justynapio Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 10:21 No włąśnie- kiedy? Ja zaplanowałam sobie na święta Bozego Narodzenia,ale jak czytam że niektóre z Was już ochrzciły swoje maleństwa to zastanawiam się czy nie będzie to zbyt późno. A i jeszcze jedno pytanko. Czy należy obowiązkowo chrzcić w swojej parafii, czy można gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
agness25 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 10:27 My chrzcimy Szymka na przełomie sierpnia/września.Szczerze mówiąc, wcale nam się do tego nie spieszy, ale rodzinka a szczególnie teściowa ciągle pyta:kiedy w końcu ochrzcicie?Kiedy będzie już aniołkiem?)) Z tego co mi wiadomo, nie trzeba chrzcić w swojej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 10:48 y już po chrzcinach - ochrzciliśmy, kiedy mały miał 3,5 miesiąca. Był bardzo grzeczny i to chyba plus wczesnego chrzczenia (choć reguły nie ma). Mieliśmy go w kościele w wózku, a tylko do samej ceremonii wzięliśmy na ręce. A, i mieliśmy mszę tylko dla nas zamówioną, króciótką bez kazania. Całość trwała 35 min. Polecam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
qamyczeq Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 11:05 My zaplanowalismy na koniec września. Też myślałam o świetach, ale tylko ze względu na pogodę zrezygnowaliśmy z tego. Jakoś bardziej wolę ciepło, choć jeśli Ci nie przeszkadzają mrozy, to nie widzę żadnych przeszkód. Pierwszą córeczkę(tez majową)chrzcilismy w sierpniu, nie miała jeszcze 3 miesiecy. To było dla mnie za wczesnie. Mała była tylko na piersi, nie piła herbatki, nie brala smoczka uspokajacza. Cały czas obawaiłam sie, że będzie płakała, a jakoś nie usmiechało mi się wyciagać cycka w kościele. Było jednak ok. Przespała całą ceremonię na raczkach tatusia Teraz jednak chcemy trochę później, stąd wrzesień. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
finka11 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:09 My chrzciliśmy ja mały miał niecałe 2 miesiące, ale to ze względu na wyjazd chrzestnego i podobnie jak u Agness25 ciągłe pytania teściów (bardzo upierdliwe). Teraz cieszę się, że mam to już za sobą. Małego nakarmiłam przed wyjściem do kościoła i zachowywał się super, nie płakał, leżał w wózku i obserwował, na ręce wzieliśmy go podczas ceremonii. Za to po chrzcie cały dzień w domku był niespokojny, więc nie wiem jak to z tym aniołkiem, który miał w niego wejść) Ale to pewnie wina hałasu i całego mieszkania pełnego gości zawracających mu głowę i mlaskających nad nim. Moja siostra chcrzciła swojego synka w święta BN, było -20 st. i wszyscy trzęśli się z zimna, ale przyznam miało to swój urok Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:32 My chrzcimy 13.08. Mały będzie miał skończone prawie 3 miesiące. Nie chcemy dłużej czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
agat78 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:36 A tak na marginesie to jak to teraz jest? Kto trzyma dziecko do chrztu? Rodzice czy chrzestni? Co kupuja chrzestni do chrztu? Ubranko, świecę? Podpowiedzcie proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
dido_dido Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 14:22 W czasie uroczystości dziecko trzymają rodzice. A kto co kupuje to zależy od zwyczaju. Wiem, że czasami świecę kupuje chrzestny a szatkę chrzestna ale nie jest to obowiązujące. Lepiej sie wcześniej dogadać żeby w kościele nie było niespodzianki. Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Kiedy chrzciny??? 26.07.06, 19:40 U mnie z pierwszym było tak, ze ja wszystko kupiłam, w ogole nie wiedziałam co i w kiosku w kościele poprosiłam o wszystko do Chrztu i siostra dała szatke, świecę takie coś do świecy-okapnik? takie były upały, że się świeca powyginała w końcu połamała i nie wiem teraz co z tym zrobić... teraz nie wiem czy nam ochrzczą drugie bez ślubu i chyba sie trzeba będzie ochajtać po 11 latach.... Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Kiedy chrzciny??? 26.07.06, 19:41 Ach i jeszcze ja dałam kase po chrzcie, bo chrzesny sie nie wychylił Także spory wydatek te Chrzciny... Odpowiedz Link Zgłoś
september_77 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 12:38 Moja Julcia będzie chrzczona 24 września, będzie mieć wtedy dokładnie 4 miesiące)) Odpowiedz Link Zgłoś
aniatomek3 Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 13:42 chrzciliśmy naszego Michałka jak miał miesiąc, ale to indywidualna sprawa każdy robi jak mu pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
renata-anna Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 15:11 hej ja właśnie wypisuję zaproszenia u nas chcimy Batoszka 26 sierpnia ze względu na wakacje,nie mam pojęcia jak to wszystko zorganizować bo moja cała rodzinka daleko aż się boję jak to wszystko wypadnie a uzbierało się gości tak jakoś niezła gromadka,a mam ciekawostkę którą to mój J. jest bardzo oburzony że dzień przed chrztem mamy mieć katecheze-w związku z chrztem !!!! paranoja ale cóż pewnie będę musiała iść bo mój J to w życiu nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 6.08 w kosciele protestanckim :) 25.07.06, 15:14 bo tu katolicki niby jest, ale jeden, malutki i ciagle prawie zamkniety, a msze odprawiaja siostry zakonne, bo brak stalego ksiedza Pastor zas nie robil problemow, nawet moja siostra bedzie matka chrzestna mimo, ze katoliczka Odpowiedz Link Zgłoś
agancarz Re: Kiedy chrzciny??? 25.07.06, 22:41 My zamierzamy ochrzcic Gabrysie pod koniec wrzesnia. Bedzie miala wtedy skonczone 3 miesiace. Tez jak wiekszosc mam majowych zdecydowalismy sie na okres wakacyjny, bo ladna pogoda i cieplo. Ale Boze Narodzenie to tez moim zdaniem dobry wybor, bo chrzciny w tym czasie beda szczegolnie odswietne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gniewkowiec Re: Kiedy chrzciny??? 30.07.06, 21:21 U nas już po chrzcinach. Alutka miała 2 miesiące. Wszystko przebiegło spokojnie i bez kłopotów. Mała cała mszę w kościele przespała. Odpowiedz Link Zgłoś
kapuhy_a a ja chcę za rok...... 31.07.06, 00:54 wiem pewnie wiekszość z was powie,że za późno ale ja bardzo bym chciała żeby Lenka już chodziła...no i żeby było ciepło...w grę wchodzi też kasa oczywiście a narazie w naszym życiu zbyt wiele zawirowań i trzeba wszystko poukładać........ Odpowiedz Link Zgłoś