Dodaj do ulubionych

ulewanie:(

20.02.07, 14:57
Julia ciągle ulewa i to porządnie, zdarza jej sie to codziennie raz
albo dwa że całe mleczko zwraca. Nie miałam tego problemu z Natalią która tak
naprawde raz porzadnie sie pozygała i odbijało jej sie zaraz jak wziełam na
rączki. Julce sie kiepsko odbija nosze ją bardzo długo a nawet jak jej sie
odbije to i tak zwracasad(( jak długo to może trwać, ona taka malutka i
martwie sie zeby cos zostało jej w brzuszku.
Obserwuj wątek
    • kfilka Re: ulewanie:( 20.02.07, 15:08
      Mikaa, wydaje mi się, że nie będzie problemu, dopóki mała będzie ładnie przybierała na wadze - zwróć na to uwagę.
      Powodem ulewania może być zbyt duża ilość pochłanianego mleka (ja miałam ogromne ilości i nawet jak młody krótko ssał, to i tak bardzo szybko miał pełny brzuszek) lub też tzw. refluks żołądkowy - o tym wiem tylko orientacyjnie.
      A najlepiej spytaj się swojego pediatry, co sądzi o tym ulewaniu
    • kania_kania Re: ulewanie:( 20.02.07, 15:33
      Uklad trawienny jeszcze jest niedojrzaly i tak reaguje, gdy Mala za duzo zje.
      Postaraj sie skrocic czas karmienia i odbijac Malej w trakcie karmienia. To
      przejdzie - zoladek musi dojrzec.

Przechodzilam podobne hocki z synem.

Kania
    • my_cha1 Re: u nas to samo 20.02.07, 17:09
      My mamy identycznie z naszym Kubą. Karmię ok. 30 min, średnio co 3 godz. Czasem
      ulewa bezpośrednio po jedzeniu świeżym mlekiem, a czasem później - już treścią z
      żołądka. I też mamy trudności z odbijaniem. Trzymamy, nosimy, poklepujemy, 15
      min a nawet dłużej - czasem bez rezultatu. Ale mały dobrze przybiera na wadze,
      więc się nie martwię, że jest głodny. Bardziej boję się, żeby się nie zakrztusił.
      • nowakaga5 Re: u nas to samo 20.02.07, 20:53
        Staraj się nie kłaść go na płasko po jedzeniu. Polecam układanie na klinie.
        Można taki zamówić na www.tanimarket.pl. Nasza Ola od początku na nim sypia i
        jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Jeśli często będą zdarzać się chlustające
        wymioty, spytaj się pediatry o mieszanki zagęszczające oraz o leki na refluks
        żołądkowo-przełykowy.
        • dakota123 Re: u nas to samo 21.02.07, 10:23
          Szymkowi też się zdarza ulać ale na szczęście nie jest tego dużo.Na wadze
          przybiera ok więc na razie sie nie martwię,pediatra powiedziała mi że w 1
          misiącu życia dziecka to raczej normalne,gorzej gdyby zwracał wszystko.
          A zwymiotować zdarzyło się mu dopiero parę razy.
    • mikasara Re: ulewanie:( 21.02.07, 11:24
      gdzieś czytałam, aby rodzice nie martwili się ilością ulewanego pokarmu.
      podali, że należy zrobić doświadczenie i wylać łyżeczkę czegokoliwek na stół,
      aby stwierdzić, że to co ulewają maluchy to nie są jakies wielkie ilości.
      doświadczenia nie przeprowadzałam, bo moje maleństwa (pierwsze i drugie) dużo
      nie ulewały - choć czasami poszło nawet noskiem. a najważniejsze jest czy
      przybiera na wadze. pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka