strzala04 25.06.05, 17:59 Magdalenka byłaś ze swoim Michasiem u lekarzy? Chodzi mi o neurologa i okulistę? Ja byłam u neurologa i facet mnie trochę wyśmiał. Ciekawa jestem Twoich doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenka77 Re: Do Magdalenka77 25.06.05, 19:56 Jeszcze nie. Do okulisty jesteśmy zapisani na początku lipca do CZD, ale łamię się nad wizytą prywatną, bo podobno to bardzo nieprzyjemne badanie dla maluszka i może po zapłaceniu będzie się lekarz bardziej starał, żeby mały nie dostał szoku. Ortopedę mamy na 11 lipca (w poradni przy szpitalu bielańskim), a neurologa na 14 lipca (prywatnie). A co u Ciebie powiedział neurolog? Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: Do Magdalenka77 25.06.05, 20:12 Ja okulistę mam na środę, ortopedę na 7 lipca. Neurolog powiedział, że przyszłam zupełnie bez sensu, że o niemowlaku wcześniej niż w wieku 3 miesięcy nic nie można powiedzieć. Kazał mi zapomnieć, że moja Jagódka jest wcześniakiem, kazał dobrze karmić i przyjść po tych 3 miesiącach. Ciekawe co Twój powie. A i jeszcze kilka innych rzeczy, ale takich ogólników. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Re: Do Magdalenka77 25.06.05, 20:19 Ja byłam jeszcze w 12. dobie u poleconej rehabilitantki: obejrzała małego, sprawdziła różne odrurhy, pozapisywała sobie uwagi i powiedziała, żeby przyjść na kontrolę w połowie lipca (zapiasała nas przy okazji też do neurologa z którym współpracuje, więc chyba wie co robi?), a do tego czasu wykonać USG stawów biodrowych, bo nie podobało jej się ustawienie bioderek z tyłu (tzn przy pośladkach takie dwa zgięcia skóry nie są symetryczne i trzeba to sprawdzić). Oczywiście pochwale się, jak już będę po jakiejś wizycie. Na razie w przyszłym tygodniu idę na kontrolę żółtaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: Do Magdalenka77 30.06.05, 15:35 Wczoraj byłam u okulisty. Okropne badanie. Nastaw się na stres Na szczęście wszystko ok. Następna wizyta kontrolna za miesiąc. Dzisiaj zrobiłam USG główki. Też ok. Następna wizyta za 3 miesiące. Jutro kontrola w szpitalu. Ciekawe ile przytyła moja Mała. A Twój MIchałek? Jak się miewa? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Re: Do Magdalenka77 30.06.05, 17:58 Mój mały klocuszek ważył dziś 3970g !!! Waga urodzeniowa równo miesiąc temu to 2970g, a najniższa to 2760g. Generalnie przybrał 800g w 2 tygodnie!!! W przyszłym tygodniu do okulisty i na morfologię, a w jeszcze następnym do ortopedy i neurologa. Bardzo maluszek cierpi u okulisty? Opisz prosze, na czym polega to badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: Do Magdalenka77 01.07.05, 08:33 To niezły klocuszek Prawdziwe kloc Niezły ma spust chłopak. Dobrze Rzeczpospolita potrzebuje silnych, zdrowych chłopów Co do badania. Hmmm to tragedia. Zapuszczają jakieś szczypiące krople na 20 minut. Potem dwie osoby musza trzymać dziecko. Jedna za główkę, druga za rączki i nóżki. Okulistka w tym czasie na siłę otwiera oko, żeby obejrzeć dno oka. Dziecko się drze wnieboglosy. Jakoże oczko małe to okulistka do każdego oczka musi się przymierzać po kilka razy. Po takiej operacji zostają czerwona otarcia na górnej i dolnej powiece. Moja tak się spłakała, że aż opadła z sił i dopiero się uciszyła Cóż każde badanie jest nieprzyjemne, ale to wyjątkowo! Jedno pocieszenie, że nieczego niepokojącego nie zobaczyła. Powiedziała że gdyby coś dojrzała to automatycznie daje skierowanie do CZD. A tak to jedziemy na wakacje Następna wizytę kontrolną załatwiam poza Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Re: Do Magdalenka77 01.07.05, 11:56 To kiepsko z tym okulistą. Fajnie Wam, że już macie to za sobą. Kurcze, nam w przychodni rejonowej kazali się zapisać właśnie do CZD i tam się zapisaliśmy (tzn. mąż telefonicznie). Czy to znaczy, że żeby tam się dostać, to trzeba jakieś specjalne skierowanie? Niezależnie od tego rozważamy taką wizytę prywatnie, żeby się lekarz bardziej postarał i jak najmniej zestresował małego A jak tam waga i zdrówko Waszej Jagódki? Napisz jakieś szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: Do Magdalenka77 01.07.05, 17:10 Moja Jagódka niestety mało przybiera w porównaniu z Twoim. Teraz waży 3470 czyli od porodu przybrała zaledwie 620 g. Lekarka powiedziała, że to stanowczo za mało Mam pokarm. Mała zajada z niego,ale szybko się męczy i zasypia. Sama nie wiem co to poradzić. Chyba stworzę nowy wątek. A jeszcze mam do Ciebie pytanie odnośnie szczepionek tzw. acydofilnych ?? (nie wiem czy nie przekręcam). Podobno nasze wcześniaczki powinny mieć je za darmo, ale neurolog ostatnio nie chciał mi dać skierowania? Jak jest u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Re: Do Magdalenka77 01.07.05, 18:14 O szczepionkach za darmo nic nie wiem i nie wygląda na to. Chyba trzeba będzie zapłacić. Już mi wszystko jedno, nie ogarniam tych wszystkich formalności. O wadze odpisuję Ci właśnie na tym osobnym wątku ) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Okulista 04.07.05, 18:41 Uff, już jesteśmy po. Byliśmy w tym CZD - ale kocioł. Budynek jest ogromny, stary, masa dzieci, personel w niespodziewanych momentach znika, itp. My mieliśmy zakraplane 3 razy kropelki (cykl: kropelki, 10 minut przerwy, kropelki, 10 minut przerwy, kropelki, 30 minut przerwy, badanie), chyba za każdym razem różne. Do gabinetu z małym wszedł mąż. Po Twoich opowieściach to wiem, że nie dałabym rady psychicznie. Mały przed i po był zadziwiająco spokojny. W środku oczywiście darł się wniebogłosy. Na szczęście wszystko jest dobrze i nie musimy już tego wstrętnego badania powtarzać. A dlaczego Wam zapisali 3-krotne badanie niezależnie od wyniku? Pozdrawiam PS. Jutro morfologia w przychodni rejonowej. Czarno widzę te "zwykłe" pielęgniarki pobierające krew noworodkowi (( Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: Okulista 04.07.05, 19:40 Nam zapisali 3-krotne badanie ze względu na wcześniactwo. Dostaliśmy ulotkę o zalecanych badaniach w 4, 8 i 12 tygodniu życia. Nie wiem co u mnie będzie z morfologią, bo nikt mi o tym nie wspominał. Dostałam skierowanie od neurologa na szczepionki bezkomórkowe. Dostaliśmy, ale musieliśmy się wykłócić. Ach ta służba zdrowia!!! W czwartek szczepienie i ortopeda. Zdam relację. No i ciekawe czy coś przybrała na wadze. Walczę. Ponowię pytanie. Ile dawałaś mu butelką i jak często. Bo teraz rozumiem, że karmisz tylko cycem? Jak dobrze będzie to 15 lipca na wakacje!! Nie chce mi się siedzieć w Warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Butelka/Wakacje 04.07.05, 19:48 Tą butelkę z własnym ściągniętym pokarmem to dawaliśmy tylko 4 dni (tyle było do kontroli), no i jak waga ruszyła, to dostaliśmy pozwolenie na karmienie tylko piersią. I tak jest do dziś. Co do częstotliwości, to dawał sobie podać butelkę co drugie karmienie, jadł wtedy mniej więcej co 3 godziny, więc tak strasznie dużo to nie wypadało. Fajnie Wam z tymi wakacjami!!! Co planujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
strzala04 Re: Butelka/Wakacje 05.07.05, 16:54 Planujemy wyjechać do mojej mamy na wieś na początku. Tam zrobić chrzciny (oj będzie sie działo) i po chrzcinach pojechać do Gdańska. Mamy tam malutkie mieszkanie mojego męża z czasów kawalerskich i teściów pod bokiem. Morze i promenadę 500 m. od mieszkania. Sama rozkosz. Można spacerować do samego Sopotu. Mam nadzieję, że morskie powietrze wzmocni naszą Jagódkę. A Wy coś planujecie? Może przeniesiemy nasz wątek na nowe forum Mamy - czerwiec 2005. Odpowiedz Link Zgłoś