Dodaj do ulubionych

nie stawia kroczków

20.06.06, 22:23
Witam!
Nigdy nie chciałam porównywać swojego dzieciątka, bo wogóle tego nie
znoszę,każde dziecko rozwija sie inaczej i zdaję sobie z tego sprawę. jednak
zaczynam sie niepokoić mój mały ma prawie10 miesię cy a wogóle podtrzymywany
pod paszki nie stawia kroczków, strasznie chwjeją mu sie nózki.wszystkie
dzieci moich znajomych już tuptaja trzymane za rączki i tak sobie myślę może
Wy mi powiecie coś na ten temat jak jest u Was.Czy mam narazie czekać czy iśc
do lekarza?
Obserwuj wątek
    • agnieszkaela Re: nie stawia kroczków 20.06.06, 22:27
      Spokojnie, jeszcze jest duzo czasu. Wiekoszosc dzieci kolo roku zaczyna chodzic
      i wcale nie trzeba pomnagac wczesniej. Zreszta moj Filip jak sie go wezmie pod
      paszki czy za rece zaczyna skakac, siada ale tez nie idzie. Za to sam, przy
      mebach albo przy jezdziku chodzi.
    • kuncwotek Re: nie stawia kroczków 20.06.06, 22:30
      Własnie dziś Zuza zaczeła stawiac pierwsze kroczkiwink Chyba też późno, bo jak
      czytała to inne maluchy już przebierały nóżkami. Wydaje mi się, że nie powinnaś
      się tak denerwować! Po prostu Twoje dziecko porzbuje więcej czasu, to jest moje
      zdanie. Moja córka np.nie umie sama siadać i wstawać-czekamy na ten dzieńwink
      • malina.majka Re: nie stawia kroczków 20.06.06, 22:47
        A u nas Maya pelza,sama siada,ale nie wstaje sama tylko podtrzymywana podciaga
        sie,kroczkow tez nie robi,po prostu stoi jak sie trzyma czegos i podskakuje smile
        Ja najpierw czekam,az z tego pelzania przerodzi sie raczkowanie-na samodzielne
        kroczki mamy jeszcze duzo czasu smile pozdr.
    • azja811 Re: nie stawia kroczków 21.06.06, 09:20
      agajp2 napisała:

> Witam!
      > Nigdy nie chciałam porównywać swojego dzieciątka, bo wogóle tego nie
      > znoszę,każde dziecko rozwija sie inaczej i zdaję sobie z tego sprawę. jednak
      > zaczynam sie niepokoić mój mały ma prawie10 miesię cy a wogóle podtrzymywany
      > pod paszki nie stawia kroczków, strasznie chwjeją mu sie nózki.wszystkie
      > dzieci moich znajomych już tuptaja trzymane za rączki i tak sobie myślę może
      > Wy mi powiecie coś na ten temat jak jest u Was.Czy mam narazie czekać czy iśc
      > do lekarza?

Tak wiec nie porównój swojego dziecka i teraz.Nie napisałaś za duzo od swoim
      dziecku,jezeli nie pokoi Cie tylko fakt nie stawiania kroczków to nie masz
      powodow do zamartwiania się.Nie napisalaś natomiast co Twoje dziecko
      potrafi,byc moze świetnie raczkuje i nie interesuje go póki co wstawanie i
      chodzenie na dwóch nóżkach.Natomast jeśli są inne objawy które Cie niepokoją w
      jego rozwoju to wtedy powinnaś odwiedzic pediatrę.Pozdrawiamsmile
    • mamusia_chlopczyka Re: nie stawia kroczków 21.06.06, 09:34
      dzieci różnie się rozwijają, zwłąszcza jeśli chodzi o siadanie i chodzenie...
      mój Staś owszem chodzi sam ale wzdłuż łóżka, ławy itp... ale jak go wezmę za
      rączki albo pod paszki to nie chce chodzić więc go nie męczę, przyjdzie dzień że
      sam zacznie... jeszcze jest czas na pierwsze kroczki...
    • doris_doris1 Re: nie stawia kroczków 21.06.06, 11:46
      wiesz mam takie samo podejście do porównywania dzieci jak Ty. I uwazam , że nie
      nalezy tego robic i sama staram się nie porównywać, aczkolwiek jak czasem
      czytam posty na formum to wiadomo...zastanawiam się. Ale przekonałam sie
      ostatnio, ze nie ma to większego sensu. Otoż,pod wpływem wielu przeczytanych
      wypowiedzi zaczęłam się zastanawiac dlaczego moje dziecię nie raczkuje i czy
      wogóle będzie i prawie juz doszłam do wniosku, że Oliwetta jest z
      tych "pełzaków wstecznych" i od razu zacznie chodzic, a tu pewnego dnia moje
      dziecię ku radości mamusiwink po prostu poszzzzzzło do przodu tak jak by to
      robiło od zawsze wink i zasówa az miło. Po prostu dla kazdego dzieciaczka na
      wszystko jest odpowiednia pora i tyle. Nie martw się, a lekarza zapytaj przy
      okazji wizyty kontrolnej dla spokoju sumienia.
      • guruburu Re: nie stawia kroczków 21.06.06, 14:50
        nie sądzę, zebyś musiała się przejmować - dziecko nie ma chodzić trzymane pod
        pachy tylko ewntualnie np samo przy meblach lub z jedzikiem (moja łazi za
        taboretem, takim sztywnym pufem...) - a jak bedzie gotowa to na pewno bedzie
        sie domagac prowadzania za raczki.
        ostatnio widzialam matke 'prowadzajaca' pod pachy 7, 5 miesieszna dziewczynke,
        ktora nawet ne wiedziala o co chodzi, tylko dlatego, ze zobaczyla, ze moja
        zorka raczkuje poo piaskownicy i pytala sie od kiedy raczkuje, na co ja zgodnie
        z prawda powiedzialam od kiedy.
        Ludzie zdarzaja sie niestety glupi. Jak kilku znajomych probowalo prowadzac
        moje dziecko to prosilam zdecydowanie, zeby tego nie robili.
        • annairam Re: nie stawia kroczków 21.06.06, 19:09
          Każde dziecko rozwija się inaczej. Matylda np. zupełnie inaczej niż wszystkie
          znane mi dzieci i teorie z poradników wink. Jeśli chodzi o przemieszczenie się to
          na razie jest rakiem - pełzakiem. Nie stawiałam jej na nóżki bo tak poleciła mi
          ortopeda. Powiedziała, że dziecko jak będzie gotowe to samo wstanie podciągając
          się czegoś a jak już wyćwiczy dobrze stanie to dopiero czas na chodzenie.
          Stwierdziła, że najwazniejsze jest by dziecko dążyło do porusznia się i jeżeli
          nawet nie wstanie samo do roku ale raczkuje, turla się czy podskakuje na pupie
          to jest ok. Dodała jeszcze, że nie ma sensu wymuszac obciążania bider, które
          przecież cały czas się umacniają. Nasze dzieci mają jeszcze czas na dreptanie.
          Przejmowała się bardzo, że matylda jest taka nieruchliwa ale i pediatra i ta
          ortopeda stwierdzili, że jest ok. mamy robić sobie ćwiczenia na rozruszani, mamy
          mała podnosic w odpowiedni sposó, itd. ale nic nie wymuszać, tzn. kazali, np.
          nie stawiać dopóki sama się nie podciągnie do stania. Nie przejmuj się, na pewno
          maluch ma swoje tempo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka