Dodaj do ulubionych

W tym roku szkolnym komunia...

20.09.06, 18:56
Czy znacie już termin I Komunii waszego dziecka? Ciekawa jestem w czym będą
szły wasze dzieci do I Komunii. U nas ksiądz powiedział, że życzyłby sobie,
aby dzieci były w albach, ale nikogo zmuszać nie będzie.
Obserwuj wątek
    • alkop5 Re: W tym roku szkolnym komunia... 20.09.06, 19:08
      Witam.
      Mój syn przystępuje do Komunii 20 maja. Dzieci będą w szatkach, jak co roku.
      • dakota123 Re: W tym roku szkolnym komunia... 20.09.06, 20:17
        U nas Komunia 6 maja-zawsze mamy w pierwszą niedzielę maja.I dzieciaki będą szły
        w albach co mnie akurat bardzo się podoba-nie ma rewii mody bo nie to w tym dniu
        jest najważniejsze.Zastanawiam się tylko jaka będzie suma kosztów związanych z
        Komunią-orientujecie się może??
        • avill Re: W tym roku szkolnym komunia... 21.09.06, 22:24
          Jeśli chodzi o koszty ksiądz mówił o opłatach rzędu 100-120 zł, ale nie wierzę,
          że to wszystko.
    • li.ann Re: W tym roku szkolnym komunia... 20.09.06, 23:03
      Wczoraj mialam zebranie na temat komunii.Księża chcieliby aby dzieci
      przystąpiły do I Komunii w strojach liturgicznych ale nie jest to przymus.
      Komunię mamy 6 maja a koszt to 80 zł (książeczka,dekoracja kościoła,dar dla
      kościoła,pamiątkowy obrazek).
      • avill Re: W tym roku szkolnym komunia... 21.09.06, 22:12
        No właśnie, w tym problem. U nas też jest dowolność, zgłosiłam, że córka
        pójdzie w albie i teraz mam wątpliwości. Jeśli wszystkie dzieci byłyby w albach
        byłoby cudownie, ale tak... Czy nie będzie porównań, ja mam sukienkę, a ty
        jesteś w ... (nie wiem co dzieci tu mogą wymyśleć). Próbowałam rozmawiać z
        córką na ten temat, ale ona widziła tylko swoją kuzynkę w albie, nie ma
        porównania. Nie wiem co począć. Jakie jest wasze zdanie
        • sophie05 Re: W tym roku szkolnym komunia... 22.09.06, 12:44
          Ja jestem z alabami. Dla mnie skromne, a jednocześnie bardzo ładne. Nie ma przy
          tym właśnie tych porównań, licytacji, kto ma ładniejszą sukienkę. Przecież nie
          o to tu chodzi. Idealna sytuacja byłaby taka, gdyby Ksiądz sam zadecydował. Z
          tego co ja widzę w rozmowach z innymi rodzicami, znaczna większość popiera
          właśnie alby. Tak więc warto zrobić rozeznanie wśród rodziców, jak oni ubiorą
          dzieci. Choć muszę przyznać, iż gdybym wiedziała iż moja córka jako jedyna
          byłaby w albie, a ona sama by upierała się przy sukience, to pewnie bym jednak
          uległa.A tak swoją drogą: ja jako jedyna dziewczynka na mojej Komunii miałam
          krótką sukienkę. Mimo iż bardzo chciałam mieć tak jak inne długą, nie czułam
          się gorsza.
    • sophie05 Re: W tym roku szkolnym komunia... 21.09.06, 18:26
      My jeszcze terminu nie znamy. Ale na pewno u nas tradycyjnie dzieci będą w
      Albach, a dziewczynki na głowach będą miały wianuszki naturalne
    • mika_p Re: W tym roku szkolnym komunia... 25.09.06, 00:27
      U nas pierwsze zebranie organizacyjne rodzicow i księdza będzie na pcozątku
      października - do konca wrzesnia należy zanieść do kancelarii parafialnej
      zgłoszenie dziecka do sakramentu. U was też taka formalność musi zostać
      dokonana?
      • avill Re: W tym roku szkolnym komunia... 26.09.06, 11:21
        U nas wymagane jest pozwolenie od proboszcza parafii, do której dziecko należy
        na przyjęcie sakramentu w innej parafii. I powiem wam, że wcale nie jest łatwo
        takie uzyskać.
    • hankam Re: W tym roku szkolnym komunia... 25.09.06, 10:41
      Ja bym była za albami, albo za uszyciem dziewczynkom identycznych sukienek.
      Dziewczynki są cztery i byłoby to proste organizacyjnie. Ale chyba jestem
      jedyną mamą w klasie z takim zdaniem.
    • zaza_kr Re: W tym roku szkolnym komunia... 26.09.06, 12:37
      W kościele w którym moje dziecko będzie miało I Komunię, od kilku lat jest
      zwyczaj, że Komunia jest 3 maja, jest to święto i niezależnie od dnia tygodnia
      jest wtedy Komunia, w tym roku wypada to czwartek. Dziwnie tak w tygodniu, ale
      cóż zrobić. Podobno wszystkie dzieci są w albach, szytych przez zakonnice. W
      sobote mam pierwsze zebranie z księdzem, zobaczymy co nowego się wyklujesmile
      • hankam Re: W tym roku szkolnym komunia... 26.09.06, 12:47
        Czyli chyba wszyscy w albach, oprócz nas...
    • monikak14 Re: W tym roku szkolnym komunia... 26.09.06, 13:13
      U nas 21.05.2007 i również alby.
      • nann Re: W tym roku szkolnym komunia... 28.09.06, 10:54
        My mamy 12 maja. W albach.
        • agnik131 Re: W tym roku szkolnym komunia... 28.09.06, 12:16
          u nas chłopcy w albach, a dziwczyny w sukienkach, ale skromnych i jednakowych -
          zarządzenie dyrektora. szkoła prywatna, więc wszyscy się dostosują. I dobrze.
    • havena Re: W tym roku szkolnym komunia... 29.09.06, 12:25
      U nas komunia jest w III klasie. I dobrze, bo moja mala chyba jeszcze do tego
      nie dojrzala. Na razie mysli tylko o prezentach i sukni...

Pozdr.
      Havena
      • avill Re: W tym roku szkolnym komunia... 29.09.06, 14:48
        I uważasz, że za rok się to zmieni? Wątpię.
        Dlatego uważam,że doskonałym rozwiązaniem są alby. Jeden problem z głowy. Do
        szewskiej pasji doprowadza mnie, kiedy słyszę, ze dzieci przechwalają się,
        gdzie będą miały organizowane przyjęcie komunijne i co dostaną na Komunię.
        • havena Re: W tym roku szkolnym komunia... 30.09.06, 21:47
          Mam nadzieje, ze troche zmadrzeje przez rok - jest z koncowki grudnia, wiec rok
          w plecy... U nas zdaje sie sa stroje liturgiczne dla wszystkich.

Pozdr.
          Havena
          • nika1228 Re: W tym roku szkolnym komunia... 02.10.06, 11:25
            13 maja w albach - i dobrze bo mnie się to bardziej podoba niż rewia mody
            właśnie - a tak swoja drogą dawno nie zaglądałam a tu taki ruch smile aż m iło
    • mika_p Re: W tym roku szkolnym komunia... 04.10.06, 19:21
      Mamy ustaloną datę - 3 czerwca.
    • hankam Re: Religia przed komunia 04.10.06, 21:29
      Moja corka ma w tym roku dwie godziny religii. czy tak jest wszedzie? I czy
      beda jeszcze jakies dodatkowe zajecia przed sama komunia?

A poza tym zastanawiam sie, co oni na tych lekcjach robia. Zeszytow nie
      prowadza. Ksiazki zostaja w szkole. Chyba zadnej modlitwy moja corka za dobrze
      na pamiec nie zna.
      A religia to niemalze ulubione jej zajecia. A czego wymagaja katecheci Waszych
      dzieci?
      • dakota123 Re: Religia przed komunia 04.10.06, 21:36
        U nas też 2 godz.religii tygodniowo.W tym roku Julce zmieniła się siostra z
        którą mają religię i nie obyło sie bez porównań z poprzedniczką,niestety na
        niekorzyść nowej siostrysad(Na pierwszych zajęciach wkleiła im do zeszytu kartkę
        z modlitwami do zdania przed majem,niektóre banalnie proste,niektórych
        musiałyśmy sie naszukać w książeczce.Prowadzą zeszyt do religii i książkę-ćwiczenia.
      • havena Re: Religia przed komunia 04.10.06, 22:09
        > Moja corka ma w tym roku dwie godziny religii. czy tak jest wszedzie?

W Ikl tez byly dwie.

>Chyba zadnej modlitwy moja corka za dobrze
        > na pamiec nie zna.

To chyba zadanie rodzicow.

Pozdr.
        Havena
      • avill Re: Religia przed komunia 04.10.06, 22:43
        U nas również 2 godziny religii tyg. Dzieci mają książkę, ćwiczenia, w których
        widzę, że czasem coś córcia robi i zeszyt, zapisuje coś tam w nim. Specjalnie
        nie śledzę, jakoś tam z religą będzie. A modlitwy, już w zeszym roku była część
        do zaliczenia. Jakieś proste modlitwy: akt wiary, miłości itp. Zawsze to mniej
        na ten rok.
        • monikak14 Re: Religia przed komunia 05.10.06, 10:55
          2 godz. religii w szkole plus 1 w parafii (nie w każdym tygodniu, ale często).
          Poprzednia katechetka zamieniona na siostrę-katechetkę. Zeszyt plus podręcznik.
          Według mnie podręcznik mógłby zostać w domu i wystarczyłoby w zeszycie zapisać
          co należy nauczyć się czy przeczytać. Ale najwyraźniej obie panie są zdania, że
          jak sprawdzą, że dzieci zaznaczyły poprawnie to nie zapomną.
          Modlitwy podstawowe moje dziecko nauczyła babcia, jakoś taka u nas rodzinna
          tradycja... W poprzednim roku już powtarzali pacierz i uczyli się aktów, a teraz
          znowu powtarzali i wpisywali akty do zeszytu. Ten sam zeszyt jest do religii w
          szkole i w parafii.
          Mamy jeszcze czwartkową Mszę Św. szkolną.
          15 października mają być wręczane różańce.
          • avill Re: Religia przed komunia 06.10.06, 22:41
            U nas dla dzieci komunijnych jest msza 1 w miesiącu. Oczywiście wymagana jest
            obecność na niedzielnej mszy. Przy ołtarzu jest koszyczek, do którego dzieci
            wrzucają karteczki ze swoim imieniem, nazwiskiem i szkołą, do której chodzą.
            Różańce dzieci mają zakupione indywidualnie, w najbliższą niedzielę będzie
            poświęcenie ich.
            • nika1228 Re: Religia przed komunia 06.10.06, 22:46
              O różańcach unas jeszcze nie było mowy, religia dwa razy w tygodniu, zeszyt i
              książka, raz w miesiącu specjalna masza "inicjacyjna" dla "komunistów",
              spotkanie dla rodziców, no i co neidzielę msza zwykła, poza tym do października
              dzieci miały do zaliczenia 3 modlitwy w szkole : Ojcze Nasz, Zdrowaś Maryjo i
              Skład Apostolski potem następne
              • hankam Re: Religia przed komunia 06.10.06, 23:43
                U nas tez jeszcze nie. W ogole obawiam sie, ze oni tam za wiele na tej religii
                nie robia.
    • hankam Re: W tym roku szkolnym komunia... 28.10.06, 12:14
      U nas komunia bedzie 13 maja.
      Czy wasze dzieci ida do komunii ze szkola, czy z parafii?
      Moja corka jest w szkole spolecznej, wiekszosc rodzicow chciala, aby dzieci
      poszly do komunii razem. Musielismy znalezc kogos, kto dzieci przygotuje do
      komunii, bo katechetka byla bardzo przeciwna wspolnej dla klasy komunii. A
      wiekszosc dzieci jest dowozona do szkoly, my specjalnie dzieci z parafii nie
      znamy, moze przypadkiem jakies z przedszkola, ale to nie to samo.
      No i niestety, nie udalo mi sie namowic mam na jednakowe sukienki albo alby -
      zupelnie nie rozumiem. Tyle sie mowi, zeby nie robic z komunii meksykanskiej
      imprezy z mala panna mloda w roli glownej, ze wydawalo mi sie, ze wszyscy
      powinni przyklasnac. A okazalo sie, ze komunia jest momentem dla zaznaczenia
      indywidualizmu. I ze to wlasnie wspaniale, ze w parafii jest taki cudowny
      ksiadz, ktory nic nikomu nie narzuca... : (
      • avill Re: W tym roku szkolnym komunia... 29.10.06, 19:21
        Moja córka idzie do komunii ze szkołą. U nas problem jest w tym, że dzieci są z
        3 parafii, a te nie zawsze zgadzają się, aby przystąpiły do komunii w innej
        parafii. Sporo z tym zachodu, jakieś zaświadczenia, zgoda proboszcza na komunię
        w innej parafii. Ale jak życie pokazuje zawsze są jakieś problemy. Mój syn
        chodził do szkoły społecznej i tam był problem w tym, ze proboszcz parafii, do
        której należała szkoła nie godził się na osobną komunię dla naszej szkoły,
        mimo, że szkoła była bardzo pro kościelna. Na wszystkich uroczystościach
        szkolnych zawsze był obecny miejscowy ksiądz. Komunia odbyła się u Ojców
        Karmelitów Bosych, bez żadnych problemów.
        • hankam Re: W tym roku szkolnym komunia... 29.10.06, 22:21
          U nas warunkiem oddzielnej komunii bylo przystapienie do niej dziesieciorga
          dzieci. Udalo sie uzbierac - w czternastoosobowej klasie.
          • avill Re: W tym roku szkolnym komunia... 31.10.06, 22:31
            Do komunii przystępowało 12 dzieci. Na tej samej mszy były też
            dzieci "rocznicowe", taki był zwyczaj w tamtej szkole.
    • aniab28 Re: W tym roku szkolnym komunia... 31.10.06, 23:21
      My mamy Komunię 20 maja o 9,00 - wczesna godzinka no ale cóż zrobić hihih
      A jeżeli chodzi o religię to mamy podobnie jak większość z Was - co lekcja
      religii zdajemy jakąś tam modlitwę z listysmilezostały nam już tylko albo może smile
      3 do zdania - te "najgorsze" hehe
    • aniak04 Re: W tym roku szkolnym komunia... 04.11.06, 16:03
      u nas komunia odbędzie się 13 maja o godz. 11.00 - strój - alby (można uszyć,
      ale można też wypożyczyć), religia 2 razy w tygodniu, modlitwy do zdania tak
      jak u wszystkichsmile
      • ju-dyta Re: W tym roku szkolnym komunia... 08.11.06, 11:13
        U nas początkiem maja. dzieci dostały pytania i modlitwy, które mają zdawać
        sukcesywnie po trochę. Myślę, że to dobry pomysł. Gdy byłam młodsza wydawało mi
        się, ze jest tego sporo.
        Co do sukienek to muszą być alby. Ja jednak wolałabym różne, zwłaszcza, że
        dostałyśmy sukienkę od kuzynki. W ten sposó raczej nie zaoszczędzę, tylko wydam
        150 zł na nową sukienkę.
        • monikak14 Re: W tym roku szkolnym komunia... 10.11.06, 11:28
          Mamy karteczki ze spisem modlitw, znajomość części już nawet spawdzona
          wcześniej. Teraz siostra katechetka uzupełni i Dorota będzie uczyć się dalej i
          zdawać kolejne.

I też mam wrażenie, że z pozycji mamy wcale tak dużo ich nie jest. Choć pewnie
          ilość ta sama, tylko inaczej teraz na to patrzę smile
          • kasiapfk Re: W tym roku szkolnym komunia... 11.11.06, 10:13
            u nas 12.05, godz 12.00 - i tu bardzo dobrze.
            Co miesiąc spotkania na niedzielnej Myszy -specjalnie dla komunistów smile
            Modlitwy do nauczenia i zaliczenia, jak u wszystkich, część zaliczona już,
            części jeszcze nawet nie przeczytał.
            Co do strojó -proboszcz postawił na nasze decyzje. Ja wolę alby, nie wiem jak
            inni rodzice.
        • renja Re: W tym roku szkolnym komunia... 11.11.06, 13:21
          u nas 20 maja o 9:30, kosztów jeszcze nie znamy, ale katechetka mówiła, że nie
          będą wysokie. Póki co wpłacilismy tylko po 10pln na książeczkę. Dzieci idą w
          albach ku jednogłosnemu zadowoleniu rodziców.
          • filipkafilipa Re: W tym roku szkolnym komunia... 13.11.06, 09:03
            komunia 13 maja godz 9.30.
            dziewczynki skromne, takie same sukienki,wianuszki wedle uznania, bez
            rękawiczek i torebek
            chłopcy ciemne spodnie i koszulki ze stójką.
            religia 2x w tyg, msza niedzielna na 13.15 i krótka katecheza po.
            w szkole ksiązka, zeszyt, ćwiczenia - na razie puste (??)
            co miesiac jakas modlitwa do zaliczenia
            koszt 100 zł
            z naszej szkoły(muzyczna) idzie 38 dzieci, reszta ze swoimi parafiami,
            wystarczyła deklaracja rodziców
            obiad dla rodziny w "lokalu" (33m2 mieszkanko)
            • filipkafilipa Re: W tym roku szkolnym komunia... 13.11.06, 09:04
              aha - sukienka 120 zł
    • renata_72 Re: W tym roku szkolnym komunia... 13.11.06, 15:45
      u mnie 3 czerwca, religia w szkole już od I klasy dwa razy w tyg., strój Alba,
      na szczeście można kupić na allegro uzywana za pół ceny, nie bardzo mi się
      chcepłacić ponad 100zł za ubranko na tydzień skoro mogę kupić taniej ( czyżby
      skąpstwowink)ponadto na początku wpłaciłam 50zł ( swiece, książeczki, obrazek i
      rózaniec) medalik we własnym zakresie, dzieci nie maja niestety katechizmów do
      nauki, wiec drukuje modlitwy i internetu i tu szok bo wersje są różne crying
      • renja Re: W tym roku szkolnym komunia... 15.11.06, 17:56
        > bo wersje są różne crying

dokładnie, mój zaliczał w październiku Modlitwę przed nauką. Zadowolony pokazał
        mi, że na okładce zeszytu od religii ma własnie ta modlitwę. Było to
        kilkanaście linijek bezskładnego "bełkotu", który ani rymu, ani sensu nie miał.
        Strasznie się męczył, żeby to na pamięć wykuć, ale udało się. Poszedł zaliczyć.
        Zwykle katechetka po prostu stawia + i się podpisuje, a tym razem wrócił do
        domu z oceną "celująco", bo okazało się, że ta modlitwa z zeszytu to był jakiś
        wymysł wydawnictwa (gorliwi tacy) i pani stwierdziła, że nie sądziła, że tego
        sie mozna nauczyć. Dodam, że oczywiście własciwa Modlitwa przed nauką jest o
        wiele krótsza i łatwiejsza.
      • linn3 renata 06.12.06, 17:55
        na pewno mamy dzieci w tej same szkolesmile)
    • hankam Re: Anegdota 14.11.06, 17:52
      Comiesieczna msza przedkomunijna z rodzicami.
      Ksiadz:
      A jak w niedziele nie przyjdziemy na msze do kosciola, to co wtedy mamy?
      Dzieci:
      Swieto Niepodleglosci!
    • aniab28 Re: W tym roku szkolnym komunia... 15.11.06, 08:23
      A my jesteśmy na etapie zamartwiania się o Siostrę..już dwa tyg.nie ma religiisad
      a w zeszłym roku tak się pochorowała że trzy miesiące nie byłosad((
      Ciekawe co teraz bedzie...
    • ardzuna Re: W tym roku szkolnym komunia... 18.11.06, 01:30
      Moje nie idzie do komunii.
    • dyzaut Re: W tym roku szkolnym komunia... 06.12.06, 09:42
      U nas Komunnia 13 maja 11:30. Do zaliczenia 19 modlitw w I semestrze i pytania
      w II. Lekcja religii 2 razy w tygodniu. W każdą pierwszą niedzielę miesiąca
      msza z rodzicami. W październiku chodziliśmy 3 razy w tygodniu na Różaniec
      (dzieci dostały go wcześniej). A teraz dostały juz książeczki. W gruniu ksiądz
      zaprasza na Roraty codziennie na godz. 6:30.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka