Dodaj do ulubionych

cyc+sztuczna butla

24.08.06, 10:16
dziewczyny czy któraś z was karmi qw ten sposób?bo ja niestety zmuszona
zostałąm zmienijszającą się ilością pokarmu...no i stąd moje pytanie...kiedy
przy takim karmieniu powinno się włączyć soczki???i którą dawkę mleczka
sztucznego stosować u malucha po 3miesiącu??takd ziwnie pisze na opakowaniu że
nie wiem..czy mo że jużpowinnam sypać 5 miarek czy nadal 4???
Obserwuj wątek
    • mimi_75 Re: cyc+sztuczna butla 24.08.06, 11:31
      ja od 2 m-cy dokarmiam, ale tak że najpierw daję cycka a jak mały dalej płacze
      bo głodny to dorabiam sztucznego, na początku dawałam tylko 10 ml, potem 30,
      teraz czasami mały domaga się 60 ale zazwyczaj 30 wystarcza. Nigdy jeszcze nie
      robiłam pełnej dawki, bo staram się żeby may wypijał jak najwięcej cyca no i
      tak mi się udaje że mały coraz mniej pije sztucznego a wystarcza mu pierś. Ale
      z tego co wiem to w 3 miesiącu pełna dawka to 5 miarek, a soczki to
      najwcześniej po ukończeniu 4 miesiąca- na co czekam z utęsknieniem bo maluszka
      karmię co 1,5-2 godz i jestem wykończona bo mały ciągle głodny, może te soczki
      i upka jarzynowa wreszcie zaspokoją jego głód.
      • kapuhy_a Re: cyc+sztuczna butla 24.08.06, 11:44
        hm...no ja inaczej troszkę karmie..cyca daję 4razy na dobę czasem 5 a reszta
        butla...to tylko dlatego,że małą ne chce ciągnąć...rzuca się jak oszalała..a ja
        nie mam siły z ną walczyć i zmuszać...pewnie wolałąbym tak jak ty bo teraz
        chodzę z nabrzmiałymi piersiami sad Muszę koniecznie pogadać z pediatrą...bo
        kurczę nie podoba mi się to sztuczne żarcie...no i podaję jej jeszcze
        picie(rumianek i koperek)ale tylko dlatego,ze właśnie zjada pełne posiłki
        butlowe..nie chcę żeby miałą zastoje kupkowe..zioła parzę sama i potem przelewam
        do butli w proporcji50/50 i troszkę glukozy
        • anet77 Re: cyc+sztuczna butla 24.08.06, 15:45
          Ja od 3 dni jestem zmuszona dawać sztuczne mleko. Podobnie jak kapuha kilka
          razy dziennie daję cyca a co braknie to wtedy jest posiłek z butli w postaci
          mieszanki. Ja mam andzieje, ze niebawem znowu wrócimy tylko do cyca, bo ta mała
          ilośc pokarmu jest spowodowana zapaleniem piersi. A ja mojej sporzadzam mleko w
          proporcji 120 ml wody i 4 miarki mleka.
          • editt7 Re: cyc+sztuczna butla 24.08.06, 16:12
            no i ja tez jestem na etapie dokarmiania...ze wzgledu na to ze chyba pokarmu
            zrobilo sie mniej bo maly strasznie sie denerwowal podczas karmienia...podaje
            jedna butelke ok poludnia a druga wieczorem, chociaz wczoraj podalam na spanko
            i chyba byl super najedzony bo przespal od 20tej do 5tej bez
            karmienia...poniewaz podaje mleko sojowe ISOMIL wiec u mnie wypadaja 2 miarki
            na 120 ml wody...ciekawa jestem ile kosztuje mleko inne niz sojowe , ja na
            recepte place 7 zl za puszke....
            • anet77 Re: cyc+sztuczna butla 24.08.06, 16:32
              Ja mam nan hypoalergiczny to puszka 22 zł.
              • editt7 Re: do anet77 24.08.06, 17:14
                22zl???drogo!!!czy takie mleko sojowe jak Isomil nie nadaje sie dla dzieci z
                alergia????jest duzo tansze....zapytaj lekarza.pozdrawiam
                • kapuhy_a a moja znowu głodna... 25.08.06, 09:18
                  do tej pory podawałam butlę na noc i spałą mi do 3.30-4..a od dwóch dni domaga
                  się karmienia o 1 w nocy........ no i potem tradycyjnie o 4..dzisiaj idę do
                  pediatry to popytam ale kurczę przestalo mi się to podobać...
                • anet77 Re: do anet77 25.08.06, 09:39
                  Może to też zalezy od wielkości puszki, bo ta ma 400 g ale podobno to mleko tez
                  można taniej kupić. To mąz tak zaszalał. Jak tylko Weronika urodziła sie to
                  pojechał do najdroższej apteki i kupił takie mleko jakie sam uznał za słusznesmile
                  Wiesz ja go dużo nie używam, bo ewentualnie 2 razy w ciągu dnia wypadnie mi je
                  zrobić i mam nadzieje, ze wróci mi pokarm i wcale nie będe nim małej dokarmiać.
                  • editt7 Re: do anet77 25.08.06, 12:01
                    hmmm z ciekawosci sprawdzilam jaka duza jest puszka Isomilu i tez 400g, ja
                    dokarmiam poniewaz 5 wrzesnia wracam do pracy wiec mysle ze tak jak dotej pory
                    2 butelki maly bedzie dostawal a poza tym to chce nadal karmic piersia tak do
                    ukonczenia 6 miesiaca....podobnie karmilam starsza corke...i przyznam ze do tej
                    pory nie chorowala (ma 6 lat)antybiotyk moze miala 3 razy w tym czasie...a
                    ISOMIL podaje ze ze wzgledu na dosc mocna ciemieniuche - takie bylo wskazanie
                    lakarza...pozdrawiam serdecznie
              • mijanka Re: cyc+sztuczna butla 25.08.06, 10:17
                Boże jak drogo. Ja NAN HA kupuję po 16-17 PLN.
    • justyna0509 Re: cyc+sztuczna butla 24.08.06, 16:31
      Gdy ja rozmawialm z pediatra to tez proponowala bytelke na noc bo niby bardziej
      tresciwa i malenstwo spi po niej dluzej ale najpier sprawdzi reakcje na
      sztuczne mleko w ciagu dnia.
      pozdrawiam
      • qamyczeq do kapuhy_a 24.08.06, 17:00
        Po czym poznajesz, że masz mało pokarmu? Po wyglądzie piersi, zachowaniu
        maluszka, czy może waga dziecka na to wskazuje? Ja cały czas zastanawiam sie,
        czy nie powinnam małej dokarmiać, choć lekarz mówi, że waga dziecka jest
        prawidłowa i nie należy dokarmiać. A mała ciągle płacze, tylko w nocy śpi
        super, w ciągu dnia nie mam prawie ani chwili spokoju. Dlatego zastanawiam się,
        czy nie powinnam wbrew temu, co mówi pediatra po prostu podawać Natalce też
        butlę. Ty sama podjęłaś decyzje o dokarmianiu?
        • umaleks Re: do kapuhy_a 25.08.06, 11:11
          Moja Martyna od poczatku nie chwytała piersi, ale ja uparłam się że będzie
          jadła moje mleko tylko i wyłącznie, ale z butli. I tak mi się udaje do chwili
          obecnej, a za tydzień kończymy 3 miesiąc. Małam jest "tłustą kurą"smile) jak mawia
          żartobliwie mój mąż, dlatego od dziś postanowiłam zmniejszym ilośc pokarmu ze
          150/160 na 130 ml x 6 posiłków. Dodam, że mała chyba się przejadał bo ulewa się
          jej nawet po godzinie. Na szczsęście nie widzi ona żadnej różnicy.
          Pozdrwaiam Ola
    • 1979ju Re: cyc+sztuczna butla 25.08.06, 13:35
      Kurcze, i ja chyba będe musiała wprowadzić niedługo sztuczne, bo za m-c wracam
      do pracy. A Antoś na razie mnie tak obzera, że nie mam nawet co zamrozić...
      Nawet jak w pracy odciągne to co nie zje, to pewnie będzie za mało... A może już
      pokarmy stałe jakies wprowadzę? Musze pogadac z pediatrą.

Pozdr, Asia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka