Dodaj do ulubionych

Puchnę-pomocy !!!

28.03.06, 19:36
Witajcie Majóweczki,
właśnie wróciłam od lekarza. Puchną mi ręce i nogi. Przez 3 tygodnie
przytyłam przez to 3 kg. Może znacie jakieś domowe sposoby, aby pozbyć się
nadmiaru wody z organizmu. Ja wiem tylko, że należy pić herbatę z pokrzywy,
bo ona troszkę odbarcza.
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Anna
Obserwuj wątek
    • ania_czarna Re: Puchnę-pomocy !!! 28.03.06, 20:26
      KOchanie a jak z cieśnieniem???Wygląda to na zatrucie ciązowe, bynajmniej jak
      jego objawysad Co lekarz na to??Ja miałam podobnie, ale na szczęscie bez
      wysokiego cisnienia...Aby zatrzymana woda w organiźmie zeszła, nalezy dużo leżeć
      i mniej pić. Napisz jakie masz cisnienie!!
      • aneczkasw Ciśnienie w normie 29.03.06, 06:08
        Aniu ciśnienie mam dobre, wczoraj na wizycie miałam 110/75. Wyniki moczu też
        mam OK, ponieważ muszę je monitorować ze względu na ciążową kamicę nerkową.
        Staram się ograniczać picie, ale... mi notorycznie chce się pić. Nawet w nocy
        potrafię wstać, aby się napić.
        Dziękuję za porady
        Anna
        ------------------------
        tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
    • agakapcia Re: Puchnę-pomocy !!! 28.03.06, 21:11
      wiem coś na ten temat..
      "Obrzęki w tym czasie mają charakter fizjologiczny (stanowią konsekwencję zwiększonej ilości krwi oraz ucisku powiększonej macicy na żyłę odprowadzającą krew z dolnej części ciała do serca) i nie musisz się nimi martwić, jeśli nie towarzyszy im wzrost ciśnienia tętniczego ani obecność białka w moczu. Dbaj o to, by dzień przerywany był odpoczynkiem w pozycji leżącej na boku. Noś wygodne obuwie, na płaskim obcasie, być może będziesz potrzebowała butów o numer większych niż zazwyczaj - daj odpocząć swoim obrzękniętym stopom"

nie wiem czy tobie pomoże ja:
      - ograniczyłam płyny do 2litry na dobę
      - ograniczyłam sól i cukier
      - i staram się w trakcie dnia poleżeć troszkę na boczku (lewym)

efekt był widoczny dopiero po 4 dniach...może nie całkiem zeszła opuchlizna ale znacznie ustąpiła...

--------------------------
      duużo zdrówka życzę tobie i maleństwu
      aga 32 tc
    • ab76 Re: Puchnę-pomocy !!! 28.03.06, 21:15
      Ja też mam spuchnięte ręce i nogi, do tego doszło podwyższone ciśnienie
      (145/90). Też się wystraszyłam- na szczęście badanie moczu i poziom kreatyniny
      we krwi ok. Dostałam tabletki na nadciśnienie, mam kontrolować ciśnienie i
      leżeć (przynajmniej 4razy dziennie po godzince). Narazie wszystko ok.
      A z domowych "środków moczopędnych" to korzeń selera i korzeń pietruszki. Może
      być np. surówka z selera- kawałek selera zetrzeć na grubej tarce, jabłko też
      zetrzeć, można dodać trochę pokrojonego ananasa z puszki i majonez albo
      śmietana.
      Pozdrawiam. Agnieszka
      • ania_czarna To dobrze:) 29.03.06, 14:33
        Ufff, jak masz niskie ciśnienie to supersmilesmileW takim razie zupełnie jak ja. MI
        moja gin poradziła cytrynę, jem codziennie i faktycznie mniej się chce pić po
        niejsmile Mi tez ciągle się pić chce, w ustach sucho, po spacerze gardło suche na
        wiór..Pije jak najmniej, leże, ograniczam sól i wcinam cytrynkesmilesmilePozdrawiam
        cieplutko!!
        • b.brzozowska1 Re: To dobrze:) 30.03.06, 19:47
          zdecydowanie polecam korzen pietruszki - działa moczopędnie i pozwala wysiusiac
          opuchliznesmile)
          mozna go kupić w formie herbatki do zaparzania w sklepie zielarskim (ale mnie
          osobiście nie udało się go dostać), albo zjadac ugotowana papkę (np. w formie
          przecieranej zupki jarzynowej, z innymi warzywami, mozna dodac tez zioła -
          wskazana inwencja własna)
          naprawde działa
          pozdrawiam i zycze duzo zdrówkasmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka