Dodaj do ulubionych

L4 a praca

17.05.05, 10:30
dziewczyny czy ktoras sie zna na prawie pracy?????jestem na zwolnieniu (ale
nie musze lezec) chyba juz do konca bede. jestem mgr farm, mam okazje
pracowac jako doradca on-line w internecie, wiec byla by to praca w domu
przed kompem. czy ja moge tak pracowac?cos mi sie wydaje ze nie....
ewa (21tydz)
Obserwuj wątek
    • kika_kika Re: L4 a praca 17.05.05, 11:29
      niestety, ale na żadnego "legala" nie możeszl iczyć sad. Dowiadywałam się, bo ja
      miałam propozycję pracy w klubiku dla przyszłych rodziców (mini sklepik, zapisy
      do szkoły rodzenia, spotkania itp.) i niesttey, ale skoro jest się na L4 to nie
      ma możliwości podjęcia jakiejkolwiek pracy legalnie. A na nielegalu - jak
      zostaniesz "przyłapana" to wszytskie "przywileje" szlag trafia sadniesttey.
      • nurich Re: L4 a praca 17.05.05, 12:20
        Dokładnie to ja się nie znam, ale u mnie było tak: dostałam L4 na poczatku
        ciąży ze wskazaniem pozostawania w łózku juz do końca. Zatrudniona byłam na
        etat jako nauczycielka. Miałam przez cztery miesiące zarejestrowaną tez
        działalnośc gospodarczą. Do pracy nie chodziła, ale z tytułu DG wystawiałam
        caly czas faktury i miałam dochód. Nikt sie do niczego nie przyczepił.
        Takie rozwiązanie wydaję się więc dozwolone.

pzdr
        sierpniówka

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;15;107/st/20050817/dt/7/k/42d4/preg.png
        • mala67 Re: L4 a praca 17.05.05, 21:04
          nie mozna na pewno , dzwonilam do PIPu
          ewa
    • agutek76 Re: L4 a praca 18.05.05, 09:26
      to, że nie wolno pracować podczas pobierania zasilku chorobowego czyli l4
      reguluje ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie
      choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2005r, nr 31, poz. 267) cytuje:
      Art. 17. 1. Ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy
      pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z
      celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego
      zwolnienia.
      2. Zasiłek chorobowy nie przysługuje w przypadku, gdy zaświadczenie lekarskie
      zostało sfałszowane.
      3. Okoliczności, o których mowa w ust. 1 i 2, ustala się w trybie określonym w
      art. 68.
      inna sprawa jest z zasilkiem macierzyńskim- we wczorajszej Rzeczpospolitej z
      17.05(żółta wkładka) był maly artykuł o pracy podczas zasiłku macierzyńskiego-
      Rzeczpospolita napisała, ze zakazu nie ma - mozna np. pracować w oparciu o
      umowe o dzieło- zreszta jak sie czyta ta ustawe o ktorej napisalam wyzej- w
      czesci dotyczacej zasilku chorobowego - jest wyraźny zakaz pracy a w
      czescidotyczacej zasilków macierzyńskich takiego zakazu nie ma wkleje wam link
      do ustawy:
      bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr17164365&ver=-1&jedn=-1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka