Dodaj do ulubionych

do mam tetrowych

06.04.06, 11:47
słuchajcie wiem ze niedawno był wątek o tym ale ja trochę z innej beczki.
Mam parę czysto praktycznych pytań. Bedę wdzięczna za wasze odpowiedzi. Zaczynam:

1. W ile sztuk pieluch tetrowych się zaopatrzyłyście?
2. Ile pieluch idzie wam na dobę?
3. Czy wasze dzieci sygnalizują ze mają mokro czy same spawdzacie, jeśli tak
to co ile (gdzieś obiło mi się ze ktoś mówił ze co 20 min)?
4. Czy robicie pranie tych pieluch codziennie czy co drugi dzień?
5. Czy używacie majeczek ceratkowych?
6. Czy na początku często śpioszki były mokre?
7. Czy teraz często zdarzają się mokre śpioszki lub rajrtuzki?
8. Kiedy zakładacie pampersy?
9. W czym wymaczacie zużyte pieluszki?
10. Ile pampersów na dobę zużywacie?

To narazie tyle. Jakbym coś sobie jeszcze przypomniała to dajm znać
Obserwuj wątek
    • miodzio_k Re: do mam tetrowych 06.04.06, 11:53
      i jecze jedno.

Jak macie jakieś uwagi to proszę podzielcie się nimi ze mną. Tzn. co jest
      przydatne, na co trzeba uważać, na co zwórcić uwagę. Takie tam wasze mądrości
      tetrowe, które dla mnie laika w tej dziedzinie będą mądrościami życiowymi.

Serdeczne dzięki za każdą opinię.
      • magalik Re: do mam tetrowych 06.04.06, 12:32

- w 40 ale 5 zostawilam w szpitalu, ok 30 mam 'w obiegu'

10 to jest max, srednio 7

- jak ma kupe to zawsze daje znac, nawet w pampersie. jak siku i nie spi to
        srednio co godzinke jej zmieniam

- co drugi dzien, oczywiscie dodatkowe plukanie

- sa takie fajne majtki z sucha pielucha (cena od 6 do 10zl w zaleznosci od
        sklepu, wiec jak masz zamiar kupic to uwazaj na co naciagaja). polecam SANDRA,
        teraz juz rozmiar C nosi Natalka, Nankisy sa za waskie i latwo sie rozrywaja

nie ma reguly

jw

spacer, noc, goscie i jak padam na pysksmile

woda z proszkiem i lyzka octu, wiadro z pokrywka

jeden na spacer, drugi na noc + ew syt awaryjne

dodatkowe:
        polecam proszek dzidzius, 1,5kg kosztuje 10zl, ale cos oststnio ciezko dostac
        te duze paczki, male juz nie wychodza tak korzystnie

dlaczego pytasz o tetre? masz zamiar zaczac uzywac? jesli musisz bo np jakas
        alergia na pampki albo cos innego to nie przerazaj sie. ogrom pracy zwiazany z
        tetra jest przereklamowany. gorzej bylo na poczatku jak je prasowalam, teraz po
        praniu strzepuje, skladam na pol, strzepuje i wieszam tak zeby brzegi rowno
        zwisaly, tak poskladane sciaga i sklada sie juz potem blyskawicznie. wieszanie
        20 pieluch to max 10min
        • magalik Re: do mam tetrowych 06.04.06, 12:49
          aha, jeszcze jedno, tych majtek z sucha pielucha mam 4 szt. jak grzaly
          kaloryfery to spokojnie to starczalo bo przeprane szybko schly. teraz jest
          gorzej, ale przemecze sie az bedzie cieplej i na balkonie tez szybko beda schly.
          uzywam tez jak nie doschna te majtki tych foliowych majteczek wiazanych z boku
          (te z gumeczkami sa jeszcze za duze). tetre wkladam w ten wklad od suchej
          pieluchy (z za malych majtek je powycinalam), ale jest to duzo mniej wygodne.

co do oszczednosci (wyliczylam na poczatku roku jak mialam pelne rozliczenie
          licznikow i porownywalam okres przed i po urodzeniu Natalki)- jakbym zmieniala
          pampki tak czesto jak tetre to na tetrze jest taniej o 40zl. (uzywam bella
          happy - sr. 55 gr za szt). ale wiadomo ze pampki rozleniwiaja i zmienia sie je
          do 2 godz a nie co godzine wiec az tak duzej oszczednosci nie ma.
          uprzedze pytani a- tetre stosuje z ideologismile - pampki mi smierdza chemia i nie
          wierza ze skora dziecka jaj nie wchlania, no i mam nadzieje ze wczesniej
          zacznie siadac na nocnik.
          • kaliaa do magalik 06.04.06, 13:03
            z ta zmiana pampek do dwoch godzin to jakis zart?
            ja nie znam nikogo kto zmienialby pampki co dwie godz smile
            Srednio nie idzie wiecej niz 5 pampersow na dobe.
            • magalik Re: do magalik 06.04.06, 13:19
              ja wspomnialam pampki nmi smierdza chemia i nie chce zeby ona sie wchlaniala
              przez skore - tak uwazam
              • magalik Re: do kaliaa 06.04.06, 13:47
                A, tak mi sie przypomnialo. Zmieniam pampki co 2 godziny bo mimo tego ze sa
                lekkie to wiem ile tam jest sikow. jak czasami Natalce nie wymienie pieluchy
                tetrowej wlasnie przez 2 godziny (ona nie marudzi, a ja zapominamsad ) to
                czasami mozna niemal wyzymac. Nie mam zadnych powodow by przypuszczac ze sika
                ona wiecej i czasciej niz inne dzieci wiec mysle ze po tych 2 godzinach to w
                pampku jest juz wlasnei bardzo duzo tych sikow. tak jak z podpaska drynet -
                mokrego nie czujesz ale wymieniasz, prawda?
                • kaliaa Re: do magalik 06.04.06, 15:54
                  podpasek nie uzywam wiec nie wiem co i jak
                  natomiast co do pampkow to u malej po dwoch godzinach jest luzik, pieluszka
                  leciutka jest, spokojnie 4 godziny nosi i jest ok,
                  a wyzymac to moge tylko po nocy, byl kiedys watek o pampakach i wiksoszsc mam
                  nie uzyzwa wiecej niz 5 dziennie, bo po prostu nie ma takiej potrzeby.
                  • miodzio_k Re: do magalik 06.04.06, 16:03
                    ja zużywam 6 na dobę z czego 1 w nocy.
    • sdec Re: do mam tetrowych 06.04.06, 12:43
      Dlaczego nie chcesz używać pieluch jednorazowych? Wg mnie pielucha tetra jest
      gorsza dla dzidzi i na pewno dużo drożej kosztuje.
      • liniosek Re: do mam tetrowych 06.04.06, 13:15
        ja na poczatku sie krotko zastanawialam nad wyborem tetra czy pampki,wybralam
        oczywiscie pampki.Nigdy tetry nie zakladalam mialam je tylko do kapieli
        (podkladania)40 sztuk pranie robilam raz lub dwa w tygodniu.Po przeliczeniu
        jakbym uzywala tetry to pranie minimum raz dziennie!doliczyc prad,proszek i
        czas.Teraz pranie nadal raz w tygodniu.Tez sadze jak sdec ze sa gorsze tetry
        ciagla wilgoc,odparzenia nie widze nic korzystnego w tych pieluchach dla
        dzidzi,tylko holda prania.
        • magalik Re: do Liniosek 06.04.06, 13:49
          wiesz, nie jestem bezwzgledna wielbicielka tetry, dobrze wiem jakie ma wady,
          ale z tymi odparzeniami to w moim przypadku bzdury - Mala zawsze mylam woda i
          sciereczka, suszylam pupe pieluszka tetrowa, smarowalam kremem i w zyciu
          odparzenia nie widziala.
    • miodzio_k Re: do mam tetrowych 06.04.06, 16:05
      Jeśli chodzi o mnie to:

po 1) dzikęuję ci za [podzielenie się informacjami, 2)czasem używam tetrówek i
      chciałabym częściej zwłazcza teraz jak robi się coraz cieplej, wolę by po domu
      biegała w tetrze niż w pampku, po 3) no i co najważniejsze myślę przyszłościowo.
      Chciałabym drugiego bobo mieć w tetrze. Stąd moje pytanie. Ty masz teraz świeżo
      w pamięci co i jak. Jak zapytam za rok to nikt nie będzie mi umiał odpowiedzieć.

Całuski. Ale dalej czekam też na opinie innych mam.
    • kulusia Re: do mam tetrowych 06.04.06, 19:03
      ja kiedys szukalam "wsparcia tetrowego"to okazalo sie ze Tetrowek nie ma za duzo na forum. ale juz spiesze z odp.:
      1. ja mam bardzo duzo, bo 70 ale uzywam ich do wszystkiego wiec w obiegu majtkowym jest z 50
      2. nadal wkladam po 2 pieluchy na raz wiec wychodzi ok.20/dobe
      3. anton sygnalizuje kupe zawsze i mokro jak jest bardzo. to tak co 2-3 h wychodzi
      4. piore jak mi sie zapelni kubelsmile) to swoja droga tez powid dla ktorego mam duzo pieluch... a odp na pyt.9 to kubel jest z woda i proszkiem
      5. tak, z sucha pielucha. ale moje doswiadczenia sa nieco inne. Otoz u nas Sandra sie nie sprawdzila, bo bardzo kiepsko wchlanial mocz i sciekal on po powierzchni zamiast sie wchlanaic. mialam Nakinsy male ale z rzepami, ktore bardzo szybko podarły material i tez nic z tego. a nadal nie udalo mi sie kupic (to na inny, allegrowy watek, wrrr)Nakinsow na guziki. efekt taki, ze klade pieluszki NA sucha pieluche, wiec dziala tylko podtrzymujaco na pieluszke. ale pupa na razie jak najbardziej w porzadku)
      6i7 z mokroscia to sie zgodze-roznie bywa....mysle ze u dziewczynek latwiej...
      8 i 10. urzywam na ogol jenego pampera dziennie-na spacer, w nocy antol nadal w tetrze. No chyba ze, tu sie w 100% zgadzam z Magalik, mam baaardzo zly dzien, to wtedy wiecej.
      wogole to tetra nie taka straszna
      potem napisze wiecej, bo czas na przestawienie sie na mleczarnie
      pozdr.
      kulka
      • magalik Re: do mam tetrowych 06.04.06, 19:09
        a, racja... rzepy sa beznadziejne!
        • kropka415 Re: do mam tetrowych 06.04.06, 21:48
          np. miałam 25 potem zaczełam używac cześciej tetry dokupiłam jeszcze 30 wsumie
          50 starcza
          raz naliczyłam 17 uf moze podałam małemu herbatkesmile
          jak tylko marudzi to odruch, no i jak mija godzinka
          czasem codziennie czasem co drugi dzień róznie
          tak sandra na guziki
          nie ma reguły własciwie nie były o mniej sie kręcił
          jak zrobi płynną kupkę to czasem przejdzie
          jak się śpiesze
          jak zrobi kupke zamczam w gorącej wodzie z płatkami (może być tez proszek) na 2
          godzinki
          ja mnustwosad stad przeszłam na tetre dlaczego zbyt długa historia i tylko
          śmiechu warta, a tak ma spokojne sumienie ze nie zanieczyszczam naszej planety w
          takich dużych ilościach tymi smrodkamismile

dzisiaj szok wracam ze spacerku i wpadam w wir roboty ok mały marudzi przebieram
          patrze a on w tetrówce był na spacerkusmile ponad godzinkę potem w domu i dcało sie
          przeżyć

podziwiam nasze mamy miały tylko tetre

acha ja do tych majteczek to zakladam na góre pieluche nie wten wkład i jest
          dobrze a jak musi iśc do pania bo kupka była to zkładam terówke z woreczkiem
          foliowym najzwyklejszym i takie bawełniane zwykłe majteczki na gumce fajnie
          trzymią najcześciej tez są obsikane i zmieniam wszystko bo takich majtecek to
          jest mnustwo do dzieci

co jakiś czas wygotowuje na 90 stopni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka