hulinka1 05.06.06, 14:58 hej dziewczyny jakie są dokładnie objawy skazy białkowej? Mały ma krostki na polikach i nie wiem czy to są potówki a może właśnie skaza białkowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moli75 Re: skaza białkowa?? 05.06.06, 16:12 Ja też chciałabym się dowiedzieć, po czym poznać skazę białkową. Mój synek też ma krostki na policzkach, lekko podczerwienione, niektóre z białym czubkiem. Czy to skaza, potówki czy może coś całkiem innego? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: skaza białkowa?? 05.06.06, 17:04 Dolaczam sie do pytania a do ww objawow dodam drazliwosc i czesty placz "bez powodu" Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_33 Re: skaza białkowa?? 05.06.06, 18:50 Też bym chciała wiedzieć, bo mały ma te standardowe, wydaje mi się, że takie uczuleniowe krostki na czole i policzkach, ale widzę, że takie drobne czerwonawe rozniosły się na ciałko. Co to jest??? Mysza Odpowiedz Link Zgłoś
agancarz Re: skaza białkowa?? 05.06.06, 19:07 Moj starszy synek ma skaze bialkowa, ktora leczymy od prawie trzech lat. To znaczy stwierdzono u niego skaze bialkowa jak jeszce byl karmiony piersia. Glownym objawem owej skazy byly takie okragle plamki zaognione, ktore po kilku dniach zasychaly i stawaly sie takie szorstkie w dotyku. To o co zaobserwowalyscie u swoich pociech to najzwyklejszy tradzik niemowlecy, spowodowany obecnoscia waszych hormonow w organizmie dziecka. Ja mojej coreczce przemywam buzke przegotowana woda i nie smaruje niczym buzki - pomaga. Przy skazie bialkowej takie krostki i plamy sa na calym ciele, nie tylko na buzi. Ale jak macie watpliwosci to porozmawiajcie z pediatra, ktory potwierdzi ewentualna skaze, a wtedy to koniec z nabialemi wszystkim co pochodzi od krowy. Moj syn do dzisiaj pije specjalne mleko sojowe i nie spozywa zadnych produktow mlecznych ( a takie sa pyszne jogurty). Mam nadzieje, ze coreczka nie zachoruje na skaze bialkowa. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Re: skaza białkowa?? 05.06.06, 21:15 Anetko, dzięki za wyjaśnienia. Zastanawia mnie tylko, czy to mogłyby być hormony, skoro mój synek niedługo skończy cztery tygodnie. A co do mycia to ja myję mu buźkę wodą przegotowaną, a następnie wklepuję oliwkę. Gdzieś czytałam, aby posmarować mu buźkę sudocremem. Ja posmarowałam jeden policzek, to Szymonek strasznie płakał. Zresztą od dwóch dni po południu prawie ciagle płacze bez powodu. Jest najedzony, pieluszka sucha, kolki nie ma, a płacze strasznie, tak się zanosi, ledwo łapie oddech i trudno go uspokoić. Nie wiem, co to może być. A że kolki nie ma to domyślam sie, bo brzuszek ma miękki, nie kurczy nóżek i jego płacz jest ciagły, a nie taki urywany. Może któraś z Was wie, co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś
agancarz Do moli75 05.06.06, 21:47 A sprobuj nie smarowac mu buzki zadnym kosmetykiem, bo mi tak polecila polozna i okazalo sie ze wypryski zniknely - powod uczulenie na oliwke johnsona. Co do placzu to nie wiem, zastanawiam sie czy to nie kolki jednak, a moze wzdecia. Dobrze by bylo, zeby synkowi odbilo sie zawsze po jedzonku, bo ja tak robie z mala i poki co zadnych problemow brzuszkowych. Wazne tez co Ty jesz, bo byc moze to tez powod placzu. Pozdrawiam Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Re: Do agancarz 06.06.06, 09:30 Dzieki za radę, dzis umyłam mu twarzyczkę przegotowaną wodą i niczym nie smarowałam. Słyszałam, że kosmetyki Johnsons uczulają i ja stosuję kosmetyki dla dziecka Nivea Baby. W każdym razie zobaczymy, może policzki mu wyładnieją. A co do jedzenia to niestety karmię małego butelką - Bebiko 1. Jadł to już w szpitalu, bo nie miałam pokarmu. Je to mleko już prawie 4 tygodnie i do tej pory nic mu nie było. W każdym razie w piątek idę do lekarza pediatry na bilans miesięcznego dziecka i na USG bioderek, więc spytam lekarza o te wypryski na policzkach. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
magdakur Re: skaza białkowa?? 07.06.06, 19:25 potwierdzam Twoją wypowiedź. Dziś byłam u pediatry i stwierdziła właśnie wysypkę hormonalną. Ucieszyłam się, bo już się bałam, że to reakcja na czekoladę Lekarka zapisała jakąś maść do wykonania w aptece(ponoć taką się stosuje przy skazach,ale tu też ma złagodzić zaognienie) Odpowiedz Link Zgłoś
anja.t Re: skaza białkowa?? 05.06.06, 22:07 Moja mała ma tez takie zaognione krostki. Starsza zaczynała od tego samego i leczymy się do dziś Tym gorzej że idzie tzw. marszem alergicznym i teraz alergia pokarmowa przechodzi we wziewną ( poczatki astmy) ((( Odpowiedz Link Zgłoś
asw3 Re: skaza białkowa?? 06.06.06, 11:59 Moj synek tez ma lekko zaczerwienione krostki niektóre z białą końcówką na policzkach - dzisiaj pokazałam to położnej, która stwierdziła że to naturalna reakcja na mleko ale nie jest to skaza i że tego wyrośnie. Trzeba jednak to obesrwować bo jeśli sie zaoognią lub rozsieją to biegiem do lekrza i zmiana na mleczko hypoalergiczne - bo ja dokarmiam sztucznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia030 Re: skaza białkowa?? 06.06.06, 16:33 Mój mały też to ma , pediatra mi powiedział, że to jest jeszcze niedojrzałość układu pokarmowego i samo przejdzie. Kazał przemywać rumiankiem, i po dwóch dniach juz tylko kilka krostek zostało. Wiem, że rumianek może uczulać, ale u mojego małego wszystko jest o.k. Odpowiedz Link Zgłoś
agz_home "brzydkie" potówki 07.06.06, 14:39 Witam, nasz Artek też miał czerwone krostki na policzkach z białym czubkiem (pojawiły się jak skończył 3 tyg, teraz w niedzielę skończył miesiąc), a ja bałam się, że to początek skazy białkowej. W zeszłą środę na wizycie pediatra powiedziała nam, że to potówki, ale taka "brzydka", ropna odmiana. Dostaliśmy Neomycinum - wprawdzie to maść na oczy, ale przez to delikatna i nie zaszkodzi. Posmarowałam policzki kilka razy i krostki złagodniały, a niektóre całkowicie zniknęły. W sumi to byłam zdziwiona, że to potówki, bo staram się Małego nie przegrzewać. Pozdrawiam. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
olciamaz Re: skaza białkowa?? 07.06.06, 21:34 ja sie tez stresuje czy moja mala ma ta skaze. ale teraz w necie przeczytalam ze w przypadku skazy policzki sa zaczerwienione i wygladaja jak polakierowane. wiec moze te nasze krostki na policzkach to rzeczywiscie normalny tradzik? Odpowiedz Link Zgłoś