Dodaj do ulubionych

bóle i pobolewania

16.05.05, 12:10
Dziewczyny mam takie pytanko...

Właściwie tylko na samym początku ciąży bolał mnie brzuch jak na okres, tak
do 7 - 8 tygodnia, potem wszystko ucichło. Czasem bolał mnie tylko krzyż,
pewnie się rozciągał i nogi.
Teraz w 16 tygodniu znowu zaczynam odczuwać pobolewania w podbrzuszu i w
krzyżu... Nie sa to jakieś wyraźne skurcze, ani bardzo silne bóle. Nie wiem
jak to określić, takie rozpieranie aż czuć w krzyżu i w nogach i w pęcherzu...

Czy Wy też tak macie? Czy to są objawy rozciągania się macicy i więzadeł???
Czy się tym martwić?

Dominika

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;10031;42/st/20051101/dt/6/k/fea7/preg.png
Obserwuj wątek
    • rzasia Re: bóle i pobolewania 16.05.05, 13:50
      Zgłaszam się pierwsza. U mnie druga tura bóli zaczęła się pod koniec 13tc. Boli
      od tygodnia, ciągnie sie coś, czasem jakby skurcze jelit, ech już sama nie
      wiem. Biorę no-spę. Dziś ten ból obudził mnie nawet w nocy.
    • coco14 Re: bóle i pobolewania 16.05.05, 14:00
      U mnie też są odczuwalne pobolewania.Nieraz jest to kłucie nieraz poprostu
      pobolewanie brzucha lub gdzieś tam z boku.Ale nie muszę brać więcej no-spy
      (biore codziennie 2-3 tab).W sumie niemogę tego nazwać bólem tylko
      jakimś 'dziwnym czuciem.'
      • patrysia55 Re: bóle i pobolewania 18.05.05, 08:14
        No u mnie niestety dzień bez bólu to sukces, ale to chyba taka moja uroda smile z
        córcią było tak samo, ale trzeba sobie radzić, no-spa, odpoczynek....i
        tyle...Pozdrawiam!
    • budzik11 Re: bóle i pobolewania 16.05.05, 14:17
      Mnie dzis obudził ból jak przed okresem, dosyć mocny, ale były tylko 2 skurcze,
      potem przeszło. To pewnie rozciąga sie macica, albo resta organów przesuwa się
      nieco pod jej wpływem, może jakiś nerw został uciśnięty... Nie panikuję,
      przecież w moim brzuchy dzieje się rewolucja, aż się dziwię, że tak wielkie
      zmiany w moim ciele przebiegaję praktycznie bezboleśnie...
      • swietlik111 Re: bóle i pobolewania 27.05.05, 09:44
        bóle mi się trochę zmieniły (18tc) oprócz rozpierania czuję takie ciążenie w
        brzuchu, obolały taki czasem twardawy... no i wczoraj zdarzyo się takie coś
        silniejszego, jak skurcz, ale tylko jeden a potem został już tylko ogólny ból,
        po prostu zaczynam czuć ta macicę, że ona w ogóle jest. Nie wiem na ile to
        normalne a na ile nie... Wiem, że mam skróconą szyjkę i może to przez to...
        Myślicie że można wziąć czasem nospę? Nie brałam ani raz... W najbliższych
        dniach wybieram się do lekarza to może się czegoś dowiem...

Czy słyszałyście jak się działa w przypadku niewydolnej skróconej szyjki?
        Pewnie dużo odpoczynku i leżenie przz ostatnie miesiące... albo jakaś nospa i
        hormony na podtrzymanie... Od początku ciąży ani razu nie przyszły mi do głowy
        złe myśli... A teraz bardzo mnie męczą... sad(( Boje się sad(( To już połowa
        ciąży prawie. Tak pragnę żeby wszystko było dobrze... Boję się myślec...

Dominika (18tc)
        • bazylea1 Re: bóle i pobolewania 27.05.05, 10:08
          ja już pisałam w innym wątku że też odczuwam bóle, teraz średnio co drugi dzień
          przez cały dzień... nie przejmuję się tym zbytnio bo mam już doświadczenie z
          pierwszej ciąży, ale jeśli to u Ciebie występuje pierwszy raz zawsze należy
          sprawdzić czy za bólami nie idą jakieś groźniejsze rzeczy. nospę możesz wziąć
          na pewno, zdaje się że nawet kilka dziennie. mnie nospa nie pomaga niestety,
          jeśli ból jest bardzo silny to biorę paracetamol.

aha jeśli chodzi o skrócona szyjke to chyba się zakłada na nią szew albo krążek
          ale nie znam się zbyt dobrze na tym. wiem tylko ze trzeba go założyć dość
          wczesnie, u Ciebie to byłby ostatni dzwonek wiec zapytaj lekarza czy bedziesz
          miała a jeśli nie to czy w takim razie Twoja szyjka jest wystarczająco mocna
          żeby wytrzymać do końca ciąży.
          • swietlik111 Re: bóle i pobolewania 28.05.05, 11:19
            dzięki bazylea smile idę do lekarza w środę to się dowiem o wszystko, ból mi się
            zmniejszył na szczęście. Dzwoniłam do niego i kazał mi brać nospę i leżeć, ale
            nie mówił nic o żadnych szwach ani krążkach... Mam nadzieję, że te bóle nie
            były związane ze skróconą szyjką i że ona nie jest aż taka krótka...
            • kocia_kotna Re: bóle i pobolewania 29.05.05, 11:15
              Mnie nie boli ale czuję lekkie rozciąganie i ściągnaie ale TYLKO w jednej
              pozycji...kiedy leżę na plecachsmile))) Wtedy moje podbrzusze wygląda dosyć
              komicznie...bo jest jedna wielka twarda kulkasmile
    • budzik11 Re: bóle i pobolewania 30.05.05, 13:55
      Ja miałam znów taki skurcz, o którym pisałam wcześniej, tym razem jeden i
      baaardzo silny, obudził mnie w nocy - ból jak po wbiciu nagle noża sad Długo
      potem mijał, a ja leżałam przerażona z szeroko otwartymi ze strachu oczami sad
      Na razie więcej się nie powtórzył. Czasem też mnie coś zaboli jak np.
      przeciągnę się mocno rano, albo kichnę, albo energicznie przekręcę się z boku
      na bok w łóżeczku... Poza tym ok.
    • ariana1 Re: bóle i pobolewania 30.05.05, 21:43
      Ja mam tak jak świetlik: czuję swój brzuch, lekkie pobolewania od zeszłego
      tygodnia, najczęściej jak się stresuję albo podźwignę. W piatek mam wizytę i aż
      się boję co usłyszę, czy moja ginka nie zechce mnie czasem położyć na oddział.
      Strasznie się boję o moją szyjkę, bo w I ciąży miałam niewydolną, potem
      poronienie i łyżeczkowanie , no i teraz mam przykazane sprawdzać ją na każdym
      USG czy się nie skraca i nie rozwiera. Boję się o nią! Zresztą nawet jak będzie
      dobrze, to biorę L4.
      • swietlik111 Re: bóle i pobolewania 31.05.05, 08:59
        ech... przynajmniej nie jestem sama smile brałam nospę kilka dni i mi lepiej i tak
        sobie myślę czy iść do gina teraz czy czekać na ten właściwy termin - bo miałam
        iść koło 10 czerwca... Ale przecież lepiej to przyspieszyć i być
        spokojniejszą... no albo działać... Prawda?
        • ariana1 Re: bóle i pobolewania 02.06.05, 21:51
          Jak u was z bólami, dziewczynki? Niestety mnie nadal boli brzuch sad Raz mniej
          a raz wiecej. Nie są to jakieś bóle,zebym się zwijała, ale z nospy jednak
          korzystam średnio co drugi dzień. Jutro mam wizytę i myślę,ze tylko jakiś cud
          musiałby się stać,zeby jednak wszystko było ok. Ta moja nieszczęsna szyjka :
          (((((( Nawet do pracy juz jutro rano nie idę, nie chce mi się z tego
          wszystkiego.
          Bazylea! Ty mnie pocieszyłaś,że masz i miałaśw ciąży silne bóle a wszystko było
          ok. Mam nadzieję,że i u mnie tak będzie.
          pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka