Dodaj do ulubionych

dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ?????????????

12.06.06, 18:00
Bardzo mnie to zastanawia. Ja kocham moje słoneczko podad wszysko, ale z
nastepnym chetnie odczekam z 4 lata ( przynajmniej) Mam wory pod oczami, od
8,5 miesięcy nie przespałam pełnej nocy, co noc wstaje na karmienie,
kręgosłup mi juz wysiada, wchodze codziennie na 3 pietro,mąż pracuje po 10
godzin wiec nie ma go prawie 11 z dojazdami, ciągle siedze sama z małym, do
tego te ząbkowanie, płacz.
Chce żeby sie usamodzielnił, żebym doszła do siebie i dopiero pomyślimy o
kolejnym dzieciaczku.
Zastanawiam czy te które składają gratulacje ( w innym wątku) i nie mogą sie
doczekać, to czy one też same zajmuja sie dzieckiem.
Ja nie podrzucam małego do mamy żeby tylko sie wyspać, czy też wyjść gdzieś.
Nie po to chcieliśmy mieć dziecko żeby teraz podrzucać go komuś dla własnej
wygody !
Obserwuj wątek
    • kasikk_29 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 18:21
      nie feeruj wyroków zbyt łatwo smile)
      ja CHCĘ 2 malucha już teraz
      sama zajmuję się małą na zmianę z jej tatusiem
      moja mama zajęła się nią 2 razy - jak miałam 41 stopni temp. przy zapaleniu
      piersi (mąż musiał zająć się mną, bo sama nie byłam w stanie się podnieść z
      łóżka i iść do łązienki)
      a 2 - kiedy malowaliśmy szafę w przedpokoju - nie chcieliśmy żeby wąchała farbę
      inna sprawa, że noce przesypiam prawie całe w sumie od grudnia
      a moja kruszyna nie jest bardzo kłopotliwa - generalnie pogodna
      mieszkam na parterze wink)
      a kręgosłup też mi wysiada i skolioza o swoje się dopomina smile)
      jakoś CHCĘ i już, może tak działa jakiś biologiczny zakodowany system, żeby
      mieć dzieci?
    • sasza71 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 18:48

> czy te które składają gratulacje ( w innym wątku) i nie mogą sie
      > doczekać, to czy one też same zajmuja sie dzieckiem.

Ula,dziwnie to zabrzmiało.
      Mysle,ze mogłas chcący-nie chcący kogos takim sądem urazic.
      Sugerujesz,ze te z nas ktore maja wiecej dzieci lub planuja juz niedługo
      kolejne dziecko maja mamki,nianki,babcie- a same tylko od czasu do czasu bawia
      sie w matkowanie????
      • sdomitrz Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 19:00
        > > czy te które składają gratulacje ( w innym wątku) i nie mogą sie
        > > doczekać, to czy one też same zajmuja sie dzieckiem.

Ja tez to odebrałam trochę w swoim kierunku, ale dlatego, że gratulowałam
        rzeczywiście z całego serca.... Ula zaś zarzuca nam wszystkim nieszczerość, no
        cóż mam nadzieję, że dziewczyny, którym gratulowaliśmy tak to nie odbierają....
    • hanna26 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 18:56
      Ja jeszcze karmię piersią i chcę karmić jeszcze co najmniej pół roku.
      Planujemy trzecie dziecko (bo mamy już dwoje!), ale nie chcę zachodzić w ciążę
      wcześniej niż wtedy, gdy zakończę karmienie. Dla mnie róznica między
      rodzeństwem 2 -2,5 roku (taka jak między moimi dziećmi) jest najlepsza.
      Ula, mój mąż także pracuje cały dzień, a ja przez cały dzień sama zajmuje
      się dwojgiem moich dzieci. Nie podrzucam ich nikomu dla wygody - owszem,
      czasami mój tata zajmuje się młodszą, ale tylko po to, żebym ja poszła ze
      starszą do lekarza czy np. trochę dalej na zakupy do sklepu ekologicznego.

Mogę z całego serca pogratulować dziewczynom (jeszcze tego nie zrobiłam)
      drugiej ciąży, ponieważ uważam, że przy dwojgu dzieciach jest znacznie mniej
      pracy, niż przy jednym. Twierdzę tak z całą odpowiedzialnościa. Tzn.
      teoretycznie mam więcej obowiązków, bo musze uprać dwa razy więcej ciuchów,
      przygotować dwa posiłki, ubrać na spacer dwoje dzieci itd. Ale to tylko pozory.
      Prawda jest taka, że dziewczynki doskonale się sobą zajmują, nie są marudne,
      bawią się razem, podczas gdy ja mogę wszystko zrobić w domu. Pamiętam, jak
      koleżanka - pediatra z CZD mówiła mi: "Zobaczysz, jak szybko będzie się malutka
      rozwijał przy starszym dziecku. Będzie z nią o wiele mniej kłopotu, będzie
      bardziej radosna". Ta dziewczyna ma wielkie doświadczenie w pracy z dziećmi i
      mówiła mi, że prawie nic tak doskonale nie wpływa na rozwój maleństwa, jak
      obecność drugiego dziecka. Myślałam, że to przesada, ale teraz widzę, że to
      prawda.
      Pozdrawiam serdecznie,
      Szczęśliwa mamusia dwóch ludzików.
    • sdec Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 19:37
      A ja nie widzę nić złego w tym, aby dziadkowie lub ktoś komu ufasz (u mnie np.
      dobra koleżanka z bloku, moja mama, babcia) pomagali od czasu do czasu, nawet
      po to żeby rodzic mógł właśnie odpocząć lub mieć wolną chwilę dla siebie na
      swoje potrzeby,np. zakupy. I to wcale nie oznacza, że robimy to dla własnej
      wygody i, że nie kocha się własnej pociechy. A jeżeli, uważasz, że musisz być
      niewolnikiem własnego dziecka, to naprawdę się mylisz.
      Poza tym nie każdy ma nieprzespane noce i nie każdy mieszka w bloku. Przy
      dwójce tak małych dzieci jest naprawdę ciężko, ale w sumie jest to
      jedno "chowanie", a później nie musisz zaczynać wszystkiego od początku.
      Mam dwójkę dzieci i sama się nimi zajmuję, mąż ciągle pracuje, często wyjeżdża
      wdelegacje, ale staram się często wychodzić z domu, zapraszać do siebie, aby
      jak najmniej być samą. To naprawdę pomaga.
    • agnieszkaela Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 20:27
      Odpowiadajac na pytanie chce juz teraz drugie dziecko bo po 1.skonczylam
      wlasnie 30 lat a nie chce byc jeszcze mloda mama, po 2. chce aby roznica wieku
      byla niewielka po 3. tak jest najrozsadniej, nie pracuje teraz, a jak odchowam
      dwojke i bede mogla serio zajac sie praca nie przerywajac jej kolejnym urlopem
      macierzynskim (ma ktory najpierw musialabym zarobic wypracowaujac okreslony
      czas) po 4. marzy mi sie coreczka
      Mieszkamy z dala od rodziny, maz pracuje duzo, takze wieczorami i w weekendy,
      wiec i dom i synem zajmuje sie sama. Zabieram go ze soba wszedzie i na zakupy i
      na ploty z kolezankami, i do lekarza czy dentysty. Na imprezy tez wychodzimy w
      trojke. Z niektorych rzeczy musielismy na jakis czas zrezygnowac-jak kino,
      koncert, teatr. Noce tez mam nieprzespane, bo Filip zasypia tylko przy piersi,
      a budzi sie czasem kilka razy. Czasem jestem zmeczona, czasem mam dosyc... ale
      to tylko chwile.
      • madelaine6 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 21:21
        Wiesz co,Twoj post brzmi jakos tak niezbyt
        milo...Nie wiem co jest zlego jak nawet zdarzy sie
        komus podrzucic dziecko babci raz na jakis czas?
        Czy to jakis objaw nieodpowiedzialnosci?????

Napisalas:
        >Ja nie podrzucam małego do mamy żeby tylko sie wyspać,
        czy też wyjść gdzieś.
        >Nie po to chcieliśmy mieć dziecko żeby teraz podrzucać
        go komuś dla własnej wygody !

Moze wlasnie dlatego jestes taka wykonczona,bo nie masz
        okazji,zeby odpoczac?Moim zdaniem lepiej chyba dac babci
        lub tacie dziecko na godzine a samej sie zrelaksowac w tym czasie,
        niz czuc skrajne wyczerpanie fizyczne i psychiczne.
        Mama zrelaksowana jest lepsza mama i czerpie wieksza
        radosc z macierzynstwa.Wybacz,ale z Twojego postu przebija
        jakies dziwne przekonanie,ze jestes wzorem matki idealnej
        a wszystkie,ktore robia inaczej, sa mega wyrodne.

Tak,korzystam czasem z pomocy mojej mamy,ale zdarza sie
        to rzadko juz teraz.Moj maz pracuje obecnie krocej o godzine,
        dlatego moge spokojnie wyjsc i relaksowac sie do bolu.
        Mam dwoje dzieci-roznica wieku 2 lata i 4 miesiace i jest
        cudownie.Nie mam worow,dzieci jak pisala hanna26 zajmuja sie
        soba a ja jestem bardzo szczesliwa.Za tydzien sie bronie,
        siedzac z nimi w domu skonczylam drugie studia i nie bylo
        mi latwo,ale dzieki temu ze mam dystans do swiata i nie
        przyjmuje postawy meczennicy,to zyje i mam sie dobrze
        a wiadomosci o ciazach kolezanek z forum przyjmuje z wielka
        radoscia,podobnie jak ich odpowiedzialne decyzje o planowanym
        w najblizszej przyszlosci macierzynstwie.
        • miodzio_k Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 22:10
          pozostaje mi sie tylko podpisać pod tym co już dziewczyny napisłay jeśli chodzi
          o odczucia w związku z tym co ula napisała.
          Dodam jeszcze, że ja zajmuję się małą non stop. Nie zostawiam rodzicom bo są
          zajęci i nie chcę ich obciążać dodatkowo (oczywiście poświęcają Julii mnóstwo
          czasu kiedy do nich jezdzimy, teściom też nie (z pewnych powodów o których tu
          pisac nie będę). Kiedy mąż wychodzi do pracy Julia jeszcze śpi, kiedy on wraca
          on awłaśnie ma 2 drzemkę. Widzą sie wieczorami i w weekendy i to też czasem coś
          ważnego mu wypadnie i znów ja się nią zajmuję.
          Nie mam worków pod oczami i choć w nocy do niej wstaję nie narzekam, bo mi to
          nie przeszkadza (a przynajmniej mam pretekst by wstać do WC - wieczorem b. dużo
          piję), mam czas iść do fryjera i mam czas uczesać się w domu nie zaniedbując
          Julii, mama czas posprzątać, ba nawet mam czas poprasować pieluszki tetrowe.

Bardzo kocham moją córcie i właśnie dlatego chcę dla niej rodzenstwa smile
          • ula233 ja nie wsiadam na nikogo 12.06.06, 22:22
            poprostu moze i faktycznie źle to ujełam, bo i faktycznie jak mam juz naprawd
            związane ręce i nie moge zabrać małego ze sobą to zostaje on z babcią.
            Widocznie maciej o wiele bardziej spokojne dzieci, mój synek jest taki zywy i
            ruchliwy że z 2 maluchem nie dała bym sobie teraz rady. Podziwiam z całego
            serca te mamusie które dają sobie rade, ja widocznie jeszcze do tego nie
            dojrzałam a może poprostu jestem zmęczona
          • kuncwotek Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 22:23
            miodzio świetnie to wyjaśniłaś...Bardzo kocham moją córkę i włąśnie dlatego
            chcę dla niej rodzeństwa! Ja mam takie samo zdanie! a poza tym kocham dzieci i
            marzy mi się 4 ;DDD
            Ja również sama zajmuję się swoją córeczką, czasami jestem zmęczona, ale dzieci
            to cud i szczęście więc jeszcze 2-3 nie zaszkodzi;DDD
            • justin301 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 12.06.06, 22:29
              O jejku.
              jestem wyjątkowo niedobra matką. Jest u mnie teściowa, mimo że nie pracuję.
              wychodzę z domu 2 razy w tygodniu. Moje dziecko jest okropnie rozpuszczone.
              Babcia kocha go ponad życie - my zresztą też. W sumie to sie cieszę, ze jest,
              bo trudno mi bardzo dobrze sie zorganizowac. Chyba ne dałabym rady sama, bo
              jeszcze czasem musze sie pouczyć.
              Gdybym nie miała za niecałe 2 lata egzaminu to kto wie?
              Z drugiej strony mam już 31 lat maż 4 lata wiecej wiec nie jestesmy już takimi
              młodymi rodzicami. nie wiem czy ise jeszcze zdecydujemy.
              I traz sie czuje tak jakbym podrzucala dziecko teściowej. Ale tak naprawde to
              on bardzo korzysta na tej sytuacji. ciągle się nim ktoś zajmuje. A moja
              teściowa jest taka szczęśliwa.
              • magalik Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 13.06.06, 09:43
                no to wypowie sie ta ktora wkrotce bedzie miala dwojkesmile planowalismy ze zajde w
                ciaze za pol roku, ale znow plany nie wyszlysmile chcialam miec tak amala rozniece
                wieku zeby:
                1. odchowac i miec sprawe dzieci zalatwiona
                2. odchowac i na dobre zajac sie praca a nie po np 2 latach pracy znow oddac
                awans kolezankom bo ja na macierzynski i wychowawczy (jakos nie jestem do nian
                przekonana, a rodzice i tescie daleko)
                3. moc po odchowaniu znow jezdzic na narty, pod namiot, na zagle itp a bnie
                cviagle z pieluchami sie ciagac
                4. mam 25 i pol lat i uwazam ze to dosc dobry okres na dzieci - i fizycznie i
                psychicznie

wady oczywiscie tez sa - przemeczenie, obserwacja znajomych ktorzy jeszcze nie
                maja dzieci i wlasnei teraz podrozuja gdzie im sie zywnie podoba, wychodza
                wieczorami do knajp i o nic sie nie martwia.

a co do postu Uli - maz razem z dojazdami pracuje 11godz, jak pisalam dziadki
                100km dalej, tak wiec glownie jestem sama, czasami mamie uda sie wygospodarowac
                kilka dni i przyjechac zebym tak sama nie siedziala, jak jest jakas impreza
                planowana na ktora chcemy isc to na ktorychs dziadkow zwykla mozemy liczyc (o
                ile im wczesniej powiemy zeby sobie 'wolne' zalatwili), a Natlaka jest dosc
                pogodnym dzieckiem (ale pracy przy niej tyle samo - chce jesc, brudzi ubranka,
                trzeba isc na spacer)

Ale rozwazajac za i przeciw - jestem ZAsmile
      • asmi7 Re: do agnieszkaela 13.06.06, 09:37
        agnieszkaela napisała:

> nie pracuje teraz, a jak odchowam
        > dwojke i bede mogla serio zajac sie praca nie przerywajac jej kolejnym
        urlopem macierzynskim (ma ktory najpierw musialabym zarobic wypracowaujac
        okreslony czas)

Ja tak z zupełnie z innej beczki - o przepisy dot. macierzyńskiego. Co miałas
        na myśli pisząc, że musiałabyś zarobić na macierzyński wypracowując określony
        czas? Czy jeżeli kobieta jest na wychowawczym, to musi wrócić do pracy na jakiś
        czas, aby później mogła skorzystać z płatnego macierzyńskiego? Ja w przepisach
        jestem, raczej zielona a to bardzo dla mnie istotne informacje.
        • agnieszkaela Re: do agnieszkaela 13.06.06, 10:04
          Asmi, niestety nie pomoge, bo mieszkam w Holandii, a wiec sytuacja jest inna
          niz w Polsce.
    • doris_doris1 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 13.06.06, 10:26
      Generalnie to chyba wystarczyło by się podpisac pod tym co napisały
      poprzedniczki. Ale dodam jeszcze, że ja tak jak większość do czasu powrotu do
      robola (w marcu) sama zajmowałam się Oliwką (pierwszego dnia po powrocie ze
      szpitala powiedziałm wszstkim ze jak bede potrzebowac pomocy to dam zanć i nie
      trzeba mi pokazywać jak się dziecko myje, przewija itp i jak do tej pory nie
      wołałam o pomoc). Mąż normalnie pracuje - czyt. nie ma go całymi dniami, babcie
      sa raczej od święta (moja mama pracuje, teściowa choc na emeryturze jest zbyt
      zajeta i nie ma ochoty - co akurat jest mi na rękę). Poza tym nadal jeszcze
      karmię piersią i niestety moje dziecko się budzi w nocy i musze do niej biec a
      przeciez idę do pracy gdzie nikogo nie obchodzi ze wstawałam co 2 godziny czy
      niespałam bo ząbki idą i jakoś nie mam podkrązonych oczu, nie chodze w
      pomietych ciuchach, jestem umalowna, uczesana....... daje rade, choc czasem są
      gorsze dni, ale nikt nie mówił ze bedzie latwowink. A z Oliwką teraz "siedzi"
      moja Ciocia, która jak wracam zaraz biegnie do swojego domu, też ma co robicwink
      więc ja w sumie mam "z pracy do roboty" i jest super. A co do drugiego dziecka,
      chce je mieć i to w miarę szybko! I tak jak dziwczyny pisłay przede wszystkim
      dla Oliwki (choć dla siebie tezwink ), nie chcę by była jedynaczką, sama mam
      siostre i wiem jak to fantastycznie jest miec rodzenstwo. Chce by ona tez
      zaznała tego daru, bo to jest dar mieć kogoś tak bliskiego, a moze nawet
      najblizszego na swiecie jak siostra czy brat. No i tak to wygląda....
    • sylwia_zi Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 13.06.06, 12:55
      a ja powiem tak...
      jestem samotną matką, mam 28 za chwilę lat, mieszkam sama, rodziców mam blisko,
      ale pracuja do nocy, z tamta stroną zero kontaktu.
      Mam tez wlasną firme, wspolniczke w ciazy, pracuje 8 godz. i mam opiekunke.
      Po pracy zajmuje sie mala tylko ja.
      Karmie piersia, wstaje w nocy 3, nawet 4 razy (tzn. karmie)
      Juz sie przyzwyczailam do przerywanego snu.
      Nie narzekam na swoj los.
      Z mala chodze wszedzie, wyrzucam smiecie, na solarium, do knajp na kawe. Mam
      tylko problem jak chce auto umyc lub isc do fryzjera, wtedy mała zostaje z mama.

a mimo to, jak znajdzie sie tatus, to chce aby moja mała miała rodzenstwo,
      najlepiej siostrzyczke/
      moze kiedys jeszcze los sie do mnie usmiechnie, kto wie...
      • ula233 DLACZEGO ROBICIE ZE MNIE TYRANA ? 13.06.06, 14:37
        przecież ja nie napisałam że ja nie chce mieć 2 dziecka !!!!
        Wiadomo, że chcę i mój synek bedzie miał rodzeństwo !
        Jak wiadomo sa te gorsze i lepsze dni. Ja miałam wczoraj właśnie ten gorszy i
        musiałam sie wyżalić. Dzisiaj synek wogóle nie płacze i jest super ale to i tak
        nie zmienia faktu, że jeszcze poczekamy.
        mam dziecko z AZS potrzebuje on wiecej uwagi. Ale moje życie podpożadkowałam
        jemu , bo jest dla mnie najważniejszy, wiec jeśli nie mam czasu iść do knajpy
        to przecież na to nie narzekam !
        Więc przestańcie mnie oskarżać !!!
        • qbolina Re: DLACZEGO ROBICIE ZE MNIE TYRANA ? 13.06.06, 14:49
          spokojnie Ula. smile

ja Ci powiem tak: mam wyjątkowo spokojne dziecko, przesypiam całe noce od pół roku, nie płacze, nie miał kolek, kiedy sie budzi, gada anie awanturuje się.. no cud-miód, nie moge narzekać.
          Mame mam daleko, teściowie bliżej ale jakos do tej pory nie zdażyło mi się mata z nimi zostawic, więc sama rozumiesz... Mąż pracuje do 15, pomaga jak może.

no i - konkluzja - chciałabym drugie dziecko. jeszcze nie już - ale może w przyszłym roku? kiedy Mat juz przestanie potrzebować pieluch, bo wiadomo, pieniądze. Troche przeraża świadomośc ogarnięcia dwójki maluchów - ale potem już bedzie się mozna skupic na szukaniu pracy itd, to mnie motywuje.
        • sylwia_zi Re: DLACZEGO ROBICIE ZE MNIE TYRANA ? 13.06.06, 14:55
          ja nie pisałam aby Ciebie urazic...
          i moj post byl nieco nie na temat
          ja tez, nawet jakbym miala z kim, nie chcialabym miec TERAZ 2 dziecka
          za jakis czas owszem
          nie uwazam Cie za tyrana, tylko za odwazna osobe co ma swoje zdanie i bardzo
          dobrze.
          moje dziecko cierpialo na kolki od 2 dnia zycia, i caly czas sa problemy
          jak to dobrze ze kazdy z nas jest inny bo wtedy wszyscy mielibysmy rodzenstwo
          rok po roku a byloby to wtedy nudne, prawda?
    • asmi7 Re: dlaczego chcecie 2 dziecko już teraz ???????? 13.06.06, 22:43
      Ula, każda z nas ma prawo zaprosić na świat dziecko wtedy, kiedy tego pragnie.
      Jeśli Ty czujesz, że to nie jest jeszcze "ten moment", to po prostu poczekacie
      jeszcze trochę. To normalne. Równie normalne jest, ze niektóe z nas chcą
      drugiego dzidziusia już teraz. Pewnie z różnych powodów - trochę podpowiada im
      serce, trochę rozsądek a czasami decyduje pewnie przeznaczenie (lub, jak kto
      woli, przypadek).
      Każdy nowy człowiek to cud i radość ogromna - to dlatego tak serdecznie
      gratulowałyśmy naszym koleżankom (z pełną świadomością trudu jaki niesie w
      sobie wychowywanie 2 dzieci). Tobie, jeśli podejmiecie już taką decyzję, też
      pogratulujemy szczerze i nikt Ci nie wypomni, że czekałaś krócej lub dłużej, bo
      to jest po prostu Twoje prawo.

A jeśli chodzi o pomoc innych, to... gdy ja będę kiedyś, kiedyś babcią to będę
      przeszczęśliwa jeśli Wojtek podrzuci mi od czasu do czasu swojego malucha,
      choćby po to, zeby sam mógł się np. wyspać.

Wiem, ze pewnie drażni Cie już ten wątek, ale tych 8 znaków zapytania w tytule
      tak bardzo prowokuje do zabrania głosu...
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka