Dodaj do ulubionych

Kiedy chrzciny???

25.07.06, 10:19
Obserwuj wątek
    • justynapio Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 10:21
      No włąśnie- kiedy? Ja zaplanowałam sobie na święta Bozego Narodzenia,ale jak
      czytam że niektóre z Was już ochrzciły swoje maleństwa to zastanawiam się czy
      nie będzie to zbyt późno.
      A i jeszcze jedno pytanko. Czy należy obowiązkowo chrzcić w swojej parafii, czy
      można gdzie indziej?
      • agness25 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 10:27
        My chrzcimy Szymka na przełomie sierpnia/września.Szczerze mówiąc, wcale nam się
        do tego nie spieszy, ale rodzinka a szczególnie teściowa ciągle pyta:kiedy w
        końcu ochrzcicie?Kiedy będzie już aniołkiem?smile))
        Z tego co mi wiadomo, nie trzeba chrzcić w swojej parafii.
        • k_maja Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 10:48
          y już po chrzcinach - ochrzciliśmy, kiedy mały miał 3,5 miesiąca. Był bardzo
          grzeczny i to chyba plus wczesnego chrzczenia (choć reguły nie ma). Mieliśmy go
          w kościele w wózku, a tylko do samej ceremonii wzięliśmy na ręce. A, i mieliśmy
          mszę tylko dla nas zamówioną, króciótką bez kazania. Całość trwała 35 min.
          Polecam smile
          kasia
          • qamyczeq Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 11:05
            My zaplanowalismy na koniec września. Też myślałam o świetach, ale tylko ze
            względu na pogodę zrezygnowaliśmy z tego. Jakoś bardziej wolę ciepło, choć
            jeśli Ci nie przeszkadzają mrozy, to nie widzę żadnych przeszkód.

Pierwszą córeczkę(tez majową)chrzcilismy w sierpniu, nie miała jeszcze 3
            miesiecy. To było dla mnie za wczesnie. Mała była tylko na piersi, nie piła
            herbatki, nie brala smoczka uspokajacza. Cały czas obawaiłam sie, że będzie
            płakała, a jakoś nie usmiechało mi się wyciagać cycka w kościele. Było jednak
            ok. Przespała całą ceremonię na raczkach tatusiasmile Teraz jednak chcemy trochę
            później, stąd wrzesień. Pozdrawiamsmile
            • finka11 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:09
              My chrzciliśmy ja mały miał niecałe 2 miesiące, ale to ze względu na wyjazd
              chrzestnego i podobnie jak u Agness25 ciągłe pytania teściów (bardzo
              upierdliwe). Teraz cieszę się, że mam to już za sobą. Małego nakarmiłam przed
              wyjściem do kościoła i zachowywał się super, nie płakał, leżał w wózku i
              obserwował, na ręce wzieliśmy go podczas ceremonii. Za to po chrzcie cały dzień
              w domku był niespokojny, więc nie wiem jak to z tym aniołkiem, który miał w
              niego wejśćsmile) Ale to pewnie wina hałasu i całego mieszkania pełnego gości
              zawracających mu głowę i mlaskających nad nim.
              Moja siostra chcrzciła swojego synka w święta BN, było -20 st. i wszyscy trzęśli
              się z zimna, ale przyznam miało to swój urok
    • agat78 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:32
      My chrzcimy 13.08. Mały będzie miał skończone prawie 3 miesiące. Nie chcemy
      dłużej czekać.
    • agat78 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:36
      A tak na marginesie to jak to teraz jest? Kto trzyma dziecko do chrztu? Rodzice
      czy chrzestni? Co kupuja chrzestni do chrztu? Ubranko, świecę? Podpowiedzcie
      proszę.
      • dido_dido Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 14:22
        W czasie uroczystości dziecko trzymają rodzice.
        A kto co kupuje to zależy od zwyczaju. Wiem, że czasami świecę kupuje chrzestny
        a szatkę chrzestna ale nie jest to obowiązujące. Lepiej sie wcześniej dogadać
        żeby w kościele nie było niespodzianki.
        • martunia78 Re: Kiedy chrzciny??? 26.07.06, 19:40
          U mnie z pierwszym było tak, ze ja wszystko kupiłam, w ogole nie wiedziałam co i
          w kiosku w kościele poprosiłam o wszystko do Chrztu i siostra dała szatke,
          świecę takie coś do świecy-okapnik? takie były upały, że się świeca powyginała w
          końcu połamała i nie wiem teraz co z tym zrobić...
          teraz nie wiem czy nam ochrzczą drugie bez ślubu i chyba sie trzeba będzie
          ochajtać po 11 latach....
          • martunia78 Re: Kiedy chrzciny??? 26.07.06, 19:41
            Ach i jeszcze ja dałam kase po chrzcie, bo chrzesny sie nie wychyliłuncertain
            Także spory wydatek te Chrzciny...
    • september_77 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:38
      Moja Julcia będzie chrzczona 24 września, będzie mieć wtedy dokładnie 4
      miesiącesmile))
    • aniatomek3 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 13:42
      chrzciliśmy naszego Michałka jak miał miesiąc, ale to indywidualna sprawa każdy
      robi jak mu pasuje.
      • renata-anna Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 15:11
        hej ja właśnie wypisuję zaproszenia u nas chcimy Batoszka 26 sierpnia ze
        względu na wakacje,nie mam pojęcia jak to wszystko zorganizować bo moja cała
        rodzinka daleko aż się boję jak to wszystko wypadnie a uzbierało się gości tak
        jakoś niezła gromadka,a mam ciekawostkę którą to mój J. jest bardzo oburzony że
        dzień przed chrztem mamy mieć katecheze-w związku z chrztem !!!! paranoja ale
        cóż pewnie będę musiała iść bo mój J to w życiu nie pójdzie.
    • kasia2705 6.08 w kosciele protestanckim :) 25.07.06, 15:14
      bo tu katolicki niby jest, ale jeden, malutki i ciagle prawie zamkniety, a msze
      odprawiaja siostry zakonne, bo brak stalego ksiedza smile
      Pastor zas nie robil problemow, nawet moja siostra bedzie matka chrzestna mimo,
      ze katoliczka wink
    • agancarz Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 22:41
      My zamierzamy ochrzcic Gabrysie pod koniec wrzesnia. Bedzie miala wtedy
      skonczone 3 miesiace. Tez jak wiekszosc mam majowych zdecydowalismy sie na
      okres wakacyjny, bo ladna pogoda i cieplo. Ale Boze Narodzenie to tez moim
      zdaniem dobry wybor, bo chrzciny w tym czasie beda szczegolnie odswietne.
      Pozdrawiam
    • gniewkowiec Re: Kiedy chrzciny??? 30.07.06, 21:21
      U nas już po chrzcinach. Alutka miała 2 miesiące. Wszystko przebiegło spokojnie
      i bez kłopotów. Mała cała mszę w kościele przespała.
      • kapuhy_a a ja chcę za rok...... 31.07.06, 00:54
        wiem pewnie wiekszość z was powie,że za późno ale ja bardzo bym chciała żeby
        Lenka już chodziła...no i żeby było ciepło...w grę wchodzi też kasa oczywiście a
        narazie w naszym życiu zbyt wiele zawirowań i trzeba wszystko poukładać........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka