Dodaj do ulubionych

czy musze juz wziasc urlop macierzynski?

20.06.05, 23:27
dzis bylam u mojego gina i nie dal mi juz zwolnienia. co mam zrobic zeby
jeszcze nie wykorzystywac urlopu macierzynskiego? przychodzi mi tylko na mysl
internista i symulowana grypa. co wy na to?
Obserwuj wątek
    • martucha1 Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 09:52
      Idz do internisty. Mnie moj od progu przywital slowami: cos pani dolega czy dwa
      tygodsnie do porodu?. Dodam, ze bylam u niego pierwszy raz wink))
      Wystrczy, ze powiesz, ze masz bole krzyza ( z reguly jest to powod do wypisania
      L4)
      Marta
    • mamalgosia Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 10:04
      NO niestety. Jak ginekolog taki cykor to musisz próbowac inaczej. Szkoda
      macierzyńskiego
      • mamagocha Internista:) 21.06.05, 10:50
        Ja też jestem teraz na zwolnieniu na katarsmile
        Z tym, ze mój gin chciał mi dalć ale ja się bałam, bo czasem ZUS nie uwzględnia
        zwolnienia od gina z ostatnich 2 tygodni. Poszłąm do mojego rodzinnego lekarza i
        bez problemu mi wypisała.
        Idź do internisty i już.
        Ale idź koniecznie dziś żebyś miała ciągłość!!!
        • lesia28 Re: Internista:) 21.06.05, 10:55
          No to mam nadzieje ze mi nie zalicza zwolnienia do macierzynskiego.mam od gin
          do terminu czyli 23.06 .
          • mamagocha Re: Internista:) 21.06.05, 11:16
            niekoniecznie, po prostu były takie przypadki. Ale zawsze można dochodzić swoich
            praw, tylko ze to trwasad
    • esterka8 Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 11:35
      ja poszłam do internisty i powiedziałam od razu o co mi chodzi. no i mam
      zwolnienie. ale moja Pani Gin. dała mi poprzednio zwolnienie nawet na 5 dni po
      terminie i jeśli ZUS będzie chciał mi to przeliczyc na macierzyński to nie
      popuszczę!
      • aetas Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 11:48
        No właśnie, ja mam termin na dzisiaj i wczoraj gin nie wypisał mi zwolnienia (a
        ostatni miesiąc pracowałam, o ja głupia... wink), bo już nie można, w efekcie
        jestem od wczoraj na urlopie wypoczynkowym, całe szczęście, że mogłam sobie na
        to pozwolić, bo mam bardzo dużo dni "zaoszczędzonych", ale szkoda urlopu mimo
        wszystko, chyba faktycznie pozostaje wziąć zwolnienie od internisty...
        • mamagocha Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 14:25
          Wypoczynkowy zostaw sobie po macierzyńskim!! Ja tak robię i mam wolne do końca
          rokusmile
          Koniecznie zwolnionko!!! smile)))))
          • mamagocha Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 14:26
            Wolne i płatnesmile)
            • tysia41 Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 15:11
              dzieki dziewczyny mam juz zwolnionko.zalatwilam bez problemu
              • mamagocha Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 15:23
                supersmile))
                Ja mam zwolnienie do piątku. Ale rodzinna powiedziała, ze moze mi wystawić
                jeszcze na tydzień po terminie, czym oczywiście mnie zdenerwowała! Jaki tydzień
                po terminie!! Ja rodzę w Srodę....hihihi... trochę się ze mnie pośmiałasmile) I
                zyczyła spełnienia marzeńsmile))
                • mamagocha Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 15:24
                  qrcze, głupio będzie tak iść do internisty w dniu terminu...hmmmsad
                  • nikko100 Re: czy musze juz wziasc urlop macierzynski? 21.06.05, 16:36
                    Dziewczyny, nie wiem czy was do konca rozumiem, chodzi wam o to, ze ZUS moze
                    zaliczyc do macierzynskiego ostatnie 2 tygodnie zwolnienia wypisanego przez
                    ginekologa, tak? Innymi slowy o te 2 tygodnie skraca sie macierzynski.
                    No wiec ja sie dopytalam u kilku zrodel, m.in. u mojej ginki i to juz jest
                    nieaktualne. Tzn. dziala na zasadzie, ze kobieta ma prawo skorzystac z
                    macierzynskiego 2 tyg. przed porodem, jesli ma takie zyczenie, ale nie dziala w
                    druga strone, tzn. ZUS nie ma prawa zamienic nam zwolnienia od gina na poczet
                    macierzynskiego (czyli inaczej mowiac ukrasc nam tych 2 tygodni). Nie ma
                    potrzeby brac zwolnienia od internisty.
                    Glowy sobie za to uciac nie dam bo przepisow nie czytalam osobiscie, ale jakos
                    wierze mojej lekarce. Ja tez jestem juz na zwolnieniu, a termin porodu mam na
                    najblizsza niedziele. Zwolnienie natomiast wypisane do 3 lipca. Oczywiscie
                    jesli urodze wczesniej to te dni miedzy dniem porodu a 3 lipca ZUS sobie
                    laskawie zamieni na macierzynski, no ale to juz jest chyba ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka