Dodaj do ulubionych

inne jedzenia

29.01.06, 16:52
Walczę z małym a właściwie jego babcia i wciskam my sok marchwiowo -
jabłkowy. Idzie naprawdę ciężko ale dziś jak się w końcu przyssał cudem to
później mu posmakowało i wciągnął ze 40 ml - trochę przerażona jestem , że
moze za dużo. Ale wczoraj z 30 ml wciągnął.
A ja w sumie to nie wiem jak to jest ile można mu tego dać w sumie. I czy
taki sok to ma poóźniej posiłek zastąpić tzn. mleko? Może głupie te pytania
ale ja kompletnie nie wiem narazie jak to jest a nie dostałam jeszcze
książeczki Bobovity. Napiszcie coś - takie stałe jedzonka jak zupki planuję
mu dawać jak skończy 6 miesięcy a teraz chcę mu dawać narazie soczki. A
karmię go piersią tzn. mlekiem ściągniętym.
Obserwuj wątek
    • patoga Re: inne jedzenia 29.01.06, 22:46
      Ja dałam winogronowo coś tam z hippa i tylko 50 ml, jakbym napełniła całą butlę
      to by wciągnęła wsystko bo moje dziecko zje wszystko co słodkie. Boję się jak to
      będzie z obiadkami... To jest sok klarowny więc jest jako napój i nie zastępuje
      nam mleka, po jego wypiciu młoda i tak wciąga swoje 180ml. Daję go pomiędzy
      karmieniami.
      Spróbowałam też deserku z gruszki. Je aż jej się uszy trzęsą ale boję się dać
      więcej jak te trzy łyżeczki no bo właśnie: wysypki nie ma, nie ulewa ale te kupy
      jakieś takie. (kiedy przestaniemy przeglądać pieluchy naszych dzieci?)
      Pierwsza po tej gruszce była już konkretnie twarda - taka no "dorosła", ale dwa
      dni później stałą się prawie czarna, czy to normalne?

Prosiłabym o wypowiedź mamy które wprowadziły już jakieś dania, jak to wygląda u
      was? bo ja to się na tym nie znam smile
      • ninjo Re: inne jedzenia 30.01.06, 08:34
        ja tez sie nie znam, ale powiem, jak to jest u nas smile
        mala pije codziennie miedzy posilkami soczek (np. jablkowo - winogronowy,
        jablkowy, brzoskwiniowy, teraz jej kupilam bananowy), rozcienczony woda 1:1.
        Bardzo jej smakuje, daje jej dziennie ok. 50ml (czystego soku).

Ok. 12-stej je jakies danko. Albo zupke jarzynowa lub dynie z ziemniaczkami,
        albo jakies owoce (gruszki Williamsa, gruszki z jabłkami). Wszystko jej bardzo
        smakuje. Teraz juz zjada ok. 2/3 słoika dania, a owocow caly! Czy to nie za
        duzo? Wczoraj probowalysmy brokulow. Zjadla ten maly sloiczek, ale bardzo
        niechetnie, wypluwala. Dzisiaj moze wyprobuje ziemniaczki ze szpinakiem. Ten
        posilek jest troche zamiast mleka, bo ona w ogole nie chce pic mleka jak nie
        spi. POzniej dostaje mleko w trakcie snu "poobiedniego".
        Ok. 18-stej dostaje kaszke mleczno ryzowa "Owoce". Zjada ok. 100ml. TEz jest
        troche zamiast mleka. No i ok. 20:30 jak zasypia dostaje mleko.
      • hautnah Re: inne jedzenia 30.01.06, 18:30
        nie daje malej jeszcze soczkow, ale od 6 dni je papke z marchewki na obiadek
        ok. pol sloiczka i od tego czasu ma twarda kupke.
        dotychczas od mleczka robila taka "papke" kupkowasmile
    • mamusia_chlopczyka Re: inne jedzenia 30.01.06, 10:12
      I czy
      > taki sok to ma poóźniej posiłek zastąpić tzn. mleko?

ostatnio o to pytałam doktora Albrechta...
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=632&w=35796017&v=2&s=0
      a ja na początku dawałm pół butleczki z czego mały wypijał tylko połowe tego co
      mu dałam, teraz wypija całą zawartość buteleczki... a inne danka to daję mu po
      pół słoiczka, tzn. marchewkę z jabłkiem, zupke marchwiową z ryżem i jabłko z
      winogronem... ale hitem jest marchewka pod każdą postacią - poprostu uwielbia...
    • nie_zapominajka1 Re: inne jedzenia 30.01.06, 19:22
      My na razie jeszcze wyłącznie na pokarmie z piersi, ale w trakcie szczepienia
      spytałam pediatrę jak wprowadzać nowe pokarmy, bo wracam do pracy. Jak mały
      skończy 5 miesięcy mam mu podać po pół słoika zupki jarzynowej (dwa dowolne
      warzywa) i obserwować. Jak nic się nie będzie działo, w kolejnym tygodniu
      zmienić warzywa na dwa nowe. Potem dawać te 4 warzywa, i dać jabłko. W czwartym
      tygodniu mogę wprowadzić mięso z królika. I tak do kolejnego szczepieniasmile
      Mam zwrócić uwagę, by w składzie zupki nie było mleka w proszku. U nas zupka
      zastąpi cycanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka