Dodaj do ulubionych

zbyt mały płód?

19.01.05, 11:35
17.01.05r. byłam u Gina. Bardzo się rozczarowałam. Może najpierw przedstawię
swoją sytuację: 3.12.04r była OM, 17.12.04r. doszło do zapłodnienia.
31.12.2004r. kiedy miałam dostać @ zrobiłam test i wyszedł pozytywnie.
13.01.05r. B-hcg - 2589,78, a 17.01.05r. - 4612,90. Gin zrobił mi USG i
powiedział że płód ma 2 tygodnie, a powinien mieć 6 tygodni. Wg moich
obliczeń jak już to powienien mieć 4 tygodnie. Powiedział też że mogę tylko
czekać na samoporonienie. Bardzo się zesmuciłam i jakoś straciłam nadzieję.
Nie wiem czy on ma rzeczywiście rację, czy też powinnam zmienić lekarza i
walczyć o fasolkę.
Obserwuj wątek
    • kasiuula Re: zbyt mały płód? 19.01.05, 11:47
      Strasznie mi przykro, nawet nie wiem co Ci poradzić. Ja napewno poleciałabym do
      innego gina. Tak dla pewności. Może on się pomylił, takie przypadki są częste,
      ze lekarze źle odczytują rozmiary dziecka. Ja w dniu porodu miała robione USG i
      lekarz powiedział, że mój synek waży 3300 gr, a urodził 4600. Pójdź kochana na
      konsultacje do innego lekarza.
    • sabi35 Re: zbyt mały płód? 19.01.05, 11:52
      Myślę, że to chyba jakieś nieporozumienie. Może źle się zrozumieliście?
      Wg twoich obliczeń to koniec 6tc, dziecko ma więc 4 tygodnie. Nie sądzę, żeby
      na USG można zobaczyć 2 tygodniowy zarodek, w tym terminie widzi się raczej
      tylko pęcherzyk, jeżeli wogóle coś.
      Każdy lekarz ci powie, że USG jest najlepiej robić ok 10tc, ale my jesteśmy
      wszystkie takie niecierpliwe. Czasem tyłozgięcie macicy nie pozwala ocenić
      prawidłowego wieku ciąży na początku.
      Może idź do innego?
      • jolantau2 Re: zbyt mały płód? 19.01.05, 12:11
        Odnośnie tyłozgięcia macicy. To ja właśnie je mam. dziękuję za odpowiedzi
        • aniapatryk Re: zbyt mały płód? 19.01.05, 13:51
          Odrazu poszłabym do innego lekarza!!!!!!!!!Koniecznie
    • majka.majka Re: zbyt mały płód? 19.01.05, 13:52
      KOchana!!! zmień szybko lekarza, taki który wydaje takie wyroki bez
      konsultacji i dodatkowych badań (beta) jest nic nie wart.
      Pozdrawiam i trzymam kciuki (8 tydz. trwa)
    • szwedka_kredka Re: zbyt mały płód? 19.01.05, 15:53
      Tak w ogóle to na tym etapie mówimy o zarodku, nie o płodzie (to od 10
      tygodnia).
      Kiedy byłaś na tym USG?
      Czy To rzeczywiście "Twój" lekarz czy wpadkowy?
      Na pewno konsultacja jest obowiązkowa.
    • mjaronczyk Re: zbyt mały płód? 20.01.05, 10:29
      Cześć Jola,
      Ponieważ dokładnie zaszłam tak samo jak ty opisze jak wyglada to u mnie. OM
      mialam tak samo jak ty 3 grudnia 2004 i właśnie w grudniu zaszłam w ciążę. Co
      najzabawniejsze @ miałam też dostać 31.12.2004, jednak nie pojawiła się. Test
      zrobiłam jednak dopiero w poniedziałek 3 stycznia 2005, bo wybierałam się do
      dentysty i nie wiedzialam i chciałam wiedzieć czy muszę go uprzedzić w razie
      stosowania jakiegoś znieczulenia. Byłam w szoku, gdy test wyszedł pozytywnie. Z
      ginem na pierwszą wizytę umówiłam się na 10 stycznia 2005 i wtedy też miałam
      pierwsze usg........widziałam zarodek umieszczony prawidłowo w macicy o
      wielkości 4mm, z obliczeń komputera którym lekarz robił usg wyszło, że dzidzia
      ma 4 tygodnie (myślę, że to jest od zapłodnienia, bo od OM to 6 tyg). Ponieważ
      w weekend plamiłam i bałam się, że dojdzie do poronienia.....umówiłam się na
      kolejną wizytę 17.01.2005, czyli dokładnie wtedy i gdy byłaś na wizycie. Miałam
      ponownie usg aby sprawdzić czy wszystko w środku jest w porządku, na szczęście
      zarodek był na swoim miejscu i urósł do wielkości 12mm i wg wyliczeń komputera
      ma 5tyg. i 2dni. Lekarz mówił, że przyrost jest prawidłowy. Kolejną wizytę mam
      na 31 stycznia. Czy wiesz jaki był rozmiar twojego zarodka na tym usg? Poza tym
      polecałabym jednak jeszcze wizytę u innego lekarza + usg. Mój mąż wychodzi z
      założenia, że lepiej mieć zawsze więcej opinii np. od dwóch lekarzy.
      O fasolinkę walcz!!!! i nie poddawaj się a ja będę trzymać kciuki, bo nasze
      didzie byłyby w tym samym wiekusmile
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że wkrótce usłyszę od ciebie radosne wiadomości.
      Gosia J.
    • jolantau2 Re: zbyt mały płód? 21.01.05, 09:47
      Bardzo dziękuję za słowa otuchy i dodanie nadziei. W takich chwilach są bardzo
      potrzebne. Dziś idę do innego gina. Jestem dobrej myśli, tym bardziej że Bhcg
      ciągle rośnie.

Jeszcze raz dziękuję, odezwę się po wizycie.
      • jolantau2 Re: zbyt mały płód? 24.01.05, 08:35
        smile W piatek byłam u nowej Gin. Oczywiście nie przyznałam się że wcześniej byłam
        u innego lekarza. Okazało się że fasolcia owszem jest malutka, ale nie ma co
        robić z tego takiej tragedii. Gin powiedziała, że wg OM to 7 tydz. a wg USG i
        rozmiarów płodu (3,2mm) wskazuje na 5 tydz. i 6 dni. Swoją drogę też nie wiem
        czy USG określa tak precyzyjnie. W każdym razie, powiedziała, że to normale,
        często tak bywa, że fasolka jest malutka a później dogania odpowiedni termin.
        Najważniejsze że nie występuje plamienie, bo to by wskazywało że płód jest
        słaby i może dojść do poronienia. Jej zalecenia to odpoczynek i profilaktycznie
        duphaston i oczywście pozytywne myślenie. Wizyta za 3 tyg. Tak więc jestem
        dobrej myśli, wcale jużnie myślę o samoporonieniu, poroniony to jest ten lekarz
        co byłam u niego wcześniej.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • aniapatryk Re: zbyt mały płód? 24.01.05, 09:37
          Bardzo, ale to bardzo sie cieszę, supersmile)))))))))))))))
        • kika_kika Re: zbyt mały płód? 24.01.05, 10:48
          no widzisz?? smile nie ma się co martwić opinią jednego lekarza smile
          Najważniejsze, że nie padło słowo: poronienie, a wręcz przeciwnie, że dzidziuś
          urośnie smile
          Baaardzo się ciesze i teraz życzymy dużo spokoju, odpoczynku i luuuuzu smile
          • sanchia Re: zbyt mały płód? 10.02.05, 09:01
            Tak czekałam na dziś aby pochwalić się o wczorajszym USG. Ale niewiadomo co
            dalejsad Płód też jest mniejszy niż powinien. Więc wynika to albo z nieregularnej
            miesiączki i późniejszego zapłodnienia niż myślałam albo, że płód od kilku dni
            nie rośnie czyli nie żyje. Wg OM jest 8 tydzień, wg USG - koniec 5-tego i nie
            było bicia serduszka.
            Teraz robię badania na beta i muszę żyć w takiej niepewności do poniedziałku.
            Tylko czuję się dobrze i żadnych plamień, jedyna nadzieja......
            Eh tosad
            • jolantau2 Re: zbyt mały płód? 10.02.05, 09:45
              Nie martw się, będzie dobrze, najważniejsze jest nastawienie psychiczne. Z tymi
              wymiarami zarodków dużo zależy od sprzętu jakim robisz usg i oczywiście od
              lekarza i bardzo często nie zgadzają się wymiary, co niepotzrebnie stresuje
              kobiety.
              Trzymam kciuki i daj znać jak wyszło b-hcg.
              Dodam tylko że w moim szpitalu wynik b-hcg jest po godzinie, dziwne że tak
              długo musisz czekać.
              pozdrawiam
        • miska28 Re: zbyt mały płód? 10.02.05, 11:34
          Zbyt malym plodem na samym poczatku nie ma sie co przejmowac i stresowac. Jak
          juz ktos powiedzial wiele zalezy od sprzetu i lekarza i tez samego plodu.
          Ja jak bylam na 1-ym USG w 7 tc to na USG wyszlo ze ciaza ma zaledwie 5 tyg. A
          juz jak poszlam w 10 tc to na USG wyszlo takze dokladnie ze ciaza ma 10 tc.
          Czyli roznica 2-tygodniowa z pierwszego badania calkowicie zniknela. Pewnie
          przy tak malych zarodkach trudno jest precyzyjnie ujac wymiar a kazdy milimetr
          robi swoje.

Najwazniejsze ze serduszko bije.
          Pozdrawiam,
          Miska
          • sanchia Re: zbyt mały płód? 10.02.05, 11:53
            Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa. Ale wiecie jak jest jak ktoś nastraszy, nie
            da się nie myśleć o tym złym...
            Niestety czekam na wyniki do poniedziałku, bo lekarz kazał mi zrobić beta w
            odstępie 48 godzin. Zrobiłam dziś czyli następne to sobota. W sobotę nie robią
            czyli poniedziałek. A musiałam iść gościnnie do innego lekarza ponieważ
            przebywam poza moim miejscem zamieszkania. Tak więc w poniedziałek rano drugie
            beta i wieczorem wizyta z wynikami u gina.
            Dam znak.
            Pozdrawiam i dziękuję!
            • ania_kielce Re: zbyt mały płód? 10.02.05, 12:18
              A u mnie bylo odwrotni smile najpierw plod oceniono na 8,5 tyg. a po paru dniach
              na 7,5
            • sanchia Re: zbyt mały płód? 16.02.05, 12:27
              Witam i żegnamsad
              Piszę dopiero dziś, bo jak tylko wyszło, że beta spada musiałam iść do szpitala.
              A moja Fasolka jest już wśród Aniołków.

Dbajcie o siebie i swoje Maleństwa.
              Anita
              • madelaine6 Re: zbyt mały płód? 16.02.05, 12:36
                Trzymaj sie kochana.
                Bardzo mi przykro sad
                • aniapatryk Re: zbyt mały płód? 16.02.05, 12:42
                  sad(((
                  Ściskam gorąco!!!
                  Ania
              • kika_kika Re: zbyt mały płód? 16.02.05, 12:47
                Strasznie nam przykro sad ściskamy cieplutko i teraz dbaj o siebie by wkrótce
                załozyc nowe forum... Zobaczysz, będzie dobrze!
                • kaminia76 Re: zbyt mały płód? 16.02.05, 13:19
                  bardzo mi przykro....
                  radze odczekac 3-6 miesiecy przed nastepna ciaza.... wycisz sie, uspokoj, dbaj
                  o forme fizyczna a przede wszystkim psychiczna i nie poddawaj..
                  zobaczysz uda sie nastepnym razem.. mowi ci to osoba po takich wlasnie
                  przejsciach..
                  zycze duzo spokoju
                  k.
              • kulusia Re: zbyt mały płód? 16.02.05, 17:23
                Pozdrawima wirtualnie i tule mocno....
                Bardzo mi przykro...
                ula
                • sanchia Re: zbyt mały płód? 17.02.05, 09:02
                  Tak bardzo Wam dziękuję.
                  I choć szkoda mi się żegnać... tak miało widocznie być.
                  Bo "gdy Bóg drzwi zamyka to otwiera okno".

Buziaczki Wam
                  Anita
                  • wiki4 Re: zbyt mały płód? 17.02.05, 14:52
                    współczuję Ci z całego serduszka
                    Tak mi przykro
                    Dbaj o siebie
                    Pozdrawiam Wiki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka