Dodaj do ulubionych

kącik naszej Córeczki

09.04.06, 13:49
Chciałam Wam pokazać jak będzie wyglądać kącik mojej córeczki. Strasznie się
ciesze, że pomalowaliśmy ścianę przed świętami.
Moja Mała niestety będzie miała tylko kącik w naszej sypialni, właściwie to
prawie pół sypialnie zajmie, więc tak bardzo źle nie będzie miała. Może
kiedyś w przyszłości będziemy mieli inne warunki, ale teraz ciesze się z tego
co mamy.
Tak było przed malowaniem
img159.imageshack.us/my.php?image=obraz0027ay.jpg
Postanowiliśmy wydzielić Maleństwu kącik zaznaczając to kolorami farb. Nasza
miała zostać zielona, a dziecka pomarańczowa. Najpierw były przymiarki i
malowanie ruszyło pełną parą
img129.imageshack.us/my.php?image=obraz0124ky.jpg
zmiana była spora
img227.imageshack.us/my.php?image=obraz0150ox.jpg
Teraz do pracy wkroczyłam ja. Poprzyklejałam wzory, żeby sprawdzić
rozmieszczenie. Po kilku poprawkach uznaliśmy wspólnie, że tak będzie ładnie
img158.imageshack.us/my.php?image=obraz0420ib.jpg
Znowu ruszyliśmy do dzieła, tylko tym razem nie było już tak łatwo. Techniki
stosowaliśmy różne. Malowanie gąbką
img228.imageshack.us/my.php?image=obraz0524tk.jpg
i pędzelkiem
img223.imageshack.us/my.php?image=obraz0531jk.jpg
Długo trwało, ale obydwoje byliśmy zadowoleni
img157.imageshack.us/my.php?image=obraz0597cs.jpg
jeszcze tylko przyklejenie bordera i wstawienie komody (łózeczka jeszcze nie
kupiliśmy). Tak wygląda kącik Maluszka po zmianach
img159.imageshack.us/my.php?image=obraz0643nv.jpg
img162.imageshack.us/my.php?image=obraz0830ca.jpg
Nam się podoba. Mam nadzieję, że Tosieńce tez będzie w nim dobrze. Teraz
pozostały jeszcze do zrobienia wyprawkowe zakupy.
Obserwuj wątek
    • kapuhy_a Re: kącik naszej Córeczki 09.04.06, 14:03
      ojej tak naprawdę dzieckowo...mój kącik jest duuużo mniej kolorowy...i taki bym
      rzekłą na maxa klasyczny,...zupełnie zpomniałam ,że dzieciaczki lubią żywe barwy
      a nie pastele...
      Brawo na pewno pokój nabrał życia z takim kącikiem big_grin
      • agus-ka Re: kącik naszej Córeczki 09.04.06, 14:16
        Dzięki. Własnie chcieliśmy ożywić trochę tą przytłumioną zieleń. Jeszcze kilka
        kolorowych dodatków z pomarańczowym akcentem i powinno być naprawdę kolorowo.
        • aneczkasw Re: kącik naszej Córeczki 09.04.06, 18:01
          Kącik śliczny, bardzo fajnie połączyliście pomarańczowe tło z kwiatuszkami i
          motylkami. Małej się spodoba, będzie się miała na co patrzeć jak już troszkę
          podrośnie.
          Pomysł idealny.
          Pozdrawiam
          Ania
          • gitka5 Re: kącik naszej Córeczki 09.04.06, 19:13
            Cześć Agniecha, cześć dziewczyny (może nieliczne z Was jeszcze mnie
            pamietają smile)
            No,no, no kącik superrr.
            Słowa dotrzymujesz, miało być radośnie, śłonecznie ale i pomarańczowo i tak
            właśnie jest. Bardzo ładnie. Tosia już pewnie klaszcze w rączki z radości.
            buziaczki
            Agniecha
    • borysek8 Re: kącik naszej Córeczki 09.04.06, 21:19
      Slicznie!
      U nas bedzie tak samo, malenka bedzie miala swoja czesc naszej sypialni.
      Na swoj prawdziwy pokoik bedzie musiala poczekac jakies 2 lata, kiedy to
      wybuduja nasz domek.
      Zainspirowalas mnie do tego, ze tez pomalujemy Jej sciane na inny wesoly kolor.
      No wlasnie, tez wyczytalam w madrej ksiazce, ze dzieci lubia zywe, mocne
      kolory, zadne tam pastele, tylko im bardziej kolorowo tym lepiej. Podobno to
      bardziej stymuluje zmysly, rozwija spostrzegawczosc. I ja, poczawszy od
      karuzeli do lozeczka, staram sie kupowac w kolorach zywych,nasyconych.
      Im kolorowiej tym lepiej.
      Pozdrawiam
      Oliwcia bedzie z nami za 43 dni smile
      • agus-ka Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 08:33
        Dziewczyny, bardzo się ciesze, że Wam się podoba. Dzięki za dobre słowa.
    • pszczolka2 Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 08:50
      Bardzo słodki kącik, mnie się strasznie podobasmile))

Pozdrawiam,Ola
      • finka11 Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 11:02
        Kącik prześliczny, też taki chcęsmile) Mam zatem pytanie - jakich farb używaliście
        do kolorowania szablonów, kupiliście barwniki, czy są jakieś specjalne?? No i
        pogratuluj mężowi, bo super się spisał.
        • agus-ka Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 12:24
          Już odpowiadam:
          pomarańczowy kolor na tle to farba beckers designer, kolor mandarin. Ponoć ta
          farba jest hypoalergiczna, dlatego ją wybraliśmy. Wzory chmurki, kwiatuszka i
          motylka kupiliśmy z kolekcji śniezki Disnay. Słoneczko sama zrobiłam, bo to
          które było w szablonie było za małe jak na nasz gust. Kolory wzorów są różnymi
          farbami malowane, w większości wziętymi od znajmych którzy niedawno odnawiali
          mieszkania, więc nadarzyła się okazja, żeby wykorzystać resztki. Jesli nie masz
          od kogo wziąc farb to proponuję testety duluxa, głównie once bo lepiej kryją.
          Ja kupiłam dwa i powiem, że dobrze się spisały(seledyn i żółty). Chmurki są
          delikatnie niebieskie: połączyłam białą Śniezke (kupiłam 1 litr w puszce) i
          złączyłam z niewielką ilością niebieskiej (wzięłam od koleżanki). Niestety poza
          dulux once wszystkie farby nie kryły tak rewelacyjnie i trzeba było malowac po
          dwa razy, więc troszkę to trwało.
          Dziękuję za gratulacje. Powiem uczciwie, że większość Piotruś robił, choć część
          elementów ja tez malowałam (póżniej ktoś musiał ugotować obiadeksmile)). Koncepcja
          nasunęłam mi się jak oglądałam propozycje Śniezki Disnay tyle że my woleliśmy
          kotki niz Kubusia Puchatka.
          Bardzo się ciesze, że Ci się podoba.
          • finka11 Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 12:41
            Dziękuję za szybką odpowiedź. Widzę, że będę miała problem z farbami, bo nikt ze
            znajomych nie odnawiał mieszkania. Ale zawsze są testerysmile) A gdzie kupiłaś
            wzory, bo szczerze przyznam nie spotkałam ich w żadnym sklepie? Mój mąż to też
            Piotruś, a Piotrusie to pracowite chłopakismile
            Dzięki i pozdrawiam
            • agus-ka Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 13:23
              Mój Piotruś pracowity jest, ale czasami trzeba mu pomarudzić, a przynajmniej
              przygotować listę spraw do załatwieniasmile
              Te wzory kupiłam w Leroy-Merli, ale w innych marketach tez moga być. Zapytaj
              jakby co sprzedawcę, może gdzieś je skitrali.
              Podpowiem Ci jeszcze, że warto użyć do malowania gąbki, ja wzięłam taką zwykła
              do kąpieli tyle że pociełam ją na kawałki. Jedynie szczegóły typu listki i
              łodyżki malowaliśmy pędzelkami.
              Jakbyś jeszcze miała jakieś pytania to śmiało pytaj. No i powodzenia życze i
              ślicznego pokoikusmile

Aga
    • polaquinha Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 15:10
      Bardzo nam sie spodobal efekt-wyszlo naprawde slicznie.Gratulacje!
      My tez nie boimy sie zywych kolorow-maja byc dla Dzidzi a nie dla nas,a on bedzie przeciez potrzebowal stymulacji,zeby sie prawidlowo rozwijac smile
      Tak super the best jest to sloneczko,na ktore szablon wlasnorecznie wykonalas i cos czuje,ze nasz Skarb tez bedzie mial sie do czego usmiechac smile
      Jestesmy w trakcie remontu i juz nie moge sie doczekac,kiedy zaczne kombinowac w pokoiku Malego.
      Jesli chodzi o zasade,ktora bedzie rzadzic kolorami w tej malenkiej przestrzeni-to powiem jedno : zadnych zasad!!! Maz dal mi wolna reke. A na scianie planuje piekna,super kolorowa tecze i Twoje sloneczko smile
      Bedzie radosnie,przyjaznie i kolorowo (no przynajmniej mam taka nadzieje,bo moze mi zawsze talentu zbraknac;-P) Niech Junior tak wlasnie wspomina swoj pokoik z dziecinstwa.
      Coz,reklamacji nie uwzgledniamy z powodu przedawnienia smileJesli zas bedzie mial inna koncepcje to za pare lat dostanie pedzel w dlon i do roboty smile
      Pozdrawiam,
      Paula
      Ps.Pomysl z testerami Duluxa jest ok,tylko,ze sa bardzo drogie uncertain Kupilam wlasnie kilka w celu ustalenia koloru do naszego pokoju i farbki jest tam niewiele. Moze kupic biala + pigmenty? Sama nie wiem,bo na kazdy kolor tej mojej teczy sporo farby bedzie mi potrzebne...
      • kapuhy_a finka 10.04.06, 15:33
        kup białą snieżki i pigmenty...ja kupiłam tak do malowania misiów.Są rewelacyjne
        i sama możesz wybrać intensywnośc kolorów...postarams ie pożyczyc aparat na
        jeden dzien żeby pokazać mój wzorek bo kącik nadal niegotowy...dopiero pod
        koniec kwietnia powinno już coś byc więcej...aha pigmenty,które kupowałam
        kosztowały 3,60sztuka i są bardzo wydajne.Na 10l farbki potrzebne mi były dwa na
        taki naprawdę ładny delikatny kolorek.więc spokojnie ci jeszcze zostanie...zawsz
        możesz pobawić się w mieszanie kolorów i uzyskasz niewielkim nakładem finansowym
        dużą gametę barw.
      • agus-ka Re: kącik naszej Córeczki 10.04.06, 16:10
        No właśnie, ta kombinacja, ustalanie koncepcji, przymiarki, kupno farb to
        niezła zabawa, choć momentami mi ręce opadały (np. wtedy gdy w markecie
        powiedziano mi, że nie ma koloru mandarin, będzie po weekendzie...)
        Co do talentu plastycznego to nie martwcie się, ja uważam, że jestem
        antytalentem i jakoś poradziłam sobie. Też dacie sobie radę. Moje słoneczko
        jest odrysowane od talerza, a promienie ręcznie rysowałam. Wyciełam całośc
        nożem do tapet (świetna jako podkładka jest duża, drewniana deska do krojenia
        chlebasmile).
        Jeśli chodzi o testety to niestety faktycznie farby jest dośc mało, na moje
        kwiatki i motylki starczyło bez problemu, nawet zostało sporo, ale na tęcze
        może zabraknąć. Wiem, że olutek stosowała pigmenty, była zadowolona, więc chyba
        można wymiennie stosować testety i pigmenty. Całego opakowania farby nie warto
        kupowac bo to koszt ok 50 zł. Może warto spróbować łączyć podstawowe barwy i na
        tej zasadzie? Nie wiem, naprawde nie wiem. No chyba że spróbujecie tak jak ja
        podpytac znajomych czy nie malowali ostatnio mieszkania i czy im nie zostały
        jakies końcówki???
        Życze powodzenia i czekam na zdjęcia. Chętnie popatrze jakie pomysły miały moje
        kolezanki Majówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka