Dodaj do ulubionych

poduszka dla niemowląt

06.04.06, 08:51
jak myslicie kupic taka specjalna, np na allegro ją sprzedaja, bezpieczny sen
sie nazywa.Czy ktoraś z Was wie czy warto, czy jest sens i czy to wogole
dobry pomysł dla dziecka, a moze znacie opinie lekarzy dzieciowych?
Obserwuj wątek
    • anja.t Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 09:09
      Na początku, przez conajmniej kilka miesięcy, dziecko powinno w ogóle bez
      poduszki spać.
      • dollores1 Re: poduszka dla niemowląt - warto 06.04.06, 09:37
        Moje dziecko używa od urodzenia do tej pory (czyli prawie 2,5 roku), dla
        drugiego tez kupiłam

My kupiliśmy poduszkę na polecenie pediatry-neonatologa ze szpitala.
        Jest to specjalna poduszka dla niemowląt w kształcie klina.
        Ułatwia oddychanie, zwłaszcza gdy dziecko ma sapkę (a zdarza się to bardzo
        często) lub katar oraz zmniejsza ryzyko zachłyśniecia pokarmem.
        Dziecko nie ma jej pod głową, na początku mieści się na niej prawe całe. Nie
        powoduje nienaturalnego wygięcia kręgosłupa. Jest przewiewna, więc dziecko nie
        poci się.

Aha, od wielu lekarzy słyszałam, że najlepiej gdyby łózeczko stało pod pewnym
        kątem (chyba 30 stopni), tzn. ten bok gdzie dziecko ma główkę powinien być
        wyżej niż ten gdzie dziecko ma nogi. Można to uzyskac podkładając np. książki
        pod 2 nogi łóżka. Jednak bezpieczniejszym i wygodniejszym sposobem wydaje mi
        się poduszka w kształcie klina - tym bardziej że można ją zabrać ze sobą
        wychodząc z domu.
        • pszczolka2 dollores1... 06.04.06, 09:41
          Witaj wybawczyni mojasmile
          Napisz proszę lub wklej link do strony na allegro tej poduszki, skoro ona jest
          taka dobra to chyba zakupie ją dla mojego Aleksasmile
          Będe wdzięczna.

Pozdrawiam,Ola
          • dollores1 Re: dollores1... 06.04.06, 09:56
            Tu jest przykładowy link do aukcji z taka poduszką:
            www.allegro.pl/item95800677_efik1_womar_poduszka_klin_bezpieczny_sen.html
            Ja nie twierdzę, że dziecko ma cały czas spać na takiej poduszce. Chociaz moje
            spało akurat cały czas bo mieściło się na niej prawie całe, więc leżało na
            płasko tylko że pod niewielkim kątem.
            Ta poduszka nie jest malutka i nie leży tylko pod głowa i szyją - a o takich
            mówią i pisza w poradnikach dla dzeci - więc nie jest nebezpieczka dla dziecka.

Dodam jeszcze, że w szpitalu w którym rodziłam były takie specjalne plastikowe
            łóżeczka dla dzieci w kształcie mydelniczki i one również były pod pewnym
            kątem - dziecko leżało płasko ale główka znajdowała się wyżej niż nogi.

Moja córka po powrocie ze szpitala mała sapkę i wtedy lekarka wezwana ze
            szpitala powiedziała żeby unieść łóżeczko od strony głowy albo kupic taka
            poduszkę.
            Sprawdza się przy karmieniu (ja karmiłam na leżąco) bo dziecko ma mnejszą
            możlwość zachłyśnięcia się pokarmem.

W każdym razie, nie zamierzam nkogo namawiać, ale ja byłam zadowolona.
            Tradycyjnych poduszek moje dziecko nigdy nie miało.
    • anja.t Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 09:44
      No waśnie - opinii jest wiele. Mi własnie lekarz z kliniki kazał dziecko kłaść
      na płasko. Ostatni oglądałam tez program na tvn Style i tez było powiedziane,
      ze by nie używac poduszek. Dziecko m.in. moze się udusić.
      • pszczolka2 A może to zależy jak leży i co to za poducha!! 06.04.06, 09:46
        smile

Pozdrawiam,Ola
        • gosik_26 Re: A może to zależy jak leży i co to za poducha! 06.04.06, 09:50
          ja taką poduszkę zakupiłam w hindiance, za 24,99zł smile poniżej wklejam link do
          tej strony smile
          hindianka.pl/sklep/product_info.php/cPath/81/products_id/308
          pozdrawiamsmile))
          Gosia
    • aneczkasw Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 09:49
      Ja też słyszałam, że na początku lepiej, żeby dziecko nie miało w ogóle
      poduszki, a ewentualnie lekko uniesione łóżeczko. Widać, co kraj to obyczaj.
      Każdy lekarz podchodzi do tego tematu inaczej.
      pozdrawiam
      Anna
      -------
      tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;28/st/20060514/dt/6/k/3e2c/preg.png
      • dollores1 Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 09:58
        Ale właśnie ta poduszka jest na tyle duża, niska w specjalnym kształcie, który
        imituje uniesienie łóżeczka.

• menka12 Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 10:10
          Ten klinik sprawdza sie idealnie i trudno go nazwać poduszką. Rzeczywiście
          dziecko leży na nim całe,co jest znacznie bezpieczniejsze niż na płasko (ryzyko
          zachłyśnięcia, sapka), a niezastąpione jest przy katarze. Ja mam klin, ale nie
          ten "bezpieczny sen". Mój składa się z dwóch kliniów, ten większy ma wyżłobioną
          rynienkę tak, że można regulować kąt pochylenia, a mniejszy dokłada się, gdy
          dzidziol podrośnie. Rzeczywiście poduszki są zabronione, ale niektórzy lekarze
          nie wiedza o istnieniu tych klinów.
    • anja.t Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 10:35
      A jak ma się spanie na brzuszku na takiej poduszce?
      Moja córeczka uwielbiała spać na brzuszku. Oczywiscie w nocy jej tak nie
      kładłam, tylko wtedy gdy miałam ja pod kontrolą.
      • kropka1005 Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 12:46
        www.allegro.pl/item95525262_rewelacyjna_poduszka_dla_niemowlat_zdrowy_sen_.html
      • menka12 Re: poduszka dla niemowląt 06.04.06, 20:02
        Wyjmujesz poduszkęsmile)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka