niunka24 03.01.07, 19:16 Jaki wybrać? Kurcze, ja się w ogóle nie znam na termometrach.... Czy np. taki jest dobry? allegro.pl/item154814115_termometr_douszny_aeg_pom_1sek_oryginal_timur00.html proszę o pomoc doświadczone mamy.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marysiowamama Re: termometr:-) 03.01.07, 19:27 Super sprawa !!! Ja przy pierwszym dziecku niestety miałam elektroniczny który wtykaliśmy jej do pupy. Ale teraz mam mocne postanowienie kupna takiego, aby oszczędzić cierpienia maluszkowi. Tyle tylko że nasz pediatra mówił że nie bardzo są dokładne takie term.bo nie zawsze trafia się nim w odpowiednie miejsce w uchu. Nie sprawdził sie natomiast (polecany nam zresztą)term.w smoczku. Mała go wypluwała był ogromniasty jak na jej malutką buzię. I chyba ani razu nie udało nam sie zmierzyć nim temp. Widziałam jeszcze reklamę w dzieciowej gazecie takiego podobneko jak tu wkleiłaś ale którym mozna dodatkowo mierzyć na czole i pokazuje temp.pomieszczenia. Chyba ok.130, są też w Smyku Odpowiedz Link Zgłoś
donzab81 Re: termometr:-) 03.01.07, 19:42 My mamy taki ,ale ja niestety nie jestem zadowolona,zawsze jakoś dziwnie z tą temperaturą -w smoczku też mieliśmy ,był nawet dobry ,ale tylko wtedy kiedy Oskar dobrze cycał Sama nie wiem napewno jest dobry ten co opisujesz marysiowamamo ja też czytałam o nim w gazecie-poprostu ten z allegro jest tani ,ale nie jest aż tak dokładny Ten za 130 drogi,ale może bardziej wart. Jak byś go kupiła daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
majka80s Re: termometr:-) 03.01.07, 19:50 Jako doświadczona już troszkę lutówka 2006 podzielę sie też moimi obserwacjami. Jeszcze przed narodzinami dziecka mąż uparł się na taki drogi termometr z allegro, teraz to nawet go już nie ma To był termometr douszny, ale jak sie okazało przy pierwszej chorobie nie zdał egzaminu. Mały ruszał główką starsznie, termometr pokazał 38 st, jednak jak sprawdziłam zwykłym rtęciowym okazłao sie ,że ma 39,7st Tak więc ponownie stałam sie zwolenniczką rtęciowych terometrów. Jak jest wysoka gorączka to juz w 1min. widać jak rośnie. A dziecko zawsze można czymś zająć w tym czasie. Pozdrwaim Odpowiedz Link Zgłoś
majka80s Re: termometr:-) 03.01.07, 19:51 Przepraszam ,ze jeszcze raz , ale dorwałam dziada: allegro.pl/item154401180_microlife_ir1de1_najlepszy_termometr_gratisy_.html Nie polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: termometr:-) 03.01.07, 20:05 Czyli co? rtęciowy? trochę się chyba bym bała jednak. A wg magazyny "Twoje dziecko" Najlepszy jest termometr Brauna, do mierzenia w pupie. piszą, że bezpieczny, no i tani jest, bo ok. 24 zł. Myślicie, że mają rację? ten, co mierzy "wszystko" kosztuje ok.200 zł.o matko. mnie nie stać nie polecają smoczkowych. ostatni raz miałam do czynienia z termometrem,jak sprawdzałam sobie temperaturę w tracie cyklu i potrafiłam zaufać tylko rtęciowym, ale przy Małym to chyba trochę strach..? Odpowiedz Link Zgłoś
majka80s Re: termometr:-) 03.01.07, 20:13 Powiem tak: Małe dziecko nie rusza się bardzo, a ten termometr nie wpychasz głęboko tyle tylko,żeby to srebrne zakryć. Ja poradziłam sobie z wierzgającym 9-cio miesięcznym dzieckiem i nic mu nie jest. A nigdy wcześniej nie używałam takiego termometru do dziecka , bo był zdrowy Brown pewnie dobry, ale jestem ciekawa, czy nie będziesz się bała wpychać do ucha, bo to też stres,żeby nie za głęboko. A jak za płytko włożysz to wynik wyjdzie oszukany. Ja bym się tak gazetą nie sugerowała- bo to zawsze marketing. Choć przyznam wolałabym mieć dobry , pewny, szybki sprzęt do mierzenia temp, Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: termometr:-) 03.01.07, 20:15 ten Brauna jest do pupy,nie uchajasne,że nie sugeruję się gazetą,dlatego Was pytam! sama nie wiem już, co zrobić,hehe.. a nawet do szpitala muszę mieć swój własny, tak mam w rozpisce,co wziąć. dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
majka80s Re: termometr:-) 03.01.07, 20:20 Fakt, do pupy. Przepraszam nie doczytałam ale to zawsze wkładanie- to za płytko- źle . Wiesz co, nie jest drogi więc może wypróbuj jak i tak musisz mieć, może okurat będzie super. Będę śledzić wątek, może ktoś ma i jest zadowolony. Ech, ta temperatura i czopki to mnie zawsze najbardziej stresoały. Pozdrawiam i życzę zdrówka, a jeśli mogę spytać to na kiedy masz termin?? Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: termometr:-) 03.01.07, 20:26 a co sadzicie o takim elektronicznym z miekka koncowka (sorry, ze po niemiecku): Chyba tez moze byc do pupci ? www.mytoys.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/DEU/DisplayProductInformation-Start;sid=q9OpAYQHV9qpAcGbqXPKCYUNVACQLTM5-W0=? ProductSKU=de_DE-1456876 Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: termometr:-) 03.01.07, 20:27 cos link nie wyszedl, jeszcze jedna proba: www.mytoys.de/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/de/-/DEU/DisplayProductInformation-Start;sid=q9OpAYQHV9qpAcGbqXPKCYUNVACQLTM5-W0=? ProductSKU=de_DE-1456876 Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: termometr:-) 03.01.07, 20:28 No niestety link nie chce sie skopiowac i juz. Mialam na mysli taki zwykly elektroniczny termometr z miekka koncowka. Co sadzicie o nim ? Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: termometr:-) 03.01.07, 20:38 Mam obiecane po urodzeniu od dziadków ) Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama To znowu ja 03.01.07, 20:43 W tv podano że rtęciowe term.mają być wycofane i zabronione. Ja nie lubię osobiście. A Brauna pożyczałam podczas choroby od sąsiadów (tego do ucha) i uważam że rewelacja, tylko niestety drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasek_ona Re: termometr:-) 03.01.07, 20:55 ja mam zwykły rtęciowy i dokupiłam w aptece termometr na czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: termometr:-) 03.01.07, 20:57 dzięki chyba sę na tego Brauna zdecyduję. na Allegro ok.20 zł,nie jest źle. a termin mam różnie,heh. wg OM to na 24 a wg USG na 15 a gin mówi,że 6 mogę już urodzić, ze względu na tę moją szyjkę,no i Mały rośnie szybko. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dziegielek Re: termometr:-) 03.01.07, 21:18 Ja używałam i będę używać rtęciowego.Wkłada się tylko końcówkę i trzeba pamiętać, że należy od pomiaru odjąć 0,5 stopnia. Pamiętajcie, że u małe dziecko inaczej odczuwa gorączke- znosi ją lepiej niż dorośli i nie powinno jej się zbijać, jeśli nie przekracza 38,5 stopnia.Życzę Wam i sobie, żeby termometry nie były potrzebne i dzieci nie chorowały. Odpowiedz Link Zgłoś
misia9944 hmm ja kupilam taki w smoczku zobaczymy.... 03.01.07, 21:19 czy sie sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
majka80s Re: termometry 03.01.07, 21:30 Rtęciowe mają być wycofane , bo pewnie nie spełniają jakichś norm. Poza tym wyczodzi dużo łatwiejszych w obsłudze, niezawsze lepszych. Ich wycofanie wcale nie oznacza ,że są niebezpieczne. Mogą zagrażać tylko gdy się rtęć wyleje- hmm a o to nietrudno. Mój się potrzaskał przez nieuwagę i poszłam po nowy , bo wiem ,że ma ich juz nie być. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majka80s niunka24 03.01.07, 21:31 ooo to masz jeszcze trochę czasu Życzę Ci żebyś sobie jeszzcze ponosiła Odpowiedz Link Zgłoś
binkaa Re: termometry 15.04.07, 20:39 o to musze sie zaopatrzyc w jakies 2 sztuki zanim wycofają u nas douszny aeg to porazka tempki w tym samym czasie potarfia być od 37,8 do 40,2 koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
mikasara Re: termometr:-) 03.01.07, 23:55 kupiłam termometr do uszu, taki co w 3 sekundy mierzy temperaturę. niestety nie jest dokładny, bo w każdym uchu i przy każdym pomiarze z reguły podaje inną wartość. jego podstawową zaletą jest to, że córka da sobie zmierzyć termeraturę, ale niestety wsakzanie jest orientacyjne. wystarcza jednak, aby stiwerdzić, czy trzeba podać lek. lekarzowi też zawsze wystarczała taka orientacyjna gorączka. różnice dochodzą do pół stopnia, ale jak do tej pory się sprawdził i mam nadzieję, że dalej tak będzie. poza tym termometry do pupy to tylko dla maluszków, bo jak zmierzyć 4 letniemu dziecku temperaturę w ten sposób? może jak będzie starsza to uda mi się namówić córkę do rtęciowego, który moim zdaniem jest najdokładniejszy - jeżeli do tego czasu ich nie wycofają, a mój się nie stłucze. Odpowiedz Link Zgłoś
magalik WAZNE 04.01.07, 07:54 tez sie nasluchalam ze termomerty elaktryczne nie zawsze dobrze mierza. radzialm sobie z rteciowym, u malutkiego dziecka to nie za duzy problem a jak sie okaze ze jednak jest to kase zawsze sie zdazy wydac. w kazdym razie mierzac temperature w pupie pamietajcie ze tam jest zawsze 0,5st wiecej niz pod pacha Odpowiedz Link Zgłoś
mamapatryka Re: termometr:-) 04.01.07, 11:47 Ja mam taki do ucha. Nie wiem jakiej firmy ale bardzo sobię chwalę. POomiar w 3- 5 sek. Mierzę zawsze 3 razy. Przy tak szybkim pomarze to żaden kłopot. Robie to po to bo nie zawsze tak samo i dobrze przyłożę. Pomiar jest dokładny do 2-3 kresek. Myślę że warto. Miarzyłam kiedyś eoczniakowi temp zwykłym rtęciowym a nie miał gigantycznej więc trzeba było poczekac czy to 37 z kreskami czy ponad 38 i to był stres. Sparwdziłam mam Brauna do ucha tai z wymienianymi kapturkami ochraniaczami. A. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiiik Re: termometr:-) 04.01.07, 13:42 Ja mam browna do ucha - nie polecam. Za kazdym razem inny pomiar, róznica czasami 2 stopni! do tego mam treciówkę i jak dziecko było małe to koniec termometru nawilazłam oliwką i do pupy. Moim zdaniem pomiar najdokladniejszy a teraz ( młody ma 2 lata prawie) mam elektryczny pod pachę za ok 15zł z apteki ale jak dziecko ma gorączkę to zawsze sprawdzam tręciowym. Proponuję nie wyrzucać kasy tylko zakupić zwykly termometr w aptece koszt ok 4 zł a w razie jakby się nie sprawdził to dopiero kupować browna czy ten z allegro,a najlepiej jakbyscie mialy mozliwość u kogoś sprawdzenia jego działania i niedokładności. Dodam ze jak sama sobie mierze temperaturę w uchu to nie ma problemu z rożnicą temperatur. Bo chodzi o to ze przy pomiarze powinno być całe wejscie ucha szczelnie zatkane termometrem i wtedy wychodzi ok, dziecko nie umie powiedziec ze ucho jest nie całkiem zatkane bo dobrze słyszy ( nie wiem czy dobrze eam to wytłumaczyłam) Odpowiedz Link Zgłoś