki i strasznie się nudzi Oczywiście według niego wszystko to nuuuda. Jak tam mleczaki u waszych dzieciaczków. Mój synuś ma już stałe jednki dolne i 3 szóstki, własnie lakowaliśmy, no i u góry nie ma trzech ząbków. Taki mały "wampirek". Wygląda naprawdę ciekawie. Pozdrowienia Gosia mama Antka/15-09-05/ i Ali/24-10-03/ Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: DZIECIAKI 1999...MAMY CO Z WAMI??????????? 01.11.05, 21:48 Moje "małe"dziecię majowe uwielbia "o" w szkole,Pani wie wszystko i zawsze ma racje. Tylko czemu sobota i niedziela jest wolna? Jeszcze jedno dziewczyny istnieją? Mój synek twierdzi że nie i mówi "Chłopaki górą a dziewczyny kanałami" ale się doczekałam. Mamusia Odpowiedz Link Zgłoś
margo.p Re: Dzieciaki1999...??????????? 13.10.06, 11:49 Halo, Jest tu kto?? Czyzby wątek upadł?? Jak tam nasi pierwszoklasiści?? Odpowiedz Link Zgłoś
margo.p Re: Dzieciaki1999...??????????? 13.10.06, 11:53 Mam nadzieję, że znowu rozkręcimy ten wątek, chyba że ktoś ma namiary na podobny Odpowiedz Link Zgłoś
leila19761 Re: Dzieciaki1999...??????????? 16.11.06, 10:38 Witam.Jestem mamusią Ewci(15.07.99).Chętnie porozmawiam o problemach "pierwszaków".Pozdrawiam p.s.Starsza Weronika ma 12 lat Odpowiedz Link Zgłoś
margo.p Re: Dzieciaki1999...??????????? 18.11.06, 10:56 No właśnie, teraz się zaczęło. Zupełnie inny świat, do kórego ja chyba tez muszę dorosnąć Nie martwię się o naukę, bo to zależy od dziecka, raz lepiej raz gorzej. Bardziej martwi mnie to jak ja mam sobie to poukładać, żeby nie wystraszyć Antka. No i w końcu wbić sobie do głowy, że mam już w domu samodzielnego pierwszaka. Wiem o tym, ale cięzko mi to pojąć Odpowiedz Link Zgłoś