Dodaj do ulubionych

Pobieranie moczu - pomocy ;)

28.09.06, 09:55
Jak to robicie? Ja dzisiaj trzy razy probowalam - siedzialam chyba tak po
15min i zawsze Kajtek mi sie wysikiwal obok crying((. Jutro sprobuje.
Sa tez torebki ale ponoc mniej dokladne (bo leci caly strumien a nie jego
srodkowa czesc).
Niestety zapomnialam zapygtac o to wszystko lekarza:
Czy jezeli maly ma katarek to wyniki nie wyjda zaklamane?
I jeszcze jedna sprawa siusiaczka - czy u waszych chlopcow tez jest on ulozony
w jedna strone? U mnie w Kajtka prawo i z tej strony bardzo czesto wysikuje z
pieluszek.
Obserwuj wątek
    • lili2006 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 28.09.06, 19:22
      mojemu synkowi leci do przodu i łatwo złapać, ale musi sikaćwink)) a dziś mąż
      siedział prawie godzinę i nic... woreczek rzeczywiście zbiera cały mocz i łatwo
      o bakterie. w dodatku zawsze trzeba dokładnie umyć siusiaka. pozdr. Ola
    • september_77 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 28.09.06, 20:06
      A zawsze mi się wydawało, że u chłopców łatwiej zebrać moczsmile)) Zdecydowanie
      lepiej pobierać mocz do jałowego pojemnika, a nie do woreczka, wynik będzie
      dokładniejszy. Co do katarku - chyba zależy co za badanie robisz, posiew czy
      ogólne. Na posiew wpływu mieć nie powinien, co do badania ogólnego to naprawdę
      nie wiem. Co do siusiaczka się nie wypowiem, bo mam córęsmile))
      • magdalena197926 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;)Do September_77 28.09.06, 21:13
        własnie jutro rano musze pobrac próbkę moczu jak zatem to zrobić? Kupiłam
        woreczek dla dziewczynek bo tak powiedział pediatra.
        • september_77 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;)Do September_77 28.09.06, 21:33
          Hmmm, na woreczkach się nie znam, bo zawsze pobierałam córce mocz do jałowego
          pojemnika z apteki. Jeżeli pobierasz mocz na posiew to najpierw podmyj dzidzię
          w przegotowanej wodzie (najlepiej przygotuj sobie wodę wieczorem i rano dolej
          tylko trochę ciepłej), osusz jałowym gazikiem, a potem przemyj miejsca intymne
          jałowym gazikiem z rivanolem. No i trzeba czekać z podstawionym pojemnikiem aż
          dzidzia zacznie sikać, można dawać pić. Ja gdzieś wyczytałam, że żeby dziecko
          zrobiło siku można puścić strumień powietrza z suszarki na podbrzusze lub
          stópki (u nas to działa). Może ta procedura wydaje Ci się skomplikowana, ale to
          naprawdę dobry sposób na jałowe pobranie moczu. Jeżeli pobierasz mocz na
          badanie ogólne wystarczy tylko podmyć dzidzię w wodzie (nie musi być
          przegotowana).
          • magdalena197926 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;)Do September_77 28.09.06, 21:36
            dziękujęwink
    • o_tuska Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 29.09.06, 10:33
      a ja zawsze do woreczka - a ja na posiew dawałam to dzięń przed rivanolem
      rzemywałam a potem przed siusianiem (założeniem woreczka) przemywałam
      przegotowaną wodą - posiew wyszedła dobry
    • babie_lato1 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 29.09.06, 21:42
      My też do woreczka i nawet bez jakichś wstępnych zabiegów - wynik wyszedł b.
      dobry i nie mieliśmy żadnego problemu z pobraniem (a bałam się, że będą
      trudności i na wszelki wypadek zakupiłam 3 woreczki). Działo się to jednak ze 2
      mies. temu, nie wiem czy teraz jest łatwiej czy trudniej smile
      • zebra51 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 30.09.06, 18:52
        My musimy powtórzyć badanie moczu, okazało się, że próbka była pobrana
        niejałowo. A potrzebujemy zrobić posiew.
        Kurczę, 40 zł w plecy.
        • september_77 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 30.09.06, 18:57
          Jeju, gdzie tyle we Wrocławiu kosztuje posiew moczu???
          • lili2006 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 30.09.06, 19:52
            posiew wszędzie jest taki drogi, a skierowania dają niechetnie, bo to też
            wydatek dla przychodni. niestety. my mysimy więc poczekać do końca października
            żeby zrobić kontrole, bo lekarka powieddziała że obecność tej bakterii i tak
            nic nie zmieni, byle nie byłoby bakterii w ogólnym (to badamy co 10 dni),
            pozdr, Ola
            • september_77 Re: Pobieranie moczu - pomocy ;) 30.09.06, 20:10
              Ja za posiew moczu płacę 20 zł. Często robię prywatnie, bo w mojej przychodni
              tylko zbierają mocz, a do badania wiozą na drugi koniec Wrocławia i jak tak
              zawieźli to 2 razy był nie do analizy, zanieczyszczony. I teraz wożę sama
              bezpośrednio do szpitala, gdzie mają na miejscu pracownię bakteriologiczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka