Dodaj do ulubionych

2-latek i fizjologia

06.11.05, 14:33
Moja 2letnia córeczka nie komunikuje gdy chce siusiu. Poprostu załatwia tę
potrzebę w pieluszkę lub jeśli jej nie ma to w majteczki. Kupka jest
przeważnie w nocnik, i jak chce to mówi. Napiszcie jak jest z Waszymi
pociechami.
Obserwuj wątek
    • msto05 Re: 2-latek i fizjologia 07.11.05, 12:18
      Moja Oleńka od kilku dni chodzi w majteczkach w dzień (choć czasem zdarzają się
      wpadki, szczególnie jak się zabawi, dlatego czasami jej przypominam). Na spanie
      i na spacery zakładam jej jeszcze pieluszkę - najczęściej jest ona sucha.
      Pozdrawiam,
    • 100ania Re: 2-latek i fizjologia 08.11.05, 10:38
      Mój Kubuś po tygodniu z hakiem chodzenia po domu w samych majteczkach zaczął
      wołać siku na nocnik, natomiast kupka ląduje cały czas w majtkach lub
      pieluszce. Pozdrawiam serdecznie.
      • malgosia103 Re: 2-latek i fizjologia 08.11.05, 10:53
        Moj Dawid 20.11 dwa latka wogole nie chce wolac siusui,tylko jak ja wyczuje ze
        bedzie kupka to go sadzam i wtedy zrobi ale to jest spradycznie.Wogole to on
        nie chce jeszcze mowic i nie rozumie jeszcze(chyba).pozdrawiam
    • kajtus6 Re: 2-latek i fizjologia 08.11.05, 12:19
      Mysle ze w polsce duzo szybciej sadza sie dzieci na nocnik. U nas (Szwajcaria)
      jak zapytalam lekarza czy mysli ze juz na to czas, to sie zasmial i powiedzial
      ze sama mala mi da znac kiedy bedzie czas. Wszystkie dzieci ktore znam (miedzy
      14 mies. a 31 mies.) jeszcze maja pieluszki. Moja corcia (prawie 23 mies) robi
      siusiu w nocnik tylko rano i wieczorem, tak zeby sie oswoic... ja nie naciskam,
      i sie tym wogola nie przejmuje.
      Pozdrawiam,
      K
      • czarnar Re: 2-latek i fizjologia 16.11.05, 15:37
        mój synek Maciuś jak chce to potrafi załatwić się do nocnika,narazia puszczam
        go po domku w samych rajtuzkach bez pampersa by zrozumiał że swoje potrzeby
        trzeba załatwiać na nocniku,na spacer pampers a w domu bez,najlepiej sadzać
        dziecko najpierw co 45min a potem co godzinke wtedy regularnie zacznie się
        wypróżniać i pojmie w końcu że powinnio załatwiać się do nocnika
        • tennessee Re: 2-latek i fizjologia 05.12.05, 23:43
          Oliwia jest z września. Miesiąc przed 2 urodzinami po prostu zaczęła nosic
          majteczkiw domu, na spacer pieluszkę. Do dziennego spania - zakładałam (przez
          sen pieluszkę). Trwało to tydzień.
          Po tym czasie po prosty nie ząłożyłam już więcej pieluszki i tyle.
          Woła: siusiu, albo: kupka.
          Nie mamy nocnika, Oliwia załatwie się do ubikacji (łatwo sama siada, bo jest
          blisko wanna i mała się sama trzyma wink. Sama sie wyciera i ubiera i myje
          rączki. Ma 2 lata i 3 m-ce.

Życzę odwagi!!!
          Pozdrawiam!
          • xkrynia Re: 2-latek i fizjologia 02.01.06, 20:52
            mój syn ma już prawie 3latka(kwiecień2003) w dzień nie ma żadnych problemów z
            załatwianiem sie, ale w nocy trzeba jeszcze pampersy. Dziś położyłam go po raz
            pierwszy bez pieluszki, i co jakiś czas "wysadzam"
        • agaku3 Re: 2-latek i fizjologia 16.02.06, 14:06
          mój synek definitywnie zaprzestał noszenia pieluch w wieku 2 lata 2 miesiące.
          zakładałam mu pieluchomajtki "huggies", bo w ten sposób mogłam kontrolować
          kiedy sika, kiedy nie (znikajace pod wpływem wilgoci obrazki), poza tym mogłam
          go częściej sadzać na nocnik, bo nie wiązało sie to za kazdym razem z
          mocowaniem się z pieluchą - huggies zdejmował sie i zakładał jak zwykłe majtki.
          było to lato, więc po domu synek czesto biegał z gołą pupą,a ponieważ spokojne
          tłumaczenie "nie sikaj w majtki, w pieluszke, czy na podłogę" nie skutkowało,
          za któryms razem po prostu na niego nakrzyczałam (kiedy zsikał sie na podłoge w
          kuchni). obrażony usiadł ze mną na kanapie, nocnik stał nieopodal.po chwili
          siedzenia zakomunikował "siku" i pokornie skorzystał z nocnika. i tak mu juz
          zostało smile
      • usianka Re: 2-latek i fizjologia 03.01.06, 15:16
        Moja Emilka nie byla wysadzana i faktycznie sama kiedys powiedziala ze nie chce
        pieluszki tylko majteczki (miala mniej wiceje rok i 8 miesiecy) - ale majteczki
        byly kupione wspolnie duzo wczesniej. Do tego miala przyklad sąsiadki ktora
        podczas zabawy wolala mame ze chce na nocnik. Nic sie samo nie dzieje - musi
        byc jakis impuls - inaczej mozna do 5 lat chodzic w pieluchach jak to bywa w
        swiecie wink
    • katklos Re: 2-latek i fizjologia 03.01.06, 19:58
      Moj synek od dwóch tygodni robi siku i kupkę na nocnik. Nauczył sie po 3 dniach
      chodzenia po domu bez pampersa. Ma 23 mce.
    • agata_spadlo Re: 2-latek i fizjologia 25.02.06, 22:59
      A moj mial 2 lata i 4 miesiace jak zaczal zalatwiac swoje potrzeby do nocnika.
      Wogole nie chcial siadac. Wiec moj maz powiedzial to sikaj przez majtki ale na
      nocnika i tak bylo przez 3 dni, potem sobie dawal zdjemowac i sikal do nocnika.
      Kupa tez od razu byla w nocniku. A jak mial 2,5 roku przestalam juz mu zakladac
      pieluche do spania. Bo jak w nocy sie budzil to kazal sobie zdejmowac pieluche
      i siadal na nocnik. Pozdrawiam Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka