Gość: Doda IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 17.04.04, 19:34 Co to jest pomóżcie ? czy można przy tym zachodzić w ciąże ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ikrol1 Re: Torbiel endometrialna 18.04.04, 13:01 To endometrioza jajnika. Endometrioza to występowanie tkanki takiej jak endometrium poza macicą. Ona tak samo reaguje jak śluzówka macicy czyli np złuszcza sie i krwawi ci jakiś czas. Czasami robi sie z tego torbiel z zakrzepłą krwią, która się gromadzi w środku i to jest właśnie torbiel endometrialna. Można przy tym zajść w ciąże, chociaż taka torbiel zaburza prace jajnika. Przede wszystkim to trzeba sie upewnić, że to taka torbiel. Na USG widać ja jako torbiel o gestej płynnej treści, która sie długo utrzymuje i nie zmniejsza sie pod wpływem progesteronu. Można tez zrobic badanie na CA125. Nie przejmuj się, że to antygen nowotworowy to nic groźnego nie oznacza, jago podwyższony poziom sugeruje endometriozę. Jeśli torbiel jest na jednym jajniku to nawet jeśli zaburza jego funkcję to jest jeszce drugi jajnik, który trzeba sprawdzić czy funkcjonuje poprawnie, a jeśli tak to niekoniecznie ten z torbiela trzeba ruszać. Warto byłoby jednak w takim wypadku sprawdzić drożność jajowodów bo endometriozie czesto towarzyszą zrosty i trzeba upewnić się czy ich nie ma w jajowodach. A potem próbować zajść. Ciąża leczy endometiozę. Można też zrobić laparoskopię i za jednym zamachem usunąć torbiel, sprawdzić drożność jajowodów i poogladać inne narządy. Tym niemniej, jakby na to nie patrzyc to jest (mało, ale jednak) inwazyjny zabieg i zanim sie na niego zdecydujesz to trzeba z lekarzem wszystko przemysleć i przegadać. Pozdrawiam Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doda Re: Torbiel endometrialna IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 18.04.04, 14:07 Tylko o to chodzi że ja mam jeden jajnik bo drugi mi usunieto przez torbiel ! Odpowiedz Link Zgłoś
ikrol1 Re: Torbiel endometrialna 18.04.04, 15:40 O kurcze. To niewesoło. Nie wiedziałam. Wszystko zależy od wielkości tej torbieli. Ona niestety ma skłonność do powiekszania się z czasem. Może jeszce jakaś farmakologia wchodziłaby w grę (Danazol itp.) Tyle wiem. Sama tego nie przechodziłam. POczekaj może ktos podobny do ciebie się znajdzie i będziecie wymieniać doświadczenia i wspierac się. A poróbowałaś opisać swój problem na forum nasz-bocian ? Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doda Re: Torbiel endometrialna IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 18.04.04, 15:56 Nie opisywałam a jaki tam jest dokłdny adres z góry dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tina Re: Torbiel endometrialna IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.04.04, 16:18 www.nasz-bocian.pl Odpowiedz Link Zgłoś