niebieskaewka 19.05.07, 22:47 czy ktoras z mam jest juz zdecydowana na kolejnego dzidziusia??? W gre wchodzi oczywiscie blizszy lub dalszy termin. Nie ukrywam, ze chodzi mi ten temat po glowie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia9944 Re: kolejne dziecko 20.05.07, 09:09 My chcemy jeszcze jedno ale dopiero za 3,4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
nswiderska Re: kolejne dziecko 20.05.07, 12:18 jak urodziłam synka (teraz ma 2 lata) tez dość szybko planowałam następne, strania zaczęliśmy jak miał 10 miesięcy i od razu się wstrzeliliśmyMiędzy synkiem a Ninka jest różnica ok. 19 miesięcy. Ale nie jest łatwo i jeśli nie masz kogoś do pomocy radziłabym jeszcze trochę poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: kolejne dziecko 20.05.07, 17:30 Ja na początku (czyli przed ciąża i we wczesnej ciąży) chciałam mieć jedno po drugim, potem ewentualnie po dłuższej przerwie kolejne. Mąż to nawet planował, żebym od razu po urlopie macierzyńskim zaciążyła... Jakieś dwa dni po porodzie miałam opinię, że nigdy więcej - stan ten utrzymywał się gdzieś ok. 6 tygodni. Teraz nie dość, że dopuszczam do siebie tę ewentualność, to nawet już czasami myślę jak to będzie...ale za jakieś 3 lata Odpowiedz Link Zgłoś
my_cha1 my myslimy 20.05.07, 21:15 ale za jakieś 2 lata chciałabym, żeby między dziećmi nie było zbyt dużej różnicy najlepiej 2 lata rocznikowo (a kalendarzowo, to tak 2,5) ale wiadomo - dokładnie się tego zaplanować nie da Odpowiedz Link Zgłoś
ziena77 drugie??? 20.05.07, 23:26 A ja już nie chciałabym drugiego dziecka. Z jednym dzieckiem jest kupę roboty a co dopiero z 2. To już na nic by nie było czasu. A co z naszymi przyjemnościami? Nie wiem czy chcę poświęcić sie tak do końca dziecią. Szkoda mi tylko Blanki. Nie chciałabym żeby była sama. Ach, zobaczy się jak to jeszcze będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivvvo Re: drugie??? 21.05.07, 09:59 wiem ze mi nie uwierzysz, ale z 2 jest o wiele latwiej )) po 1 nie panikujesz z byle powodu, po drugie wszystkie "dobre rady" po Tobie splywaja, wiesz co robisz, masz doskonale zaplanowany kazdy dzien (wprawa po 1), nie odczuwasz ograniczenia ani braku decydowania o wlasnym czasie (co pewnie teraz przezywasz) a z biegiem lat przyzwyczajasz sie do tego i umiesz sobie tak wszystko ulozyc zeby jak najlepiej na tym wyjsc ja dopiero teraz rozumiem co to macierzynstwo, przy Oliwce to byla jedna wielka niewiadoma, pomieszana z lekiem i zloscia na caly swiat i brak czasu moze u mnie jeszcze w gre wchodzi duza roznica wieku miedzy dziewczynkami (4,5 rocznikowo 5 lat) i fakt ze nie musze biegac za Oliwka bo jest juz baaaaardzo samodzielna i wiele rozumie; ja w kazdym razie uwazam ze drugie dziecko nie ogranicza bardziej niz 1 a wrecz przeciwnie pozdrawiamy serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
nekokoneko Re: kolejne dziecko 21.05.07, 08:23 my musimy czekac 2 lata bo mialam cc. i potem kolejne. plan mamy taki zeby miec 3 Odpowiedz Link Zgłoś
annazmaria do nekokoneko; kolejne dziecko po cc? 21.05.07, 08:46 dziewczyny napiszcie co jeszcze wasi lekarze mówili na temat kolejnego dziecka po cc, moja ani słowa że np. minimalny odstęp to dwa lata, a ja przyznam się nie miałam w ogóle głowy do pytań na ten temat na wizycie 6tyg po. Nawet jej stosunek do antykoncepcji był taki 'niewyraźny', jakby nie było wcale przeciwwskazań na szybką kolejną ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
olamarka Re: nasz radzi najlepiej już...:))) 22.05.07, 17:02 - a na moje pytanie o książkowe 2 lata, powiedział: daj spokój, to się sprawdza, jak dziecko np. było źle ułożone i jest szansa na drugi poród siłami, przy drugiej planowanej cc nie a poza tym obawia się nawrotu choroby, która może utrudniac i zajście, i poród Odpowiedz Link Zgłoś
thaigirl Re: kolejne dziecko 21.05.07, 10:18 My też chcemy mieć dwoje. Chciałabym żeby różnica wieku była dwa, trzy lata. Bardzo chciałabym, żeby moje drugie dziecko urodziło się na wiosnę, tak jak pierwsze, bo tak jest chyba najłatwiej i najprzyjemniej Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasek_ona obowiązkowo :o) 21.05.07, 10:57 My chcielibyśmy mieć drugie dzieciątko za jakieś 3 lata - póki co takie są plany A tak wogóle to jak finansowo będziemy bardzo dobrze stali to kiedyś może i trzeciego brzdąca zmontujemy Odpowiedz Link Zgłoś
amagda80 Re: kolejne dziecko 21.05.07, 12:19 ja juz nie planuje; chce jedynie powiedziec ze ja zaszlam w ciaze z julia wlasnie jak moj synek mial 3 m-ce i choc okres ciazy byl dosc trudny (bo trezba uwazac na siebie, nie dzwigac za duzo starszego dziecka, mimo ociezalosci biegac za coraz szybciej przemieszczajacym sie bablem itd) to jednak nie zaluje i uwazam to za super rozwiazanie; za rok bede miala dwojke odchowanych dzieciaczkow, beda sie wychowywac jak blizniaki a ja wroce do pracy i nie bede sie stresowala co powie szef na nastepna ciaze nie mowie ze jest latwo z taka dwojeczka malych dzieci ale synek szybko uczy sie samodzielnosci, julii od urodzenia nie przyzwyczajalam do noszenia wiec nie domaga sie ciaglego zabawiania- a cala reszta to kwestia organizacji czasu i pracy ; owszem, czasu dla siebie nie mam (ale przy jednym dziecku tez go nie ma) ale caly czas mam swiadomosc ze powoli bedzie coraz latwiej; pomimo ze bywa naprawde ciezko to jestem super zadowolona ze mam tak mala roznice wieku miedzy dziecmi ) Odpowiedz Link Zgłoś
trzeci_raz_mama Re: kolejne dziecko 22.05.07, 18:25 Wiem, wiem, ze poszokuje was wszystkie, ale myslimy jeszcze o jednym dziecku, czyli u nas to by bylo juz czwarte dzieciatko. Mysle, ze zdecydujemy sie tak aby roznica byla tak jak pomiedzy starszymi dziecmi, tak okolo 2 lat (jest dokladnie 24 miesiace). Moge dodac swoje trzy grosze do dyskusji... Latwo nie jest. Codziennie wstaje okolo 5:30, zeby wyrobic sie ze wszystkim. We wtorki dodatkowe utrudnienie, bo zajecia w szkole muzycznej zaczynaja sie jeszcze przed szkola normalna, czyli wychodzimy z domu juz o 6:00 am. Sobota tez zarypana, bo dzieciaki chodza do Polskiej Szkoly Sobotniej dojazd okolo 30 minut. Do tego normalne obowiazki w tygodniu plus zajecia mojej cory z choru itp.itd. Moglabym jeszcze tak w kolo macieju, ale nie po to to pisze. Kazda z nas oczekuje czegos innego od zycia i to jest ok, ze ktos marzy o gromadzie a inna poprzestaje na jednym dzieciatku. Tak mysle sobie, ze z nie jedna z was mam szanse spotkac sie na forum moze juz w koncowce 2008 roku ! Myslalyscie o tym laski ??? Pozdrawiam, zarobiona Matka Polka na obczyznie... Odpowiedz Link Zgłoś
ominix Re: kolejne dziecko 22.05.07, 19:52 Ja poki co sobie nie wyobrazam.Mialam ciezki porod i to mnie najbardziej odstarsza. Odpowiedz Link Zgłoś