Dodaj do ulubionych

co mówią pociechy

26.02.07, 09:19
witajcie jestem mamą synka z 25 sierpnia 2005 -bliżej juz września
dlatego pytam bo tego wątku nie widze co mowia wasze dizeci...
moje dizecko zna klka doslownie slówq i nimi operuje
no i nie mowqi w ogole tata,nie nasladuje po nas slów tylko swoimi mowi

slownik Michałka to

mama,baba,bach,mniam,am,nie ma,nie,...to slowa klucze,troche mówi po swojemu
np. na kota garfilda-gar
naśladuje psa -aaa krowę--mmmm
to wszystko trochę sie martwie....prosze o taki wątek porownawczy
wszystko rozumie,,chwyta w lot a mowy zalapać nie może

Obserwuj wątek
    • pati775 Re: co mówią pociechy 26.02.07, 10:45
      u nas tez niewiele jest tej mowy
      nazywa wszystkich po funkcji jak ja to nazywam czyli mowi: mama, tata, baba,
      dziadzia, ciocia, ata (na psa Luka)

poza tym mowi dzidzia, bam, bebe, am,ku-ku, brym-brym, baja, robi pieska,
      tygryska,kotka - wiecje nie pamietam

ale najwazniejsze jest dla mnie to ze na tym etapie rozumie wszystko co do
      niego mowie, o co prosze
      ze sie komunikujemy i ja wiem co on ode mnie chce i on wie czego ja od niego
      chce i to jest dla mnie priorytet a nie ilosc slow ktore umie juz powiedziec

jedno co robie to duzo z nim gadam i wskazuje rzeczy mowiac ich nazwy wyraznie
      po kilka razy, bo wiem ze on wszystko koduje w swojej madrej malej glowce i jak
      przyjdzie jego moment to wlasnie potem tymi wyrazami bedzie operowal w
      pierwszej kolejnosci

czesto tez robie tak ze na przyklad robiac mu mleko, mowie: "MLEKO" a potem
      zwracam sie do niego "Oskar powiedz mleko" on mowi cos w stylu "jagdugbujfgu"
      czyli nie wiadomo co a w jego mniemaniu na bank bylo to "mleko" a ja go za to
      chwale w ten spoob zachecam go do mowienia jakiekolwiek by ono mialo na
      pocztaku wygladac

z tego co obseruje u naszych starszych kolezanek i kolegow to dzieciaki
      zaczynaja najczesciej mowic cos kolo 2-2,5 roku z dnia na dzien wiec jest
      jeszcze troche czasu wiec ja mam duzy luz najwazniejsze ze sie dogadujemy
    • nestorka1 Re: co mówią pociechy 26.02.07, 14:01
      Moja mówi jeszcze mniej. Mamą nazywa wszystkich członków rodziny
      (mamę,tatę,brata babcię), mówi am,bam,lala,dada naśladuje po swojemu psa,auto
      ipowie jak robi kaczka i krówka. Ale dogada się o wszystko bierze za rękę i
      pokazuje co chce. Teletubisie -robi dada i idzie pod magnetowid, la la la i
      stoi pod sprzętem by wysłuchaći zatańczyć piosenkę itp.Ale najczęściej używa yy
      czyt. nie a jak tak to się cieszy że zrozumieliśmy. Ja się nie martwię mimo, że
      ze starszym chodzę od roku do logopedy(ma 5lat)ale on na tym etapie był jak
      miał 2,5 roku. Najważniejsze że coś mówią i rozumieją.
    • wiolk77 Re: co mówią pociechy 26.02.07, 14:19
      Patryk jest z 26.09 i mówi na razie tata, dada, baba, daj, ne, mama (wcześniej
      nana) a poza tym to mówi wiele po swojemu i rozumie wszystko co sie do niego
      mówi.
    • gocha34 Re: co mówią pociechy 26.02.07, 21:22
      pamiętam że z córką w tym wieku można już było pogadać.Maciuś jest inny.Mówi
      mama,tata,baba,dziadzia i odmienia mamo,babo,dziadziu,tatu.Naśladuje
      pieska,baranka,kaczkę,odkurzacz ,mówi kicia,dzidzia i to chyba tyle normalnego
      mówienia. Reszta po swojemu,Ale nie martwię się ,też często powtarzam słowa i
      pokazuję dany przedmiot.Przyjdzie czas na mowę ,narazie koduje.Jak ja coś
      powtarzam i mówię powtórz to się uśmiecha,przyjdzie czas że powtórzy. Rozumie
      wszystko,musimy być cierpliwi.
    • sani14 Re: co mówią pociechy 26.02.07, 21:38
      no to ja pocieszę wszystkie te które się martwią bo moje dziecko jest świetne w
      komunikowaniu się ale niekoniecznie w mówieniusmile jego podstawowe słowo
      to "dać" i załatwia nim wszystko!!! jak chce jeść mówi dać, jak pić mówi dać,
      jak chce żeby mu coś podać albo on chce coś oddać mówi dać itd... mówi
      oczywiście inne sylaby typu tu, baba, halo, i jeszcze nie do końca
      rozszyfrowane słowo "cia" smile
      ale hitem jest to że przestał mówić mama... i mówi tylko tatasmile
      tyle że ja się tym nie przejmuję bo dzieci zaczynają mówić w różnym wieku i tak
      np syn mojej koleżanki ma 3 latka i dopiero teraz się rozkręca a mój brat w
      wieku 1,5 roku mówił zdaniami i do tego wymawiał poprawnie "r"!!!
    • grubaska20 Re: co mówią pociechy 26.02.07, 22:49
      hmm.. no ja też szczrze mówiąć trochę kręcę nosem, że mało mówi..uncertain no to tak:
      -mama, tata, baba, ciocia, dada (oczywiście na dwór), tak, nie, daj, mniamnia,
      nie ma, siacio (znaczy ciacho), le! (znaczy lew), ziu! (znaczy żółwsmile, śla to
      ślimak, śnie to śnieg, no i ostatnia rewelacja!!! hehesmile - oo booo!! znaczy o
      boże hehesmile kiedy coś się stanie, biega, unosi rączki w górę i woła- oo booo!!
      hehesmile
      -zwierzątka naśladuje chyba wszystkie jakie zna hehetongue_out tj. kotka, pieska,
      krówkę, konika, świnkę, owieczkę, króliczka jak je marchewkę, myszkę, lwa,
      misia, kurkę, świnkę, pszczółkę, ptaszka, rybkę, osiołka, hop hop na kangurasmile,
      plum plum na delfina, no i jeszcze kilka, ale już nie pamiętamsmile
      poza tym większość wyrazów, które proszę żeby powtórzył, brzmi -"aajaa"smile
      kręcę trochę nosem, jak słucham o dzieciach, które w tym wieku składają związki
      frazeologiczne, ale generalnie się nie przejmuję i wszystkim radzę to samo!!!smile
      wszystko w swoim czasie, jak z turlanie na plecki/brzuszek, siadnie,
      raczkowaniem, chodzeniem itd.
      pozdrawiamsmile
    • zuzannap3 Re: co mówią pociechy 27.02.07, 12:29
      Moj maly mądrala mowi wszystko. tzn powtarza wszystko, a mowi tez bardzo dużo.
      Ostatnio zaczyna nawet budować krótkie zdnia typu bede siedziec na fotelu, tatuś
      ubrudził spodenki itp. Można już z nim pogadać co robił u babci, na spacerku,
      ale on zaczął mówić bardzo wcześnie. Natomiast tragedia jest jesli chodzi o
      nocnik, nie ma mowy zeby na nim usiadł.
    • aniag27 Re: co mówią pociechy 28.02.07, 17:25
      Moja Dominisia jest z 28.09.2005 i mówi: mama, tata, baba, dziadzia, lala,
      bach, am, dada, ne, dudu /tzn. smok/, daj, ma, naśladuje odłosy psa - au,au,
      kotka, lwa, małpki, konika no i dużo po swojemu. Nie wiem czy to dużo bo nie
      mam porównania, aleteż dużo rozumie np. jak coś mówię że ma przynieść itp.
      • gosia152 Re: co mówią pociechy 01.03.07, 17:01
        Igor rozumie chyba wiecej niz mi sie wydajesmile))
        ale tak na serio to mówi mama, tata, baba, daj, niam niam, tak, nie,brum brum,
        no i ostatnie osiagnięcie to "kubuś" na kazdego misia pluszowegosmile))
        • aisza24 Re: co mówią pociechy 01.03.07, 17:59
          Kacper mowi mama, tata, baba, tiotia(ciocia), altu (Artur) diadia (dziadzia),
          ela (Hera), bam, be, brum brum, ta (tak), nie,baj,babol, ja, ma (nie ma). to
          tyle co rozuiemy z jego mowy, po swojemu gada bardzo duzo. umie nasladowac duzo
          zwierzat(psa, kota,konia,krowke,owieczke,weza,malpke) bo caly czas go tego ucze
          • efka30 Re: co mówią pociechy 02.03.07, 13:44
            Kuba mowi:
            mama,tata,baba,dziadzia,ciocia,Aga-na siostrę Agnieszkę,Buba-na siebie/czyli
            Kuba/,dzidzia,bus-autobus,dań-dań-tramwaj,brum-brum-auto,Pat-na listonosza
            Pata,oć-chodź,pać-spać,no i takie typu
            am-jeść, pić,ee-siusiu,papa-spacer,bam-upadek,mam-jak cos dostanie,
            i mnóstwo sobie znanym japońskim językiem.
            Wyrazow nie składa.Żadnych.Wszystko rozumie co sie do niego mówi.
            I tyle pamietamsmile)
            • kate20 Re: co mówią pociechy 07.03.07, 22:13
              To u nas jest inaczej. Polcia (11.09.2005) mówi prawie wszystko, a powtórzy
              dosłownie wszystko. Nie mówi już mama, tata, baba, tylko mamunia lub mamusia,
              tatuś, babcia, dziadzia (dodając oczywiście imiona),potrafi zawołać tatusia na
              obiad, jak chce iść na dwór, to mówi "Polcia babcią na pacier" i wszyscy wiemy
              o co chodzi. Jest maniaczką wszelkich koparek i traktorów, także i te słowa
              wypowiada, no i oczywiście ulubione słowo "kakolada" czyli czekolada. Potrafi
              też powiedzieć co chce zjeść (zupka, jajo, kiełbasa, chleb, mięso, ogórekitp.)
              A najweselej jest jak dobierze się do telefonu i obdzwania babcie
              swłowami "Ciesć Polcia mówi" Ale dla mnie i tak najważniejsze są słowa gdzy
              np.: robię coś w kuchni, a ona przyjdzie przytuli się do mojej nogi i
              powie "mamaniu kocham".
              Zyczę zebyście Wy też wkrótce usłyszały te słowa z ust swoivh pociech.
    • mamamilenki1 Re: co mówią pociechy 20.03.07, 23:12
      Moja Milena, podobnie jak Polcia, też powtarza wszystko i mówi zdaniami.
      Np. "Tatusiu, a co to, słyszysz? Samolocik, zobacz szybko!" . Jak się czegoś
      boi, np. podczas wizyty u lekarza, to dodaje sobie odwagi mówiąc: "Nie bój się!
      Nie bój się!", ot, taki słodki mały tchórz smile Bardzo nas rozśmiesza, bo jak
      czegoś nie chce to mówi: "Ojejujeju, nie to nie!". Z innych zabawnych
      powiedzonek: "O boże, boże!" (i kiwa głowką smile i "Normalnie szok".
    • mama_ania77 Re: co mówią pociechy 21.03.07, 02:04
      E, ja tam się nie stresuję, każde dziecko ma indywidualne tempo rozwoju i daję
      mojemu jeszcze czas na składanie zdań smile)
      Starszy niewiele mówił, a jak skończył dwa lata to od razu zaczął mówić pięknie
      całymi zdaniami, więc i młodszego nie poganiam smile

A Bartek mówi : mama, tata, tota (ciocia)- na opiekunkę,baba, dadia(dziadek)
      ot=kot, eee! = daj, to, tu, tam, kto to, co to, oko, brum (auto), bach, ojo (
      spac, od kojo, kojo), mmmmm -jak mu coś smakujesmile, nie, tak ( zdecydowanie
      rzadziej mówi niż NIE),koko, naśladuje pieska, konika, kurkę( kokoko) i koguta
      ( kokoku)...
      reszta to chińszczyzna, ale nawija cały czas smile)
      Rozumie wszystko.
    • maretina Re: co mówią pociechy 21.03.07, 09:51
      mama, tata, niania, kot,tam, gdzie, kawa, jedzie, kolo, jajko,cien, sciana,
      kwiat,chce,daj, nie, tak, dwa, trzy(tsy wymawiabig_grin)noga, nos,
      pranie,lala,gra,monia( tak nazywa sie nasza psina)- te wyrazy mowi poprawnie.
      inne z malymi defektami: kigi( kiwi), oghója( ogorek;D),kaszsa czy jakos tak,
      trudno go nasladowacsmile( kasza)
      mowa kajtkowa: tle-telefon, kaba-pudelko, nogagaga-stonoga, gaga-zyrafa, papa-
      lampa
      nasladuje glosy zwierzat: mialcze, robi muuu, szczeka po swojemu,chrumka,
      piszczy jak myszka,
      pewnie cos mi umknelo, ale trudno teraz wszystko spisacsmile
    • jagodzia24.09 Re: co mówią pociechy 21.03.07, 13:43
      Kacper (20.09.2005)
      Mama, baba, tata, dada, dzidzi, lala, nie, tak, da (daj), bach, dom, dach, kuku
      (jak coś schowam lub czegoś nie widzi, albo jak się schowa i drze się kukukuku
      dopóki ktoś nie zajarzy i nie zacznie go szukać), kulu kulu (na traktor), brum
      brum (na autko), tu (wskazując), pipi (na myszkę), chaaaaa (na kota-kiedyś kota
      pociągnął za ogon i ten go ofuczał), zaczyna kaszleć, jak mu mówię „jak robi
      piesek” (chyba słyszał szczekanie jakiegoś zachrypniętego psa wink) , muuu (na
      krówkę), gęgę (na gąskę), dudu (na smoka), ma (jak nie ma), nono (na odkurzacz-
      z teletubisiów).
      Rozumie wszystko, co do niego mówię, przynosi to o co go poproszę, wstaje przy
      kąpaniu, jak mu mówię „wstań, mama zrobi myju myju pupcię”. Taki super z niego
      gość jest smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka