Dodaj do ulubionych

"Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaaaaaaa

26.10.05, 10:01
Witajcie kochane mojesmile
Chciałabym Wam raz jeszcze podziekować za wczorajsze ciepłe słowa.
Wychodzi na to, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłamsmile
Jest wszystko dobrze, maleństwo rośnie jak na drożdzach, wymachuje rączkami
jakby się boksował i stoi na głowie hihi. Widziałam dobrze kręgosłupek i
wszystko jest super. Teraz przed nami piątkowe badanie prenatalne, pomiar
całego maleństwo, jak to Pan Dr powiedział, no to się troszke namęczymy jak
do piatku ten mały kaskader się nie obróci.
Za chwilke wkleje zdjęciesmile))
Aaaaaaaa zapomniałabym waga na -1kg.

Pozdrawiam,Ola
Obserwuj wątek
    • kkatie Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 10:10
      zaraz klapa w pupe dostaniesz, ze popedzac Cie trzeba bylo z tym wyznaniem wink
      bo ja juz sie martwic zaczelam.
    • o_tuska Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 10:25
      Oleńko super, bardzo sie cieszę,
      kilo to już jest co nosić
      A na kiedy masz termin??
      • finka11 Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 10:27
        No to świetnie. Czekamy na zdjęcie. A wagą sie nie martw, jeszcze przytyjeszsmile)
      • pszczolka2 Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 10:39
        Kilo na minusie to chyba nicsmile
        Termin mam na 06.05smile))

Pozdrawiam,Ola
    • smok18 Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 10:36
      A na jakie to badania prenatalne ty Pszczółko idziesz w piatek?To jakaś
      dodatkowa wizyta?Na tej lekarz nie mierzył maleństwa?Będzie dodatkowe usg?Nie
      za często?
      • pszczolka2 Re: smok18:) 26.10.05, 10:44
        Na badanie prenatalne nieinwazyjne.
        Tak, to jest dodatkowa wizyta u innego Pana Dr w Klinice.
        Trzeba mieć uprawnienia do tego aby móc je wykonać.
        Tj:przyzierność karkowa itd...
        Mój Doktorek tego nie robi. Badanie to kosztuje 200-300zł, a jak masz
        skierowanie to nic nie płacisz.
        Teraz miałam robione ostanie usg dopochwowe, nastepne będą już przez powłoke
        brzusznąsmile Nie, nie za często - o to samo zapytałamsmile

Pozdrawiam,Ola
        • smok18 Re: smok18:) 26.10.05, 10:51
          Ale to nie sa standardowe badania?doktor sam cie skierowa czy na twoja prośbę?
          Przezierność karkową,pomiar malego,obserwacja kręgosłupa i sprawdzenie
          wszystkich narządów i podziałów w ciałku robiła mi doktor na standardowej
          wizycie w 11tyg.Więc jak to jest?
          • pszczolka2 Re: smok18:) 26.10.05, 11:04
            Ja idę na to.
            Być może Twoja Pani Dr. robi to sama, u mnie w Klinice nie robi to lekarz
            prowadzący, ponieważ gdyby się pomylił w ocenie to On odpowiadałby za to.

PRENATALNE BADANIE ULTRASONOGRAFICZNE W PIERWSZYM TRYMESTRZE CIĄŻY

Prenatalne badanie ultrasonograficzne w pierwszym trymestrze ciąży jest
            badaniem przesiewowym wykonywanym między 11 a 14 tygodniem, ułatwiającym
            wykrycie zespołu Down’a i trisomii 18 pary chromosomów. Badanie
            ultrasonograficzne nie diagnozuje jednostki chorobowej, lecz określa ryzyko
            wystąpienia wad rozwojowych, pozwala na ocenę rozwoju płodu. W pewnych
            przypadkach zalecane są dalsze, bardziej szczegółowe badania np. amniopunkcja
            genetyczna i prenatalne badanie ultrasonograficzne między 18-24 tygodniem ciąży.

II. Jakie pomiary są wykonywane w czasie prenatalnego badania
            ultrasonograficznego w pierwszym trymestrze ciąży?
            Podczas prenatalnego badania ultrasonograficznego oceniamy bardzo szczegółowo
            rozwój wszystkich elementów jaja płodowego oraz wczesne sonograficzne markery
            abberacji chromosomalnych i wad rozwojowych. Głównym elementem badania jest
            pomiar „przejaśnienia” karkowego ( NT- Nuchal Translucency) płodu oraz ocena
            struktur płodu możliwych do oceny między 11-14 tygodniem ciąży.

III. Co to są nieprawidłowości - aberracje chromosomalne?
            Zbudowane z DNA i białek chromosomy będące składnikami jądra komórkowego, niosą
            informację genetyczną o dziedzicznych właściwościach organizmów. Organizm
            ludzki posiada 23 pary chromosomów, z czego 22 z nich są identyczne u kobiet i
            mężczyzn [tzw. autosomy], a ostatnia para to tzw. chromosomy płci XX u kobiet i
            XY u mężczyzn. Każdy dodatkowy chromosom lub brak [delecja] jednego lub więcej
            z 46 prawidłowo występujących powoduje wiele zmian w sposobie rozwoju
            nienarodzonego dziecka, prawie zawsze prowadząc do poważnych wad fizycznych lub
            opóźnienia umysłowego.

IV. Co to jest zespół Down’a?
            Zespół Down’a jest to choroba genetyczna spowodowana nieprawidłowościami 21
            pary chromosomów. Charakteryzuje się specyficznym wyglądem [skośne rozstawienie
            oczu z fałdą nakątną, spłaszczony nos, niski wzrost], opóźniony rozwój umysłowy
            i motoryczny, często występujące wrodzone wady serca. Jest to spowodowane
            abberacją chromosomową – trisomią 21 pary [tzn. występuje tam dodatkowy, trzeci
            chromosom zamiast normalnie występującej pary chromosomów]. Częstotliwość
            występowania tego zespołu wynosi około 1 na 800 noworodków. Wraz z wiekiem
            matki wzrasta ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Down’a. U kobiet powyżej 35
            roku życia prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z zespołem Down’a wynosi 1:
            249, a w 40 roku życia 1:68. W rodzinach, w których wcześniej urodziło się
            dziecko z zespołem Down’a, ryzyko, wystąpienia w kolejnej ciąży trisomii 21
            jest stosunkowo wysokie.

V. Co to jest trisomia 18 pary chromosomów?
            Ta abberacja chromosomowa powoduje wiele defektów i głębokie upośledzenie
            umysłowe. Tylko niewiele noworodków dożywa wieku dziecięcego. Tak samo jak
            zespół Down’a chorobę te powoduje dodatkowy, 3 chromosom. Podobnie też jak w
            przypadku zespołu Down’a, wraz z wiekiem matki wzrasta ryzyko urodzenia dziecka
            z trisomią 18 pary chromosomów.

VI. Co robić, gdy wyniki prenatalnego badania ultrasonograficznego wskazują na
            podwyższone ryzyko?
            Wyniki takie nie znaczą, że u płodu wykryto abberacje chromosomowe. Sugerują
            tylko przeprowadzenie dalszych, bardziej szczegółowych badań. Dalsza
            diagnostyka oparta jest na wykonaniu amniopunkcji genetycznej lub biopsji
            kosmówki, do specjalistycznej analizy chromosomów lub ponownego prenatalnego
            badania ultrasonograficznego miedzy 18-24 tygodniem ciąży. Analiza chromosomów
            pozwoli na rozpoznanie zespołu Down’a i szeregu innych abberacji chromosomowych.

VII. Co robić, gdy wyniki prenatalnego badania ultrasonograficznego wskazują na
            obniżone ryzyko?
            Wyniki negatywny świadczy o tym, że nie ma większego niż średnie populacyjne
            ryzyko urodzenia dziecka z trisomią 18 lub 21 pary chromosomów. Mimo to
            negatywny wynik testu nie eliminuje całkowicie możliwości, że dziecko urodzi
            się z zespołem Down’a (czułość-90%), trisomią 18 (czułość-91%) czy inną
            abberacją chromosomową, z wynikiem fałszywie pozytywnym 4,5% - 8,2%. Ponadto
            badania przeprowadzone w pierwszym trymestrze ciąży nie wykryją defektów cewy
            nerwowej i innych typów defektów otwartych. Z tego powodu powinno wykonać
            oznaczenie poziomu alfafetoproteiny w drugim trymestrze ciąży lub test potrójny
            (alfafetoproteina, hCG, estriol) z surowicy ciężarnej.

VIII. Po co przeprowadzać badania przesiewowe w pierwszym trymestrze?
            Im wcześniej zostaną przeprowadzone badania prenatalne, tym krótszy jest czas
            nerwowego oczekiwania na potwierdzenie dobrego stanu płodu. Jeśli wyniki badań
            prenatalnych będą świadczyły o podwyższonym ryzyku, to wczesna informacja
            pozwoli ze spokojem przeprowadzić kolejne testy diagnostyczne i roztoczyć nad
            ciężarną specjalną opiekę.

IX. Kto wykonuje prenatalne badanie ultrasonograficzne w I trymestrze ciąży?
            Prenatalne badanie ultrasonograficzne w I trymestrze ciąży jest wykonywane
            przez specjalistów wykształconych w najlepszych ośrodkach z certyfikatami.

Pozdrawiam,Ola
            • beata.londyn Re: smok18:) 26.10.05, 11:35
              Dzieki pszczolka, jak to milo dla odmiany poczytac tak wazne informacje po
              polsku.
              Tez mialam robione to badanie wczoraj, a za 3 tygodnie ide na ponowne badanie
              krwi. U mnie raczej nie mam ryzyka, ale tutaj badanie te sa proponowane
              wszystkim kobietom, wiec dlaczego nie skozystac.
            • smok18 Re: smok18:) 26.10.05, 11:49
              czyli to chodziło o tak zwane badanie przesiewowe,test potrójny PAPPA!To
              zupełnie co innego niż standardowe badanie,rzeczywiście.Ale...moja lekarka jest
              swieżo po kongresie w Paryżu,gdzie doszli do wniosku,że to badanie i tak nie
              daje żadnej pewności co do zespołu dawna,nawet jesli jest sie w grupie
              ryzyka.Ja w każdym razie nie jestem i na to badanie sie nie
              decyduje.Przezierność karkowa jest ok. inne parametry też.
              Prawdą jest jednak tak jak napisała Beata,że na zachodzie badanie to proponuje
              się standardowo wszystkim pacjentkom.Jednym z powodów jest wymieszanie ras
              ludzkich na dużo większą skalę niż u nas,co często powoduje mutacje
              chromosomów..Tyle wiem.A za info bardzo dziekuję
    • lsc Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 14:07
      No pszczółko cieszę się, że wszystko dobrze smile))) Widziałam fotkę wiercipięty
      Twojej wink) Buziaki!!!
      • pszczolka2 Re: Isc:) 26.10.05, 17:12
        To prawda, wiercipięta niesamowitasmile
        Teraz tylko modle się, żeby do piątku choć troszke wyprostował sięsmile))

Pozdrawiam,Ola
    • k_maja Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 26.10.05, 19:43
      To super, że wszystko w porzadku smile)) A Cudo naprawdę cudne smile)Ale Ci
      zazdroszcze, że uspokoiłaś się po tych wszystkich złych wieściach forumowych...
      Mnie niestety zastały w dzień po wizycie, więc jeszcze dłuuugo przyjdzie mi
      poczekać na spotkanie z dzidzią i spokojne myślenie o ciąży...
      pozdrowionka, kasia
      • amela12 Re: "Moje Cudo" jest wszystko dobrze Hurraaaaaaaa 29.10.05, 19:12
        czesc dziewczyny. Ja mialam w 11 tygodniu usg i nie bylo jeszcze widac
        dokladnie konczyn. Kiedy juz widac wszystko dokladnie, bo sie denerwuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka