Dodaj do ulubionych

pneumokoki- czy szczepicie

16.07.06, 14:24
cześć dziewczyny
czy zamierzacie szczepić swoje maleństwa przeciwko tym bakteriom. Mój Mikołaj pójdzie do żłobka więc bęćdzie w grupie podwyższonego ryzyka i tak się zastanawiam czy go zaszczepić. A jest to nie mały wydatek. Ale jak weszłam na stronę www.pneumokoki.pl to włosy stanęły mi dęba na głowie jak bardzo niebezpieczne może być zarażenie tymi bakteriami. Z drugiej strony zastanawiam się czy nie jest to chwyt marketingowy firm farmaceutycznych. Co o tym sądzicie i czy szczepicie?

Pozdrawiam
Madzia i Mikuś
Obserwuj wątek
    • kicia781 Re: pneumokoki- czy szczepicie 16.07.06, 14:29
      A tak w ogóle to czy wiecie jaki byłby przypuszczalny koszt tych szczepionek?
    • polaquinha Re: pneumokoki- czy szczepicie 16.07.06, 14:34
      Jesli posle Manu do zlobka-to na pewno tak! Poki planujemy pozostawienie go z babcia-pediatra powiedziala,ze nie ma takiej potrzeby.
      W jakiejs gazecie wyczytalam,ze kosztuje ok 250zl.
    • mysza_33 Re: pneumokoki- czy szczepicie 16.07.06, 16:16
      Gdyby mały szedł do żłobka - zaszczepiłabym na pewno. Dzieci łapią od
      rówieśników b. szybko, a ty nie masz wpływu na działania innych rodziców. Koszt
      jest duży bo szczepionka kosztuje koło 300 zł, a trzeba ją ostatecznie podać
      3-krotnie. Całość wynosi więc 900 zł. Bardzo dużo, choć w pewnych odstępach
      czasu, można nazbierać.

Mysza
      • dysia83 Re: pneumokoki- czy szczepicie 16.07.06, 17:09
        A mi pediatra powiedziała żebym nie wierzyła reklamom i gazetom-prawdopodobieństwo zarażenia jest podobno małe.Mój Szymek nie idzie do żłobka więc się nie martwię.Lekarz polecił mi natomiast szczepionkę skojarzoną i taką dla Szymka wybraliśmy.Pozdrawiam
    • aga.kotek Re: pneumokoki- czy szczepicie 16.07.06, 18:42
      ja mam ten sam problem..zastanawiam się bo moja Oliwia idzie do żłobka..ale
      pytałam w mojej przychodni i powiedziano mi że ta szczepionke kupić można tylko
      w jednej aptece w Toruniu i wtedy w przychodni jednej w Toruniu szczepia. Także
      nie wiem czy to nie jest chwyt markietingowy..bo gdyby tak polecano ta
      szczepionkę to chyba we wszystkich przychodniach byłaby dostępna a nie w jednej
      aptece w mieście..koszt szczepionki 290zł
      • martunia78 Re: pneumokoki- czy szczepicie 16.07.06, 21:37
        Kicia dzieki, że zaczęłaś ten temat bo ja właśnie pytałam lekarki o to i ona
        powiedziała, że najlepiej dopiero jak mały będzie miał gdzieś dwa lata, pytałam
        w aptece i pani powiedziała, że szczepionka tylko na zamówienie i nie umiała
        podać ile kosztuje.
        Wiec jestem w szoku, że aż tyle, myślałam, ze 300 cała szczepionka...
        oj, ja naiwna...
        -
    • aga.kotek Re: pneumokoki- czy szczepicie 17.07.06, 09:44
      ja już jestem pewna że bede szczepić...orawdopodobnie w 3 miesiącu..bo potem 5
      miesiąc i 12 z tego co wyczytałam..
    • chilli_xxx Re: pneumokoki- czy szczepicie 18.07.06, 21:36
      Witam dziewczyny!
      Mało się udzielam z powodu błahostki - brak czasu smile Ale co do pneumokoków musze
      Wam napisać moje doświadczenie.
      Mój mały synek w wieku 3 tygodni złapał katarek. Leczony był solą fizj.i
      Euphorbium. Niestety katarek nie przechodził. W międzyczasie rozmawiałam z
      pediatrą o szczepieniach, która powiedziałażer w czasie jej 20-letniej praktyki
      miała 1 dziecko z zapaleniem opon wywołanych pneumokokami.
      Z powodu przedłużającej się żółtaczki dostałam skierowanie do szpitala na
      badanie poziomu bilirubiny. Tam też lekarka skierowała mnie na badanie wymazu z
      noska, skoro ten katar tyle się ciągnie (ok. 3 tygodni). Na wyniki czekałam
      tydzień. I przeżyłam szok mały miał w nosku 3 bakterie w tym pneumokoki!!!
      Leczenie polegało na serii zastrzyków 2xdziennie przez 8 dni. Przeżyliśmy ból
      płacz i moją rozpacz, kiedy czytałam o tych wszystkich zagrożeniach i
      powikłaniach. Jesteśmy już po terapii, bakterii nie ma ale ja szczepić napewno
      będę. Owszem tanie to nie jest (3x317 zł) ale jak pomyślę co przeszliśmy to nie
      zastanawiam się ani sekundy. Te bakterie są wszędzie i każdy z nas może być
      nosicielem, więc skoro można maluchy zabezpieczyć to po co ryzykować???
    • gosiunia333 Re: pneumokoki- czy szczepicie 20.07.06, 11:14
      hej, tez sie zastanawialam, bo w sumie zadne pieniadze nie sa wazne jesli
      chodzi o zdrowie dziecka, lecz mysle ze to jest naciaganie, cala seria kosztuje
      teraz ok 1000 zl a ta sama szczepionke moze podac dziecku miedzy 2 a 3 rokiem
      zycia i tylko jedna dawka wystarczy czyli ok 300zl, takze ja czekam,
      pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka