Dodaj do ulubionych

Torbiel endometrialna

IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 17.04.04, 19:34
Co to jest pomóżcie ? czy można przy tym zachodzić w ciąże ?
Obserwuj wątek
    • ikrol1 Re: Torbiel endometrialna 18.04.04, 13:01
      To endometrioza jajnika. Endometrioza to występowanie tkanki takiej jak
      endometrium poza macicą. Ona tak samo reaguje jak śluzówka macicy czyli np
      złuszcza sie i krwawi ci jakiś czas. Czasami robi sie z tego torbiel z
      zakrzepłą krwią, która się gromadzi w środku i to jest właśnie torbiel
      endometrialna. Można przy tym zajść w ciąże, chociaż taka torbiel zaburza prace
      jajnika.
      Przede wszystkim to trzeba sie upewnić, że to taka torbiel. Na USG widać ja
      jako torbiel o gestej płynnej treści, która sie długo utrzymuje i nie zmniejsza
      sie pod wpływem progesteronu. Można tez zrobic badanie na CA125. Nie przejmuj
      się, że to antygen nowotworowy to nic groźnego nie oznacza, jago podwyższony
      poziom sugeruje endometriozę.
      Jeśli torbiel jest na jednym jajniku to nawet jeśli zaburza jego funkcję to
      jest jeszce drugi jajnik, który trzeba sprawdzić czy funkcjonuje poprawnie, a
      jeśli tak to niekoniecznie ten z torbiela trzeba ruszać. Warto byłoby jednak w
      takim wypadku sprawdzić drożność jajowodów bo endometriozie czesto towarzyszą
      zrosty i trzeba upewnić się czy ich nie ma w jajowodach. A potem próbować
      zajść. Ciąża leczy endometiozę.
      Można też zrobić laparoskopię i za jednym zamachem usunąć torbiel, sprawdzić
      drożność jajowodów i poogladać inne narządy. Tym niemniej, jakby na to nie
      patrzyc to jest (mało, ale jednak) inwazyjny zabieg i zanim sie na niego
      zdecydujesz to trzeba z lekarzem wszystko przemysleć i przegadać. Pozdrawiam
      Ilona
    • Gość: Doda Re: Torbiel endometrialna IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 18.04.04, 14:07
      Tylko o to chodzi że ja mam jeden jajnik bo drugi mi usunieto przez torbiel !
      • ikrol1 Re: Torbiel endometrialna 18.04.04, 15:40
        O kurcze. To niewesoło. Nie wiedziałam. Wszystko zależy od wielkości tej
        torbieli. Ona niestety ma skłonność do powiekszania się z czasem. Może jeszce
        jakaś farmakologia wchodziłaby w grę (Danazol itp.) Tyle wiem. Sama tego nie
        przechodziłam. POczekaj może ktos podobny do ciebie się znajdzie i będziecie
        wymieniać doświadczenia i wspierac się. A poróbowałaś opisać swój problem na
        forum nasz-bocian ? Ilona
    • Gość: Doda Re: Torbiel endometrialna IP: *.city.net.pl / *.city.net.pl 18.04.04, 15:56
      Nie opisywałam a jaki tam jest dokłdny adres z góry dzieki
      • Gość: Tina Re: Torbiel endometrialna IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.04.04, 16:18
        www.nasz-bocian.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka