Dodaj do ulubionych

Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow??

13.12.06, 22:24
Czy są wogóle takie dzieci??Czy tylko moje dziecko nie ogląda bajek??
Może to ja wychowyje dziecko w ciemnogrodzie sądząc że zwykle bajeczki
czytane z mamą wystarczą i nie widze żadnej potrzeby ani sensu aby uczyć
mlodego właśnie w ten sposób spędzać wolny czas??

Wogóle nie rozumię tej teletubisiowej manii, którą sami rodzice nakręcają w
swoich dzieciach, mozę sie one same nakręcają, niewiem..nie o to chodzi w
kazdym razie pytam czy tylko moje dziecko nie zna teletubisiów??

PS.Uprzejmie prosze o niedopatrywanie się ataku na mamy objętę teletubisową
manią, ani nie udowadnianie mi jak wiele moje dziecko traci przez brak
kontaktu z tymi stworami.
Obserwuj wątek
    • guruburu Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 22:34
      Moje. Bo nic nie ogląda. Zresztą, nawet jak jest telewizor czasem włączony przy
      niej to i tak ma ważniejsze zajęcia. Zasadniczo, żeby coś oglądać w telewizji to
      jednak trzeba siedzieć. A moje dziecko nie siedzi. Z książką to się da łatwo
      latać wink
    • pati775 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 22:36
      sa, sa smile
      my nie ogladamy !!!

czasami wlaczam malemu bajki jak jemy ale przejawia naprawde minimum
      zainteresowania tym co sie dzieje na ekranie smile madry chlopczyk smile

my tez wiec siedzimy w ciemnogrodzie i nie spedzamy czasu przed TV smile

ale jak to juz kiedys pisalam taki nasz urok ze telewizor wlaczamy dopiero jak
      maly idzie spac nie zeby nie daj Boze nie spojrzal w ekran tylko taki nawyk

te ja za to mam ochote napisac watek czy ktos kupuje inne zabawki niz FP
      bo Fisher mania mam wrazenie ogarnela wszystkich wiec zastanawiam sie czy nie
      ma juz innych zabawek na tm swiecie ?
      • azja811 Do Pati775 13.12.06, 22:42
        Pati ja normalnie chcialam popełnic takiego wątka...i też wlaśnie to uczynię 4
        jusmile
        • pati775 Re: Do azja811 13.12.06, 22:45
          do it 4me smile))))
    • azbestowestringi Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 22:40
      nasze dziecko nie oglada wogole telewizji.
    • tin_t Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 22:47
      w całości NIGDY. nie usiedzi. w tv interesuje tylko "jaka to melodia" . do
      podrygiwania.
      • azja811 tin_t 13.12.06, 22:52
        hehehe, muzykalne dziewczątko, tak jak mój młodysmile sam sobie włącza sprzęcior i
        zaraz kręci kuprem w rytmsmile
      • katarzynasg Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 23:04
        u mnie to samosmile))))))))))))
    • kaliaa Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 22:52
      nie generalizuj azja i nie nakrecaj sie tak przeciw tubisiom smile. Moje dziecko
      oglada tylko i wylacznie teltubisie. I nie sadze zeby spedzanie 20 minut przed
      tv, oznaczalo dla niej ze czas wolny spedza sie przed tv. Czas wolny spedza sie
      tak jak rodzice go organizuja, wszystko jest dla ludzi, tym samym dla naszych
      maluchow ale w rozsadnych dawkach. Mala przez rok w ogole nie znala tv,
      zaoowocowalo to tym, ze jak gdzies tylko widziala tv, wgapiala sie w niego bez
      opamietania. Teraz juz tak nie jest, dzieki tubisiom jest juz czyms normalnym,
      nie ciekawi ja juz tak jak kiedys.
      Czemu twierdzisz ze to rodzice nakrecaj tubisowa manie? To bzdura. Dzieciom
      podoba sie ta bajka stworzona zreszta z mysla o nich wiec nie dziwne ze czesc
      dzieci szaleje na ich punkcie. I wdzac w sklepie tubisia itd cieszy sie do nie
      niego i chce go miec itd Ot i cala tajemnica tubisiowej manii. Nie dopatruj sie
      wiec rodzicowego nakrecania.
      ps moja mala jak zobaczyla w sklepie tubisia z tv na brzuchu to z zachwytu, z
      wrazenia i emocji sie doslownie zesrala(dodam ze wyproznienia ma regularne
      tylko rano i tylko ten jeden raz sie zalatwila drugi raz
      wieczorem "nadprogramowo") i oddtanczyla taki taniec radosci, szczescia, i
      zachwytow ze w zyciu takiej szczesliwej jej nie widzialam.
      • azja811 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 23:00
        no wlaśnie Kaliaa to zakochanie, w teletubisiach mnie przeraza, czy twoje
        dziecko się zesrało (jak to określiłaś) ze szczęście jak zobaczylo ciebuiesmile))?

Zresztą tak jak napisalam iddeą tegą wątku nie jest przekonywanie siebie
        nawzajem co jest zle a co dobre, bo ogllądanie teleczegostam dla mnie nie jest
        czymś strasznym i karygodnym, ale ja jestem przeciw,. wolę z dzeckiem częściej
        pocytzać bajeczki które uwiebia, a jednak czym skorupka za mlodu...wink))

Mam straszną staysfakcje jak mlody rano jak wstanie a matka jeszcze spi bierze
        ksiażeczki i jeszcze przez godzine je "czyta" i opowiada je sam sobiesmile
        • kaliaa Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 23:10
          oj azja, mnie przeraza glod na swiecie i wojny a fascynacja tubisiami mnie
          smieszy. Toz to normalne dla wieku dzieciecego, ja sie zsikalam na widok konia
          na biegunach jak mialam dwa lata smile Moje dziecko cieszy sie teraz tubisiami za
          rok pewnie to bedzie jakas lala, za 10 lat jakis mlodziezowy idol itd itd I to
          ze mala oglada tubisie nie wyklucza tego iz tez uwielbia ksiazeczki i duzo
          razem czytamy.
          • azja811 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 13.12.06, 23:17
            No dobra te reakcje emocjonalne to u was penie rodzinnewink)) ja nigdy nie
            naroiblam w protki na widok jakijś zabawki, co najwyzej popuścilam ze śmiechu
            czytając różne forasmile
        • ninjo Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 10:53
          azja, nie wiem jak sobie wyobrazasz, ze mozna nakrecic tak male dziecko na
          teletubisie czy cokolwiek innego. Myslisz, ze puszczamy jej teletubisiow na
          okraglo i powtarzamy mantre: Teletubisie sa super, teletubisie sa
          super... ????????? Natalka tez je uwielbia, a zaczela po pierwszym przypadkowym
          zobaczeniu u kolegi.
          sugerujesz, ze te mamy, ktore pozwalaja od czasu do czasu obejrzec teletubisie
          nie czytaja z nimi ksiazeczek?
          my tak samo robimy z dziecmi mnostwo rzeczy miedzy innymi czytamy ksiazeczki
          przez kilka godzin dziennie, a raz na kilka dni mala oglada mniej wiecej pol
          godziny teletubisie. I tez jak byla w sklepie i zobaczyla teletubisia
          zareagowala to nie chciala go wypuscic z reki. nie sadze zeby to bylo cos zlego
          • kaliaa Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 11:22
            oj azja chyba takiej reakcji sie nie spodziewalas co? smile Jednak okazuje sie ze
            nie ogladanie tubisow jest teraz takie trendy, i na czasie, jak widac
            ciemnogrod to teraz puszcznie tubisiow a nie odwrotnie tongue_out
          • asmi7 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 21:51
            Mój synek też bardzo je lubi więc ogląda od czasu do czasu. Naprawdę nie widzę
            żadnych przeciwskazań i złych skutków a przyznam się, że obserwuję bacznie jego
            rozwój ("zboczenie zawodowe"). Poza tym staram się uszanować to, co właśnie
            jemu sie podoba - to, co on sam polubił (oczywiście w pewnych rozsądnych
            granicach - na pewno nie dostanie do zabawy czegoś, co mu sie podoba , ale jest
            niebezpieczne).
            Poza tym, to oglądanie czasem Teletubisiów, nie jest "zamiest" czytania i
            innych zabaw, ale jest tylko jednym z wielu innych zajęć i zabaw.
    • wielorybka Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 00:20
      są takie dzieci - np mojewink
      teletubisie uwazam za obrzydliwe i programowo nie włączam tv
      sezamkową ulicę młody lubi i ja też smile
    • thmwag1 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 07:29
      MOJ syn nie widział telestworków na oczy, ale za to z lubością wpatruje się w
      Olinka Okrąglinka - LICZY SIĘ smile

P.S znaczy widział jak byłam na macierzyńskim ale wtedy to nie łapał czaczy i
      się tylko wpatrywał w to słoneczko na końcu
      • tadziewczyna Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 08:59
        Moja mala tez nie oglada tv. Nie interesuje jej poki co...Ciekawe do kiedy?
    • kama755 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 09:05
      my też nie oglądamy. staram się to opóźnić. poza tym, nawet jak włączam
      telewizor przy malym, to najczęsciej konczy się to tym, że podchodzi do
      telewizora i ma zabawe w wyłączanie i wyłączanie odbiornika. Tak więc samym
      oglądaniem nie jest jescze zainteresowany
    • kraabik Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 09:22
      Moje i jak tylko widzę tą bajkę to od razu ją przełączam...
      Dla mnie teletubisie są okropne, a jak widzę dziecię wpatrzone w ekran jak
      zahipnotyzowane to chyba nic dobrego z tego nie wynika. Czasem jak trafię na
      Domisie to chwilę z mała oglądam. Czasem kawałek dobranocki z tatą, ale staram
      się odciagać ją od tv - jak się zapatrzy (na reklamy sczególnie) i wtedy
      zabawić, poczytać bajeczkę, porysować.
    • on-na Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 09:26
      Moje nei ogląda. Sama obejrzałam JEDEN odcinek u koleżanki istwierdziłam, że
      stworki (pardon) sa kretyńskie. Rzecz gustu, może to kto kocha, ja nie. W ogóle
      nie uznaję sadzania dzieciaka przed tv "dla świętego spokoju", wolę otworzyć
      szafę z garnkami, niech tam buszuje.
    • robin2510 Re: Moje!!!!!!!!!!!!! 14.12.06, 10:12
      dla kingi bajki w tv mogłyby nie istnieć , woli zamiast bajek oglądać vive lub
      mtv, teletubisie, czy coś tam podobnego jej kompletnie nie interesuje. zato jak
      zaczarowana słucha wszelakiej muzyki.

ps. ostatnio oglądając własnie vivę, zaczynał się jakiś teledysk, pierwsze
      tony, kinga w pisk z uśmiechem, mąż też uśmiech , i zaczyna nucić a ja ni w ząb
      co to leci, okazało się ze nowa piosenka pakito, którego kinga uwielbia, już po
      pierwszych tonach poznała kto śpiewa, pod tym względm jestem zacofana, a kiedyś
      śpiewałam w chórze .....ehhhh te dzieci.
    • oladidi Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 10:44
      Moja też nie ogląda, jak obejrzałam to zwątpiłąm w tą bajke ale ona tez nie byla
      zainteresowana wiec staram się nie puszczać.Pozdrawiam
    • monika9710 tubisie są kretyńskie dla nas 14.12.06, 11:31
      ale nie dla takich małych dzieci. to że Wasze pociechy nie oglądaja nie znaczy,
      że są lepsze od "naszych tubisiowych". moja sonia też lubi teletubisie, a tak
      naprawde to piosenkę i słoneczko. nie wyłączam przed nią tv, bo dla mnie to
      jest paranoją. ogólnie moje dziecko tv ma w nosie, tylko jak słyszy muzykę to
      jest zainteresowana i tańczy.
      nie rozumiem skąd ten atak na teletubisie.pozdrawiam
    • shamsa Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 12:14
      moja córka nie lubi. jak przelotem zobaczy odkurzaczyk Noo-Noo to sie smieje i
      idzie dalej. oglada tylko teledyski dzieciece schnappiego i bebe lilly, tez nie
      za długo. słucha Radiostacji, koniecznie z wizualizacją Winampa
    • sdomitrz Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 12:15
      moje nie ogląda
    • angelika.ka ttb 14.12.06, 14:02
      Witaj azja, maupo jedna!:o) Moje nie ogląda. Ogląda za to reklamy. Namięęętnie.
    • bomba001 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 18:12
      moje, zreszta popełnilam ju z taki wątke. ogólnie nt tv, która jest dla mnie
      nieodpowiednia dla takich małych dzieci, a sadzanie ich przez tv to dla mnie
      wyraz braku odpowiedzialności i wygodnicta rodziców. nie będe czarować, nie
      przesadzam, nie będe owijac w bawełne. tv u nas w dzień nigdy nie właczony, a
      nawet jak tak, to małej w ogóle nie interesuje. i niech tak zostanie jak
      najdłużej, bo każdy psycholog powie, czym skorupka za młodu....nie wiem czy
      kilka min dziennie to jest oki, amy sobie myślimy że jak kilka min jest oki, to
      może pół godziny też. a że jak czasami godzinkę to tez nic. i tak leci.
      chowamy tv maniaka. wiem, bo mam synka przedszkolaka i wiem ile czasu spędzaja
      inne dzieci przed tv.
      a teletubisie sa debilnesmile)) na dalszy rozwój dziecka mam fajne filny makowa
      panienka , misiowanki, mis koralgol etc a nie te KRETYNSKIE stwory.
      pozdrawiam wszystkich nieoglądającychsmile)))
    • bonkreta Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 19:22
      Moje nie ogląda. Bez szczególnej ideologii. Ale myślę, że na bajki ma jeszcze
      czas. Jak mu się kiedyś teletubisie spodobają, to trudno, i to przeżyję. A póki
      co niepuszczam, bo jakoś miłością do nich nie pałam. Zresztą TV prawie nie
      ogląda (co parę dni po parę minut się zdarza, Animal Planet, bo tylko to go
      bawi wink )
    • otaota Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 14.12.06, 22:15
      nasz Julka też raczej z dala od telewizora.Woli posłuchać domisiowych piosenek i
      potańczyćsmile
      • ariella Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 15.12.06, 11:43
        My wogole nie ogladamy tv, ale teletubisie chyba kupie (po angielsku) bo wydaje
        mi sie ze na tle innych bajek sa OK.
    • malwinka35 Moje w ogóle n/t 15.12.06, 15:26
    • ania2425 Maja oglada... 15.12.06, 15:57
      i teletubisie to JEDYNA bajka ktora ja interesuje. sama wybrala...i nie widze
      nic zboczonego ani maniakalnego w ogladaniu tv przez pol godziny raz, dwa razy
      w tygodniu. a ze to Tubisie, no coz, nasze dziecinstwo to byla era misia
      uszatka i wodnika szuwarka - ktory byl chyba ze 100 bardziej potworny niz 4
      Teletubisie razem wziete smile))

• azja811 Wiedziałam ze tak będzie... 15.12.06, 18:55
      ...że matki dzieci oglądających teletubisie sie oburzą, a ja zadałam zwykłe
      pytanie:kto nie ogląda teletubisiów, nawet zaznaczylam żeby sie czegos nie
      dopatrywać bo generalnie mam w nosie czyje dzieci co oglądają i nie uwazam za
      coś strasznie zlego, ale dla mnie tak hipnotyzujące bajkli nie są ok. Mam takie
      zdanie po wykładach z psychologii, na których mielismy o hipnozie stosowanej w
      reklamach ale talkze i bajkach i coś co przesadnie i nienaturlanie przykuwa
      uwagę mojego dziecka do tv poprostu nie pozwalam na oglądanie takich rzeczy.

Radzę czytać ze zrozumieniem i nie oburzać sie z byle powodu
      • zitke azja811 15.12.06, 20:48
        "bo generalnie mam w nosie czyje dzieci co oglądają" - wiec po co zalozylas ten
        watek??
        • pati775 Re: naprawde podyskutowac juz nie mozna ? 15.12.06, 21:04
          zalozyla watek zeby pogadac na ten temat
          nie sie atakowac, udowadniac kto jest gorszy czy lepszy tylko po prostu pogadac
          tak trudno to zrozumiec?

• azja811 do zitke 15.12.06, 21:20
          boshhhe czy to takie skomplikowane??
          Bo mam w nosie co czyje dzieci oglądają co nie zmienia faktu ze nie chce
          wiedziec czy tylko moje dziecko ogląda teletubisie czy jeszcze jakieś...
      • ninjo do azjii 18.12.06, 09:51
        azja, ale wlasnie o to chodzi, ze to nie bylo zwykle pytanie, tylko pytanie,
        ktore od razu negatywnie ocenialo matki, ktore pozwalaja na ogladanie
        teletubisiow. Np. stwierdzenie:

"Wogóle nie rozumię tej teletubisiowej manii, którą sami rodzice nakręcają w
        swoich dzieciach, mozę sie one same nakręcają"

jest zdecydowanie pejoratywne i oceniajace, wiec my tylko odpowiedzialysmy na
        Twoj atak

i nawet Twoj dopisek:
        "PS.Uprzejmie prosze o niedopatrywanie się ataku na mamy objętę teletubisową
        manią, ani nie udowadnianie mi jak wiele moje dziecko traci przez brak
        kontaktu z tymi stworami."
        jest rowniez pejoratywny. Wiec nie powinnas sie dziwic, ze te mamy, ktore
        puszczaja teletubisie, odpowiadaja, bo czuja sie zwyczajnie obrazone, np. ja.
    • osesek76 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 16.12.06, 23:32
      my z Julciem zamiast bajek chodzimy szukac pierwszych oznak wiosny,
      lata,jesieni,zimy, a przy tym fotografujemy,
      Bajek nie ogladamy, moze przyjdzie na to jeszcze czas smile
    • gocha34 Re: Czyje dziecko NIE ogląda teletubisiow?? 17.12.06, 09:35
      Maciek też nie ogląda. Czasem zerknie na jakąś bajkę ,którą ogląda starsza
      siostra,ale przyznam ,że nieszczególnie Go to interesuje. Teletubisiów nie
      ogladamy wcale.Marysia kiedyś stwerdziła ,że są nudne więc nawet ich nie
      włączamy/no i dobrze bo dla mnie są beznadziejne/. Przyznam ,że córka zaczęła
      oglądać jakiekolwiek bajki w telewizji w wieku ok 2 lat i to zwykle dobranocki.
      Potem troszkę się pod tym względem rozkręciła ale też myślę, że bez przesady.
      Maciek siłą rzeczy troszkę korzysta przy Marysi,ale uważam ,że 15 miesięcznemu
      dziecku nie trzeba w ten sposób organizować spędzania czasu. Specjalnie dla
      Małego bajek nie włączamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka