Dodaj do ulubionych

czyżby ząbki?

01.12.05, 16:01
Mój mały od kilku dni strasznie się ślini (cała broda w ślinie), uparcie pcha
piąstki do buzi i gryzie paluszki. Owszem, wcześniej też wkładał, ale raczej
spokojnie ssał kciuka, albo "badał" swoje łapki. Teraz wygląda to zupełnie
inaczej. Czy Wasze dzieci też tak mają?
Nie wiem co o tym myśleć - czyżby to pierwsza zapowiedź ząbków? Ale to chyba
za wcześnie jeszcze. Nie wiem, może go to boli i powinnam mu czymś smarować
dziąsełka. POradźcie coś, wrześniowe mamy, please...
Obserwuj wątek
    • beata771 Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 16:29
      Moj mlody ma tak samo gdzies od miesiaca a konczy dopiero 10 tydzien.Wklada
      raczki do buzi czasami w zlosci cale piastki czerwony na buzi jak przy kolce no
      i wrzeszczy jak szalony.Bralam juz wszystko pod uwage ale nic ciekawego nie
      wymyslilam.Czasami jest to objaw glodu w sumie nieuzasadnionego bo jadl godzine
      wczesniej gdzie normalnie je co dwie trzy godziny(karmie butla.A czasami to nie
      mam pojecia...tez myslalam o zabkach pytalam sie nawet lekarza ale ten zabil
      mnie doslownie swoja odpowedzia i dalam spokoj .W ogole musze zmienic tego
      lekarza...Mowi.." wie pani czasami dziecku potrzebne jest cieplo przytulenie
      itd...nie komentuje bo to na inny watek...tak wiec do tej pory nie wiem co to
      moze oznaczac..crying(((((((pozdrowionka
      • miodzio_k Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 16:47
        Julia też strasznie się ślini. Niedawno rozmawiałyśmi z dziewczynami o tym w
        jednym z wątków i niezaprzeczalnie stwierdziłśmy ze to ślinianki zaczeły
        produkcję pełną parą a nasze bejbinki po prostu nie nadążają za połykaniem masy
        śliny. Ot i powód ślinienia. A co do ssania łapek. To u nas tak samo.
        Dzieciaczki są coraz bardziej świadome posiadania łapek i to jest obiaw. Tak
        ustaliłysmy w tamtym wątku. Na ząbki jeszcze za wcześnie!
      • szyman33 Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 16:50
        maja Marysia tez tak ma i nie wiem tez co to oznacza. Czytalam ze moze przyczyna
        byc nieumiejaetnosc połykania sliny w wiekszej ilosci - ale czemy gryzienie
        raczek, moze to byc tez zabkowanie, bo ono moze zaczac sie juz od 3 miesiaca.
        Kazde dziecko rzechodzi je inaczej - wiec.... moze ale jak pomoc malenstwom, nie
        wiem, bo czy juz stosowac masc....moze jeszcze nie poki nie placza ze je boli...
        • tin_t Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 17:04
          u nas to samo, śliny peeełno i pchanie rączek do buzi. od kilku tygodni.
          ale ząbków nie widać.
    • doso1 Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 18:06
      Nico juz od dluzszego czasu tez caly usliniony i znecajacy sie nad swymi
      lapkami. I tez gryzie a nie ssie. Niby zabki juz przeswituja, ale nic wiecej
      sie nie dzieje. Ale Dentinox na wszelki wypadek juz zakupilam smile
      • ninjo Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 18:48
        naprawde juz przeswituja? to moga chyba juz wyjsc za kilka tygodni?

Natalka tez sie slini okrutnie i tez caly czas wpycha piastki do buzi
    • mala67 Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 21:31
      u mnie to samo-sadzac po ilosci tego typu postow, wiekszosci dzieciakom rosly
      by zeby po 2 miesiacu zycia
      a to chyba niemozliwe zeby az tak duzy odsetek co??smile
      ewa
    • gocha34 Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 21:42
      Mój Maciejek też tak robi.Ale ssanie łapek to raczej odruch,świadomosc
      posiadania łapek.Ślinianki też Mu ruszyły i się ślini.Jadnak nie jest to objaw
      ząbków. Dziąsełka są miękkie,przed ząbkowaniem sa twarde o spuchniete. Czyli na
      ząbki jeszcze mamy czas!
      • aniapatryk Re: czyżby ząbki? 01.12.05, 21:44
        Ząbki bardzo mozliwe ,przeciez zdarzaja sie dzieci ktore sie rodza z zabkami.Moj
        starszy syn zaczał historie z zabkami w 3 m-cu,a przebiły sie dopiero w 5.Przez
        te 2 m-ce miałam z nim niezła jazde,nie do pozazdroszceniasmile))))
        • szyman33 Re: czyżby ząbki? 02.12.05, 08:57
          tez tak mysle tzn. ze moga to byc juz powoli zabki, ale nie znaczy to ze odrazu
          sie pokarza, poprostu powoli sie szykuja i dziaselka troszke swedza.smile
    • gusia-81 Re: czyżby ząbki? 02.12.05, 10:25
      Oliwia też się ślini, jak byłyśmy na szczapieniu to pytałam pediatry co to znaczy i powiedziała, że otwieraja się ślinianki i dziecko nie umie sobie poradzić z nadmiarem śliny więc "wypluwa" na rączkę. Do ząbków jeszcze (oby!!) troche czasu nam zostało smile
      • asmi7 no i mamy pierwszy ząbek 03.01.06, 14:51
        Dwa dni temu to odkryłam smile Mały, biały, ostry czubeczek. Tyle tylko, że nie
        jest to jedynka ale czwórka bodajże(zdziwiłam się bardzo, bo myślałam że od
        dolnej jedynki się zacznie). Mam nadzieję, że taka kolejnośc też jest w normie.

Wojtek przesyła Wam szczególnie uroczy uśmiech (z jednym białym czubeczkiem)!
        • miodzio_k Re: no i mamy pierwszy ząbek 03.01.06, 15:09
          Ostatnio gdzieś czytałam że jakiejś dzidzi wyrósł jako pierwszy ząbek górna dwójka.
          Gratulacje dla pierwszego forumowego ząbka!!!!!!!!!!!!
          • miodzio_k jeszcze jedno! 03.01.06, 15:10
            Jak maluszek to znosi? Spokojnie czy marudnie?
            Julia oststnio w dzień jest taka "dziwna"
            • asmi7 Re: jeszcze jedno! 03.01.06, 16:41
              Teraz już spokojnie, ale po świętach był bardzo niespokojny, marudny,
              płaczliwy, praktycznie cały czas nosiłam go na rękach. Myślałam, że to "efekt
              poświąteczny" (goście, nadmiar wrażeń itp.), nie wpadłam na to, że to może
              ząbek się wyrzyna. Taka ze mnie mama-gapa sad. Za to teraz nadrabiam - smaruję
              mu żelem dziąsełka, troszkę masuję, daję mu gryzaczka. Wygląda na
              zadowolonego smile.

Pozdrawiamy Julkę i życzymy bezbolesnego ząbkowania!
        • sdomitrz Re: no i mamy pierwszy ząbek 04.01.06, 09:47
          Synkowi mojej koleżanki najpierw powychodziły właśnie kły górne i dolne, a
          dopiero potem jedynki. Także przez jakiś czas wyglądał jak mały wampirek smile
          • aniapatryk Re: no i mamy pierwszy ząbek 04.01.06, 10:31
            A ja mam koszmar ida na dole zęby ,kurcze jest mega marudny,dziasła jak
            banie,katar,łzy i ropka z oczu,a na dodatek alergia sie przy tym bardzo
            uaktywniła,nie mowiac ze juz pogryzł cała ręke.
            • sdomitrz Re: no i mamy pierwszy ząbek 04.01.06, 18:10
              ależ biedactwo malutkie....
    • gusia-81 Re: czyżby ząbki? 04.01.06, 11:30
      U nas też ząbki.. Od kilku dni - a raczej nocy Oliwka śpi bardzo niespokojnie, często się budzi z wielkim płaczem. Uspokaja się ze smokiem albo z cycem - ale mam już bardzo bolesne brodawki, bo mała zaciska dziąsła na nich.

Dziś byłyśmy na szczepieniu i pediatra poradziła czopki i żel do dziąsełek - będziemy dziś na noc próbować..

A przy okazji dowiedziałam się, że zęby dziecoim rosną w nocy- dlatego dni są spokojne. smile
      • aniapatryk Re: czyżby ząbki? 04.01.06, 13:26
        No ja i w ciagu dnia mam koszmar sad.Czopki daje Viburcol,gel tez i mało co działa
        • 1kinia1 Re: czyżby ząbki? 04.01.06, 13:32
          my chyba też z ząbkami walczymy - już trzeci dzień Maksio jest strasznie
          marudny - choć dziś nie jest tak źle. Mały ładuje łapki do buzi i gryzie je ze
          wściekłością - płacze alboo po prostu mruczy tak marudnie - i ciągle powtarza
          oła.. biedactwo dwa dni temu w każdej pieluszce kupka, wczoraj mniej, dziś
          cisza..
          • annq27 Re: czyżby ząbki? 05.01.06, 22:15
            my tez zabkujemy! zaczynamy gorna dwojka smile a za tydzien maly 4 miesiace dopiero konczy...oj szybko te zeby przyszly... a mial byc jutro pierwszy basen..
            pozdrawiam!
    • asmi7 Re: ząbki a biegunki 06.01.06, 16:01
      Moj Wojtuś ma od kilku dni biegunki (strasznie się martwię...)
      Czy to może być związane z ząbkowaniem? Jak u Was?
      • aniapatryk Re: ząbki a biegunki 07.01.06, 10:30
        tak czest przy zabkowaniu sa biegunki,u nas jak robil kupke raz na 5 dni teraz
        przy zabkowaniu robi raz dziennie,wiec to tez jakiegos rodzaju biegunka u nas smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka