Dodaj do ulubionych

skurcze... lydek... tym razem.

21.03.05, 08:08
tak mnie zlapal skurczybyk, ze normalnie kulalam... juz chyba wole jak mie
plecy bola, albo ... sama nie wiem. ale to cos jest okropne! zabiera w ogole
chec do zycia i cala energie! biore wiecej magnezu i jakos cisza na razie.
znacie jeszcze jakies domowe sposoby? moze jakis sposob lezenia albo cos?
Obserwuj wątek
    • koral777 Re: skurcze... lydek... tym razem. 21.03.05, 09:25
      JA tez miałam 2 potworne skurcze raz w jedna raz w drugą łydkę - naszczęście
      tydzień przerwy. Nim zwlekłam się z 27 tyg piłką z łóżka to juz miałam tak
      ściętą łydkę, że aż łzy mi się w oczach sie pojawiły. Też sobie przypomniałam o
      zapasie posiadanego Magnezu. Ale wiem że to nie wystarcza trzeba włączyć potas -
      a że same nie możemy sobie go aplikować to pozostają duże ilości pomidorów ,
      soku pomidorowego i chyba ziemniaków?
    • koleandra Re: skurcze... lydek... tym razem. 21.03.05, 11:22
      Miewam nocą ale umiem sobie z tym radzić. W jednej sekundzie jak tylko mnie
      łapie skurcz napinam mocno łydkę i od razu przechodzi no i nie boli mnie potem
      noga. Trzeba działać szybko i skutecznie smile
    • koral777 skurcze... lydek...-znalałzłam coś! 21.03.05, 12:13
      Niedogodności trzeciego trymestru. Czy budzą cię w nocy skurcze łydek? Jest to
      częsta przypadłość towarzysząca ciąży, chociaż nie dotyka ona wszystkich
      kobiet. Specjaliści nie są pewni, co jest jej powodem. Niektórzy sądzą, że jest
      to wynik większego obciążenia nóg, inni, że może to być oznaka niedoboru wapnia
      lub potasu. Może to być także skutek nacisku macicy na nerwy biegnące wzdłuż
      nóg.

Jak radzić sobie ze skurczami łydek. Spróbuj delikatnie wyprostować nogę,
      wyginając stopę i przyciągając palce stóp do siebie. Pomocne może być także
      rozciąganie nóg w ciągu dnia i zaraz przed pójściem do łóżka. Jedz dużo
      pokarmów bogatych w wapń (najlepszym jego źródłem jest nabiał), a także
      zawierających dużo potasu, jak banany.

NIC NIE MA O MAGNEZIE

to jest z onetu
      niemowle.onet.pl/1095865,4,27,1117,7551,wszystko.html
    • guleranda Re: skurcze... lydek... tym razem. 21.03.05, 18:49
      Mnie też kilka razy złapał skurcz. Raz rozmasowałam nogę i juz wiem, że nie
      polecam-przez 3 dni kulałam,to chyba tylko rozdrażniło miesień.Tylko tyle moge
      pomóc, bo sama nie wiem jak sobie z tym radzić.Czasem instynktownie zapobiegam
      takiemu skurczowi, jak tylko czuję, że "idzie" to wyginam palce i wtedy
      przechodzi, jak nie zdąże to mnie "łapie".
    • gepart_czester Re: skurcze... lydek... tym razem. 22.03.05, 20:35
      Dziewczyny ja niestety dołączam sie do Waszego gronasad. Po raz pierwszy w zyciu
      dzis w nocy obudzil mnie pooootworny skurcz prawej lydki. Zaczelam wyc z bolu i
      ucac sie po materacu. Dobrze, ze byl maz. ktory w koncu szamotaniny zlapal mnie
      za lydke i rozmasowa - myslalam, ze odjadesad((. Co za paskudztwo!
      Koral jestes super za te informacje, sprobuje z nich skorzystac. Jednak mysle,
      ze rowniez nie wapn decyduje o skurczach - od pewnego czasu zjadam co
      rano "psie chrupki" z mlekiem,pije bawarke i zajadam sery zarowno zolte jak i
      biale, wiec teoretycznie moj organizm ma dosyc wapnia. Szczerze powiedziawszy
      mysle, ze to obciazenie, jakie teraz dostaja nogisad
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka