Dodaj do ulubionych

CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BADANIA

16.05.05, 11:03
Co miesiąc dostawałam skierowanie od internistki,ale ostatnio była chora i
było zastępstwo.
A nowa zaczęła na mnie wrzeszczeć ,że nie dostanie za mnie pieniędzy i mi nie
da.Po oporczywej i męczącej dyskusji wywalczyłam,ale nie wszystkie i chyba
złośliwie przepisała mi nie do końca te które miałam zrobić.
Czy któraś z was robi badania na podstawie skierowań od lek.I kontaktu?
Obserwuj wątek
    • strzala04 Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 16.05.05, 11:12
      To chyba ginekolog daje skierowanie na badanie? Tak jest przynajmnie u mnie.
      • renste Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 16.05.05, 11:38
        Do gina chodzę prywatnie.On zawsze zleca co mam zrobić ,ale muszę to przepisać
        u internisty.
        • aagulek Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 16.05.05, 14:28
          czesc, tez prowadze ciaze prywatnie ale i mam prywatnie karte w medicover,
          jesli to jest lekarz w normalnej przychodni to pewnie robi problemy, w medi np
          maja tak ustalone ze skierowanie od mojej giny musi byc autoryzowane ale to
          tylko w ciazy inaczej pewnie by nie chcieli zrobic, u giny w medi bylam u tej u
          ktorej sie leczylam wczesniej a ona nie chciala mi toxo powtorzyc i dac innych
          badan ktore wg niej powinny byc robione po 20 tc a ja na poczatku robilam,
          pogadala ja zacisnelam zeby i i tak przepisala, ale co sie zdenerwowalam to
          moje, juz do niej nie pojde, bo od poczatku mialam ciaze zagrozona, sama mnie
          tak tez zaszufladkowala ze wzgledu na chore nerki a wlasnie badan nerkowych nie
          chciala zlecic...a tu rozumiem internistke niestety, co nie znaczy ze
          popieram...powodzenia,Agnieszk
          • hayet Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 16.05.05, 15:54
            do swojego gina chodze prywatnie i wszystkie badania robie rowniez w lux
            medzie. raz chcialam wlasnie pojsc do internisty panstowo, ale sie nie udalo.
            Ile sie nagadlaa...pozniej poszlam do ginekologa panstwowo z ta sama prosba,
            tez musialam sie nasluchac i dala mi pod warunkiem, ze do niej wroce z
            wynikami...oczywiscie eni wrocilam, bo to jakas czarownica chyba byla...okropna
            baba.
    • oliwe Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 16.05.05, 15:50
      Ja do gina też chodzę prywatnie ale na szczęście w swojej przychodni założył mi karte
      i skierowania wypisuje z tamtąd. Wiem, że bywają kłopoty bo jak kiedyś chciałam
      zaoszczędzić na badaniach hormonalnych, które zaczęły mnie rujnować i poszłam
      do internisty w przychodni po skierowanie to odmówił, po usilnych prośbach dał
      skierowanie do endokrynologa a tam następne przejścia, prośby i tłumaczenia,
      że wiem na co potrzebuje badań. I tak usłuszałam, że skoro stać mnie na
      prywatne wizyty to powinno i na badania.
      • renste Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 16.05.05, 16:02
        Ja nie dam łatwo za wygraną.W ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej jest
        jasno napisane ,że badania diagnostyczne należą się pacjentowi.A ja nie chcę od
        niej niczego specjalistycznego.
        Na razie napisałam skargę na p/"doktor" tzn.na jej agresywne zachowanie
        względem mnie,czyli kobiety w zaawansowanej ciąży ,ze skaczącym ciśnieniem pod
        wpływu stresu.
        Co do reszty badań,muszę dokładniej przeanalizować tę ustawę ,ale z tego co
        przejrzałam nie wynika żeby lekarz mógł odmówić.To ich władcze "widzimisię".
        Jak przeczytam to napiszę co i jak.
        • mamagocha Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 09:40
          Przeczytaj dokładnie (ja nie mam bladego pojęcia co w niej jest) czy przypadkiem
          nie ma kruczka co do kompetencji, bo być może lekarz danej specjalizacji nie
          może odmówić wydania skierowania na badania nie mające nic wspólnego z jego
          dziedziną.
          Wydaje mi się, że gdyby internista mógł wydawać skierowania na wszystkie badania
          bez względu na dolegliwości, to po co chodzić po skierowania do onologa,
          laryngologa czy innych specjalistów.
          Dowiedz się, czy napewno nie ma jakiegoś kruczka.
          • mamagocha Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 09:42
            bo być może lekarz danej specjalizacji "nie
            > może" odmówić wydania skierowania na badania nie mające nic wspólnego z jego
            > dziedziną.

OCZYWIŚCIE POWINNO BYĆ "MOŻE ODMÓWIĆ"
          • hayet Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 12:05
            jeszcze mi sie przypomnialo, ze jak dawno dawno temu chcialam tylko recepte na
            pigulki i skierownaie na cytologie od lekarza dyzurnego czyli wlasnie to byl
            internista to tez nie bardzo chcial mi dac.
    • mamagocha Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 09:33
      wydaje mi się, że chyba gin powinien wystawić skierowanie. Nie dostajesz
      skierowań na badania od swojego gina? On wie najlepiej jakie badania są niezbędne.
      Zimą byłam przeziębiona i poszłam do mojego lekarza rodzinnego, pokazałam jej
      przy okazji ostatnie wyniki badań i jedynie zasugerowała, że powinnam wziąć
      żelazo ale od razu podkreśliła, że powinnam to skonsultować z moim ginem.
      Chodzę prywatnie do gina więc nie mam z tym problemów, z państwowym też nie było
      by problemów jak sądzę.
      A czy mogę spytać na co dostajesz zwolnienie od internisty?? Bo chyba nie na ciążę?
      • renste Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 10:44
        Sprawdziłam.
        Każdy ma prawo do badań diagnostycznych nie będących
        specjalistycznymi.Skierowanie wystawia internista.
        Ja chciałam ze specjalistycznych tylko odczyn Coombsa(przy konflikcie
        serologicznym),cała reszta to zwykła morfologia,glukoza,elektrolity,kreatynina
        i kwas moczowy (to w związku ze skaczącym ciśnieniem).
        Zwykły standart nie zawsze związany z ciążą.

To była młoda lekarka jeszcze zawodowo niezrealizowana(sądząc z tego co mówiła)
        i zabolało ją ,że nie pytając jej o zdanie zasugerowałam co powinna mi wypisać.

Oczywiście ,że chodzę do gina prywatnie i to on wystawia zwolnienie,ale nie
        należy do żadnego zoz-u i w związku z tym wszystkie badania muszę robić
        prywatnie (wszystkie badania konsultuję z ginem).

Jeszcze musimy z mężem sprawdzić jedno rozporządzenie Ministra Zdrowia ,ale i
        tak widać,że "służba zdrowia " robi z nami co chce.

Mamagocha ty jesteś z Warszawy o ile dobrze pamiętam.Macie tam specjalny
        program ochrony kobiet w ciąży (nie wiem dlaczego tylko w W -wie)i ponoć nawet
        toxo i różyczkę macie bezpłatnie.W Krakowie tak dobrze nie ma z tego co wiem.
        Pozdrawiam-Renata
        src="lilypie.com/days/050626/0/0/1/+10"
        • romilka Badania za darmo??????? 17.05.05, 11:04
          ja tez jestem z Warszawy ale nie slyszalam ze tu jest za darmo??Wszystkie
          badania robie platnie bo nie chce mi sie klocic z tymi koniowalami!!
          Pozdrawiam!!!!!

*Filipek*
        • mamagocha Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 11:21
          Nic na ten temat nie wiem. Płacęza wszystkie badania.
          Ostatnio chciałam zrobić za darmo i wiewsz co? Najbliższy termin do gina był na
          20 czerwca!!! A na usg na biometrię na połowę lipca...hihihi. Wtedy to ja sobie
          córę sama pomierzesmile))
          Dlatego chodzę prywatnie do gina i płace za wszystkie banadnia bo mam wtedy
          wszystko na czas.
          Więc nie wiem jak to jest z tą ochroną warszawskich ciężarówek, ja się z tym nie
          spotkałamsad
        • mamagocha Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 11:34
          A co do przywilejów i ochrony kobiet w ciąży, to jeśli się dobrze oriętuję to
          właśnie krakowskie ciężarówki dostały pępkowe. My możemy sobie jedynie pomarzyć.
          Nie wiem czemu wszyscy myślą, że nam tu jest tak błogo. Pozostawmy mity i wróćmy
          do rzeczywistości.
          Tu napewno nie ma nic za darmosad(
        • hayet Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 12:07
          tak to prawda.
          Moj tata gdzies o tym czytal, ze czesc badan jest za darmo, ale nei bardzo mi
          sie chce stac w wielkihch kolejjkach i ogladac niezadowolone miny pan
          pobierajacych krew.
    • coronella Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 17.05.05, 18:21
      a ja dostaje skierowanie od swojego gina, ale szpitalne, do poradni szpitalnej,
      i wszystko robie tam bezpłatnie...
      do gina oczywiscie chodze prywatnie.
      • renste Re: CZY INTERNISTA MOŻE ODMÓWIĆ SKIEROWANIA NA BA 18.05.05, 09:40
        A z tym becikowym to wcale nie jest tak.Owszem wnioski dziewczyny poskładały i
        na tym się skończyło.Nikt nie dostał ani złotówki do dziś.
        Poza tym to miało być 1000 zł owszem ale brutto,a do tego mają brać pod uwagę
        dochód na członka rodziny(min.socjalne które jest śmieszne).
        Tak więc wszystko to propoganda i niedopowiedzenia.
        Pewnie z tym warszawskim programem ochrony jest podobnie jakby się w to wgłębić.

Coronella to masz super!Ja tak miałam w poprzedniej ciąży,ale się skończyło,bo
        gin poszedł na emeryturę i już nie pracuje w szpitalu tylko prywatnie przyjmuje.
        • renste LEKARZE DZIAŁAJĄ BEZPRAWNIE!!!!!!!!!! 100% PEWNOŚC 19.05.05, 10:16
          dZIEWCZYNY SPRAWDZIŁAM!
          Prześledziliśmy z mężem wszystkie ustawy i rozporządzenia,i załączniki,a potem
          żeby się utwierdzić w swoim przekonaniu rozmawialiśmy z rzecznikiem praw
          pacjenta.
          MIAŁAM RACJĘ!!!!
          Jest luka prawna w kwestii badań na które dostajemy skierowania od internisty.
          Czyli ,że jeśli mamy wytycznye od gina (np.prywatnie)to lekarz internista czy
          mu się to podoba czy nie powinien skierowanie wystawić .Łącznie z toxo,różyczką
          i odczynem Coombsa!!!Jeśli tego nie robi ,to albo z niewiedzy,albo ze
          złośliwości i urażonej ambicji(jak było w moim przypadku).
          Jutro piszemy oficjalną skargę na działania lekarki I kontaktu wbrew przepisom.
          Dam znać też do gazety bo to ciekawy temat.
          • noshadow Re: LEKARZE DZIAŁAJĄ BEZPRAWNIE!!!!!!!!!! 100% PE 19.05.05, 12:23
            swietnie! pisz jak sie sprawy maja. Ja tez zrobilam awanture lekarzowi
            pierwszego kontaktu na wiesc, ze on "nie moze" przepisac mi badan , tylko
            ginekolog. Ja do niesmialych nie naleze. Okazalo sie, ze opierdol dostal
            zastepca dyrektora przychodni heheh. U mnie na Białołęce w warszawie na wizyte
            u ginekologa czeka sie ok. miesiaca (ale pod warunkiem, ze 15-tego o 8.00 rano
            dodzwonisz sie i zlapiesz numerek!). Ciezarne nie maja zadnych przywilejow -
            nawet gdbym sie zglosila z naglym przypadkiem to mnie nie przyjmą
            (najwyzej "mamy wizyty platne - za 30 zl"...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka