Dodaj do ulubionych

roczek w kosciele

22.04.07, 09:27
Witam, czy konieczne jest ubieranie roczniakow na msze w biale ubranko, w co WY ubieracie ? chcialabym malego ubrac ladnie ale nie znow na bialo, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • renowa Re: roczek w kosciele 22.04.07, 17:14
      Hejka.
      Masz na myśli mszę na roczek?
      My mamy mszę dopiero 7 czerwca ( Rafcio jest z 25.05) bo niestety nie było już
      wolnych terminów.
      Nie, ja nie zamierzam ubierać go na biało. Elegancko to i owsze. Dżinsy,
      koszula.
      Ale nie biało, przecież to nie chrzest smile))
      Pozdrawiam.
      Renia i Rafałek
      • aniaimichal Re: roczek w kosciele 22.04.07, 21:54
        Dla misia kupilam koszule biala w pomaranczowa kratke i ogrodniczki kremowe z
        mala zielona zabka (5-10-15) mysle ze tak bedzie dobrze, elegancko i nic
        niebedzie krepowac ruchow. Jak bedzie zimno to na góre mamy albo jasna
        kurteczke, albo bluze polarkowa. tylko w co mama sie ubierze smile
    • ada1122 Re: roczek w kosciele 23.04.07, 20:29
      nie koniecznie na biało.. u nas "roczki" są w każdą czwartą niedzielę miesiąca..
      (Natki będzie 27 maja) i specjalnie się teraz przyglądałam.. białe wdzianka były
      i mirta ale spodenki i sukienki w różnych kolorkach.. byleby odświętnie.

Większy mam problem w tym jak mała wytrzyma godzinkę grzecznie w pierwszej
      ławce.. jak dokąd różnie to bywało i zawsze gdzieś z tyłu.. żeby w razie czego
      móc wyjść z kościoła.. Jak wasze maluchy wytrzymują godzinkę w kościele?
      • paulaada Re: roczek w kosciele 23.04.07, 21:00
        o co chodzi???roczek w kosciele, a po co?
        • ab76 Re: roczek w kosciele 23.04.07, 21:16
          W niektórych rejonach w pierwsze urodziny zamawia się mszę w kościele - np. na
          Śląsku tak jest.
          • vanilia25 Re: roczek w kosciele 23.04.07, 21:24
            to chyba nie chodzi o zwyczaj,tylko o swoje przekonania katolickie. my zawsze z
            okazji wiekszej uroczystosci zamawialismy msze, np moja matura, studia itp.
            wiec i tym razem roczek rozpoczynamy w kosciolku 19 majasmile))

jesli chodzi o ubranie, to nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby na bialo.
            poprostu ladnie, dzinsiki, bluzeczka, lub koszula i juz. gorszy problem z moim
            strojemsmile))
    • paulaada Re: roczek w kosciele 23.04.07, 21:18
      yhmy, u nas takiego zwyczaju nie ma, choc myślę, że to bardziej moze wiara i
      nastawienie do koscioła niż obyczaj miejscowy...cóż, zyczę pełnego uduchowienia
      i napełnienia wiarą waszych roczniaków....
    • ineessa Re: roczek w kosciele 23.04.07, 21:19
      ja sama zamawiałam intencję dla Tosi na roczek. Udało mi się nawet zamówić mszę
      na dzień jej urodzin, choć byłam dopiero wczoraj.
      co do ubioru to nie zamierzam jej ubierać na biało a tak wogóle to pierwszy raz
      słyszę o specjalnych mszach dla dzieci które skończyły roczek. Gdzie tak jest?
      • ada1122 Re: roczek w kosciele 24.04.07, 10:58
        Witam.. jak już ktoś wyżej napisał na Śląsku jest taka tradycja od wieki
        wieków.. tj "msza się w intencji rocznych dzieci".. do niedawna roczniaczki
        były ubrane tylko na biało, odświętnie teraz jak zauważyłam odchodzi się od
        tego.. ale i tak biel nadal króluje.. i mirta (zielony malutki wianuszek się
        robi) na czapeczce lub rękawku. Nie jest to oczywiście obowiązek, ale raczej
        każdy wierzący "roczek" odprawia w kościele. U nas zawsze chrzty są w 3.
        niedziele miesiąca a roczki w 4. na konkretną godzinkę.

Natomiast nie ma u nas czegoś takiego jak "rocznica komunii świętej".
        Mam rodzinkę za Wawą gdzie oczywiście "roczków" nie znają natomiast mnie
        zdziwiła ta rocznica komunii św. smile

co kraj to obyczaj.. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka