Dodaj do ulubionych

raczkowanie

12.11.06, 15:57
Jak tam u waqs z raczkowaniem, są już jakieś dzieciaczki, które posiadły tę umiejętnośc? Od wczoraj Wiktoria zaczęła stawac na "czterech", ale jeszcze nie opracowała techniki poruszania się i balansuje tak przód-tył, po kilku nie udanych próbach poraca do pełzania. Jak trochę odpocznie na nowo podejmuje starania w kierunku ruszenia na "czworaka"smile
Obserwuj wątek
    • emmilka Re: raczkowanie 12.11.06, 20:28
      hi hi no to podobnie - poza pełzaniem Erw staje na czworakach i się kiwa do
      przodu i do tyłu - nawet całkiem długo
      zaczelo sie to jakeis 2 tygodnie temu

tak sie zastanawiam tylko kiedy ruszy smile raczkując, bo już pełzając potrafi
      dojsc gdzie chce (wazna jest motywacja wink - np. torba Taty czy kosz z pieluchami
      - błysk i tam jest
    • majowazosia Re: raczkowanie 12.11.06, 20:28
      U nas podobnie.tzn etap kiwania pupcia ma juz zasoba.Teraz rozkladam jej koldre
      na dywanie, na niej w roznych miejscach kawalki chrupków i mloda smiga po calej
      kolderce za chrupamismile...czasmi wchodze do pokoju i jej nie widze, okazuje sie
      ze np lezy pod kanapa albo gdzies w kaciku i cos tam sobie obgryzasmile...
      Pozdrawiamy, Ania i Zosia
    • daga210 Re: raczkowanie 12.11.06, 21:28
      u mnie podobnie, kiwa sie na czwarakach a poźniej rece podkład pod siebie i
      idzie do tyłusmile) jeszcze chwila i bedzie raczkowała, a poźniej usiadziesmile)
    • kkatie Re: raczkowanie 12.11.06, 22:13
      moj Szymcio od tygodnia juz pelnoprawnie raczkuje i sam siedzi smile)
      a w przyszla niedziele konczy 6mcy, wiec uwazam ze wyjatkowo szybko zaczal smile
      mam tylko nadzieje, ze nie zacznie zbyt szybko wstawac i chodzic, bo dzieci
      znajomych zaczely chodzic jak mialy po 9 mcy i pozniej byly problemy z
      bioderkami sad
      ale na razie daleko nam do chodzenia, wiec nie ma o czym mowic wink
    • aga.kotek Re: raczkowanie 13.11.06, 08:42
      moja Oliwka od kilku dni zaczyna podnosic dupke i juz do raczkowania..długo
      wytrzymuje na czworakach..ale nie opanowała jeszcze techniku poruszania się do
      przodu..raczej do tyłu..hihi..no ale pewnie już niedługo zaczai..na razie się
      ciesz że znów jest jakiś postęp..pozdrawiam..zapraszam do zdjęć..aga
      www.oliwkawierz4.republika.pl/
      • gosika78 Re: raczkowanie 13.11.06, 14:52
        Moja córka tyłek podnosi, ale rączki za słabe żeby klatkę piersiową podnieść. Pełza, turla się, ale z raczkowaniem niewiele to ma wspólnego. 23.11 kończy pół roku.
    • madziatd Re: raczkowanie 13.11.06, 11:33
      Moja Oliwka od 2 tygodni raczkuje. Jest to troche uciążliwe dla mnie bo na
      chwile nie moge jej zostawić samej. Podchodzi do wszystkiego. Najgorsze jest to
      że mam kominek w pokoju, którym grzejemy więc nie ma mowy o nie używaniu gosad
      • anula33cza Re: raczkowanie 13.11.06, 12:26
        A mój Maciuś pół roku kończy 18.11 i na razie umie obracać się dookoła
        siebie.Gdy chce dotrzeć do zabawki to macha kończynami jak oszalały tak jakby
        pływał i złości się,że mu zabawka uciekła.Gratuluję małym raczkom!
    • msoszka Re: raczkowanie 13.11.06, 14:38
      mojemu Szymkowi też do raczkowania daaaalekoooo. na razie sprytnie przewraca się na brzuszek i bezradnie wymachuje rączkami i nózkami, czasem tylko uda mu się wrócić na plecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka